Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #9: Koplopers pakken punten bij hervatting

Hoofdklasse Topkorfbal

Afgelopen weekend werd de veldcompetitie voor een aantal ploegen in de Hoofdklasse alweer hervat. Daarin deden de koplopers in zowel de HKA als de HKB de beste zaken: zij pakten de punten.

Hoofdklasse A:
Rohda – Meervogels
Het was voor beide ploegen duidelijk wennen aan het veldkorfbal, zo bevestigde ook Edwin Visser (Meervogels): “Met promotie in ons achterhoofd was het duidelijk te zien dat we nog niet helemaal klaar waren voor de eerste veldwedstrijd.” Ook Rohda had moeite met de overgang van zaal naar veld. Maarten van Vliet: “Je kan minder vertrouwen op je schot, maar de wind was ook van invloed op het afrondingspercentage.” De Amsterdammers stonden het grootste deel van de wedstrijd wel op voorsprong, maar verzuimden voor rust de voorsprong uit te bouwen (6-5 rust). Na rust kwam Meervogels iets beter in de wedstrijd en vlak voor het einde kwam de ploeg van Visser voor het eerst voor, om vervolgens een nipte overwinning uit het vuur te slepen. Van Vliet: “Er zat meer in voor ons, maar we konden niet voortijdig doordrukken. Helaas.” Meervogels heeft nu twaalf punten uit negen duels en is daarmee al zeker van handhaving. “Ons doel is behaald. Het spel was niet goed, knap dat we uiteindelijk gewonnen hebben”, aldus Visser. (Uitslag: 10-11)

SCO – Tempo
De thuisploeg kreeg in de zaal een teleurstelling te verwerken toen de strijd om promotie verloren werd van AVO. Desalniettemin begon SCO goed aan het duel met koploper Tempo. “We bleven positief spelen en lieten ons niet verleiden tot negativiteit”, aldus Hillebrand Diever. De Friezen verdedigden achter en daar had Tempo in de beginfase moeite mee. Daarna kwam de ploeg van interim-trainer Jessica Zeevaart beter in het spel en werd het achterverdedigen geduldig opgelost. Na ongeveer vijftien minuten verving Edwin van der Weijde de niet geheel fitte Stijn Eilers en Van der Weijde kende een prima invalbeurt (6-8 rust). Na rust schoot Tempo een hoger percentage en daarmee liepen de Alphenaren vlot uit. Het gat bleef zo rond de vijf á zeven doelpunten en daarmee kwam de overwinning niet meer in gevaar. “Een zakelijke overwinning om op titelkoers te blijven”, aldus Zeevaart. (Uitslag: 14-19)

Stand in de HKA:

W P
1. Tempo 9 14
2. Oost-Arnhem 8 13
3. Wageningen 8 12
4. De Meervogels 9 12
5. Mid-Fryslân 8 10
6. SCO 9 4
7. Rohda 9 3
8. Heerenveen 8 0

 

Hoofdklasse B:

SKF – Sporting Delta
Bij SKF stond er een grotendeels nieuwe ploeg in het veld. In de laatste zaalwedstrijd vielen er bij de ploeg uit Veenendaal twee dames uit met blessures en daarnaast hebben drie heren aangegeven na dit seizoen te stoppen of wel lager te gaan spelen. “We hebben, gezien de stand, gekozen om nu al te gaan voorbereiden op het volgende seizoen en die drie heren in het tweede in te delen. Hierdoor spelen we in een nieuwe – onervaren – samenstelling”, aldus SKF-trainer Wouter van Steenbergen. Al snel werd het kwaliteitsverschil met Sporting Delta duidelijk. Vanaf 4-4 liepen de Dordtenaren uit naar een 4-9 ruststand en in de tweede helft bleef het gat onverminderd groot. Niels Mastijn was tevreden: “Twee punten was het belangrijkste, zeker na de teleurstelling in de zaal. De groep heeft daar goed op gereageerd.” Van Steenbergen berustte in de nederlaag: “Een terechte overwinning voor Sporting Delta. Wij hadden zelf wel meer goals kunnen en moeten maken, dat is iets waar we de komende periode aandacht aan gaan besteden.” (Uitslag: 10-18)

DSC – Fiks
Ook koploper DSC boekte zaterdag bij de hervatting direct een overwinning. Dat ging echter niet zonder slag of stoot; Fiks gaf flink tegengas. Bij rust leek het er niet op dat de Eindhovenaren de punten in eigen huis zouden houden, getuige de 2-8 achterstand. “Dat was niet de verhouding in het veld, maar DSC schoot niets raak”, aldus Fiks-coach Aad van Rijthoven. In de tweede helft kwam DSC wel beter in de wedstrijd, maar tot ongeveer vier minuten voor tijd had Fiks nog altijd een – zij het minimale – voorsprong. Een gele kaart voor Jan Anholts zorgde voor onrust en DSC ging daar beter mee om. Van Rijthoven baalde: “We hadden zaterdag kunnen winnen van DSC.” (Uitslag: 16-14)

Stand in de HKB:

W P
1. DSC 9 17
2. Groen-Geel 8 13
3. Dalto 8 12
4. Sporting Delta 9 9
5. Avanti 8 8
6. Fiks 9 7
7. Swift 8 2
8. SKF 9 0

 

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League