Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #6: Laatste reguliere competitiewedstrijden

Hoofdklasse Topkorfbal

In de laatste Round-Up van het reguliere seizoen blikken we terug op de wedstrijden uit speelronde zes, waarin de laatste beslissingen vielen. Bovendien kijken we vast vooruit naar de play-offs die dinsdag 29 maart van start gaan.

HKAa
DeetosSnel – Pernix
In Dordrecht boekte DeetosSnel een ruime overwinning, maar daar had de ploeg vrij weinig aan. De tweede plaats was al buiten bereik en vierde worden kon ook niet meer. Pernix kon in de eerste helft goed bijblijven (12-10 rust) maar begon slecht aan het tweede bedrijf. Na tien minuten had DeetosSnel een gat van vier doelpunten en lukte het Pernix niet meer om aan te haken. Zo gaan zowel DeetosSnel als Pernix play-offs spelen voor een plaats in de tussenklasse. DeetosSnel neemt het op tegen ODIK, Pernix treft Fiks. Rick Nell: “We gaan onze huid duur verkopen. Fiks is favoriet: het haalde in de reguliere competitie acht punten tegen ploegen als AW.DTV en TOP (A). Maar het is wel een derby en ik houd wel van een stuntje.” (Uitslag: 27-19)

DSC – Avanti/Post Makelaardij
Het duel tussen DSC en Avanti ging in principe alleen nog om de eer en met een goed gevoel de play-offs in gaan. DSC was al verzekerd van de eerste plaats in de poule en daarmee het thuisvoordeel en ook Avanti kon de play-offs niet meer ontgaan. De thuisploeg speelde een goede eerste helft maar de scherpte in de afronding ontbrak waardoor Avanti bij kon blijven (11-10 rust). In de tweede helft liep DSC uit (15-11 halverwege), maar in de slotfase kwam Avanti op gelijke hoogte. Beide ploegen kregen in de laatste minuut nog grote kansen op de winst, maar uiteindelijk werden de punten gedeeld. Tjeerd Kooiman: “De focus ligt nu vol op aankomende dinsdag. Ik denk dat AW.DTV een leuke tegenstander is voor DSC, het zal een spannende pot worden.” Avanti treft in de eerste play-offronde TOP (A). Tom Kalkman: “Het belangrijkste aan deze wedstrijd (het duel met DSC, red.) was dat we er een goed gevoel aan zouden overhouden richting de play-offs. Vanaf nu gaat iedere wedstrijd ergens om, dus dat zorgt hopelijk voor veel mooie wedstrijden.” (Uitslag: 20-20)

Stand in de HKAa

W P D
1. DSC 6 11 +65
2. Avanti 6 8 +24
3. DeetosSnel 6 5 +6
4. Pernix 6 0 -95

 

HKAb
AW.DTV – TOP (A)
Behalve de vierde plaats van ODIK was er nog niets zeker in de HKAb tot de laatste speeldag van de reguliere competitie. TOP (A) zat er de laatste competitiewedstrijden wat minder goed in. Doordeweeks werd van Fiks verloren en ook zaterdag liep de ploeg uit Arnemuiden tegen een nederlaag aan. AW.DTV speelde een goede eerste helft, waar TOP – zeker het twee kwart – een mindere fase kende en de 13-9 ruststand was dan ook een goede afspiegeling van de verhoudingen in de eerste helft. Na rust liep AW.DTV nog wat verder uit, maar van 15-10 knokte TOP zich knap terug tot 16-16 met nog zo’n acht minuten te spelen. In de slotfase ging AW.DTV er uiteindelijk nog met de punten vandoor, maar TOP eindigde wel als eerste in de HKAb en heeft dus het thuisvoordeel aanstaande dinsdag. Erwin Dik was blij met de punten: “De tweede helft geeft nog ruimte voor verbetering maar kijkend naar de play-offs ben ik positief gestemd.” Ook Edwin Coppoolse keek vast vooruit naar aanstaande dinsdag, als Avanti op bezoek komt in Arnemuiden: “We gaan alleen maar finales spelen vanaf dinsdag. Daar komen ook andere kwaliteiten bij kijken. We kunnen en moeten beter dan de afgelopen week om een goede kans te maken op een resultaat tegen Avanti. Het vertrouwen is er, maar we beseffen ook dat we alleen maar goede ploegen treffen vanaf deze fase.” (Uitslag: 19-17)

ODIK – Fiks
Voor ODIK viel er zaterdagavond tegen Fiks niets te halen. Vanaf de eerste minuut was Fiks te bovenliggende partij en al voor rust was de wedstrijd gespeeld. In de tweede helft nam de ploeg uit Oegstgeest een beetje gas terug, maar er werd uiteindelijk nog heel ruim gewonnen. Ondanks de overwinning liep Fiks de play-offs voor de Hoofdklassefinale mis, maar Aad van Rijthoven was realistisch: “Geen play-offs, dat is jammer maar wij hebben niets in de Korfbal League te zoeken. We gaan er alles aan doen om in de tussenklasse te komen.” Woensdagavond staat de eerste wedstrijd tegen Pernix op het programma: “Tegen Pernix is een derby, dus altijd speciaal. We gaan er vol voor.” (Uitslag: 18-29)

Stand in de HKAb

W P D
1. TOP (A) 6 8 +9
2. AW.DTV 6 8 +14
3. Fiks 6 8 +25
4. ODIK 6 0 -48

 

HKBa
Nieuwerkerk – Unitas/Perspectief
Dat Nieuwerkerk als laatste zou eindigen in de HKBa stond voor zaterdagavond al vast en dus stond er voor de ploeg van Leon Simons niets meer op het spel. Unitas daarentegen had nog zicht op een play-offticket achter koploper HKC. Nieuwerkerk wilde wel, maar het lukte gewoonweg niet. Unitas haalde veel meer pogingen (115 om 77) en had al voor rust een gat van zes goals te pakken (5-11 rust). Dat kreeg Nieuwerkerk in de tweede helft niet meer dicht. Simons: “Dat het voor ons niet meer belangrijk was heeft mogelijk een rol gespeeld. We hadden wel afgesproken om volle bak te gaan maar hoewel het verdedigend nog wel oké was, waren we aanvallend niet scherp genoeg.” Dinsdag wacht Tempo in de strijd om een plek in de tussenklasse. “Dan moeten we er staan”, aldus Simons. Door de overwinning eindigde Unitas als tweede in de poule en gaat het dus de strijd aan om een plaats in de Hoofdklassefinale. Marc Houtman: “We hebben eigenlijk verzuimd om de wedstrijd ruimer te winnen maar de 14-21 eindstand was conform de verhoudingen. Met acht punten op de tweede plaats eindigen is enorm mooi en ver boven de verwachtingen van iedereen. Het doel voor de komende jaren is het behalen van de tussenklasse en daarvoor hebben we nu al een mooie uitgangspositie verkregen.” (Uitslag: 14-21)

HKC – Wageningen
“Ik ben met name tevreden over het feit dat we maar achttien doelpunten tegen kregen en ons goed aan de afspraken hebben gehouden”, stelde Marrien Ekelmans na de overwinning op Wageningen. Op een korte fase in de eerste helft na, stond HKC de hele wedstrijd aan de goede kant van de score maar echt uitlopen lukte niet. Ron Steenbergen: “Bij 3-6 hadden we een voorsprong, maar dat voordeel waren we voor de rust alweer kwijt. Het rendement was in één van onze vakken te laag en we kwamen tot minder pogingen dan HKC.” Op 16-15 was er nog een kans op de aansluiting, maar Wageningen kwam niet snel genoeg tot scoren en aan de andere kant maakte HKC het gat weer twee. Al met al een terechte overwinning voor HKC dus. Ekelmans: “We zijn aanvallend rustig gebleven en hebben goede keuzes gemaakt, complimenten voor de ploeg.” Wageningen gaat play-offs spelen voor een plek in de tussenklasse en neemt het op tegen Sparta. Steenbergen: “Op papier zijn we de betere maar dat zegt niets. We zullen scherp moeten zijn, van begin tot eind.” HKC gaat als poulewinnaar door naar de play-offs om de Hoofdklassefinale en krijgt daarin GKV/Enomics op bezoek. Ekelmans: “GKV is een ploeg die in de flow zit en goede resultaten heeft geboekt. Zij scoren makkelijk en dat moeten wij zien te voorkomen. Play-offs zijn wedstrijden op zich en we gaan er alles aan doen om dinsdagavond thuis te winnen.” (Uitslag: 21-18)

Stand in de HKBa

W P D
1. HKC 6 9 +15
2. Unitas 6 8 +4
3. Wageningen 6 5 -4
4. Nieuwerkerk 6 2 -15

 

HKBb
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Sparta
Het tot zaterdagavond puntloze Sparta zorgde voor de grootste verrassing in de zesde speelronde, al heeft de ploeg uit Zwolle daar verder helemaal niets aan. In Grou hield de ploeg van Remkes Pullen koploper Mid-Fryslân op een gelijkspel. Ook voor de Friezen zaten er verder geen consequenties aan deze uitslag, zij waren al zeker van de play-offs. De wedstrijd ging furieus van start, met zeven doelpunten in de eerste vijf minuten en een minieme voorsprong voor Sparta (3-4). Daarna temperde de scoringsdrift enigszins en slopen er aan beide kanten fouten en slordigheidjes in het spel. Gedurende het grootste deel van de eerste helft was het stuivertje wisselen, maar in de laatste minuten voor rust zette Mid-Fryslân even aan en sloeg een gaatje van vier punten (13-9 rust). Dat verschil bleef redelijk in stand tot zo’n elf minuten voor tijd (19-16). Dankzij twee goals van Kaj Raterman kwam Sparta echter terug in de wedstrijd (19-19). Een spannende slotfase met behoorlijk wat doelpunten ontspon zich maar uiteindelijk hielden beide ploegen een punt over aan het duel. Mid-Fryslân kan zich als poulewinnaar opmaken voor de play-offs tegen Unitas/Perspectief, Sparta neemt het in de strijd om een plek in de tussenklasse op tegen Wageningen. (Uitslag: 23-23)

Tempo – GKV/Enomics
John Spek was duidelijk na de ruime nederlaag in de laatste reguliere competitiewedstrijd. “Als wij kans willen maken tegen ploegen zoals Tempo, dan moeten we goed zijn. Dat waren we niet.” Bij Tempo was Sanne Broeksma coach, omdat Mark Glissenaar eerder dan gepland vertrok bij de Alphenaren.  De thuisploeg was vanaf de start de betere ploeg, via 4-1 en 9-5 werd het 13-8 bij rust. Direct na de thee tilden Noah Kuiper en Tom Steenbeke het verschil naar zeven (15-8) en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Spek: “Laten we het er maar op houden dat we er staan als het echt moet.” Dat zal dan dinsdagavond zijn, als GKV afreist naar Hardinxveld-Giessendam. Spek: “HKC is wat mij betreft zwaar favoriet voor promotie naar de Korfbal League, het zal dus een heel zware klus worden. Maar we hebben er zin in en kijken er naar uit om in volle hallen met uitbundige supporters te spelen. We willen daar hoe dan ook van gaan genieten en onze huid zo duur mogelijk verkopen.” (Uitslag: 25-16)

Stand in de HKBb

W P D
1. Mid-Fryslân 6 10 +23
2. GKV 6 7 +2
3. Tempo 6 6 +13
4. Sparta 6 1 -38

 

Speelschema play-offs voor de Hoofdklassefinale, ronde 1 (best of 2)
Dinsdag 29 maart:
20.30 uur DSC – AW.DTV
20.30 uur TOP (A) – Avanti
20.30 uur HKC – GKV
20.30 uur Mid-Fryslân – Unitas

Speelschema play-offs voor de tussenklasse, ronde 1 (best of 2)
Dinsdag 29 maart:
20.30 uur DeetosSnel – ODIK
20.30 uur Wageningen – Sparta
20.30 uur Nieuwerkerk – Tempo
Woensdag 30 maart:
20.30 uur Pernix – Fiks

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League