Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #12: Oost-Arnhem en DSC promoveren

Hoofdklasse Topkorfbal

Twee rondes voor het einde van de competitie zijn de kampioenen bekend: Oost-Arnhem en DSC eisen de titel voor zich op en promoveren naar de Ereklasse. Voor Heerenveen, Swift en SKF is het doek inmiddels gevallen, Rohda heeft een klein wonder nodig om degradatie nog te ontlopen.

Hoe de slotfase van de veldcompetitie er in alle klassen uit ziet, lees je hier.

HKA
Oost-Arnhem – Tempo
Bij Tempo lag het probleem zaterdag vooral bij de rebound. “We hebben de hele eerste helft achter de feiten aangelopen doordat wij te weinig rebound hadden en Oost-Arnhem een hoog percentage haalde”, concludeerde Jessica Zeevaart. Verdedigend zette de thuisploeg Tempo onder druk waardoor Tempo slechts vijf keer scoorde in de eerste helft (11-5 rust). In de tweede helft wisselde Zeevaart een aantal spelers, waardoor er wat meer balans kwam en de rebound beter verzorgd werd en er meer herhaald kon won worden. “We brachten helaas te laat in de wedstrijd het gat terug naar drie punten”, aldus Zeevaart. Oost-Arnhem bleef rustig en trok de wedstrijd naar zich toe. Daarna moest er gewacht worden op de uitslag van het duel in Wageningen en toen bekend werd dat De Meervogels daar gewonnen had, kon het kampioensfeest losbarsten. (Uitslag: 16-13)

Wageningen – De Meervogels
Wageningen leed ‘een verdiende nederlaag’ zaterdag, vond ook coach Ron Steenbergen. “De eerste helft was prima, maar de tweede helft was de wil om door te zetten en te winnen te laag.” Het duurde even voor de thuisploeg de korf vond maar vervolgens werd er een voorsprong genomen (via 0-2, 3-3 naar 7-4). Hoewel De Meervogels zich terugknokte en op gelijke hoogte kwam, was het Wageningen dat met een gaatje van twee de rust in ging (10-8). Na rust gingen beide ploegen in eerste instantie redelijk gelijk op, tot de aanval bij Wageningen stokte en De Meervogels van 15-16 uit kon lopen naar 15-19. De thuisploeg probeerde het nog, maar dichterbij dan één verschil kwam Wageningen niet meer. Edwin Visser keek met een goed gevoel terug op het duel: “We hebben lering getrokken uit de laatste twee wedstrijden waar we in de eindfase tekort schoten, en laten zien dat we niet alleen goed meekunnen, maar ook kunnen winnen tegen de topploegen in de Hoofdklasse. We hebben gedisciplineerd gespeeld in de tweede helft waarbij iedereen in zijn kracht speelde en voor het team heeft gewerkt. Daarnaast hadden we een goede tactiek om de aanval van Wageningen te ontregelen en deze ook goed uitgevoerd. We hebben een mooie stap gemaakt afgelopen week en de ploeg verdient een groot compliment.” (Uitslag: 18-19)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Rohda
Veel doelpunten in de eerste helft, met name van de Friezen. Na nog geen kwartier spelen stond er een 7-2 tussenstand op het bord, die werd uitgebouwd naar 15-7 bij rust. Ook in de tweede helft kon Rohda niet geen vuist maken en Mid-Fryslân boekte een eenvoudige zege. De Amsterdammers hebben een klein wonder nodig om niet te degraderen: de laatste twee duels (met SCO en Oost-Arnhem) móéten gewonnen worden. Als SCO dan verliest van Mid-Fryslân blijft Rohda er in, anders valt het doek. (Uitslag: 26-12)

Heerenveen – SCO
Voor Heerenveen was degradatie vorige week al een feit, maar voor SCO was het duel met de ‘buurman’ wel een belangrijke met het oog op lijfsbehoud. Dat het duidelijk was waar de ploeg uit Oldeholtpade voor speelde bleek wel uit de ruime voorsprong die direct gepakt werd (2-8). Dat verschil werd niet kleiner, ondanks dat de wind de tweede helft een rol ging spelen. “Heerenveen probeerde ons nog te verleiden tot het maken van foute keuzes, maar dat werd door de groep goed beantwoord. We gingen goed om met de druk en speelden een zakelijke wedstrijd”, aldus Hillebrand Diever. Ralph de Vries was een stuk minder tevreden: “Het was een zeer matige wedstrijd. Ons scorend vermogen is echt dramatisch de laatste weken en nu weer een nieuw dieptepunt met slechts zeven doelpunten. Dan ga je geen wedstrijden winnen.” (Uitslag: 7-15)

Stand in de HKA

W P
1. Oost-Arnhem 12 21
2. Wageningen 12 16
3. Tempo 12 16
4. Mid-Fryslân 12 16
5. De Meervogels 12 14
6. SCO 12 8
7. Rohda 12 5
8. Heerenveen 8 0

Programma
Zaterdag 11 juni
14.30 uur Wageningen – Heerenveen
16.00 uur De Meervogels – Tempo
16.00 uur Rohda – SCO
16.30 uur Mid-Fryslân – Oost-Arnhem

HKB
Dalto/Klaverblad Verzekeringen – DSC
DSC zou bij winst kampioen zijn en dat was precies wat er zaterdag gebeurde. De Eindhovenaren begonnen scherp aan de wedstrijd en waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Hoewel het aanvallend soms wat slordig was, kwam de winst geen moment in gevaar, ook omdat er verdedigend goed druk gegeven werd en veel rebounds gepakt werden. Feest in Eindhoven dus en promotie naar de Ereklasse: “Trots op de ploeg, dat er na een lang zaalseizoen toch zo gepresteerd wordt op het veld. De doelstelling om kampioen te worden is gehaald, nu gaan we kijken of we ongeslagen kunnen blijven”, aldus Tjeerd Kooiman. Barry Schep maakte zich niet druk over het verloren duel: “Wij zijn bezig met onszelf te ontwikkelingen om in november straks echt beter te zijn geworden. En ook met een bepaalde manier van verdedigen. En dat is niet de beste manier om wedstrijden op het veld, zonder schotklok, te winnen. Er staat qua ranking voor ons niets meer op het spel, daarom hebben wij deze keuze gemaakt.” (Uitslag: 11-18)

GG/IJskoud de Beste – SKF
“Groen-Geel is een maatje te groot en had zowel fysiek als korfballend veel over. We kregen enorme druk en ging daar niet goed genoeg mee om”, aldus Wouter van Steenbergen na de nederlaag tegen Groen-Geel. De Wormernezen waren op alle fronten de betere. Tot 2-2 kon SKF bijblijven, daarna liep Groen-Geel uit naar een 12-4 ruststand. “In de rust hebben we vooral de afspraken herhaald en dat we ons daar echt aan moeten houden”, aldus Van Steenbergen. Na rust nam Groen-Geel een beetje gas terug. Bovendien maakte SKF betere keuzes, waardoor de ploeg uit Veenendaal in de tweede helft de schade enigszins beperkt kon houden. “Wij gaven veel pressie op de buitenkant, op de ballijnen en hadden veel focus op het voorverdedigen. SKF kon maar moeilijk onder de druk vandaan komen en wij speelden mooie aanvallen met veel beweging maar een matig rendement. Na rust ging het rendement wat omhoog en lieten we verdedigend de teugels wat vieren. We konden lekker veel mensen speeltijd geven”, aldus Daniel Harmzen naderhand. (Uitslag: 26-14)

Avanti/Post Makelaardij – Fiks
Tot 1-1 kon Fiks mee, maar daarna had Avanti de hele wedstrijd de overhand. “Verdedigend was het op zich niet slecht, maar slechts drie goals maken is voor ons doen niet goed”, vond Fiks-coach Aad van Rijthoven. Ook Avanti scoorde niet bovenmatig veel: bij rust was het 8-3. Direct na rust verkleinde Fiks het gaatje nog tot vier, maar daarna nam Avanti het initiatief weer over en kwam de overwinning voor de ploeg uit Pijnacker niet meer in gevaar. (Uitslag: 17-9)

Swift – Sporting Delta
Na het doelpuntrijke duel van vorige week, was het rendement bij Swift afgelopen zaterdag een stuk lager. Dennis Plantinga: “We hebben eigenlijk geen moment in de wedstrijd gezeten. Het was niet heel slecht maar het rendement was gewoon te laag en tegen de lengte van Sporting Delta is het dan, zeker op het veld, lastig korfballen. Zeker als wij ons eigen niveau dan niet halen wordt het moeilijk.” De bezoekers hadden na het eerste kwartier verdedigend de boel goed onder controle en kwam geen moment in de problemen. Niels Mastijn: “Een goede overwinning. Wij konden vrijuit spelen. Verdedigend zeer sterk en aanvallend konden we veel herhalen en zoeken naar de juiste kansen.” (Uitslag: 13-20)

Stand in de HKB

W P
1. DSC 12 23
2. Groen-Geel 12 19
3. Dalto 12 16
4. Sporting Delta 12 13
5. Avanti 12 12
6. Fiks 12 9
7. Swift 12 4
8. SKF 12 0

Programma
Zaterdag 11 juni
15.30 uur Avanti – Groen-Geel
15.30 uur Dalto – Swift
15.30 uur Fiks – Sporting Delta
18.30 uur DSC – SKF

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfot0

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League