Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #6: Wageningen pakt punten tegen koploper, weer gelijkspel Fiks

Hoofdklasse Topkorfbal

Speelronde zes leverde voor Nic. wederom geen punten op. Verder werd in de HKA de Friese derby in het voordeel van Mid-Fryslân beslist en won Wageningen van koploper Groen-Geel. In de HKB zit de top drie dicht bij elkaar en kwam Fiks voor de tweede week op rij niet verder dan een gelijkspel.

HKA
Wageningen – Groen-Geel
Na zes speelronden is koploper Groen-Geel zijn ongeslagen status kwijt, dankzij een – met name in de slotfase – goed schietend Wagenigen. “Een prachtige overwinning, waar we trots op kunnen zijn”, vond Ron Steenbergen naderhand. Bij de thuisploeg speelde Joost van Milligen zijn eerste competitieduel nadat hij in de voorbereiding geblesseerd was geraakt en ook Iris Ilekhomon speelde haar eerste volledige wedstrijd dit seizoen. Bovendien begint de samenwerking tussen Steenbergen en Johan van Haut (doorgeschoven vanuit Wageningen 2) zijn vruchten af te werpen. In de eerste helft waren beide ploegen nog wat zoekende, wat leidde tot een gelijk opgaande strijd voor rust. Vlak voor rust kreeg de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om een gaatje van twee te slaan, maar de strafworp werd niet verzilverd (9-8 rust). Direct na rust kon Wageningen wel een gaatje slaan, maar Groen-Geel gaf zich niet direct gewonnen en kwam terug tot 14-14. Dankzij Tim Dekker en Wouter ter Maten die beide een ontzettend hoog percentage haalden in de eindfase, kon Wageningen opnieuw uitlopen en bij vijf verschil was de wedstrijd gespeeld. “Dit zat eraan te komen”, vond Daniel Harmzen. “De agressiviteit en intensiteit in de wedstrijden vlakt wat af, we zijn minder scherp in de opdrachten en de afronding. Dit is een mooie waarschuwing voor ons, we zijn op de goede weg maar kunnen het niet met een tandje minder strijd en focus”. (Uitslag: 22-18)

AW.DTV – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Zonder Lotte Keuning en Lotte van Montfort trad Dalto zaterdag in Amsterdam aan tegen AW.DTV. Een goed eerste deel van de wedstrijd leverde al snel een 3-9 voorsprong op voor de ploeg uit Driebergen, mede doordat bij AW.DTV het eerste verdedigingsvak veel kansen nodig had om te scoren. “Het positieve is dat de kansen wel gecreëerd zijn, nu de afronding nog”, luidde de analyse van Erwin Dik. Na de sterke start kende Dalto een mindere fase, maar na rust was de ploeg van Barry Schep weer de betere. “Met Karin van den Brink en Fenna Cavelaars die beide vijf doelpunten maakten, hadden we twee vrouwelijke uitblinkers”, aldus Schep. Zonder echt hoogstaand te spelen boekte Dalto een degelijke uit-overwinning. “Natuurlijk is het verlies jammer, maar wij hebben er voor gekozen om tijdens de eerste helft van de veldcompetitie acht verschillende dames te laten starten. Dat geeft ons als staf input voor de rest van het seizoen en draagt bij aan de ontwikkeling van de ploeg”, aldus Dik. (Uitslag: 15-19)

SCO/European Aerosols – Mid-Fryslân/ReduRisk
Een echte derby zaterdagavond in Oldeholtpade, met af en toe een venijnig randje. Mid-Fryslân kon weer beschikken over Wessel Bergsma, die de eerste wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan na een operatie aan zijn enkel. SCO miste drie belangrijke dames: Iris Hulzebosch, Marloes Frieswijk en Kim van Dalen waren allen afwezig. Dat gemis maakte SCO vooral in de eerste helft goed met veel strijd. Tot de rust was het spannend en waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, wat resulteerde in een 6-7 ruststand. Echter, na rust maakte Mid-Fryslân alsnog snel het verschil. John Jonker was tevreden met wat hij van zijn ploeg zag: “We hebben goed vanuit de opdracht gespeeld en dit ook lang volgehouden. Het enige minpuntje was dat we moeilijk tot scoren kwamen ondanks dat we daar genoeg pogingen voor creëerden. Qua spel was dit één van onze betere wedstrijden, hier kunnen we absoluut verder mee.” (Uitslag: 9-17)

Unitas/Perspectief – Nic.
Dat de ene zaterdag de andere niet is, bleek wel uit het aantal doelpunten dat Unitas maakte in de thuiswedstrijd tegen Nic. dat nog altijd zonder punten is. Een week eerder kwam Unitas nog tot 34 goals, nu bleef de teller op 19 doelpunten steken. “We schoten 118 keer, maar een veel lager rendement”, aldus Marc Houtman. Nic. begon scherp en schoot een hoog percentage in de beginfase. De Groningers liepen brutaal uit naar 2-7 en even later 3-8. Het noopte Houtman tot wisselen en Thomas Hoekstra deed waarvoor hij werd gebracht: scoren. Een goede fase tot de rust bracht Unitas weer op gelijke hoogte halverwege de wedstrijd (9-9). Direct na rust kon de thuisploeg de goede lijn doorzetten en een voorsprong van vier punten pakken. Echter, daarna viel het stil aan de kant van Unitas, wat Nic. de kans gaf terug te komen tot 13-13. Aan veerkracht geen gebrek, maar doordrukken lukte de ploeg van Kees Vlietstra niet. Vier doelpunten op rij van Unitas in de slotfase brachten de beslissing. “We spelen goede fases maar wisselen deze nog af met doelpuntloze fases. Verdedigend maken we stapjes en de komende weken gaan we hier verder mee. Op dit moment zijn we een stabiele veldhoofdklasser, wat ook past bij onze ambitie”, aldus Houtman. “Weer heel zuur”, baalde Vlietstra naderhand. “We hebben goed gespeeld maar niet goed genoeg om de punten te pakken.” (Uitslag: 19-15)

Avanti/Post Makelaardij – HKC
“We moesten even op gang komen”, aldus Marrien Ekelmans na de winst van HKC op Avanti. Voor Ekelmans, Merijn Sevenhuijsen en Jitte Janssen was het duel met Avanti een weerzien met oude bekenden. De thuisploeg begon sterk en pakte een 4-2 en 5-3 voorsprong. Daarna begon het bij HKC beter te lopen en de scherpte die Avanti in de beginfase had, verdween als sneeuw voor de zon. Al snel had HKC de achterstand omgebogen in een voorsprong en bij rust was het verschil vier (6-10). Na rust lukte het Avanti om terug te komen tot op twee goals (9-11), maar HKC schakelde een tandje bij en hield het gaatje steeds op twee à drie goals. De eindstand was dan ook een goede afspiegeling van de verhoudingen binnen de lijnen, vond ook Henk-Jan Post. “HKC was gewoon een maatje te groot voor ons helaas.” Ekelmans was tevreden, na de stroeve start: “We hebben een groot deel van de wedstrijd een voorsprong gehad van drie of vier punten. Ik ben blij met het vertoonde spel en de wijze waarop wij als team gespeeld hebben.” (Uitslag: 15-20)

Tempo – De Meervogels
De Meervogels kende een erg goede start van de wedstrijd, met een hoog afrondingspercentage. Tempo daarentegen creëerde kansen genoeg, maar maakte geen goals in die beginfase, waardoor de bezoekers een 5-7 voorsprong namen. Echter, nog voor rust slaagde Tempo er in de achterstand weg te poetsen en met een 9-7 voorsprong de kleedkamers op te zoeken. “We bleven geduldig, hielden ons aan de afspraken en bleven rustig spelen”, analyseerde Sanne Broeksma de eerste helft. De Meervogels kwam nog goed uit de rust, maar daarna werd het spel van de Zoetermeerders slordig. “We speelden te korte aanvallen en maakten verkeerde beslissingen”, aldus Erwin Dekker. Tempo bleef in de tweede helft wel goed spelen en liep vrij simpel over De Meervogels heen. “Wij zijn goed en met discipline blijven spelen en bleven doorscoren, waar De Meervogels er nog maar drie maakte in de tweede helft. Daarnaast hebben we wat mensen rust kunnen geven door te wisselen, al met al een prima overwinning”, aldus Broeksma. Dekker bleef positief, ondanks de ruime nederlaag. “Hier moeten we van leren, we moeten leren om geduldig te blijven.” (Uitslag: 23-10)

DeetosSnel – DOS (W)
Beide ploegen schoten enorm zuiver in de beginfase van het duel in Dordrecht, maar na een gelijk opgaande start was het DeetosSnel dat voor rust een gaatje van drie sloeg (11-8 ruststand). Na de thee kon DOS de aansluiting vinden op 12-11 en 13-12 maar de gelijkmaker viel niet. In die fase werd bovendien een strafworp gemist. “DeetosSnel koos voor extreme zoneverdediging, met veel inzakken tot letterlijk onder de korf en ons vrij laten”, analyseerde Maarten van Brenk het duel. “We moesten kiezen: alles afschieten of oplossen en daarna spel maken. Dat afschieten lukte in het begin nog wel, maar later niet meer en het spel maken deden we ook te weinig.” Uiteindelijk bouwde de thuisploeg de voorsprong uit naar een veilige marge. “De voorsprong die we voor rust pakten, hebben we in de tweede helft uitgebouwd en dat heeft de ploeg goed gedaan”, aldus een tevreden Leon Simons. “Hier moeten wij weer van leren”, vond Van Brenk. “Er zijn meer ploegen dit jaar die zich aanpassen en dat is soms even schakelen voor ons. Maar, verder geen drama. We verliezen weer eens na een goede periode, maar we zijn verder niet met de stand bezig.” (Uitslag: 20-14)

Fiks – Sporting Delta
“We zijn de gelijke spelen nu wel beu en willen niet te boek komen te staan als het NEC van het korfbal”, erkende Bas Harland na afloop van het tweede gelijkspel op rij voor Fiks. Het eerste kwart van de wedstrijd was voor Sporting Delta, maar daarna nam Fiks het initiatief over. De thuisploeg kwam tot meer pogingen dan de Dordtenaren, maar schoot een lager rendement. Timo Dezentje kende een goede invalbeurt met twee belangrijke treffers, maar na een laatste aanval die de gehele laatste minuut besloeg bleef de eindstand op 17-17 steken. “Uiteindelijk wel terecht, ondanks dat we net als vorige week uiteindelijk de beste papieren hadden om te winnen”, aldus Harland. Niels Mastijn beaamde de mening van Harland: “Ja, wat mij betreft was dit een terechte uitslag.” (Uitslag: 17-17)