Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #4: De spanning stijgt

Hoofdklasse Topkorfbal

De vierde speelronde in de Hoofdklasse stond in het teken van de eerste returns. Na vier wedstrijden zijn DSC (HKAa) en Mid-Fryslân (HKBb) al zeker van de play-offs, beide ploegen zijn nog altijd zonder puntverlies.

HKAa
Avanti/Post Makelaardij – Pernix
Waar het in het vorige treffen tussen beide ploegen nog een wedstrijd werd, was dat deze keer totaal niet het geval. Vanaf de eerste minuut was Avanti scherp – zowel aanvallend als verdedigend –  en werd het duidelijk dat er voor Pernix niets te halen viel in Pijnacker. De 19-6 ruststand sprak dan ook boekdelen. Rick Nell: “Wij konden niet de verdedigende druk opbrengen om goed tegenstand te bieden en Avanti schoot met scherp.” Ook na rust was de ploeg van Tom Kalkman heer en meester: “De opdracht was om te zorgen dat voor rust de wedstrijd enigszins gespeeld zou zijn. Dat hebben we in Leiden laten liggen, maar nu was het verschil direct vanaf de start duidelijk.” (Uitslag: 34-16)
Wedstrijd terugkijken

DeetosSnel – DSC
Bij de thuisploeg zat interim-coach Ben Crum voor het eerst op de bank, nadat Wouter Blok en DeetosSnel besloten hadden per direct uit elkaar te gaan. De trainerswissel bracht geen ‘schokeffect’ teweeg bij de Dordtenaren. In de eerste helft bleven zij nog wel goed bij (8-11 bij rust) maar in de tweede helft was DSC duidelijk de betere. De Eindhovenaren hielden meer rebounds over en konden vaker herhalen, bovendien werd er goed verdedigd en kwam DeetosSnel in de tweede helft slechts zes keer tot scoren. Maaike Roubos was met negen doelpunten de topscorer bij DSC, dat na vier wedstrijden zeker is van de play-offs. Tjeerd Kooiman: “In de tweede helft hebben we aanvallend de puntjes op de i gezet en collectief super sterk verdedigd.” (Uitslag: 14-26)
Wedstrijd terugkijken

Stand in de HKAa:

W P D
1. DSC 4 8 +46
2. Avanti 4 5 +23
3. DeetosSnel 4 3 -1
4. Pernix 4 0 -68

 

HKAb
AW.DTV – ODIK
“Over onze verdediging ben ik tevreden, maar aanvallend hebben we huiswerk”, concludeerde Ruud van de Hoef na de nederlaag tegen AW.DTV. Er had voor ODIK meer ingezeten, als de ploeg uit Barneveld in de slotfase had geprofiteerd van de schotloosheid van AW.DTV. Het was een matig duel in Amsterdam, waarin ODIK in de beginfase het initiatief had maar erg onrustig was. AW.DTV kon de achterstand in het tweede kwart repareren en daarna uitlopen tot drie verschil bij rust (12-9). Na rust golfde het spel op en neer, maar de thuisploeg bleef op voorsprong. Negen minuten voor tijd was het gat vier punten (19-15) maar in de resterende tijd kwam AW.DTV niet meer tot scoren. Echter, ook ODIK kwam aanvallend te kort, waardoor de punten in Amsterdam bleven. Erwin Dik: “ODIK blijft een lastige tegenstander. Zij blijven de hele wedstrijd knokken, dat siert hen en daar kunnen wij iets van leren. We maakten het onszelf moeilijk door individuele fouten zaterdag, maar we leven nog.” (Uitslag: 19-17)
Wedstrijd terugkijken

Fiks – TOP (A)
Dit duel is verplaatst naar donderdag 24 maart.

Stand in de HKAb:

W P D
1. TOP (A) 3 6 +13
2. Fiks 3 4 +17
3. AW.DTV 4 4 +2
4. ODIK 4 0 -32

 

HKBa
Nieuwerkerk – HKC
Eind februari stonden beide ploegen ook tegenover elkaar, toen eindigde een enerverende wedstrijd uiteindelijk in een gelijkspel. Ook de reprise, afgelopen zaterdag, werd een spannend duel. In de beginfase hadden beide ploegen het aanvallend lastig, met veel éénschotsaanvallen aan beide kanten. Na ruim vijf minuten spelen stond het dan ook slechts 1-1. Nieuwerkerk en HKC ontliepen elkaar niet veel: met nog tien minuten te spelen in de eerste helft was het verschil vijf goals (3-8), maar bij rust had Nieuwerkerk de achterstand bijna weggepoetst (9-10). Na rust hield HKC de voorsprong in stand, echter de thuisploeg bleef aan het elastiek. De verdedigende druk was aan beide kanten hoog, waardoor de doelpunten duur waren. In de slotfase kwam Nieuwerkerk sterk terug, van 14-17 werd het 17-17. Opnieuw liep HKC uit naar twee verschil maar met nog minder dan twee minuten te spelen maakte Job Brouwer de aansluitingstreffer (18-19). Nieuwerkerk kreeg nog kansen op de gelijkmaker maar die viel niet. HKC speelde het beter uit, met nog een halve minuut te spelen kon Mark Klop vrij aanleggen en hij besliste met zijn zesde doelpunt de wedstrijd. Marrien Ekelmans: “Aanvallend hebben we goede fases afgewisseld met een doelpuntloze fase, dat kunnen we nog verbeteren. Met name verdedigend hebben we het goed gedaan.” (Uitslag: 18-20)
Wedstrijd terugkijken

Wageningen – Unitas/Perspectief
De start was voor de bezoekers en na vijf minuten (0-2) nam Wageningen al een time-out. Dat sorteerde effect, want de ploeg van Ron Steenbergen kwam beter in de wedstrijd en draaide de achterstand om in een voorsprong. Unitas had aanvallend minder rebounds, waardoor er niet zo vaak herhaald kon worden, terwijl Wageningen aan de andere kant aanvallen met meerdere pogingen speelde. Tot aan de rust bleef Wageningen aan de goede kant van de score, maar echt loskomen lukte niet (10-9 rust). In de eerste aanval na rust trok Unitas met een buzzerbeater de stand weer gelijk. Vervolgens hadden de Harderwijkers het initiatief in de tweede helft, en liep Wageningen achter de feiten aan. Met nog 3.30 te spelen stond Unitas drie doelpunten voor en leek de overwinning bijna zeker te zijn. Echter, de ploeg van Marc Houtman viel stil en kreeg met het uitvallen van Marleen Wijnholds (ernstige knieblessure) een flinke tik te verwerken. Wageningen bleef vertrouwen houden en speelde de slotfase goed uit: veertig seconden voor tijd schoot Tim Dekker zijn ploeg op voorsprong. In de daaropvolgende aanval raakte Unitas de bal snel kwijt waardoor Wageningen de zege veiligstelde. Steenbergen: “Ik ben supertrots op ons team, dat het vertrouwen bleef houden en door bleef gaan.” Houtman: “We kregen het niet voor elkaar om de juiste energie te leveren in onze aanvallende acties en uiteindelijk goals te maken. We kregen toch wel een aantal goede mogelijkheden om de voorsprong te behouden. Eenmaal bij de gelijke stand namen we te snel de schotkans en die viel net niet goed. Op basis van de hele wedstrijd hadden we gevoelsmatig zeker één punt verdiend, maar dat is sport.” (Uitslag: 22-21)
Wedstrijd terugkijken

Stand in de HKBa:

W P D
1. HKC 4 7 +16
2. Unitas 4 4 -7
3. Wageningen 4 3 -3
4. Nieuwerkerk 4 2 -6

 

HKBb
Sparta – GKV/Enomics
“Het rendement was zaterdag het pijnpunt. Het aantal pogingen lag gelijk aan dat van GKV, maar aantal doelpunten moet omhoog”, vond Remkes Pullen. De eerste helft gingen beide ploegen erg gelijk op, maar het spel was van beide kanten wel onrustig. “Werkkorfbal”, noemde John Spek dat. Na rust (8-8) was GKV zuiverder dan Sparta en verdedigde goed. De ploeg uit Gorinchem kreeg, net als in de heenwedstrijd, slechts vijf doelpunten tegen in de tweede helft. Toch was Pullen ondanks de nederlaag van Sparta niet ontevreden: “Qua spel, duelkracht en strijd zit er een opgaande lijn in ten opzichte van de voorgaande wedstrijden, maar we moeten onszelf gaan belonen met doelpunten en op die manier in de wedstrijd blijven.” (Uitslag: 13-19)
Wedstrijd terugkijken

Tempo – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
De bezoekers kenden zaterdag in Alphen aan den Rijn een bliksemstart. Na vijf minuten spelen stond er een 1-6 stand op het bord en kon Tempo in de achtervolging. Een kleine tien minuten later was er van de ruime voorsprong van Mid-Fryslân niets meer over en zette Stijn Eilers met zijn vierde doelpunt Tempo weer naast de Friezen: 9-9. Vervolgens kon Mid-Fryslân voor rust wel opnieuw uitlopen en was er een klein gaatje (11-13). In de tweede helft werd het stuivertje wisselen. Om en om hadden beide ploegen een voorsprong, maar echt loskomen lukte geen van beide. Vier minuten voor tijd zette Martijn de Bruin ‘zijn’ Mid-Fryslân op een gaatje van drie, maar twee minuten later was het gaatje, dankzij de broers Tom en Jelle Steenbeek geslonken tot één verschil (24-25). In de resterende minuten werd het erg spannend: Jakko de Nekker maakte twee verschil, maar met nog 28 seconden op de klok maakte Tom Steenbeek zijn achtste en was daar opnieuw de aansluiting. Echter, Mid-Fryslân kon de schotklok nog één keer uitspelen en dat deden de Friezen zakelijk. Vijf seconden voor tijd benutte Tessa Remery de ruimte die ze kreeg en zij besliste de wedstrijd. Mark Glissenaar had wel het gevoel dat er voor Tempo meer in had gezeten: “We hebben ons goed terug geknokt en zijn niet uit elkaar gevallen. Dat is een pluspunt. Het was net niet constant en tegelijk een beetje ongelukkig op momenten waardoor we niet konden doordrukken.” Mid-Fryslân is, met acht punten uit vier wedstrijden, al zeker van de play-offs. Jakko de Nekker wilde daar nog niet op vooruitlopen: “We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. Eerst de komende twee potjes maar en dan zien we wel wie we in de play-offs gaan treffen.” (Uitslag: 25-27)
Wedstrijd terugkijken

Stand in de HKBb:

W P D
1. Mid-Fryslân 4 8 +23
2. GKV 4 6 +11
3. Tempo 4 2 +1
4. Sparta 4 0 -35

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kaartverkoop Korfbal Challenge gestart
Evenementen Internationaal Korfbal Challenge Korfbal League TeamNL Korfbal
Kaartverkoop Korfbal Challenge gestart
Na twee jaar van afwezigheid is de Korfbal Challenge terug! Als vanouds is het Topsportcentrum Rotterdam van 27 tot en met 30 december het podium voor talent én topkorfbal: vier dagen lang genieten van mooie wedstrijden in de gezelligste tijd van het jaar.
Lees meer
TeamNL Korfbal op shortlist voor 'Sportploeg van het Jaar'
TeamNL Korfbal
TeamNL Korfbal op shortlist voor 'Sportploeg van het Jaar'
TeamNL Korfbal staat op de shortlist als één van de kanshebbers voor de titel 'Sportploeg van het Jaar' die uitgereikt wordt tijdens het jaarlijkse NOS | NOC*NSF Sportgala. Tijdens dit Sportgala, dat georganiseerd wordt door NOC*NSF worden de beste sporters en coaches van het afgelopen jaar in het zonnetje gezet.
Lees meer
Kenonz Korfbal League in de media #3
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League in de media #3
Wat werd er geschreven naar aanleiding van speelronde drie in de Kenonz Korfbal League? In AD/De Dordtenaar een artikel met Olav van Wijngaarden na het duel tussen PKC en Fortuna en een interview met Bo Oppe. Omrop Fryslân en het Friesch Dagblad waren aanwezig bij LDODK - Blauw-Wit.
Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League
Internationaal TeamNL Korfbal
Ran Faber en Bo Oppe toegevoegd aan TeamNL Korfbal