Skip to the main content

Jubileumeditie Korfbal Challenge prooi voor PKC

Evenementen Topkorfbal

PKC/SWKGroep heeft de twintigste editie van de Korfbal Challenge op zijn naam geschreven. De reprise van de afgelopen Korfbal Leaguefinale eindigde in 21-16 voor de Papendrechters, die nu dus wel als winnaar uit de bus kwamen. Door deze finalewinst komt PKC/SWKGroep, net als Fortuna/Delta Logistiek, op drie Korfbal Challenge-titels. Alleen TeamNL Korfbal wist het toernooi vaker te winnen (vier keer).

PKC/SWKGroep – Fortuna/Delta Logistiek

In een prachtige ambiance ging de finale van start. Thomas Reijgersberg, Jessica Lokhorst en Fleur Hoek startten bij Fortuna op de bank. Het was Olav van Wijngaarden die de score opende van afstand, maar Claire van Oosten maakte direct daarna de gelijkmaker. Het was een mooie openingsfase want na drie minuten spelen stond het al 3-3. Daarna stokte het scoren wat bij beide ploegen. Het was PKC dat het eerste gat kon maken: 6-3. Daan Preuninger zorgde er van afstand voor dat het na het eerste kwart 7-5 stond. Diezelfde Preuninger stond tegen Van Wijngaarden en zij vochten heerlijke duels uit. In het tweede kwart werd er minder gescoord: PKC kon wel lange aanvallen draaien, maar benutte de kansen die het kreeg niet. Door een goal van Van Oosten kon Fortuna net voor rust weer aanhaken: 9-8.

Na rust kwamen Reijgersberg en Hoek in het veld, maar kon PKC door drie goals achter elkaar snel uit lopen naar 13-8. Preuninger moest toen het veld verlaten nadat hij een groene kaart kreeg voor een overtreding op Van Wijngaarden, maar aan de hand van Nik van der Steen en Hoek lukte het Fortuna toch om terug te komen tot 13-11. Echter, Van Wijngaarden zorgde er met zijn zesde doelpunt van de avond weer voor dat de Papendrechters uitliepen. Een prachtige combinatie tussen Richard Kunst en Randy Oosting zorgde zelfs voor vier doelpunten verschil. In het laatste kwart was de Delftse formatie niet meer bij machte om er een spannende wedstrijd van te maken en kon PKC nog verder uitlopen. Van Wijngaarden werd meer dan terecht gekozen tot de ‘Player of the Match’ in de wedstrijd die eindigde in 21-16. Hierdoor mag PKC zich de winnaar van de Korfbal Challenge 2019 noemen! (Uitslag: 21-16)

Talent TeamNL Korfbal – TeamNL Korfbal

De beginfase van de wedstrijd was voor TeamNL Korfbal. In de eerste aanval kreeg Gertjan Meerkerk al een strafworp mee en rondde deze feilloos af. Het damesduo Marloes Frieswijk en Barbara Brouwer speelde sterke aanvallen uit, waardoor Frieswijk snel twee doelpunten achter elkaar kon scoren. Het Nederlandse team was verdedigend sterk en Talent TeamNL Korfbal had hier moeite mee, wat resulteerde in plaatsfouten. Ook aanvallend was TeamNL Korfbal sterk. Als Talent TeamNL Korfbal scoorde werd er vrijwel direct gecounterd. Esther Cordus was belangrijk in deze fase van de wedstrijd en scoorde drie keer. Zo kon TeamNL Korfbal uitlopen van 5-7 naar 5-13.

In de eerste aanval in het derde kwart was het wederom Gertjan Meerkerk die scoorde, gevolgd door veel acties van Talent TeamNL Korfbal. De talenten kwamen beter in de wedstrijd. Ze speelden langere aanvallen kon meescoren met TeamNL Korfbal. Echter, het Nederlandse team schoot zo zuiver dat het gat tussen beide ploegen groot bleef. De kansen en acties waren er genoeg. Zo scoorde Julia Schuiling door een slimmigheidje onder de korf, uit een vrije bal. Maar tegen het Nederlandse team was niet op te boksen. Mick Snel zette het verschil op tien doelpunten, toen hij een spectaculaire achterwaartse one-hander scoorde. Vanaf dit moment bleven beide ploegen doorgaan met scoren, maar TeamNL Korfbal stelde vrij eenvoudig de winst en daarmee de bronzen plak veilig. ‘Player of the Match’ werd Gertjan Meerkerk. (Uitslag 17-27)

China – Diamonds (België)

De Diamonds gingen voortvarend van start. De eerste twee schoten van Jarre de Ley waren meteen raak. Dit was het startsein voor een aantrekkelijk eerste kwart. De doelpunten volgden elkaar snel op en waar Diamonds vooral trefzeker van afstand was, speelde China veelal op de doorbraak. Dit leverde de Chinezen veel strafworpen op. In de laatste twee minuten wist België echt los te komen waardoor er na tien minuten spelen een 6-11 tussenstand op het scorebord stond. Net voor het einde van het eerste kwart moest Jari Hardies geblesseerd het veld verlaten. Mede door een prachtige doorbraak van Jing Zhao leek China weer aan te kunnen haken bij 9-13, maar het was Brent Struyf die met zijn vierde en vijfde doelpunt van de avond het verschil weer naar zes doelpunten bracht: 9-15. China miste in de periode daarna twee strafworpen achter elkaar. België profiteerde hiervan en Shiara Driesen bepaalde met een schot van afstand de ruststand op 9-17.

Na rust kwam China door een run van zes goals (waarvan vier strafworpen) terug tot 15-17, waardoor het toch weer echt een wedstrijd werd. Aan de kant van België moesten Maite Dewinter (wegens een blessure) en Brent Struyf (wegens een groene kaart) het veld verlaten. Arne van Beeck verving Struyf. Hij deed dat niet onverdienstelijk want met twee doelpunten op rij gaf hij de Diamonds weer wat lucht: 16-20. In het vierde kwart had België het vizier weer op scherp staan, want Liesbet Bollaerts zorgde met haar derde doelpunt van de wedstrijd voor een verschil van tien doelpunten: 18-28. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd bij een stand van 19-30. Jarre de Ley werd topscoorder met zes goals. Met deze overwinning zijn de Diamonds op een vijfde plek geëindigd. (Uitslag: 19-30)

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

De held van... André Zwart
Korfbal League Topkorfbal
De held van... André Zwart

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in het eigen spel of leven? Deze keer is André Zwart aan de beurt.

Lees meer
Kijkcijfers Korfbal League blijven stijgen
Korfbal League Topkorfbal
Kijkcijfers Korfbal League blijven stijgen

De Cashback World Korfbal League blijft aan populariteit winnen. Dat blijkt uit een analyse van de eerste competitiehelft van dit Korfbal Leagueseizoen en die van vorig seizoen. De kijkcijfers van de livestreams van de verenigingen zijn met zeventien procent gestegen en die van de Korfbal.nl-samenvattingen met ruim dertig procent.

Lees meer
Classic Match: finales van de jaren ‘60
Topkorfbal
Classic Match: finales van de jaren ‘60

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ‘60.

Lees meer

Topartikelen

Internationaal U21, U19, U17
U19-selectie voor Saint-Étienne bekendgemaakt
Korfbal League Podcast Topkorfbal
Één tegen één: Gertjan Meerkerk