Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #9: Koplopers pakken punten bij hervatting

Hoofdklasse Topkorfbal

Afgelopen weekend werd de veldcompetitie voor een aantal ploegen in de Hoofdklasse alweer hervat. Daarin deden de koplopers in zowel de HKA als de HKB de beste zaken: zij pakten de punten.

Hoofdklasse A:
Rohda – Meervogels
Het was voor beide ploegen duidelijk wennen aan het veldkorfbal, zo bevestigde ook Edwin Visser (Meervogels): “Met promotie in ons achterhoofd was het duidelijk te zien dat we nog niet helemaal klaar waren voor de eerste veldwedstrijd.” Ook Rohda had moeite met de overgang van zaal naar veld. Maarten van Vliet: “Je kan minder vertrouwen op je schot, maar de wind was ook van invloed op het afrondingspercentage.” De Amsterdammers stonden het grootste deel van de wedstrijd wel op voorsprong, maar verzuimden voor rust de voorsprong uit te bouwen (6-5 rust). Na rust kwam Meervogels iets beter in de wedstrijd en vlak voor het einde kwam de ploeg van Visser voor het eerst voor, om vervolgens een nipte overwinning uit het vuur te slepen. Van Vliet: “Er zat meer in voor ons, maar we konden niet voortijdig doordrukken. Helaas.” Meervogels heeft nu twaalf punten uit negen duels en is daarmee al zeker van handhaving. “Ons doel is behaald. Het spel was niet goed, knap dat we uiteindelijk gewonnen hebben”, aldus Visser. (Uitslag: 10-11)

SCO – Tempo
De thuisploeg kreeg in de zaal een teleurstelling te verwerken toen de strijd om promotie verloren werd van AVO. Desalniettemin begon SCO goed aan het duel met koploper Tempo. “We bleven positief spelen en lieten ons niet verleiden tot negativiteit”, aldus Hillebrand Diever. De Friezen verdedigden achter en daar had Tempo in de beginfase moeite mee. Daarna kwam de ploeg van interim-trainer Jessica Zeevaart beter in het spel en werd het achterverdedigen geduldig opgelost. Na ongeveer vijftien minuten verving Edwin van der Weijde de niet geheel fitte Stijn Eilers en Van der Weijde kende een prima invalbeurt (6-8 rust). Na rust schoot Tempo een hoger percentage en daarmee liepen de Alphenaren vlot uit. Het gat bleef zo rond de vijf á zeven doelpunten en daarmee kwam de overwinning niet meer in gevaar. “Een zakelijke overwinning om op titelkoers te blijven”, aldus Zeevaart. (Uitslag: 14-19)

Stand in de HKA:

W P
1. Tempo 9 14
2. Oost-Arnhem 8 13
3. Wageningen 8 12
4. De Meervogels 9 12
5. Mid-Fryslân 8 10
6. SCO 9 4
7. Rohda 9 3
8. Heerenveen 8 0

 

Hoofdklasse B:

SKF – Sporting Delta
Bij SKF stond er een grotendeels nieuwe ploeg in het veld. In de laatste zaalwedstrijd vielen er bij de ploeg uit Veenendaal twee dames uit met blessures en daarnaast hebben drie heren aangegeven na dit seizoen te stoppen of wel lager te gaan spelen. “We hebben, gezien de stand, gekozen om nu al te gaan voorbereiden op het volgende seizoen en die drie heren in het tweede in te delen. Hierdoor spelen we in een nieuwe – onervaren – samenstelling”, aldus SKF-trainer Wouter van Steenbergen. Al snel werd het kwaliteitsverschil met Sporting Delta duidelijk. Vanaf 4-4 liepen de Dordtenaren uit naar een 4-9 ruststand en in de tweede helft bleef het gat onverminderd groot. Niels Mastijn was tevreden: “Twee punten was het belangrijkste, zeker na de teleurstelling in de zaal. De groep heeft daar goed op gereageerd.” Van Steenbergen berustte in de nederlaag: “Een terechte overwinning voor Sporting Delta. Wij hadden zelf wel meer goals kunnen en moeten maken, dat is iets waar we de komende periode aandacht aan gaan besteden.” (Uitslag: 10-18)

DSC – Fiks
Ook koploper DSC boekte zaterdag bij de hervatting direct een overwinning. Dat ging echter niet zonder slag of stoot; Fiks gaf flink tegengas. Bij rust leek het er niet op dat de Eindhovenaren de punten in eigen huis zouden houden, getuige de 2-8 achterstand. “Dat was niet de verhouding in het veld, maar DSC schoot niets raak”, aldus Fiks-coach Aad van Rijthoven. In de tweede helft kwam DSC wel beter in de wedstrijd, maar tot ongeveer vier minuten voor tijd had Fiks nog altijd een – zij het minimale – voorsprong. Een gele kaart voor Jan Anholts zorgde voor onrust en DSC ging daar beter mee om. Van Rijthoven baalde: “We hadden zaterdag kunnen winnen van DSC.” (Uitslag: 16-14)

Stand in de HKB:

W P
1. DSC 9 17
2. Groen-Geel 8 13
3. Dalto 8 12
4. Sporting Delta 9 9
5. Avanti 8 8
6. Fiks 9 7
7. Swift 8 2
8. SKF 9 0

 

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Korfbal League in de media #15.1
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League in de media #15.1
Afgelopen weekend werden alleen de duels in de kampioenspoule gespeeld. Het overzicht van de (online) verschenen artikelen vind je hieronder. Alle eerder verschenen artikelen en items vind je op de mediapagina.
Lees meer
Finale Goal van het Jaar - Mannen
Korfbal League Topkorfbal
Finale Goal van het Jaar - Mannen
Het Korfbal Leagueseizoen kende geen slot en dus ook geen kampioen en geen Korfbal Leagueverkiezingen. Wel brengt Korfbal.nl een aangepaste verkiezing voor de Goal van het Jaar, een publieksprijs. We zijn toe aan de grote finale! Wie van deze vier mannen maakte volgens jullie het mooiste doelpunt van seizoen 2019/2020?
Lees meer
Hoofdklasse Round-Up #2: Spanning en veel goals in ronde twee
Hoofdklasse Topkorfbal
Hoofdklasse Round-Up #2: Spanning en veel goals in ronde twee
Veel doelpuntrijke wedstrijden in de tweede ronde van de Hoofdklasse, maar ook wederom twee duels die uitgesteld werden vanwege coronaperikelen. De HKAb kende opnieuw een verrassende (enigszins) uitslag: ditmaal de nederlaag van AW.DTV tegen Fiks, het tweede verlies op rij voor de Amsterdammers.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Selectie World Games 2022 bekend
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #8: ruime uitslagen