Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #11

Hoofdklasse Topkorfbal

De favorieten deden afgelopen weekend wat ze moesten doen in de beide Hoofdklassepoules, dus waren er geen grote verrassingen in de elfde speelronde. In de HKA kwam Heerenveen ook dit weekend niet van die hatelijke nul af, in de HKB kwam hekkensluiter SKF in een doelpuntrijk duel met Swift net iets te kort.

Hoofdklasse A:
Tempo – Heerenveen
Na het verlies tegen Mid-Fryslân een week eerder, speelde Tempo afgelopen zaterdag een stuk beter. Desalniettemin kon Heerenveen in de eerste helft goed bijblijven, wat leidde tot een 10-7 ruststand. Na rust trok de ploeg uit Alphen aan den Rijn de teugels wat strakker aan en in het laatste kwartier was bij de Friezen de pijp leeg, waardoor het verschil toch nog ruim uit viel. “Van onze kant een goede wedstrijd, met vooral goed spel, lange aanvallen en veel dynamiek. Aanvallend hadden we in de eerste helft onze afronding nog niet helemaal scherp, dat was na rust veel beter.. Aan het einde kon ik nog wisselen, waardoor ik Dyanne Haagsman (Tempo A1, red.) in beide vakken kon inzetten en zij heeft nog een goal meegepakt”, aldus Jessica Zeevaart. Ralph de Vries: “We moesten er hard voor werken hen hadden ook wel mogelijkheden om dichterbij te komen maar helaas misten we wat teveel kansen. Een verdiende nederlaag die ietwat te hoog uitviel.” (Uitslag: 22-11)

Rohda – Wageningen
Rohda-coach Maarten van Vliet baalde behoorlijk van het feit dat de ploeg na het laatste fluitsignaal met lege handen stond tegen Wageningen: “We hebben de hele wedstrijd voorgestaan, zelfs regelmatig met drie à vier doelpunten.” De Amsterdammers speelden een prima wedstrijd, waar Wageningen met name in één vak moeite had om tot scoren te komen. De hele eerste helft liepen de bezoekers achter de feiten aan, bij rust was het verschil twee (11-9). Na rust bracht Ron Steenbergen een aantal wissels, waarmee Wageningen de stand gelijk kon trekken en op 15-16 voor het eerst op voorsprong kwam. Het werd stuivertje wisselen, maar vlak voor tijd was er dan toch de beslissing in het voordeel van Wageningen. “Zij konden in de tweede helft een paar wissels inbrengen en de breedte van hun selectie toonde hun meerwaarde”, aldus Van Vliet. (Uitslag: 17-18)

De Meervogels – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Het duurde maar liefst tien minuten een een 3-0 achterstand voor Mid-Fryslân voor het eerst tot scoren kwam. Daarna kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd en werd de achterstand omgedraaid naar een 5-7 voorsprong bij rust. In het begin van de tweede helft kwam De Meervogels weer op gelijke hoogte (10-10) maar het lukte de Zoetermeerders niet om afstand te nemen. Mid-Fryslân bleef aan de goede kant van de score en bouwde de voorsprong in het laatste deel van de wedstrijd uit. Edwin Visser: “Begin tweede helft lag het momentum aan onze kant maar we konden niet doordrukken en aan de andere kant vielen de doelpunten makkelijker. We hadden moeite om tot scoren te komen, mede de verdienste van Mid-Fryslân.” (Uitslag: 13-18)

SCO/Motip Dupli – Oost-Arnhem
“We hielden SCO te lang in de wedstrijd doordat we niet altijd de goede keuzes maakten”, aldus Henco Pullen. De eerste helft was het een gelijk opgaande wedstrijd, waarbij SCO in het spoor van koploper Oost-Arnhem kon blijven (9-10 rust). Na rust voerde Oost-Arnem de druk op en was SCO niet meer bij machte om aan te haken. Oost-Arnhem liep vlot uit naar 10-19 en daarmee was de wedstrijd gespeeld. “Voor ons komen nu de twee belangrijkste wedstrijden met het oog op lijfsbehoud; tegen Heerenveen en Rohda”, aldus Hillebrand Diever. (Uitslag: 14-24)

Stand in de HKA

W P
1. Oost-Arnhem 11 19
2. Tempo 11 16
3. Wageningen 11 16
4. Mid-Fryslân 11 14
5. De Meervogels 11 12
6. SCO 11 6
7. Rohda 11 5
8. Heerenveen 11 0

 

Programma
Zaterdag 28 mei
15.30 uur Heerenveen – SCO
15.30 uur Oost-Arnhem – Tempo
16.30 uur Mid-Fryslân – Rohda
17.00 uur Wageningen – De Meervogels

 

Hoofdklasse B:
Fiks – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Na de verloren wedstrijd tegen Sporting Delta herpakte Dalto zich zaterdag tegen Fiks. “We hebben de knop omgezet en weer een goede lijn te pakken”, aldus Barry Schep. Dalto pakte een 1-4 voorsprong, waarna Fiks kon counteren tot 5-6. Bij rust was het verschil vier (7-11). Na rust verkleinde Fiks nog één keer het gaatje tot drie, maar daarna was het klaar voor de thuisploeg. “Dalto was een maatje te groot”, moest Aad van Rijthoven concluderen. Schep: “Om zo makkelijk te winnen in Oegstgeest is een mooie prestatie waar wij mee verder kunnen. Ik was vooral tevreden over het vertoonde spel.” (Uitslag: 12-20)

SKF – Swift
Veel doelpunten in Veenendaal, dankzij een hoog percentage maar ook omdat beide ploegen verdedigend veel steken lieten vallen. Bastian van Essen was erg op schot met acht doelpunten in de eerste helft voor SKF en bij rust was het 15-13 voor de thuisploeg. Na rust had SKF wat meer moeite met het vinden van de korf en Swift trok verdedigend de touwtjes wat meer aan. “De tweede helft maakten we minder fouten verdedigend en bleven we aanvallen – net als voor rust – lekker scoren. Al met al tevreden, zeker met dertig goals op het veld”, aldus Dennis Plantinga (Swift). (Uitslag: 25-30)

Sporting Delta – GG/IJskoud de Beste
Het eerste aanvalsvak van beide teams had het moeilijk in de beginfase, maar daarna had Groen-Geel het betere van het spel. De Wormernezen probeerden veel pressie te geven aan de buitenkant en veel druk te zetten op de rebound om Sporting Delta niet te veel in herhaling te laten komen. Dat sorteerde effect, bij rust was het verschil zes punten in het voordeel van Groen-Geel (5-11). Na viel de verdedigende druk wat terug en was het spel aan de kant van de bezoekers rommelig. Desalniettemin kwam de zege geen moment in gevaar. Niels Mastijn: “Groen Geel heeft simpelweg meer kwaliteit en was afgelopen zaterdag ook gewoon beter.” (Uitslag: 12-18)

DSC – Avanti/Post Makelaardij
Een spannend duel in Eindhoven. Tjeerd Kooiman: “Verdedigend maakten we een aantal fouten en waren we soms te gretig. Aanvallend zijn we de hele wedstrijd rustig gebleven en hebben we de juiste mensen uitgespeeld.” Avanti bleef de hele wedstrijd dichtbij en maakte in de tweede helft nog een verschil van drie goed. Uiteindelijk kwam de ploeg uit Pijnacker net te kort voor een punt of meer. (Uitslag: 20-19)

Stand in de HKB

W P
1. DSC 11 21
2. Groen-Geel 11 17
3. Dalto 11 16
4. Sporting Delta 11 11
5. Avanti 11 10
6. Fiks 11 9
7. Swift 11 4
8. SKF 11 0

 

Programma
Zaterdag 28 mei
15.30 uur Dalto – DSC
15.30 uur Avanti – Fiks
17.25 uur Swift – Sporting Delta
17.30 uur Groen-Geel – SKF

Foto: Erik Mulder, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League