Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #3: DSC, TOP en Mid-Fryslân nog ongeslagen

Hoofdklasse Topkorfbal

Halverwege de ‘reguliere’ competitie in de Hoofdklasse, maar vanwege de nodige verplaatste duels zijn nog niet alle heenwedstrijden gespeeld. Toch is er in sommige poules al een beetje een tussentijdse balans op te maken: in de HKAa won DSC tot nu toe al haar wedstrijden, in de HKAb deed TOP (A) hetzelfde. Ook Mid-Fryslân (HKBb) won tot nu toe – enigszins verrassend – alles.

HKAa
Pernix – Avanti/Post Makelaardij
Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd in de beginfase. Na tien minuten stond er dan ook een 5-5 stand op het bord. Daarna maakte Avanti snel het verschil, via 6-10 stond er ook bij rust een gat van vier doelpunten op het bord: 14-18. In de eerste fase na rust knokte Pernix zich terug in de wedstrijd, tot 17-18. Pas na zeven minuten in de tweede helft vond Avanti vanaf de strafworpstip de korf, maar tot halverwege het tweede bedrijf kon het nog alle kanten op. Pas in het laatste kwart van de wedstrijd sloeg Avanti het definitieve gat, met nog zes minuten te gaan stond het 19-28 en was de wedstrijd gespeeld. Rick Nell: “We hebben een prima pot gespeeld, maar waren soms wat slordig in de verdediging waardoor we vrij makkelijk een doelpunt tegen kregen. Op die momenten scoorden we zelf moeizaam. Maar, we maken nog steeds stappen vooruit, dus dat geeft hoop.” (Uitslag: 22-30)
Wedstrijd terugkijken
(vanaf 1.37.00)

DSC – DeetosSnel
“We zijn in belangrijke fases niet in staat de juiste keuzes te maken, daardoor kunnen wij de wedstrijd niet naar ons toe trekken”, was de analyse van Wouter Blok. DeetosSnel, waar volgend jaar Leon Simons (nu nog Nieuwerkerk) het stokje van Blok overneemt, ging in de eerste helft gelijk op met DSC. Na het eerste kwart sloegen de Dordtenaren een gaatje, maar de thuisploeg kon dat counteren en de achterstand ombuigen naar twee verschil bij rust: 11-9. Ook na rust ging het lang gelijk op, tot DSC na de 16-15 het beslissende gaatje naar 19-15 maakte. Maaike en Robert Roubos waren met twaalf van de negentien doelpunten een belangrijk aandeel in de overwinning van DSC. Tjeerd Kooiman: “Aanvallend waren we niet scherp genoeg, waardoor DeetosSnel bij kon blijven. Gelukkig hebben we wel de hele wedstrijd scherp verdedigd.” Blok: “Uiteindelijk denk ik dat de uitslag wel terecht is. DSC had de organisatie beter op orde, daar kwamen wij tekort.” (Uitslag: 19-16)
Wedstrijd terugkijken

Programma HKAa
26 februari DSC – Pernix (inhaalduel)

12 maart DeetosSnel – DSC
12 maart Avanti – Pernix

HKAb
TOP (A) – Fiks
“Onnodig”, bestempelde Aad van Rijthoven (Fiks) de nederlaag van zaterdag. “We hebben echt mogelijkheden gehad om te winnen.” De start was dan ook voor de ploeg uit Oegstgeest, maar na 1-4 kwam TOP beter in de wedstrijd en poetste de achterstand weg. Bij Fiks moest er verplicht gewisseld worden vanwege een groene kaart voor ‘praten’. “Niet echt slim”, aldus Van Rijthoven. Bij rust was het 11-9 en was er nog niets beslist. Gelijk na rust kwam Fiks terug tot 11-11 maar het grootste deel van de tweede helft stond TOP aan de goede kant van de score. Edwin Coppoolse: “Ik moet mijn spelers complimenten geven voor de wijze waarop ze aanvallend het geduld konden opbrengen om de opdrachten uit te voeren.” Van Rijthoven: “Het was jammer dat we van twee achter terug kwamen tot één, maar daarna moeite hadden om de goede keuzes te maken.” (Uitslag: 23-21)
Wedstrijd terugkijken

Odik – AW.DTV
Beide ploegen startten erg goed aan het duel in Barneveld, maar vervolgens was het AW.DTV dat doordrukte. Halverwege de eerste helft was het gat nog vijf, bij rust was dat uitgebouwd tot acht punten (10-18). Dat grote gat kreeg Odik niet meer gerepareerd, al kreeg de ploeg van Ruud van de Hoef na wat omzettingen verdedigend wel meer grip op AW.DTV en ‘won’ het de tweede helft. Van de Hoef: “Al met al ben ik niet ontevreden en kijk ik met vertrouwen naar de komende wedstrijden.” Erwin Dik was, ondanks de eerste punten van dit seizoen, nog niet erg te spreken: “De eerste punten zijn binnen, maar er overheerst nog geen tevredenheid. Het algehele gestel van de spelers is nog niet op niveau. Ik maak mij nog geen zorgen, aanvallend gaat het beter, verdedigend moeten wij nog een stap maken.” (Uitslag: 25-30)
Wedstrijd terugkijken

Programma HKAb
12 maart Fiks – TOP (A)
12 maart AW.DTV – Odik

HKBa
HKC – Nieuwerkerk

Dit duel is verplaatst.

Unitas/Perspectief – Wageningen
Dit duel is verplaatst.

Programma HKBa
24 februari HKC – Nieuwerkerk (inhaalduel)
3 maart Unitas – Wageningen (inhaalduel)
8 maart HKC – Unitas (inhaalduel)

12 maart Wageningen – Unitas
12 maart Nieuwerkerk – HKC

HKBb
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Tempo
De thuisploeg, die vorige week bekendmaakte dat John Jonker de opvolger van vertrekkend coach Peter Tolsma is, begon sterk aan het duel met Tempo. Tot 9-7 bleven de Friezen aan de goede kant van de score, maar een run van vijf doelpunten van Tempo zorgde ervoor dat de Alphenaren met een voorsprong de rust in gingen (11-14). Na rust moest Tempo hard werken voor de doelpunten, maar tot 15-19 leek het er op dat de punten mee zouden gaan naar Alphen aan den Rijn. Echter, Mid-Fryslân bleef geloof houden in een goede afloop. En zo geschiedde. Jakko de Nekker leidde met een raak afstandsschot een sterke slotfase van Mid-Fryslân in. Met onder andere drie doelpunten van Lotte Schrijver en twee buzzerbeaters van Jesper Tolsma werd het lot van Tempo bezegeld. Glissenaar: “We waren de gehele tweede helft niet goed genoeg en niet scherp genoeg.” Volgens Marije Visser was het een verdiende overwinning, zij noemde Mid-Fryslân bij Sport in Grou ‘de hele wedstrijd beter dan Tempo’. (Uitslag: 23-20)
Wedstrijd terugkijken

GKV/Enomics – Sparta
Bijna vier minuten had GKV nodig om de eerste goal op het scorebord te zetten maar echt loskomen lukte in de eerste helft niet. De thuisploeg had veel aanvallende rebounds, waardoor er veel herhaald kon worden, maar dat leidde niet direct tot een grote voorsprong. Aan de andere kant had Sparta moeite met de verdedigende druk van GKV en gaven de Zwollenaren onnodig veel strafworpen weg. De 9-8 ruststand was dan ook inherent aan het lage rendement van beide ploegen. In de tweede helft stond GKV op en ging het afrondingspercentage omhoog. Sparta had veel éénschotsaanvallen en kon geen vuist maken. Opnieuw moest de ploeg van Remkes Pullen een nederlaag incasseren: “Er viel meer te halen maar we hebben verzuimd om er een spannende wedstrijd van te maken en dat is jammer.” John Spek (GKV): “De spelers hebben het verdedigende plan, op een paar goaltjes na, perfect uitgevoerd. Het enige dat we onszelf aan kunnen rekenen is dat we de eerste helft Sparta op de bagagedrager houden.” (Uitslag: 21-13)
Wedstrijd terugkijken

Programma HKBb
5 maart GKV – Tempo (inhaalduel)

12 maart Tempo – Mid-Fryslân
12 maart Sparta – GKV

Foto: Rob Reurling, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League