Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #3: Eerste winst voor Rohda, DSC snoept Groen-Geel een punt af

Hoofdklasse Topkorfbal

In de Hoofdklasse A herstelde Oost-Arnhem zich op uitstekende wijze van het verlies tegen Wageningen drie dagen eerder, door met ruim verschil van De Meervogels te winnen. Ook concurrent Wageningen won, met dezelfde cijfers, van SCO. In de Hoofdklasse B zette Dalto een grote uitslag neer, Groen-Geel kwam in Eindhoven niet verder dan een gelijkspel.

Hoofdklasse A

Rohda – KV Heerenveen
Na drie speelronden is Rohda van de nul af. De thuisploeg had vanaf de start van de wedstrijd het initiatief in handen en stond bij rust vier punten voor (11-7). Na rust maakte Heerenveen nog slechts drie goals en kon Rohda verder uitlopen. Maarten van Vliet was dan ook blij met de eerste punten: “De afgelopen weken lieten we zien dat we met name verdedigend beter werden, deze week moest het ook aanvallend beter. Ik ben blij om te zien dat de groep wil leren en dat we dat nu ook in de wedstrijden tot uiting zien komen.” Ralph de Vries: “Het scorend vermogen was bij ons over de hele wedstrijd gezien zwaar ondermaats. Een verdiende overwinning voor Rohda.” (Uitslag: 18-10)

Oost-Arnhem – De Meervogels (27-16)
“Geen schande, een terechte uitslag tegen een tegenstander die gewoonweg verder is”, zei Edwin Visser na afloop van het duel met Oost-Arnhem. De thuisploeg had in de doordeweekse wedstrijd nog verloren van Wageningen, maar liet zien dat het daar prima van hersteld was. In de eerste vijftien minuten gingen beide ploegen gelijk op en tot 17-11 kon De Meervogels nog meekomen, maar daarna ging het hard. Ondanks de nederlaag was Visser positief: “Ik heb weer goede dingen gezien en zaken waar we mee bezig kunnen zijn. De nadruk ligt op ontwikkelen en beter worden met elkaar.” Oost-Arnhem captain Rick Verdouw was blij met het resultaat, na de domper van afgelopen woensdag: “We hadden er alle vertrouwen in en het is mooi dat dit dan ook wordt uitgedrukt in zo’n score.” (Uitslag: 27-16)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Tempo
“Een intens duel, zij hielden ons in één vak verdedigend goed onder controle met goede pressie en duelkracht”, aldus Mark Glissenaar (Tempo). Die verdedigende druk van Mid-Fryslân resulteerde in een eerste helft met weinig doelpunten, waardoor er een magere 3-6 ruststand op het scorebord stond. Na rust sloeg Tempo een gat dat voor de Friezen niet meer te dichten was. Opvallend bij Mid-Fryslân was dat tien van de elf doelpunten van de vrouwen kwamen. Glissenaar: “Naarmate wij meer duels wisten te winnen, namen we afstand. Complimenten voor ons verdedigende werk en het feit dat we over meerdere schijven scoren wanneer dat nodig is.” (Uitslag: 11-18)

SCO/Motip Dupli – KV Wageningen
“Wageningen was duidelijk een maatje te groot”, was de conclusie van Hillebrand Diever. De bezoekers, zonder Steven Landman die vader werd van een dochtertje, startten scherp in Oldeholtpade. SCO was niet in staat om zich onder de druk van Wageningen uit te spelen en na de eerste helft keek de ploeg al tegen een 7-16 achterstand aan. In de tweede helft was SCO niet bij machte het gat te dichten. “Een ingecalculeerd verlies. Maar positieve dingen waren er zeker ook, de ploeg blijft zich ontwikkelen en we weten dat we zeker een keer beloond gaan worden voor de energie die we in de wedstrijd stoppen”, aldus Diever. (Uitslag: 16-27)

Stand in de Hoofdklasse A

W P
1. Oost-Arnhem 4 6
2. Wageningen 4 6
3. Tempo 3 6
4. De Meervogels 3 4
5. Mid-Fryslân 3 2
6. Rohda 3 2
7. Heerenveen 3 0
8. SCO 3 0

 

Hoofdklasse B

SKF – Avanti/Post Makelaardij
SKF miste vier basisspelers en had het moeilijk tegen Avanti. “Avanti was in de eerste helft oppermachtig, één op de twee aanvallen was een goal”, aldus SKF-coach Wouter van Steenbergen. Voor rust was het gat al geslagen en de wedstrijd gespeeld. In de tweede helft namen de bezoekers een beetje gas terug en toen kon SKF wat meer brengen en zo voorkomen dat het verschil nog veel groter zou worden. Tom Kalkman: “Het krachtsverschil was vandaag gewoon te groot, jammer dat we de tweede helft niet konden doordrukken in de score maar de wedstrijd zat voor rust al op slot.” Ondanks de ruime nederlaag had Van Steenbergen complimenten voor zijn ploeg: “De energie en de strijdlust die de vervangers van de geblesseerden hebben gebracht was echt mooi om te zien.” (Uitslag: 11-21)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Sporting Delta
“Een lekker potje, zo tussen allemaal pittige wedstrijden in”, analyseerde Barry Schep. Bij rust was het al 18-9 en was de wedstrijd wel gespeeld. Dalto was op alle vlakken verder dan Sporting Delta en boekte een ruime overwinning, nadat het eerder deze week nog verloor van Groen-Geel. Robin van der Vliet en Lotte van Montfort namen als vakgenoten negen doelpunten voor hun rekening. Schep: “We konden ook veel spelers laten invallen, wat zeer nuttig is in hun ontwikkeling.” Niels Mastijn: “Ondanks de dikke nederlaag is de ploeg wel bij elkaar gebleven en heeft het geprobeerd te werken aan de punten die wij belangrijk vinden.” (Uitslag: 32-18)

Swift – Fiks
“Voor de wedstrijd spraken we af dat we dezelfde energie moesten leveren als tegen DSC. Tegen de – op papier –  topploegen zit het altijd goed maar tegen ‘mindere’ ploegen kunnen wij niet altijd hetzelfde leveren”, aldus Aad van Rijthoven. Die doelstelling haalde Fiks ruimschoots, vanaf het eerste fluitsignaal was de ploeg ‘aan’ en scoorde over alle schijven wat resulteerde in een 5-15 ruststand. Swift kwam ook in de tweede helft niet in de wedstrijd en maakte geen moment aanspraak op een goed resultaat. Dominique van Welzen maakte zeven goals, Michelle Rozenbroek en Ilse Hazekamp waren verdedigend erg sterk. Dennis Plantinga: “Van onze kant een te magere vertoning. Een collectieve off-day en niemand kwam er overheen helaas.” (Uitslag: 14-24)

DSC – GG/IJskoud de Beste
Met Thije Antheunisse op de plek van de geschorste Robert Roubos nam DSC het op tegen Groen-Geel dat al een doordeweekse wedstrijd tegen Dalto in de benen had. “Voor rust hadden we het verschil al moeten maken, we waren veertig minuten lang de bovenliggende partij”, aldus Daniel Harmzen (Groen-Geel). Met nog een kwartier te spelen in de tweede helft stond Groen-Geel 14-8 voor en was er geen vuiltje aan de lucht. Harmzen: “Eén vak raakte na vijf minuten in de tweede helft erg stroperig, veel twijfel en onzekerheid, het baltempo was te laag, het rendement ging naar nul en er werden verkeerde keuzes gemaakt. Wissels sorteerden heel even effect, maar het bleef erg moeizaam. Onzekerheid en twijfel slopen totaal onnodig in de ploeg.” Op dat moment schakelde DSC een tandje bij en vocht zich terug, naast Groen-Geel. Harmzen: “Dit was puur een mentaal probleem, we zijn nog niet in staat om een partij zakelijk uit te spelen.” Tjeerd Kooiman: “Ik ben zeker blij met een punt, we moesten terugkomen van een achterstand van zes punten dus voor ons voelt het alsof we een punt gewonnen hebben. Thije speelde een fantastische wedstrijd met vier doelpunten.” (Uitslag: 15-15)

Stand in de Hoofdklasse B

W P
1. Dalto 4 6
2. DSC 3 5
3. Groen-Geel 3 5
4. Fiks 3 4
5. Avanti 3 4
6. Sporting Delta 3 2
7. SKF 3 0
8. Swift 3 0

 

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.
De Ereklasse Round-Up, speelronde 4 lees je hier.

Foto: Erik Mulder, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League in de media #17
Veel aandacht in de (regionale) online media voor speelronde zeventien. Op zondagmiddag was de NOS aanwezig in Delft voor een liveuitzending, van het duel tussen Fortuna en KZ verscheen ook een samenvatting online.
Lees meer
VIDEO: Mady Tims over haar #korfbalfinale
Korfbal League Topkorfbal
VIDEO: Mady Tims over haar #korfbalfinale
Deel 3 in onze reeks van portretten over de magie van de #korfbalfinale. In dit portret kijkt Mady Tims, de koningin van Ahoy, terug op alle finales die zij heeft gespeeld en vertelt zij waarom je erbij moet zijn in Rotterdam Ahoy om die magie zelf te ervaren.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren
A-junioren Hoofdklasse
Tot de laatste speelronde was het spannend wie zich bij DVO A1 en PKC A1 zou voegen in de strijd om Ahoy. Uiteindelijk eindigde KZ A1 na een ruime overwinning op de tweede plek in de AHKA, de Kogers gaan het in de play-offs opnemen tegen PKC A1. Het rechtstreekse duel tussen Fortuna A1 en TOP A1 om de tweede plek in de AHKB werd een prooi voor de Fortunezen, die nu DVO A1 treffen.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League