Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up: play-offs #2.2

Hoofdklasse Topkorfbal

Nog één derde duel wordt er gespeeld in de strijd om een plek in de tussenklasse, verder zijn alle beslissingen afgelopen zaterdag gevallen. HKC en Unitas gaan in Dordrecht de Hoofdklassefinale spelen. DSC, TOP (A), Tempo, DeetosSnel en Fiks zijn zeker van een plek in de nieuwe tussenklasse volgend seizoen.

De Hoofdklassefinale vindt op zaterdag 16 april aanstaande om 20.30 uur plaats bij DeetosSnel in Dordrecht. Tickets zijn hier te koop.

HKC – DSC
De Hardinxvelders lijken een patent te hebben op het spelen van spannende wedstrijden dit zaalseizoen en ook afgelopen zaterdag was het weer raak. Daar leek het in de beginfase overigens niet op, want DSC startte sterk en schoot een heel hoog percentage. Na ruim vijf minuten keek HKC tegen een 0-5 achterstand aan en zag Marrien Ekelmans zich genoodzaakt een time-out te nemen. Dat sorteerde niet direct effect, want pas na zeven minuten deed Danny den Dunnen namens de thuisploeg iets terug: 1-6. Bij DSC speelde Thije Antheunisse een ijzersterke wedstrijd; zowel aanvallend als verdedigend was hij erg belangrijk voor de Eindhovenaren. In het tweede kwart kwam HKC langzaamaan beter in de wedstrijd en zakte het torenhoge afrondingspercentage van DSC een beetje in. Op 6-9 nam Tjeerd Kooiman een time-out om de flow van HKC te doorbreken, maar nog voor rust liet Veerle Havelaar met twee goals op rij zien dat er nog niets gespeeld was: 8-10. Bij rust was het gaatje weer drie: 9-12. Na rust was Havelaar opnieuw belangrijk, zij maakte de aansluitingstreffer (12-13). Het lukte HKC niet direct om gelijk te komen want Anne de Kok counterde direct: 12-14. Zo werd er om en om gescoord, maar op 16-17 miste Pia Donkers een strafworp voor DSC en vervolgens was het Havelaar die met haar zesde goal HKC weer op gelijke hoogte zette. Het momentum was bij HKC en Mark Klop met zijn vierde doelpunt betekende de eerste voorsprong voor HKC: 18-17. Timo de Wit, die ook erg sterk speelde bij DSC, maakte gelijk maar vervolgens was het Havelaar die beslissend was. Een goal en een goede actie, waarna Fenna Zwang de vrije kans verzilverde, maakten het gaatje van twee. Behalve voor Havelaar was er een hoofdrol weggelegd voor Danny den Dunnen die met al zijn rebounds ervoor zorgde dat HKC kon blijven herhalen. Na een zeer onbesuisde actie van Sven van Baggum, die hem een groene kaart opleverde, moest Antheunisse het veld geblesseerd verlaten. De Wit verzilverde de strafworp, maar daarna speelde HKC de tijd geroutineerd uit. “Wij hebben een hoop spannende wedstrijden gespeeld en dan helpt die ervaring in zo’n slotfase zeker mee”, aldus Ekelmans. “We zijn knap rustig gebleven toen we snel achter kwamen en hebben onze rug gerecht. Dat zegt iets over het karakter van mijn ploeg.” Tjeerd Kooiman: “We zijn erg teleurgesteld, maar tegelijk trots op de selectie en hoe we dit samen hebben gedaan. Volgend jaar knallen in de tussenklasse.” HKC kan zich opmaken voor de Hoofdklassefinale in Dordrecht aanstaande zaterdag (16 april, 20.30 uur). Ekelmans: “Unitas kennen we en we weten dat zij de boel willen ontregelen. Het is een stugge, sterke tegenstander die op dit moment erg in vorm is. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen.” (Uitslag: 20-19)

Unitas/Perspectief – TOP (A)
Als iemand voorafgaand aan dit seizoen tegen Marc Houtman had gezegd dat Unitas het tot de Hoofdklassefinale zou schoppen, had hij het niet geloofd. “Zeker niet, het is een bijzonder seizoen en dat realiseren we ons allemaal goed.” In Harderwijk werd het duel bij lange na niet zo doelpuntrijk als de heenwedstrijd in Arnemuiden op dinsdagavond. Beide ploegen hadden verdedigend hun huiswerk gedaan en gaven elkaar bijzonder weinig ruimte. Na de 1-2 van Jurriaan Bouwens, die er in de eerste wedstrijd niet bij was, nam Unitas het initiatief over. Sabine Verhoef zette de thuisploeg op een eerste gaatje van twee, maar meer afstand nemen lukte niet. Steeds als TOP scoorde maakte Unitas weer twee verschil. Dat bleef zo tot ongeveer een minuut voor rust, toen Noah Bijsterbosch aantekende voor zijn derde van de avond en het gaatje vergrootte naar drie: 10-7, wat ook direct de ruststand was. Het duurde lang voor er in de tweede helft gescoord werd. Pas na acht minuten was er het eerste doelpunt voor Unitas, TOP scoorde pas na twaalf minuten spelen. En ook in de tweede helft waren de doelpunten uiterst schaars, met name aan de kant van de bezoekers. Unitas kon de voorsprong uitbreiden en met nog zes minuten op de klok schoot Thomas Hoekstra de 14-8 binnen. Dat was de beslissing, in de resterende minuten kwam de overwinning niet meer in gevaar. Berusting was er bij Edwin Coppoolse: “Unitas heeft op dit moment een completer collectief met veel snelheid en loopvermogen. We zijn terecht uitgeschakeld en blijven realistisch. De nieuwe tussenklasse past bij TOP, de Korfbal League is voor ons op korte termijn niet reëel.” Bij Unitas was het feest, maar Houtman blikte ook alvast vooruit op de Hoofdklassefinale van aanstaande zaterdag: “We zullen zaterdag aanvallend beter moeten in ons samenspel, de variatie en de afstemming om voldoende kansen te gaan krijgen tegen HKC. Zij zijn niet voor niets eerste geworden in de poule en in mijn beleving de terecht favoriet voor zaterdag.” (Uitslag: 17-12)

Wageningen – AW.DTV
AW.DTV wist er zaterdag een derde wedstrijd uit te slepen tegen Wageningen. Het eerste duel ging nog verloren, volgens Erwin Dik mede omdat de teleurstelling van het verlies tegen DSC nog niet verwerkt was. Afgelopen zaterdag stond er een ander AW.DTV. “Met beleving en energie”, aldus Dik. Tot 5-5 hielden de ploegen gelijke tred, maar daarna pakten de bezoekers een kleine voorsprong die tot de rust stand hield (6-9 rust). Dat verschil bleef eigenlijk de gehele wedstrijd behouden. Eén keer kwam Wageningen op twee verschil, maar dichterbij kwam de thuisploeg niet. Tot overmaat van ramp werd de strafworp voor de aansluitingstreffer gemist en in de slotfase liep AW.DTV in de slotfase naar vijf verschil. Daarmee de wedstrijd was de wedstrijd gespeeld. Ron Steenbergen: “We speelden wel goed maar schoten een erg laag rendement en kwamen pas later op stoom.” Op de vraag of er nog vertrouwen is in een goede afloop antwoorde Steenbergen: “Ja zeker wel. In deze competitie spelen we nu de tiende finale. Een wedstrijd verliezen hoort daar ook bij. Wij hebben – op de twee wedstrijden tegen Sparta na – allemaal spannende wedstrijden gespeeld die twee kanten op konden. Het beslissende derde duel wordt dinsdag 12 april aanstaande om 20.30 uur gespeeld in Amsterdam. (Uitslag: 16-22)

Tempo – Avanti/Post Makelaardij
Niet voor het eerst dit seizoen maakte Tempo het ontzettend spannend in de slotfase van de wedstrijd. Jessica Zeevaart: “Tot halverwege de tweede helft hadden we onze zaakjes best op orde.” In de beginfase was pakte Avanti een kleine voorsprong (2-4) maar via twee doelpunten van Jelle Steenbeek stond Tempo halverwege de eerste helft weer op gelijke hoogte: 4-4. Vervolgens liep de thuisploeg uit naar 9-4, maar voor rust had Avanti het gat verkleind tot nog slechts twee verschil (11-9 rust). In de tweede helft kwam Avanti snel weer langszij, waarna beide ploegen lange tijd gelijk op gingen en er met nog zo’n tien minuten op de klok een 15-15 stand op het bord stond. Een mindere fase van Tempo volgde en Avanti profiteerde dankbaar. Twee goals van Tom Snaphaan en mooie one-hander van Merijn Sevenhuysen brachten het geloof bij de ploeg uit Pijnacker terug: 15-18 en nog zesenhalve minuut te spelen. Op dat moment nam Zeevaart een time-out en bracht Edwin van der Weijde in de ploeg. Hij verkleinde het gaatje al snel tot twee, waarna Marjolein Vonk de aansluitingstreffer maakte. Met nog 1.43 op de klok maakte Jelle Steenbeek een lastige bal knap af: 18-18 en volop spanning in Alphen aan den Rijn. In de resterende tijd werd niet meer gescoord en dus volgde er een verlenging. Daarin zette Sevenhuysen met zijn zevende goal Avanti in de eerste aanval direct weer op voorsprong en Tempo kon in de achtervolging. Met Van der Weijde als bliksemafleider maakte Tom Steenbeek de gelijkmaker. Beide ploegen scoorden nog een keer en met nog één minuut in de verlenging was het 20-20. Van grote afstand schoot Van der Weijde Tempo opnieuw op voorsprong (21-20), maar Avanti had nog 45 seconden voor een aanval. Die eindigde in niets en Tempo kon rustig uitspelen. Van der Weijde schoot twee seconden voor tijd nog een bal binnen en deed Avanti de das om. Tempo gaat naar de tussenklasse, voor de ploeg van Tom Kalkman wacht de Hoofdklasse: “Helaas, net niet. We gaan er volgend jaar een mooi seizoen van maken in de Hoofdklasse, met nieuwe doelen”, bleef Kalkman positief. (Uitslag: 22-20)

DeetosSnel – GKV/Enomics
Ook GKV speelt volgend jaar in de Hoofdklasse, na een tweede nederlaag tegen DeetosSnel. Het verschil werd echter door de Dordtenaren pas gemaakt in de tweede helft. GKV speelde een stuk beter dan in het eerste duel, maar liep vooral tegen het reboundoverwicht van DeetosSnel aan. De thuisploeg pakte een snelle 4-1 voorsprong, waarna GKV prima counterde en op 6-6 weer op gelijke hoogte kwam. Vervolgens moest de ploeg uit Gorinchem echter toezien hoe DeetosSnel opnieuw uitliep, naar 13-11 bij rust. In de tweede helft stelde DeetosSnel orde op zaken. Door de vele rebounds van onder andere Joost Hofman kon de ploeg blijven herhalen en vielen de goals uiteindelijk vanzelf. Na vier minuten in de tweede helft schoot Nout van der Wal simpel de 16-11 binnen en daarmee was het verzet van GKV eigenlijk wel gebroken. GKV speelt volgend jaar in de Hoofdklasse, DeetosSnel mag naar de nieuwe tussenklasse. John Spek was realistisch na de nederlaag: “Uiteindelijk is DeetosSnel de terechte winnaar. Wij kunnen tevreden terugkijken op een prima zaalseizoen waar we als club en selectie het maximale uitgehaald hebben. Eerlijk gezegd denken wij de de Hoofdklasse een prima klasse is voor GKV.” (Uitslag: 24-17)

Fiks – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Een mooi duel in Oegstgeest, tussen Fiks en Mid-Fryslân. De bezoekers kwamen in de beginfase op een 2-4 voorsprong, mede door een schitterende goal van Jakko de Nekker, maar dat duurde niet lang. Fiks, zonder Dominic van Welzen, die ’s ochtends ziek geworden was, counterde en in de hele rest van de eerste helft hielden beide ploegen gelijke tred. Dat leidde tot een 11-11 ruststand. Ook na rust ontliepen de ploegen elkaar ontzettend weinig. Veertien minuten voor tijd viel Michelle Rozenbroek bij Fiks uit met een ongelukkige enkelblessure, maar Fiks gaf niet op. Bij 19-17 was er een gaatje van twee en op dat moment had Mid-Fryslân pech in de afronding. Fiks vergrootte de voorsprong naar drie (20-17) en hoewel Mid-Fryslân nog wel wat terugdeed, lukte het niet om dichterbij te komen dan één verschil. De overwinning voor Fiks betekent dat de ploeg uit Oegstgeest volgend jaar streekgenoot TOP/LITTA treft in de tussenklasse. Aad van Rijthoven: “Ik denk dat er niemand beter was afgelopen zaterdag. Als het een kwartier voor het einde fout gaat met Michelle, wordt het wel lastig. Maar dan zie je in de groep iets gebeuren van onverzettelijkheid en slepen ze de overwinning uit het vuur. Echt een groot compliment voor mijn ploeg hoe ze dat als team hebben gedaan. Dan ben je echt trots op zo’n groep. Deze groep is zo mooi om mee te werken. Kritisch naar elkaar maar wel met een goede bedoeling.” (Uitslag: 21-20)

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Korfbal League in de media #16
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League in de media #16
De strijd om plek één en vier werd beslist, terwijl in de degradatiepoule vijfvoudig Korfbal Leaguewinnaar TOP/LITTA het hoofd moest buigen. Wat brachten de (online) media over de laatste reguliere Korfbal Leagueronde? Alle eerder verschenen artikelen en items vind je op de mediapagina.
Lees meer
Korfbal League Recap #3: Belangrijke punten voor DOS'46, Blauw-Wit wint opnieuw in slotseconden
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #3: Belangrijke punten voor DOS'46, Blauw-Wit wint opnieuw in slotseconden
Speelronde drie viel in het Sinterklaasweekend, maar er werd maar weinig cadeautjes uitgedeeld. DOS'46 pakte in Arnhem de eerste - belangrijke - punten van het seizoen tegen Oost-Arnhem, LDODK herstelde zich knap na vorige week en Blauw-Wit maakte het opnieuw erg spannend, met winst in de slotseconden.
Lees meer
Korfbal League Recap #1: LDODK met de schrik vrij in Capelle, DVO wint ruim van TOP
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #1: LDODK met de schrik vrij in Capelle, DVO wint ruim van TOP
De eerste speelronde van het Korfbal Leagueseizoen 2021-2022 zit erop. PKC/Vertom en DOS'46 openden het bal in Papendrecht. De NOS was aanwezig bij het openingsduel, een samenvatting was zaterdagavond in te zien in de late uitzending van Studio Sport.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Selectie World Games 2022 bekend
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #9: alle kruisfinalisten bekend