Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #2: Spanning en veel goals in ronde twee

Hoofdklasse Topkorfbal

Veel doelpuntrijke wedstrijden in de tweede ronde van de Hoofdklasse, maar ook wederom twee duels die uitgesteld werden vanwege coronaperikelen. De HKAb kende opnieuw een (enigszins) verrassende uitslag: ditmaal de nederlaag van AW.DTV tegen Fiks, het tweede verlies op rij voor de Amsterdammers.

HKAa
DeetosSnel – Avanti/Post Makelaardij
Een slordige beginfase met veel éénschotsaanvallen voor beide ploegen en grote kansen die niet verzilverd werden. Na de 4-5 van Stefan Hogervorst (Avanti) maakt DeetosSnel gelijk en daarna pakten de Dordtenaren een eerste voorsprong. Die werd in zeer korte tijd uitgebouwd naar vier punten (9-5), waarna de staf van Avanti koos voor een time-out. Die sorteerde niet direct het gewenste effect, bij rust was het nog steeds DeetosSnel dat de voorsprong had (14-11). Na rust kon de thuisploeg verder uitlopen, maar Avanti speelde rustiger en hield vaker de bal over in de rebound. Langzaam maar zeker kroop Avanti dichterbij en op 18-16 was het DeetosSnel dat een time-out aanvroeg. Vijf minuten voor tijd was het Merijn Sevenhuysen die met een strafworp Avanti weer naast DeetosSnel zette (20-20). Met nog 1.30 op de klok was het Bjorn van Rosmalen die de thuisploeg weer op voorsprong zette, maar Merel Knetemann redde een punt voor Avanti. Wouter Blok: “We domineren driekwart van de wedstrijd, maar trekken hem er in de eindfase niet uit. We hebben een punt verloren wat mij betreft.” Tom Kalkman: “Na rust hebben we absoluut veerkracht getoond en speelden we veel beter dan de eerste helft. We moeten zorgen dat zo’n goede periode langer gaat duren, maar gezien het verloop van de wedstrijd winnen we een punt.” (Uitslag: 21-21)
Wedstrijd terugkijken kan hier

DSC – Pernix
Dit duel is verplaatst naar zaterdag 26 februari.

HKAb
Odik – TOP (A)
Van spanning was in Barneveld weinig sprake. Halverwege de eerste helft was het gat al geslagen (5-12) en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Odik bleef wel de hele wedstrijd hard werken en bovendien was TOP niet scherp in de tweede helft, wat er voor zorgde dat de uitslag niet veel groter uitviel. Ruud van de Hoef (Odik): “We hebben het verschil in het eerste deel van de wedstrijd te snel te groot laten worden, maar we zijn gedurende de wedstrijd steeds beter gaan verdedigen en daar ben ik niet ontevreden over. We focussen ons op elke week en elke wedstrijd beter worden en dat is op sommige punten echt goed gelukt.” Edwin Coppoolse: “Qua spel hebben we veel afgewisseld in aanvallende posities, maar over de afronding kan ik niet tevreden zijn. Volgende week zal dat constanter moeten.” (Uitslag: 18-26)

AW.DTV – Fiks
“We vallen terug in oude patronen en deze werken momenteel niet optimaal”, concludeerde Erwin Dik na de nederlaag tegen Fiks. De thuisploeg had een bliksemstart en pakte een 7-1 voorsprong, waar Fiks verzuimde de kansen af te ronden in de beginfase. Echter, Fiks raakte niet in paniek en langzaam kwam de ploeg uit Oegstgeest terug tot 9-9. Bij rust was het verschil twee doelpunten, opnieuw in het voordeel van AW.DTV (17-15). Direct na rust werd het verschil nog drie, maar daarna kreeg Fiks meer grip op de wedstrijd en liet AW.DTV verdedigend steekjes vallen. Op 20-21 was er de eerste voorsprong voor de bezoekers, die vergroot werd tot drie goals. Nog één keer kwam AW.DTV tot op één punt, maar toen het met drie minuten te gaan 24-28 stond, was de wedstrijd gespeeld. Dik: “Het positieve is dat het begin genoeg aanknopingspunten geeft om het tij te keren. Met elkaar moeten we de juiste keuzes gaan maken.” Aad van Rijthoven: “Zelfs toen AW.DTV ons tot op één punt naderde (24-25) had ik een goed gevoel, omdat we op die momenten beter speelden en de speerpunten van AW.DTV niet goed meer vrij kwamen. Complimenten voor de groep, die ook bij de 7-1 achterstand geloof bleef houden in een goede afloop.” (Uitslag: 25-28)
Wedstrijd terugkijken kan hier

HKBa
Nieuwerkerk – Wageningen

“Jammer dat je niet de winst pakt, maar ik denk ook niet dat dat terecht geweest zou zijn”, aldus Leon Simons. Tot aan 8-8 vielen de doelpunten om en om, maar daarna kon de thuisploeg een gaatje slaan. “Dan moet je hem eigenlijk uitbouwen, maar kom je nog achter.” Uiteindelijk was het bij rust ‘gewoon’ weer gelijk (15-15). Tot 21-21 kon de wedstrijd nog alle kanten op, maar het waren de bezoekers die een voorsprong van vier punten pakten (21-25). Nieuwerkerk kwam iets terug, maar Wageningen kon de voorsprong van twee punten lang vasthouden. In de slotfase werd het uiteindelijk tóch nog gelijk. Nieuwerkerk nam risico, waardoor Wageningen nog twee goede kansen kreeg, maar het bleef bij een gelijkspel. Ron Steenbergen: “Gaat er dan in de slotfase nog één in, dan win je. Maar als je drie minuten voor tijd met drie goals voor staat, is het wel jammer dat het alsnog gelijk wordt.” (Uitslag: 29-29)
Wedstrijd terugkijken kan hier

HKC – Unitas/Perspectief
Dit duel is verplaatst naar dinsdag 8 maart.

HKBb
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – GKV/Enomics

Voor beide ploegen het eerste duel na de hervatting, omdat de wedstrijden van vorige week wegens besmettingen verplaatst werden. Mid-Fryslân stond het leeuwendeel van de eerste helft aan de goede kant van de score, maar zag voor rust GKV terugkomen tot 13-13 en daarna een voorsprong nemen (15-16 rust). Na rust ging het lang gelijk op, maar op 23-21 miste GKV een strafworp waarna Mid-Fryslân snel uit kon lopen naar 25-21. Nog één keer kon de ploeg uit Gorinchem iets terug doen, maar kleiner dan twee doelpunten verschil werd het gat niet meer. Jakko de Nekker (Mid-Fryslân): “Het was een beetje stroef, we konden niet echt een verschil maken en dat was ook de verdienste van GKV. Maar over de gehele wedstrijd genomen denk ik dat we terecht hebben gewonnen.” John Spek (GKV): “Een enigszins geflatteerde uitslag mijns inziens. Als we de verdedigende foutjes kunnen voorkomen, scheelt dat zeker vijf goals. Ondanks dat verliezen niet leuk is, biedt deze wedstrijd wel perspectief.” (Uitslag: 29-24)
Wedstrijd terugkijken kan hier

Tempo – Sparta
Ook voor Tempo en Sparta begon deze competitie ‘pas’ afgelopen zaterdag. Sparta opende de score, mede omdat het eerste aanvalsvak van Tempo wat moeizaam begon. Het duurde even voor de gelijkmaker viel, maar vervolgens kon de thuisploeg uitlopen naar zes verschil bij rust (12-6). Na rust maakte Tempo het gat zo groot dat het nooit meer echt een wedstrijd werd, maar in de slotfase kon Sparta de schade toch nog wat beperken. Yoran Marck was goed aan de kant van Tempo met zes goals. Mark Glissenaar (Tempo): “We kenden een moeizame start, later ging het beter lopen.” Remkes Pullen (Sparta): “Tempo schat ik in als beste ploeg in onze poule dus daar verliezen kan gebeuren. Verdedigend konden we goede druk geven, aanvallend moet het rendement omhoog. Daar valt nog veel te winnen.” (Uitslag: 22-14)
Wedstrijd terugkijken kan hier

Data slotfase Hoofdklasse
Zoals onlangs bekendgemaakt zien de promotie- en degradatieregelingen er deze zaalcompetitie eenmalig anders uit. Dit in verband met de komende hervorming van deze competitie. Hierdoor worden er in de Hoofdklasse meer promotie- en degradatieduels gespeeld dan normaal. De data van deze duels vind je op KNKV.nl.

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk