Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #5: GKV houdt Mid-Fryslân op gelijkspel

Hoofdklasse Topkorfbal

In de Hoofdklasse zijn de meeste beslissingen inmiddels gevallen, maar in de HKAb en de HKBa is het nog spannend wie er gaan strijden om een plaats in de play-offs voor de Hoofdklassefinale.

HKAa
Avanti/Post Makelaardij – DeetosSnel
Veel éénschotsaanvallen in de beginfase, 1-1 na vijf minuten spelen. 5-4  halverwege de eerste helft. Matig schotpercentages aan beide kanten en beide ploegen die gelijke tred hielden leidde tot een 7-7 ruststand. Na rust zette Stefan Hogervorst Avanti op twee verschil (10-8) met een erg mooie goal. Echter, DeetosSnel maakte via invaller Martijn van den Beld en Quinty de Kroon – die ook in de eerste helft belangrijk was voor de Dordtenaren – snel weer gelijk. Vervolgens sloeg DeetosSnel een gaatje van twee dankzij twee goals van Maureen Oudman met nog een kwartier te spelen. Avanti kende een lastige fase in de aanval met veel éénschotsaanvallen en passfouten. De bezoekers sloegen een gaatje van drie, maar Avanti counterde en Tom Snaphaan – die van vak gewisseld was – maakte met twee doelpunten op rij weer gelijk met nog 7.30 op de klok. Er volgde een spannende slotfase waarin het beide kanten op kon. In de laatste minuut vielen er nog drie goals, maar Avanti trok uiteindelijk aan het langste eind. Tom Kalkman: “We wisten van te voren dat het om de details zou gaan in deze wedstrijd. De ploeg heeft wederom veerkracht en geduld getoond, vooral na de drie punten achterstand in de slotfase. De vreugde na het laatste fluitsignaal geeft het belang van deze winst voor de ploeg aan.” Avanti verzekert zich met de winst van de tweede plaats in de poule en blijft dus in de race voor een plek in de Hoofdklassefinale. (Uitslag: 18-17)

Pernix – DSC
Pernix trad aan tegen het nog ongeslagen DSC met Donald Kuipers en Paul Westerbeek op de plek van Sietse Spaan en Cas Lepelaar. De wedstrijd kwam stroef op gang en hoewel DSC direct een gaatje sloeg (2-6), kon de ploeg uit Leiden dat repareren (8-8). Een dubbele wissel bij DSC (Maaike Roubos en Florian Bastiaens binnen de lijnen) bracht verandering en de Eindhovenaren liepen uit naar een 10-17 ruststand. Na rust werd het gat alleen maar groter. Binnen vier minuten was het gat al tien goals (11-21) en Pernix maakte geen moment kans op een goed resultaat, maar coach Rick Nell zag ondanks de ruime nederlaag toch lichtpuntjes: “Ik zag een hoop goede dingen van mijn ploeg, de afspraken die we gemaakt hadden werden goed uitgevoerd.” DSC was al zeker van de play-offs voor de Hoofdklassefinale en verzekerde zich met de overwinning van de eerste plaats in de poule.  (Uitslag: 19-38)

Stand in HKAa:

W P D
1. DSC 5 10 +65
2. Avanti 5 7 +24
3. DeetosSnel 5 3 -2
4. Pernix 5 0 -87

 

HKAb
Fiks – AW.DTV
AW.DTV speelde een heel goede eerste helft in Oegstgeest zaterdag en Fiks slaagde er niet in daar voldoende tegenover te zetten. Bij rust was het al 9-19 en leek de wedstrijd gespeeld. Niets bleek echter minder waar. Na rust kreeg Fiks meer grip op de wedstrijd en acht minuten voor tijd werd het 22-25. De thuisploeg kreeg kansen om op twee verschil te komen, maar verzilverde deze niet. AW.DTV kon de wedstrijd uitspelen en twee heel belangrijke punten bijschrijven in de strijd om de tweede plaats. Fiks heeft wel een wedstrijd minder gespeeld en krijgt komende donderdag koploper TOP (A) op bezoek. Aad van Rijthoven: “Met het spel van de tweede helft kunnen we zeker verder richting de wedstrijd tegen TOP op donderdag. As we het voor elkaar krijgen om dan zo te spelen zoals we zaterdag de tweede helft speelden, komt het goed.” Erwin Dik: “Op basis van de tweede helft hebben wij nog genoeg verbeterpunten maar ik ben trots op de veerkracht die de selectie heeft getoond. Dit geeft veel vertrouwen in de komende wedstrijden.” (Uitslag: 25-30)

TOP (A) – ODIK
“We hebben gedaan wat we moesten doen”, aldus Edwin Coppoolse na de zege op ODIK. De bezoekers begonnen prima aan het duel en tot 4-4 ging het gelijk op. Daarna sloeg TOP een gat naar 13-5 bij rust en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. “Dan is het lastig de concentratie en focus vast te houden”, analyseerde Coppoolse. Het resulteerde erin dat ODIK zich in de tweede helft herstelde en terug kon komen tot op drie doelpunten. Winst zat er echter niet in voor de Barnevelders. Ruud van de Hoef: “We kijken goed terug op het begin en de tweede helft, maar gaan ook kijken welke lessen we kunnen leren om te voorkomen dat de tegenstander in de eerste helft weg loopt.” (Uitslag: 22-17)

Stand in HKAb:

W P D
1. TOP (A) 4 8 +18
2. AW.DTV 5 6 +7
3. Fiks 4 4 +12
4. ODIK 5 0 -37

 

HKBa
Unitas/Perspectief – HKC
Unitas begon energiek aan het duel met HKC en had wat goed te maken na de fikse nederlaag in Hardinxveld-Giessendam een kleine twee weken eerder. Unitas pakte een voorsprong in het eerste kwart (6-3) maar met nog negen minuten in de eerste helft had HKC het gat alweer gerepareerd (7-7). Beide ploegen gaven verdedigend veel druk, maar de bezoekers waren onrustiger in het aanvalsspel en keken bij rust wederom tegen een achterstand aan (10-8). Na rust kenden beide ploegen een heel matige fase met rommelige aanvallen en weinig goals. Met nog 16 minuten te spelen nam de staf van Unitas een time-out en werd er gewisseld aan de dameskant om wat nieuwe impuls te brengen. Hoewel Nadhie den Dunnen HKC direct na de time-out op gelijke hoogte zette, hielp Renee Havenaar Unitas met twee snelle goals weer naar twee verschil (14-12). HKC kon daar niet direct iets tegenoverstellen en Unitas liep nog verder uit (18-13). De bezoekers knokten zich terug tot op één goal (19-18) waarop Marc Houtman Thomas Hoekstra bracht om een goal te forceren. Dat plan slaagde en Unitas kon de wedstrijd uitspelen. Houtman: “We hebben wederom goed verdedigd, ook de echte spitsen van HKC hebben we goed aangepakt in de 1-1 duels. Aanvallend kregen we meer dan zestig kansen voor rust, maar bleef het rendement achter, dat kwam in de tweede helft wel. Aanvallend maken we al kleine stapjes, we gaan steeds iets meer scoren. We zijn nog steeds in ontwikkeling.” Marrien Ekelmans baalde: “We waren duidelijk niet scherp genoeg afgelopen zaterdag. We verloren teveel duels en waren ook erg onrustig in ons aanvalsspel.” (Uitslag: 22-18)

Wageningen – Nieuwerkerk
“Het was een wedstrijd met twee gezichten”, zei Ron Steenbergen na afloop van het duel met Nieuwerkerk. Wageningen begon niet goed aan het duel en moest toezien hoe Nieuwerkerk het initiatief had. Via 2-5 en 5-9 stond het uiteindelijk 7-13 bij rust en er leek geen vuiltje aan de lucht voor Nieuwerkerk. Hoe anders was de tweede helft. Tien minuten voor tijd had Nieuwerkerk een gat van vijf (13-18), waarop Steenbergen ging wisselen. De schotpercentages gingen omhoog (van 14% en 15% in de eerste helft, naar een percentage tussen de 35% en 40% in de tweede helft) en Wageningen kantelde de wedstrijd volledig. Vier minuten later stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte: 18-18. Twee minuten voor tijd had Wageningen een gaatje van drie en dat werd niet meer uit handen gegeven. Met de winst blijft Wageningen zicht houden op de tweede plaats in de HKBa, die recht geeft op de play-offs voor de Hoofdklassefinale. Nieuwerkerk eindigt als vierde in de poule. Leon Simons: “We hebben onszelf tekort gedaan. Een wedstrijd waarin we het heft volledig in handen hadden, hebben we vijftien minuten voor het einde uit handen gegeven.” (Uitslag: 22-20)

Stand in HKBa:

W P D
1. HKC 5 7 +12
2. Unitas 5 6 -3
3. Wageningen 5 5 -1
4. Nieuwerkerk 5 2 -8

 

HKBb
Sparta – Tempo
Het duel begon stroef, en vooral Sparta was in de absolute beginfase van de wedstrijd vaak snel de bal kwijt in de aanval. Tempo, dat nog zicht had op plaats twee in de HKBb, pakte dankzij onder andere drie goals van Mats Blessing een voorsprong van drie punten halverwege de eerste helft. De bezoekers kregen veel kansen om uit te lopen, maar vergaten zichzelf te belonen wat Sparta in staat stelde in de wedstrijd te blijven. Esther Hamberg zette Sparta weer op gelijke hoogte (6-6) met nog zo’n tien minuten te gaan in de eerste helft. Vervolgens liepen de Zwollenaren uit naar een kleine voorsprong van twee tot drie punten, dankzij goals van onder andere Hamberg en Kaj Raterman. Bovendien werd er goed verdedigd en ging Tempo niet zorgvuldig om met de kansen die het kreeg. In de slotfase kwamen de Alphenaren nog iets terug, maar Sparta ging met een minieme voorsprong (11-10) de rust in. Na rust hield Sparta de voorsprong lang vast, via 14-12 was het halverwege de tweede helft 17-15. In het laatste kwart stelde Tempo, dankzij Tom en Jelle Steenbeek, orde op zaken. De punten gingen naar de ploeg uit Alphen aan den Rijn, maar Sparta kan tevreden zijn met de ontwikkeling die de ploeg doormaakt de laatste weken. Remkes Pullen: “We weten elkaar steeds beter te vinden, worden gevaarlijk over verschillende schijven en het rendement gaat omhoog. We hebben de stijgende lijn te pakken.” Doordat GKV in eigen huis koploper Mid-Fryslân op een gelijkspel hield, is Tempo uitgeschakeld in de strijd om plek twee. (Uitslag: 19-22)

GKV/Enomics – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
John Spek sloeg in de eerste minuten van de wedstrijd direct aan het wisselen om zijn herenkoppels af te stemmen op die van Mid-Fryslân. “Ons doel was om Mid-Fryslân onder de 24 doelpunten te houden.” Dat kostte hem niet alleen drie vroege wissels, het leverde ook een onrustige beginfase op. Na tien minuten korfballen stond er slechts een 1-2 stand op het bord. De gehele eerste helft bleef Mid-Fryslân op voorsprong al waren de doelpunten aan beide kanten duur. Vijf minuten voor rust zag GKV Rachel Romijn uitvallen met een enkelblessure, zij werd vervangen door Maren van Krieken. De 9-11 ruststand was een goede afspiegeling van de verhoudingen de eerste helft. Direct na rust scoorde GKV de aansluitingstreffer, maar daarna was het initiatief vooral bij Mid-Fryslân. Het gat werd zo’n vier á vijf doelpunten maar de ploeg uit Gorinchem bleef knokken. Vijf minuten voor het einde was de voorsprong van de Friezen geslonken tot twee punten (18-20) en er brak een spannende slotfase aan. Maren den Beste maakte de aansluitingstreffer (20-21), maar Marije Visser verzilverde haar doorloopbal en zette Mid-Fryslân weer op twee verschil (20-22). Over en weer vielen er nog twee doelpunten en met 1.43 te spelen was het 21-23 en leek Mid-Fryslân opnieuw de volle buit binnen te slepen. Echter, niets bleek minder waar. Guido Messerschmidt en Kevin van Beest redden een punt voor GKV en daarmee werden de play-offs om de Hoofdklassefinale afgedwongen. Spek: “Verdedigend hebben we het echt heel goed gedaan. Aanvallend is er werk aan de winkel, maar zes keer scoren in de laatste acht minuten van de eerste helft en acht keer in de laatste tien minuten van de tweede helft biedt genoeg perspectief.” (Uitslag: 23-23)

Stand in HKBb:

W P D
1. Mid-Fryslân 5 9 +23
2. GKV 5 7 +11
3. Tempo 5 4 +4
4. Sparta 5 0 -38

 

Foto: René van Dam, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League