Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up: play-offs 1.2

Hoofdklasse Topkorfbal

De eerste schifting is een feit, van de acht ploegen die nog kans maakten op de Hoofdklassefinale zijn er nog vier over. Ook de eerste vier ploegen voor wie het zaalseizoen er op zit, en die dus feitelijk gedegradeerd zijn naar de Hoofdklasse, zijn bekend.

Van de Hoofdklasse play-offs van de ploegen die kans maken op promotie naar de Korfbal League wordt een samenvatting gemaakt. Deze zijn terug te vinden op het Korfbal Leaguekanaal op Eyecons. Een overzicht van de duels – en streams – in de volgende play-offronde vind je hier.

Hoofdklasse play-offs voor Hoofdklassefinale
AW.DTV – DSC
Was de heenwedstrijd spannend, de return in Amsterdam was de overtreffende trap. Tot 9-9 hielden de ploegen gelijke tred, maar vervolgens sloeg AW.DTV een gat van zes. De thuisploeg schoot een hoog percentage in de eerste helft, wat resulteerde in een 19-13 voorsprong bij rust. Ook na rust moest DSC lang in de achtervolging, maar een aantal wissels pakte goed uit en puntje voor puntje kropen de Eindhovenaren dichterbij. In de laatste tien minuten van de tweede helft was het momentum volledig bij DSC en twee seconden voor tijd was daar de strafworp voor de gelijkmaker (en dus verlenging). Timo de Wit bleef ijskoud en benutte dit buitenkansje. In de vijf minuten durende verlenging viel er slechts één doelpunt. Maaike Roubos schoot haar ploeg op voorsprong en daarmee naar de tweede ronde van de play-offs. Tjeerd Kooiman: “Super knap van de selectie en ook mooi om te zien dat de honderd supporters die afgereisd waren ieder doelpunt vierden.” Erwin Dik baalde vanzelfsprekend: “Maar, dit is ook sport. Nu moet de knop weer om richting Wageningen.” DSC blijft in de race voor de Hoofdklassefinale en treft in de tweede ronde HKC. AW.DTV vecht met Wageningen om een plaats in de Tussenklasse. (Uitslag: 28-29, na verlenging)

Avanti/Post Makelaardij – TOP (A)
De thuisploeg moest een gat van zeven doelpunten verschil dichten om er een verlenging uit te slepen, maar het was TOP dat in de beginfase beter met de kansen omging. Avanti bleef aan het elastiek, maar kon pas richting het einde van de eerste helft echt aanhaken: 13-13 rust. In de tweede helft was Avanti de bovenliggende partij, en deed de ploeg uit Pijnacker er alles aan om de benodigde zeven doelpunten verschil op het bord te krijgen. Daarnaast schoot TOP matig, slechts 14%, waardoor de ploeg uit Arnemuiden verdedigend onder druk kwam. Echter, een verlenging bewerkstelligen lukte net niet; Avanti bleef op zes verschil steken maar toonde wel veerkracht in de return. Tom Kalkman: “Helaas schoten we net tekort over twee duels, maar we hebben onze taken goed uitgevoerd en de wedstrijd gespeeld die we wilden spelen. Dit geeft vertrouwen voor de komende duels.” Edwin Coppoolse was, ondanks de nederlaag, tevreden met het overall resultaat: “We zijn blij met de zekerheid van het behalen van de tussenklasse. We hebben dit seizoen nieuwe mensen in moeten passen en misten met regelmaat basisspelers. Dat we het doel bereikt hebben, vind ik knap.” TOP gaat een ronde verder en neemt het daarin op tegen Unitas, Avanti krijgt dinsdagavond Tempo op bezoek. (Uitslag: 27-21)

GKV/Enomics – HKC
Na de 34-18 nederlaag in Hardinxveld – met een onstuitbaar HKC in de tweede helft – was er voor GKV een wonder nodig om de tweede ronde richting de Hoofdklassefinale nog te halen. Voor John Spek was het belangrijkste dan ook dat zijn ploeg een betere wedstrijd zou spelen dan op de dinsdagavond. Daar slaagde de ploeg glansrijk in, al stond er voor HKC eigenlijk geen druk meer op. Beide ploegen maakten er een zeer aantrekkelijk duel van, met de strijd tussen topschutters Kevin van Beest (GKV) en Mark Klop (HKC) als wedstrijd in de wedstrijd. Het grootste deel van het duel stond de thuisploeg op voorsprong, met op 19-15 het grootste verschil. Daarna sloop HKC terug in de wedstrijd en twaalf minuten voor tijd maakte Corné Troost, die net binnen de lijnen was gekomen, de gelijkmaker (22-22). Nog één keer sputterde GKV tegen via Van Beest (23-22) maar daarna was de spreekwoordelijke tank leeg en kon HKC de wedstrijd naar zich toe trekken. Van Beest werd wel topscorer met twaalf doelpunten, Klop bleef op tien steken. Spek: “We zijn tevreden met de manier waarop ze de wedstrijd zijn in gegaan na de afstraffing in de tweede helft in het heenduel. We hadden met elkaar een aantal punten afgesproken die we beter wilden doen en ook mee kunnen nemen naar de volgende wedstrijden. Dat hebben ze goed gedaan.” Marrien Ekelmans: “We zijn blij dat we de tussenklasse behaald hebben en hebben genoten van de geweldige sfeer van onze supporters, zowel uit als thuis. Ik hoop dat het ze lukt om dinsdag naar Eindhoven af te reizen.” HKC gaat dinsdag op bezoek bij DSC in de strijd om een ticket voor de Hoofdklassefinale, GKV mag het opnemen tegen DeetosSnel voor een plek in de tussenklasse. (Uitslag: 26-29)

Unitas/Perspectief – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Doordat het verschil op dinsdagavond in Grou slechts twee punten was, was er nog van alles mogelijk in Harderwijk. Daan Reijgersberg, die in het doordeweekse duel al vroeg een enkelblessure op liep, was niet fit genoeg om te starten en bij de bezoekers startte Dirjan Bouma in de basis, op de plek van Anco van Gorkum. Net als in Friesland, was het ook in de return Unitas dat vanaf de start van de wedstrijd het initiatief had en snel uitliep naar een 5-0 voorsprong. Pas toen deden de bezoekers, via Lotte Schrijver, iets terug maar vanaf 8-5 vergrootte Unitas het gat opnieuw (14-7 ruststand). In de tweede helft probeerde Mid-Fryslân met wissels het tij nog te keren, maar de Friezen speelden een verloren wedstrijd. Ook de groene kaarten voor Noah Bijsterbosch en Daan Reijgersberg (vervanger van Bijsterbosch) en later zelfs de gele kaart van Reijgersberg brachten geen onrust bij Unitas. Via 19-15 eindigde het duel uiteindelijk in een 23-20 overwinning voor de Harderwijkers die daarmee doorgaan naar de laatste vier, tegen TOP (A). Marc Houtman: “Doel behaald. We startten heel goed, verdedigend was het heel stabiel en aanvallend schoten we een beter percentage dan tijdens de uitwedstrijd. Nu gaan we kijken wat we tegen TOP kunnen doen, de favoriet in de volgende ronde.” Voor Mid-Fryslân rest de strijd om de tussenklasse, met als tegenstander Fiks. (Uitslag: 23-20)

Hoofdklasse play-offs voor tussenklasse

ODIK – DeetosSnel
Odik kan het zaalseizoen met een goed gevoel afsluiten. Na de eerdere ruime nederlaag in Dordrecht was Ruud van de Hoef niet tevreden over wat zijn ploeg had laten zien, maar in Barneveld kwam ODIK een stuk beter voor de dag. Desalniettemin stond DeetosSnel de gehele eerste helft op voorsprong, het gaatje schommelde veelal tussen de twee à drie doelpunten (11-13 rust). In de eerste aanval na rust scoorde Milko van Golberdinge met zijn vijfde de aansluitingstreffer maar tot een kleine zes minuten voor het einde van de wedstrijd bleef DeetosSnel op voorsprong. Aanvoerder Kees Snoei zette Odik vijf minuten voor tijd weer op gelijke hoogte: 22-22 en even mocht de thuisploeg denken aan een stuntje. Sharon Vink schoot de bezoekers in de daaropvolgende aanval weer op voorsprong. Een door Brend Dingenouts verzilverde strafworp gaf DeetosSnel nog wat meer lucht en hoewel Kees Snoei met zijn vijfde goal anderhalve minuut voor tijd nog iets terug deed waren het de Dordtenaren die de zege veilig stelden. Van de Hoef: “We hebben aan onszelf en het aanwezige publiek laten zien wat we kunnen. Misschien niet helemaal, we hadden nog kunnen winnen maar gaan met opgeheven hoofd het zaalseizoen uit.” DeetosSnel neemt het dinsdag in de tweede ronde op tegen GKV. (Uitslag: 23-26)

Fiks – Pernix
Dat er bij de ontmoeting tussen Fiks en Pernix niets meer op het spel stond, was duidelijk terug te zien aan de thuisploeg. “Eigenlijk hebben we alleen de laatste vijf minuten van de eerste helft en de eerste vijf van de tweede helft ons niveau gehaald”, vond Aad van Rijthoven na afloop. Pernix daarentegen speelde een van de beste wedstrijden en kon tot vlak voor rust steeds aanhaken. Het gaatje was halverwege dan ook slechts drie punten (13-10). De thuisploeg kwam goed uit de kleedkamers en liep direct na rust uit naar een verschil van acht (20-12) waarmee de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld was. In het laatste kwartier kon Pernix nog goed terugkomen, maar de overwinning kwam voor Fiks niet meer in gevaar. Van Rijthoven was ondanks de winst kritisch: “We maken er 27 en dat is prima, maar 23 doorlaten tegen Pernix is gewoon te veel.” Fiks gaat door en treft Mid-Fryslân, voor Pernix zit het zaalseizoen er op. Rick Nell: “We sluiten de competitie in ieder geval met redelijk spel af. Op naar het veld.” (Uitslag: 27-23)

Sparta Zwolle – Wageningen (21-34)
Sparta kan zich gaan richten op de veldcompetitie. Na de 24-17 zege op de dinsdagavond, was Wageningen ook zaterdag veel te sterk voor de Zwollenaren. De supporters van de thuisploeg hadden een ludieke actie opgezet voor voormalig Sparta-speler Jeroen Hukema, die op de bank zat bij Wageningen. De eerste helft ging redelijk gelijk op, Sparta haalde een hoog rendement, waardoor de ploeg van Remkes Pullen goed bij kon blijven. Wel had Wageningen, door het reboundoverwicht, veel meer pogingen dan Sparta maar het verschil was bij rust slechts twee doelpunten (13-15). Na rust kwam Sparta goed uit de startblokken, met de aansluitingstreffer en een grote kans op de gelijkmaker. De vrije doorbraak werd gemist en in plaats van 15-15 kon Wageningen uitlopen naar vier verschil. Dat was het breekpunt voor de thuisploeg. Wageningen kreeg vertrouwen en strafte de fouten van Sparta af. Dankzij een hoog rendement viel de score ruimt uit. Pullen: “Uiteindelijk terecht verloren. Nu op naar de veldcompetitie.” Het zaalseizoen van Wageningen krijgt nog een verlenging, in de strijd om de tussenklasse wacht nu AW.DTV. (Uitslag: 21-34)

Tempo – Nieuwerkerk
Het spannendste duel in deze play-offs vond zaterdagavond plaats in Alphen aan den Rijn. Na het 20-20 gelijkspel in Nieuwerkerk aan den IJssel op dinsdagavond, maakte Tempo het zichzelf opnieuw onnodig moeilijk. In de eerste helft gingen beide ploegen lang gelijk op, pas vier minuten voor de rust zette Rosanne Visscher Tempo met een mooie doorbraakactie op twee verschil (7-5) en dat gat bleef staan tot de rust (8-6). Na vijf minuten in de tweede helft had Tempo het gat vergroot naar vijf en halverwege was dat zelfs zeven doelpunten geworden (18-11) en leek er weinig aan de hand voor de thuisploeg. Echter, Nieuwerkerk gaf zich – net als in de eerste wedstrijd – niet gemakkelijk gewonnen. Twee goals van Koen Collee brachten tien minuten voor tijd het geloof weer iets terug. Lange aanvallen leverden aan de kant van Tempo niets op, en puntje voor puntje kroop Nieuwerkerk dichterbij. Vijf minuten voor tijd scoorde Hannah Klijn een heel belangrijke goal voor Tempo, waarmee ze haar ploeg weer wat lucht gaf (20-17). Tweeënhalve minuut voor tijd schoot Niels Stuurstraat de aansluitingstreffer binnen (20-19). Een heel spannende slotfase volgde, waarin geen van beide ploegen uiteindelijk erin slaagde een doelpunt te maken al had Nieuwerkerk pech met een schot van Stuurstraat dat uit de korf draaide. Zo gaat Tempo door en komt voor Nieuwerkerk een toch al tegenvallend zaalseizoen ten einde. Sanne Broeksma (Tempo) keek alvast vooruit naar de ontmoeting met Avanti: “Een bekende tegenstander, die ons goed ligt. We hebben alle vertrouwen in een goede afloop.” Leon Simons was realistisch na de uitschakeling: “Helaas, net niet en ook dat hoort bij sport. Ik had de groep en de selectie meer gegund, maar we moeten ons verlies nemen en door.” (Uitslag: 20-19)

Foto: Robin Leltz, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League