Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up: play-offs 1.1

Hoofdklasse Topkorfbal

Vanaf nu alleen nog maar wedstrijden die ergens om gaan. De eerste ronde van de play-offs in de Hoofdklasse is een best-of-two serie, wat betekent dat het resultaat van beide wedstrijden bij elkaar opgeteld wordt. De ploeg die over beide wedstrijden de meeste doelpunten heeft gemaakt wordt als winnaar aangewezen.

Van de Hoofdklasse play-offs van de ploegen die kans maken op promotie naar de Korfbal League wordt een samenvatting gemaakt. Deze zijn terug te vinden op het Korfbal Leaguekanaal op Eyecons.

Hoofdklasse play-offs voor Hoofdklassefinale
DSC – AW.DTV
Vooraf werd al ingeschat dat het treffen tussen DSC en AW.DTV wel eens spannend zou kunnen worden, en die voorspellingen kwamen uit. De thuisploeg begon goed, maar verzuimde bij 7-4 het gat groter te maken. Daar profiteerde AW.DTV dankbaar van en nog voor rust werd het gaatje gedicht. DSC ging met een minieme voorsprong de rust in (9-8) maar AW.DTV kende een sterkere tweede helft. Echter, de doelpunten waren schaars dankzij de lage afrondingspercentages. Halverwege de tweede helft stond het dan ook pas 12-12. Twee minuten voor tijd stond het 18-18 en in de resterende tijd werd door beide ploegen – ondanks enkele grote kansen – niet meer gescoord. Dat betekent dat de winnaar van het duel in Amsterdam aanstaande zaterdag ook direct een ronde verder gaat. Tjeerd Kooiman: “Ons schotpercentage was veel te laag, dat zal zaterdag in de return scherper moeten.” Erwin Dik: “Er had wellicht iets meer ingezeten, maar wij waren zelf niet top. Op voorhand was DSC de favoriet, maar op basis van dit duel hebben wij veel vertrouwen getankt.” (Uitslag: 18-18)

TOP (A) – Avanti/Post Makelaardij
Een pittig en fysiek duel in Arnemuiden, met veel strijd van beide kanten. Zo kreeg Anita de Ridder (TOP) na hard inkomen op Nikki van Trigt een groene kaart en moest vijf minuten naar de kant. Op scorend vlak hielden beide ploegen in de eerste helft gelijke tred, iedere keer als Avanti op voorsprong kwam counterde TOP. Dat leidde tot een 9-9 ruststand. In de tweede helft gebeurde er veel en werd het spel nog fysieker. Dat leverde veel overtredingen, blessures en strafworpen op. Maar de thuisploeg was scherper na rust. Bij 15-11 was het gaatje voor het eerst vier en de ploeg van Edwin Coppoolse kon nog verder uit lopen. In de slotfase viel Anita de Ridder nog uit met een blessure, doordat Jitte Janssen hard in kwam bij de vrije bal. Dat leverde Janssen een groene kaart op. Bij TOP werd Jurgen Janse de topscorer met negen doelpunten en de ploeg uit Arnemuiden zet een goede stap richting de tweede ronde. Coppoolse was tevreden over het eindresultaat maar hield een slag om de arm: “Ook in de uitwedstrijd zaterdag zal het team optimaal moeten presteren. Dat wordt een flinke kluif maar de tweede helft geeft zeker vertrouwen.” (Uitslag: 25-18)

HKC – GKV/Enomics
HKC verschafte zichzelf afgelopen dinsdag een heel goede uitgangspositie richting de tweede ronde. De Hardinxvelders, die eerste werden in de poule, kregen GKV op bezoek. In de eerste helft kon de ploeg van John Spek nog enigszins bijblijven (13-9 rust) maar na rust was HKC ongenaakbaar. Zowel verdedigend als aanvallend was de thuisploeg GKV de baas en er werden heel hoge percentages geschoten. Corné Troost (HKC) was met negen goals de meest trefzekere speler van de avond, aan de kant van GKV maakte Kevin van Beest er zeven. Marrien Ekelmans plaatste een kleine kanttekening bij de ruime overwinning: “Het verschil is minder groot dan de uitslag doet vermoeden. We zullen zaterdag weer aan de bak moeten, maar dat we dit niet meer mogen weggeven mag duidelijk zijn.” John Spek genoot van de ambiance maar baalde wel van de ruime uitslag: “De eerste helft hebben we er in ieder geval een wedstrijd van kunnen maken, de tweede helft was er geen houden meer aan. Komende zaterdag gaan we er alles aan doen om een goede wedstrijd te spelen.” (Uitslag: 34-18)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Unitas/Perspectief
Beide ploegen leken last te hebben van de spanning in de beginfase van het duel. Het eerste aanvalsvak van Mid-Fryslân had moeite met de rebound en speelde daardoor veel éénschotsaanvallen, terwijl het eerste aanvalsvak van Unitas dat beter voor elkaar had. De bezoekers liepen uit naar 0-3 voor ook de Friezen de korf vonden. Al vroeg in de wedstrijd viel Daan Reijgersberg uit met een blessure, Thomas Hoekstra was zijn vervanger. Even leek Unitas van slag, waardoor Mid-Fryslân terug in de wedstrijd kon komen (3-3) maar daarna namen de Harderwijkers het heft weer in handen. Unitas verdedigde sterk en Mid-Fryslân had moeite met scoren maar echt uitlopen kon Unitas niet (8-10 rust). In de tweede helft liep Unitas wel uit, via onder andere Hoekstra die een prima invalbeurt kende. Zeven minuten voor tijd was het gat zes (13-19) en leken de bezoekers een gevoelige eerste tik uit te delen. Echter, in de slotfase kwamen de Friezen nog sterk terug. Uiteindelijk bleef Mid-Fryslân op twee verschil steken, maar dat is voor de return geen slechte uitgangspositie. Unitas verzuimde zichzelf een grote dienst te bewijzen. Marc Houtman: “Dat blijft even hangen, vooral als je net klaar bent. Maar, geen van de andere uitploegen weet te winnen en dat wij dat wel doen is een prestatie op zich natuurlijk. We hebben kunnen laten zien dat we ons kunnen meten met ploegen als Mid-Fryslân, dat ongeslagen de play-offs in ging.” (Uitslag: 17-19)

Programma zaterdag 2 april, wedstrijd 2:
16.00 uur Unitas/Perspectief – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
18.00 uur Avanti/Post Makelaardij – TOP (A)
20.00 uur AW.DTV – DSC
20.30 uur GKV/Enomics – HKC

 

Play-offs voor de tussenklasse
DeetosSnel – ODIK
Pas na vier Dordtse goals vonden de bezoekers de korf en dat gaf direct de verhoudingen in de wedstrijd weer. DeetosSnel kon veel herhalen en had overwicht in de rebound, waardoor ODIK vaak korte aanvallen speelde en snel balverlies leed. Halverwege de eerste helft was de thuisploeg uitgelopen naar zeven verschil (9-2) en bij rust was dat nog steeds intact (12-5). ODIK kon geen vuist maken en moest lijdzaam toezien hoe DeetosSnel na driekwart wedstrijd op een 16-6 voorsprong stond. Ruud van de Hoef baalde enorm: “We waren geen schim van hoe we kunnen en horen te spelen. Aanstaande zaterdag gaan we dat in eigen huis wel laten zien.” (Uitslag: 26-11)

Pernix – Fiks
De derby in Leiden werd eigenlijk nooit echt een wedstrijd. Tot 1-2 kon Pernix bijblijven maar vervolgens was het Fiks dat de klok sloeg. Met nog acht minuten op de klok in de eerste helft was het 3-11 en nam Rick Nell een time-out. Desondanks kon Pernix het ritme van Fiks niet doorbreken en de 5-21 ruststand sprak boekdelen. Via 10-29 en 14-32 liep Fiks uiteindelijk simpel uit naar een heel ruime zege. Nell baalde vooral van de manier waarop er verloren werd: “Afspraken werden niet nagekomen. Niet dat we anders wel gewonnen hadden, maar nu mocht Fiks alles doen. Gelukkig was de tweede helft beter, daar houden we ons dan maar aan vast.” Aad van Rijthoven was – logischerwijs – wel blij met het verloop van de wedstrijd. “Voor ons was het belangrijkste dat het een teamstrijd zou worden en geen strijd per individu. Als je de teams naast elkaar zet hebben wij meer kwaliteit, maar dat zegt niet altijd iets in een derby. Eerlijk gezegd dat ik niet verwacht dat het verschil zo groot zou zijn maar wij waren zowel aanvallend als verdedigend veel beter dan Pernix. Bovendien zag je bij ons het spel groeien en zakte bij Pernix de moed in de schoenen.” (Uitslag: 16-36)

Wageningen – Sparta
De eerste aanval voor Wageningen leverde direct een doelpunt op waardoor Sparta vanaf het eerste fluitsignaal in de achtervolging moest. De Zwollenaren, die drie dagen eerder in nog gelijk speelden tegen Mid-Fryslân in de poulefase, konden niet voorkomen dat Wageningen via 4-1 en 11-4 uitliep naar een 12-7 ruststand. “Het rendement was nog niet eens zo hoog”, aldus Ron Steenbergen. In de eerste vijf minuten na rust liep de thuisploeg uit naar zeven verschil. Doordat Wageningen niet altijd even zuinig met de kansen omsprong kwam Sparta nog iets terug in de wedstrijd (15-11) maar daarna drukte Wageningen door. Bij 19-12 was het verschil wederom zeven en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Steenbergen: “We moesten Sparta proberen zo ruim mogelijk te verslaan met het oog op de tweede wedstrijd. We hebben goede druk gegeven en scorend was het redelijk. Nu gaat het echt spannend worden.” (Uitslag: 24-17)

Nieuwerkerk – Tempo
Bij Tempo startte Noah Kuiper voor de tweede keer dit seizoen in de basis en hij had de schone taak Koen Collee van het scoren te houden. De 1-0 kwam uit handen van Collee, waarmee de toon direct gezet was. De thuisploeg kwam ook op 2-0, maar daarna nam Tempo het initiatief over. Via 3-4 werd het 6-11 en vooral de gebroeders Jelle en Tom Steenbeek waren ‘hot’. Nieuwerkerk verdedigde niet slecht, zo werd een schot van Rosanne Wolvers hard geblokt door Laura van der Linden, maar Tempo schoot een hoog percentage. Bij rust was het 11-16 en leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Alphenaren. Ook het grootste deel van de tweede helft lag Tempo op koers voor de overwinning, al kroop Nieuwerkerk we langzaam maar zeker dichterbij. De bezoekers konden het hoge rendement van de eerste helft niet doorzetten in het tweede bedrijf maar ook bij Nieuwerkerk was het moeizaam. In de slotfase bracht Leon Simons aanvallend Gerhard Gouderjaan voor Mats Rodenburg en dat bleek een gouden greep te zijn. Met de 19-20 en 20-20 van Gouderjaan knokte Nieuwerkerk zich terug en zo is er nog helemaal niets beslist. Sanne Broeksma, die de honneurs voor interim-trainer Jessica Zeevaart waarnam bij Tempo: “Natuurlijk stap je met zo’n verloop van de wedstrijd met een minder gevoel van het veld. Maar we hebben de eerste helft het beste korfbal van ons seizoen laten zien dus dat geeft vertrouwen. Nieuwerkerk deed het slim de tweede helft en daar hebben wij onvoldoende in kunnen schakelen. Maar niks is onoplosbaar.” (Uitslag: 20-20)

Programma zaterdag 2 april, wedstrijd 2:
18.00 uur ODIK – DeetosSnel
19.00 uur Tempo – Nieuwerkerk
19.30 uur Fiks – Pernix
20.30 uur Sparta – Wageningen

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League