Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #6: Tempo verspeelt koppositie, DSC wint opnieuw

Hoofdklasse Topkorfbal

In de Hoofdklasse A verloor Tempo afgelopen zaterdag verrassend van De Meervogels. Dat kostte de Alphenaren de koppositie die nu gedeeld wordt door Oost-Arnhem en buurman Wageningen. In de Hoofdklasse B deed DSC van zich spreken met een heel ruime overwinning op SKF.

Hoofdklasse A

Oost-Arnhem – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Bij Mid-Fryslân blijven de blessures zich opstapelen en in Arnhem maakte de gehavende ploeg geen schijn van kans. Oost-Arnhem speelde een erg goede eerste helft, bij Mid-Fryslân duurde het maar liefst dertien minuten voor het eerste doelpunt viel. Bij rust was het gat dan ook al onoverbrugbaar (16-4). In de tweede helft duurde het een kwartier voor de Friezen weer tot scoren kwamen en Oost-Arnhem kon de wedstrijd rustig uitspelen. Henco Pullen over de ruime zege: “Verdedigend hebben onze dames het erg goed gedaan en de tegenstander geen ruimte gegeven, aanvallend waren we gedisciplineerd en creatief waardoor we een hoog rendement haalden. (Uitslag: 24-10)

KV Heerenveen – KV Wageningen
“We speelden goed en in beginfase konden we goed meekomen. Op 8-8 ging het mis bij ons”, analyseerde Ralph de Vries het duel tussen Heerenveen en Wageningen. Na een time-out ging het rendement bij Wageningen omhoog, waar Heerenveen juist een paar goede kansen miste. Zo liet de thuisploeg Wageningen in de laatste zes minuten voor rust weglopen naar 9-15. In het begin van de tweede helft gingen beide ploegen scorend nog gelijk op, maar vervolgens sloeg Wageningen het beslissende gat. De Vries: “Ik ben blij dat we veel konden scoren, maar 29 goals tegen was teveel.” Ook Ron Steenbergen vond dat zijn ploeg teveel tegengoals moest incasseren: “We lieten Heerenveen te makkelijk aanvallen.” (Uitslag: 22-29)

Tempo – De Meervogels
In Alphen aan den Rijn verspeelde Tempo zijn koppositie door te verliezen van De Meervogels. Mark Glissenaar baalde: “De manier waarop we verloren was vervelend.” In de eerste helft gingen beide ploegen erg gelijk op, bij rust had De Meervogels een kleine voorsprong (7-9). Na rust kon Tempo de achterstand wegwerken en op voorsprong komen, maar het lukte de thuisploeg niet deze vast te houden. Glissenaar: “De Meervogels was sterker in de duels en liep beter op de tweede ballen. Dat mogen wij ons wel aanrekenen. We liepen de hele wedstrijd achter de feiten aan en waren niet bij machte dit om te draaien.” Edwin Visser was erg content met de prestatie van zijn ploeg: “Knap hoe we de achterstand weer omgezet hebben in een voorsprong en uiteindelijk de overwinning, een stukje mentale veerkracht. We hadden een goed plan en dat werd goed uitgevoerd.” (Uitslag: 15-18)

SCO/Motip Dupli – Rohda
“Een wedstrijd waar veel druk op stond”, aldus Hillebrand Diever over het duel met Rohda. Beide ploegen begonnen onrustig, het duurde zeven minuten voor SCO de score opende en het afrondingspercentage van zowel SCO als Rohda was niet om over naar huis te schrijven. Bij rust was het slechts 7-1. Maarten van Vliet: “Eigenlijk was het gat toen al te groot. Is het 7-4, of 7-5 dan is het nog een wedstrijd.” SCO had meer reboundoverwicht, maar verzuimde daarvan te profiteren. Pas bij 10-2 kwam Rohda iets beter in de wedstrijd. Met de dames onder en de heren in de spits werden er veel kansen gecreëerd en zo konden de Amsterdammers terugkomen tot 10-7, ook omdat SCO stil viel. Uiteindelijk brak Henk Jan Bakker vier minuten voor tijd met een rake strafworp de ban voor SCO, waarna het definitief over was voor Rohda. Van Vliet: “Twaalf goals tegen krijgen is helemaal niet slecht, maar er maar acht maken is veel te weinig.” (Uitslag: 12-8)

Stand in de HKA

W P
1. Oost-Arnhem 7 11
2. Wageningen 7 11
3. Tempo 6 9
4. Mid-Fryslân 6 6
5. De Meervogels 6 6
6. SCO 6 4
7. Rohda 6 3
8. Heerenveen 6 0

 

 Hoofdklasse B

SKF – DSC
“DSC was op alle posities beter”, was de conclusie van Wouter van Steenbergen na de ruime nederlaag tegen de koploper. Met Renske Relou in de basis speelde DSC een erg sterke eerste helft, bij rust was het al 8-18. “Voor rust maken we er nog acht, na rust zakken we over de gehele linie teveel weg. We maken veel fouten in het samenspel en de afronding is ook erg matig, we maken er maar twee in de tweede helft”, aldus Van Steenbergen. Ook in de tweede helft was DSC op alle fronten de sterkste. “Verdedigend zat er veel druk op en we kwamen snel aan de bal. Aanvallend waren we erg scherp in de afronding. Een collectieve teamprestatie met de scores verdeeld over het hele team”, aldus een tevreden Tjeerd Kooiman. (Uitslag: 10-30)

GG/IJskoud de Beste – Avanti/Post Makelaardij
Twee ploegen die het verdedigend erg goed deden, maar waarbij het afrondingspercentage te wensen over liet. “We maken het onszelf vrij lastig door een matig rendement te schieten en vooral de makkelijke kansen niet af te maken”, analyseerde Daniel Harmzen het duel. De hele wedstrijd gingen beide ploegen gelijk op (7-7 rust). Pas in de slotfase viel de beslissing, toen Groen Geel in de laatste minuut een strafworp verzilverde en Avanti tijd te kort kwam om de gelijkmaker te scoren. Tom Kalkman: “Op verdedigend vlak hebben we een dikke voldoende gehaald. Zuur dat je in de slotminuut de wedstrijd verliest.” (Uitslag: 15-14)

Swift – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
“Een stunt heeft er nooit ingezeten”, vond Dennis Plantinga. Zonder Lotte van Montfort, Mathijs den Ouden en aanvoerder Rudo Schulting was Dalto van begin tot einde de betere ploeg in Middelburg. Dalto was gedreven en liet zien dat het over meer kwaliteit beschikte dan Swift. Bij rust was het gat vijf goals (7-12). In de tweede helft kon Dalto de voorsprong verder uitbouwen en tien minuten voor tijd stond de ploeg van Barry Schep tien goals voor. Echter, Swift bleef knokken en kon zo de eindstand wat dragelijker maken. “Fijn om te zien hoe gedreven de ploeg was”, aldus Schep. (Uitslag: 18-23)

Sporting Delta – Fiks
Niels Mastijn: “Op voorhand zijn dit bonuspunten.” In de eerste helft gingen beide ploegen nog gelijk op, met name één vak van Sporting Delta kwam moeilijk tot scoren en zo kon Fiks tot aan de rust prima bijblijven (7-7 ruststand). Na rust namen de Dordtenaren afstand en werd de zege veilig gesteld. “Ik denk dat we Fiks naar de kansen dwongen waarvan wij wilden dat zij ze zouden nemen”, aldus Mastijn. Aad van Rijthoven baalde van het verlies: “Een totale offday van onze kant. Onze afronding was heel matig waardoor we onszelf in de problemen brachten.” (Uitslag: 17-12)

Stand in de HKB

W P
1. DSC 6 11
2. Groen Geel 7 11
3. Dalto 7 10
4. Sporting Delta 6 6
5. Avanti 6 5
6. Fiks 6 5
7. Swift 6 2
8. SKF 6 0

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Korfbal League Topkorfbal
De strijd om Ahoy - deel 4
Heel blijven. Dat zal het belangrijkste doel zijn voor de ploegen die de play-offs gaan spelen. De kaarten zijn geschud, in de laatste competitieronde zal er aan de ranglijst niets meer veranderen.
Lees meer
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse Round-Up
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse Round-Up
De reguliere competitie zit erop voor de dameskorfbalsters uit de Topklasse en dat betekent dat de kaarten nu geschud zijn. Rosolo en Be Quick streden om de koppositie voor voordeel in de play-offs. De ploegen deelden de punten, waarmee Rosolo op onderling resultaat eerste blijft staan. Swift en Stormvogels en Oranje-Wit en Rooi speelden tegen elkaar voor lijfsbehoud. Oranje-Wit en Rooi zijn na een gelijkspel veilig, Stormvogels verloor en degradeert naar de Hoofdklasse. Swift mag nog hopen op handhaving, maar moet daarvoor wel twee play-offwedstrijden winnen van Melderslo, de nummer 2 uit de Hoofdklasse.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League