Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up: play-offs #2.1

Hoofdklasse Topkorfbal

De eerste serie wedstrijden in play-offronde twee werd op dinsdagavond gespeeld. Dat bleek een goede avond voor de uitploegen; alle zes wedstrijden werden gewonnen door de bezoekers.

In deze tweede ronde spelen alle ploegen een ‘best of three’, wat inhoudt dat er bij alle wedstrijden een winnaar moet komen. In het totaaloverzicht ‘slotfase zaalcompetitie’ vind je de bepalingen (enkele wedstrijd, best of two en best of three), alsmede een overzicht van het programma en de beschikbare livestreams van de play-offs bij de A-junioren, in de Hoofdklasse en in de Korfbal League. De Hoofdklassefinale wordt op zaterdag 16 april om 20.30 uur bij DeetosSnel in Dordrecht gespeeld. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Hoofdklasse play-offs voor Hoofdklassefinale
DSC – HKC

In de eerste play-offronde maakten beide ploegen erg veel doelpunten, maar in dit duel waren de goals schaars. Dat had vooral te maken met de verdedigende druk aan beide kanten. DSC verdedigde achter en pakte veel rebounds, waardoor HKC aanvallend niet lekker in de wedstrijd kwam. Maar ook de thuisploeg had moeite met het vinden van de korf, wat leidde tot een magere 9-7 ruststand. Direct na rust was er de aansluitingstreffer door Eliza Roest, maar Timo de Wit maakte in de daarop volgende aanval alweer zijn vijfde goal en dus was het gaatje weer twee in het voordeel van DSC. Via Veerle Havelaar werd het 11-11 waarna er een fase volgde waarin beide ploegen om en om scoorden. Vijf minuten voor het einde was er een gaatje van twee voor HKC, dankzij de tweede goal van Sanne Langendoen. Guido Brekelmans maakte één minuut voor tijd de aansluitingstreffer (16-17) waarna DSC veel risico nam met extreem achterverdedigen om de bal te onderscheppen. Mark Klop hield het hoofd koel en strafte de tactiek van de Eindhovenaren af en schoot de beslissende 16-18 binnen. Tjeerd Kooiman: “Helaas, geen gewenst resultaat. Maar we zijn wel erg tevreden over hoe de groep het HKC verdedigend lastig maakte. We hebben lang voor gestaan maar konden geen enkele keer het gat naar vier verschil tillen. We hebben genoeg opgelegde kansen gemist, helaas was het schotpercentage wederom te laag. Maar: gelukkig is er nog niets verloren.” Marrien Ekelmans: “Het zat erg dicht bij elkaar, het verschil was de hele wedstrijd klein. Gelukkig hebben we het in de eindfase naar ons toe kunnen trekken.” (Uitslag: 16-18)

TOP (A) – Unitas/Perspectief
Een duel op het scherpst van de snede, met veel fysieke strijd tussen beide ploegen. Bij Unitas keerde Daan Reijgersberg terug in de basis na een enkelblessure en hij speelde een heel sterke eerste helft, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Veel doelpunten in de beginfase, tot 4-4 hielden de ploegen gelijke tred maar daarna nam Unitas brutaal een voorsprong via onder andere de vierde van Reijgersberg: 6-9.TOP bleef rustig en kwam, dankzij twee goals op rij van Jurgen Janse, weer op gelijke hoogte. Unitas had de overhand tot aan de rust, maar kon niet meer los komen, waardoor beide ploegen met een 13-13 stand gingen rusten. In de eerste fase na rust was het juist TOP dat het initiatief had en een gaatje sloeg (16-14) maar dat hield geen stand. Na de 17-17 van Jurgen Janse (zijn zesde) zette Renée Havenaar Unitas weer op voorsprong. Daarna volgde een fase van doelpuntendroogte die Mike van Boven na bijna vijf minuten doorbrak. Zijn vijfde, en de derde van Sabine Verhoef, maakten opnieuw drie verschil. Nadat Unitas-coach Marc Houtman een gele kaart kreeg, was het opnieuw Janse die TOP terug in de wedstrijd bracht en een spannende slotfase volgde. Vijf minuten voor tijd kreeg Thomas Hoekstra een groene kaart, hij moest toekijken hoe TOP nog heel dichtbij kwam. Sander Kloet scoorde één minuut voor tijd de 21-22  en er waren nog kansen om de gelijkmaker te scoren, maar die viel niet. Houtman: “In de eerste helft kregen we te makkelijke goals tegen, dit was het verschil aan het einde van de avond. We waren verder minimaal net zo fit als TOP en we zitten nog steeds in een goede flow. Daarom lukte dit zelfs op dinsdagavond in Arnemuiden, ondanks dat we de eindfase nog wat onzorgvuldig uitspeelden.” Edwin Coppoolse: “Unitas was de verdiende winnaar. Net iets completer en erg effectief. We werden gedwongen te achtervolgen, dit kostte veel energie en wanneer je je kansen meer benut voorkom je dat.” (Uitslag: 21-22)

Hoofdklasse play-offs voor tussenklasse
AW.DTV – Wageningen
In Amsterdam moest AW.DTV kort na de teleurstelling van het verlies van DSC de knop omzetten richting het treffen met Wageningen. Dat leek in de eerste helft aardig te zijn gelukt, na het eerste kwart stond het 6-6. In het tweede kwart pakte Wageningen een voorsprong, maar het gaatje bleef te overbruggen: 8-11 bij rust. Echter: na rust liepen de bezoekers verder uit. Tegenover één Amsterdamse goal stonden er vijf voor Wageningen (9-16). Dat gat werd uiteindelijk zelfs negen goals (10-19), maar in het laatste kwart kon AW.DTV de schade enigszins beperken. De eindsprint kwam echter te laat en Wageningen sleepte de winst uit het vuur. Ron Steenbergen: “We zijn vooral blij dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld met z’n allen. Maar we hadden uiteindelijk wel op 27 doelpunten moeten staan, want de kansen die we kregen waren prima.” (Uitslag: 18-21)

Avanti/Post Makelaardij – Tempo
Geen Jordi van Zuidam bij Avanti, maar daar had Avanti in de beginfase vrij weinig last van. Al snel pakte de thuisploeg een voorsprong en bouwde die uit naar zeven verschil: 10-3. Avanti schoot een hoog percentage en de aanvallen van Tempo waren kort. Op dat moment greep interim-coach Jessica Zeevaart, die het seizoen afmaakt bij Tempo, in en wisselde Stijn Eilers en Noah Kuiper van vak. Met Eilers naast Jelle Steenbeek kon er in dat vak meer herhaald worden, en aan de andere kant kwam Kuiper in verdedigende rol naast Tom Steenbeek. Diezelfde Steenbeek stond overigens goed te verdedigen tegenover Tom Snaphaan en hield Snaphaan, die erg goed speelde in de duels met TOP, op slechts één doelpunt. Nog voor rust had Tempo de stand gelijk getrokken (11-11). De tweede helft begon moeizaam, maar liep Tempo uit naar 14-19. Nog één keer kwam Avanti terug, met vijf en halve minuut voor tijd de 18-19 door Stefan Hogervorst – waardoor menigeen een déjà vu zal hebben gehad naar de wedstrijden tegen Nieuwerkerk – maar Marjolein Vonk zette Tempo weer op twee verschil en de ingevallen Edwin van der Weijde gooide de wedstrijd in het slot. Zeevaart: “De energie en de beleving in de ploeg was opmerkelijk en veelbelovend. We gaan met vertrouwen naar zaterdag. Maar ik realiseer me goed, de wedstrijd begint gewoon weer met 0-0. De druk ligt bij Avanti en dat is fijn, wij hebben sowieso een derde wedstrijd, maar we hopen het in eigen hal af te kunnen maken.” (Uitslag: 19-23)

GKV/Enomics – DeetosSnel
De thuisploeg kende een goede start van de wedstrijd en pakte een 4-1 voorsprong, maar kon de goede start niet doortrekken. DeetosSnel counterde en kwam terug tot 4-4. Daarna gingen de Dordtenaren over GKV heen en bij rust hadden zij een gaatje van vier geslagen (6-10). Na rust duurde het even voor beide ploegen de korf vonden, maar daarna nam DeetosSnel het heft in handen. Met nog zeven minuten op de klok was het verschil inmiddels elf doelpunten (10-21) en was wel duidelijk dat GKV geen aanspraak meer maakte op de winst. Volgens John Spek had de ruime nederlaag niets te maken met het duel dat GKV drie dagen eerder speelde met HKC. “We speelden niet goed genoeg om weerstand te bieden. Hoewel het programma best wel pittig is en er wat pijntjes zijn, moet je wel een bepaalde ondergrens met elkaar als team halen om mee te kunnen doen voor de punten. Dat lukte niet.” (Uitslag: 13-24)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Fiks  (20-23)
Het duurde bijna vier minuten voor Jakko de Nekker de score opende voor de Friezen, waar Anke Rinsma een basisplaats had ten faveure van Lotte Schrijver. Tot vijf minuten voor rust was de thuisploeg de betere, maar vervolgens kwam ook Fiks beter in de wedstrijd en van 8-4 kroop de ploeg uit Oegstgeest puntje voor puntje terug tot 10-8 bij rust. Direct na rust scoorde Michelle Rozenbroek uit een strafworp de aansluitingstreffer, maar Mid-Fryslân maakte opnieuw een gaatje van drie (14-11). Opnieuw moest Fiks in de achtervolging en dat deden de bezoekers met verve. Na zeven minuten spelen maakte Dominic van Welzen de gelijkmaker: 14-14 en Melissa Heijne zette Fiks voor het eerst op voorsprong (14-15). Peter Tolsma nam gelijk een time-out om de flow van Fiks te onderbreken maar dat sorteerde niet genoeg effect. Op 15-17 was het eerste gaatje van twee een feit en hoewel Mid-Fryslân aan het elastiek bleef, kwam de thuisploeg niet meer dichterbij dan één verschil (18-19). Fiks speelde het goed uit en pakte, na de gemakkelijke zeges op Pernix in ronde één een zwaarbevochten overwinning. Aad van Rijthoven: “De wedstrijd zat vol spanning voor beide teams en daar ging Mid-Fryslân de eerste achttien minuten het beste mee om. Daarna kregen we wat meer grip op wedstrijd en ging we beter anticiperen op de tactiek van Mid-Fryslân. De tweee helft deden we dat veel beter en kregen steeds meer grip op de wedstrijd. Nu opwerken naar zaterdag, we gaan er een feest van proberen te maken.” (Uitslag: 20-23)

Foto: Rob Reurling, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League