Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up #1: Nieuw seizoen, nieuwe kansen

A-jeugd Hoofdklasse Topkorfbal

Veel nieuwe gezichten bij de junioren, zowel qua spelers als qua coaches. Bovendien zien we met Wageningen A1, ONDO A1, Die Haghe A1 en Albatros A1 vier promovendi op het veld. Wat gaat het nieuwe seizoen brengen?

JHKA
Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – Wageningen A1
Bij de thuisploeg is Tjeu van der Lit dit seizoen coach, samen met Damy van der Kaay. Bovendien zijn er van de ploeg van vorig jaar slechts vier spelers over gebleven, verder is er aangevuld met spelers vanuit de A2, de B1 en twee nieuwe spelers van buitenaf. Een jonge groep dus, die in de voorbereiding op het NK Beachkorfbal in Scheveningen alvast de eerste prijs van het seizoen binnensleepte. Ook bij Wageningen A1 nieuwe coaches: Jory Hooijer en Corné Daalmeijer staan er aan het roer. Bovendien zijn de meeste spelers van vorig jaar doorgestroomd naar de senioren, waardoor ook daar een heel nieuwe en jonge ploeg staat. Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat Wageningen A1 een pittig seizoen tegemoet gaat. Dalto A1 bleek een stuk verder, kreeg veel kansen en was bovendien baas in de rebound. Halverwege de tweede helft was de wedstrijd al gespeeld. Hooijer: “Qua inzet moeten we de ploeg complimenten geven. Men heeft tot het einde geprobeerd het eigen spel te spelen, zonder al te veel onder de indruk te zijn van de tegenstander. Maar we lieten Dalto te makkelijk aan de buitenkant aanleggen en werden onder de korf vaak afgetroefd. Daaruit kwamen veel doelpunten, waardoor het verschil vrij groot werd.” Van der Lit: “De ballen wilden er op het begin nog niet echt in, maar als je op het veld 157 kansen haalt, kun je tevreden zijn over de reboundkracht. Qua spel en afronding hebben we nog zat verbeterpunten, maar dat hoort bij het begin van het seizoen.” (Uitslag: 22-8)

DVO/Accountor A1 – KZ/Thermo4U A1
Bij zowel DVO als KZ een aantal wijzigingen in de spelersgroep, ten opzichte van vorig seizoen. Toen waren beide ploegen erg aan elkaar gewaagd en op basis daarvan bestempelde DVO A1 tegenstander KZ A1 dan ook als directe concurrent. En terecht, zo bleek tijdens de wedstrijd. KZ A1 had het initiatief in de eerste helft, maar het verschil bleef steeds klein. Vlak voor rust kwam DVO A1 weer op gelijke hoogte, om met een 7-7 ruststand de kleedkamers op te zoeken. Na rust waren de doelpunten schaars, aan beide kanten. Het duurde lang voordat KZ tot scoren kwam, wat er toe leidde dat DVO uit kon lopen naar vier doelpunten verschil. Dat gat bleek te groot om nog te overbruggen, KZ deed nog wel wat terug maar maakte geen aanspraak meer op de zege. Michael Hendriks (KZ A1): “We hebben er voor gekozen om de eerste helft veld te gebruiken om te bouwen aan de ploeg maar dit was, ondanks de fase waarin we zitten, een onnodig verlies. We waren veel te slordig en lieten veel kansen liggen. Vooral de eerste helft gaf voldoende aanknopingspunten om mee verder te gaan.” Simeon ten Brinke, captain van DVO A1: “De komende wedstrijden zullen we meer moeten scoren om de overwinning veilig te stellen. Wel mooi dat we met deze nieuwe groep in de eerste wedstrijd al veel strijdlust hebben laten zien. We hebben de wedstrijd echt over de streep getrokken.” (Uitslag: 13-11)

AW.DTV A1 – DSC A1
Kelly Scheffer heeft dit seizoen de coaching van AW.DTV A1 overgenomen van Cédric Pardieck en Jim Snel en heeft twee nieuwe spelers in haar selectie. “Onze voorbereiding was wisselend”, aldus Scheffer. “Er werd hard en goed getraind, maar bij de oefenwedstrijden viel het tegen en lieten we slechts bij vlagen zien wat we kunnen.” Ook bij DSC A1 wat wisselingen in de spelersgroep én in de staf: Aram Brouwers en Luc van de Westelaken zijn samen met Dana Vos verantwoordelijk voor de Eindhovense ploeg. In de eerste competitiewedstrijd gingen de hoofdstedelingen voortvarend van start en werd een 4-1 voorsprong gepakt. Daarna kwam DSC A1 beter in de wedstrijd en waren beide ploegen erg aan elkaar gewaagd. De Eindhovenaren kwamen na rust goed uit de kleedkamer en namen het initiatief, maar gedurende de tweede helft kon AW.DTV A1 zich herpakken en opnieuw een voorsprong pakken die niet meer uit handen gegeven werd. Scheffer: “We stonden er echt als team, we begonnen goed en er ontstond een leuke wedstrijd waarin beide teams hard hebben gestreden.” Vos: “We kijken een beetje zuur terug op de wedstrijd. AW.DTV schoot zuiverder en had minder kansen nodig om te scoren. We voelen dat er meer in zit, maar dat het er nog niet uit kwam. Dat is dan balen, maar we weten waar aan gewerkt kan worden.” (Uitslag: 15-12)

DOS’46 A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
De Friezen hebben met Marjo de Haan en Jan Jouke Flokstra twee nieuwe gezichten voor de ploeg, die op een aantal plekken gewijzigd is. Bij DOS’46 A1 vijf nieuwe spelers in de ploeg ten opzichte van de ploeg die vorig seizoen nog in Ahoy stond. “Met deze nieuwe groep is het een leuke uitdaging om er weer een leuk seizoen van te maken”, aldus coach Kelvin Borrink. Het seizoen startte niet denderend voor de Nijeveners, al waren beide ploegen redelijk gelijkwaardig. In de eerste helft had LDODK A1 wat moeite met de druk van DOS’46 A1, wat leidde tot veel plaatsfouten en weinig echt goede kansen (9-8 rust). Echter, in de tweede helft schoot de thuisploeg een stuk scherper (33% voor LDODK tegenover 25% voor DOS’46). Dat bleek de basis voor de overwinning voor LDODK A1. De Haan (LDODK): “In de voorbereiding hebben we heel erg ingezet op het team en het samenwerken. Hierin hebben we mooie stappen gemaakt en dat was zaterdag ook terug te zien. De eerste helft was vrij moeizaam, maar in de tweede helft hebben we een paar omzettingen gedaan waarna er erg goed samengewerkt werd en we de wedstrijd naar ons toe konden trekken. We waren gevaarlijk over alle spelers en dat was duidelijk onze kracht.” Borrink: “Als wij beter geschoten hadden, hadden we kunnen winnen. Zestien goals tegen krijgen in de tweede helft is gewoon teveel dus daar gaan we naar kijken. We zijn wel tevreden over het aanvallende spel, alleen mag het schotpercentage dus nog omhoog.” (Uitslag: 20-24)

JHKB
Fortuna/Delta Logistiek A1 – PKC/Vertom A1
Nog meer nieuwe coaches: bij Fortuna A1 staan Luca Dekker en Laurens Verbaan aan het roer, Verbaan kwam over van ONDO A1. Bij PKC A1 staan Martijn Swets en Peter Spek voor de groep. Het duurde even voor in Delft het eerst doelpunt viel, maar na de openingstreffer van Fortuna A1 namen de Papendrechters het initiatief over. Van 2-2 werd het 2-5 en hoewel de thuisploeg nog even aan leek te haken op 4-6, bleef PKC A1 tot de rust op voorsprong (5-9). De tweede helft gaf ongeveer hetzelfde spelbeeld als de eerste, waarbij PKC verdedigend de controle had en aanvallend makkelijker scoorde dan Fortuna. De zege kwam dan ook niet meer in gevaar. Swets: “Voor het gevoel is het altijd goed om je eerste wedstrijd te winnen, dat geeft vertrouwen. Maar wij willen vooral beter worden van dit soort wedstrijden. Ik ben blij met wat ik gezien heb van de ploeg: qua spel was te zien dat het allemaal nog wat zoekende is, maar als je kijk naar inzet en het willen winnen in de duels, dan was dat erg goed om te zien.” (Uitslag: 11-17)

KCC/CK Kozijnen A1 – ONDO A1
De bij ONDO A1 vertrokken Laurens Verbaan, worden opgevolgd door Daan Jonker en Robèr Pronk. ONDO kent bovendien vijf nieuwe spelers, waar bij KCC twee nieuwelingen in de selectie staan. Eén van die nieuwe spelers, Wouter Witter, nam afgelopen zaterdag de Capelse ploeg bij de hand met een aantal goals. Via 3-1 en 6-4 stond er bij rust uiteindelijk een 8-7 stand op het bord. Ook tweede helft ontliepen beide ploegen elkaar weinig. Zo’n vijf minuten voor het einde kwam ONDO A1 voor het eerst op voorsprong, maar KCC-aanvoerder Gijs ’t Hart voorkwam een nederlaag door in de slotfase de gelijkmaker te scoren. Jonker: “Door een gemiste vrije doorloopbal in de laatste minuut voelt het een beetje als een verloren punt, maar we hadden net zo goed met lege handen kunnen staan. Al met al ontliep het elkaar niet heel veel en is de 11-11 een terechte uitslag.” Pieter Korteweg (KCC A1): “We weten dat we dit jaar aan de bak moeten om te handhaven in de Hoofdklasse. Afgelopen zaterdag kregen we het in de tweede helft lastig om geconcentreerd te blijven aanvallen. Veel rommelige fases in beide vakken maakte dat we veel aanvallen hadden waarin we niet konden schieten of last hadden van de langer heren van ONDO. Gezien de eindfase hebben we een puntje overgehouden. ONDO is een stugge ploeg en die het menig ploeg in de Hoofdklasse lastig gaat maken.” (Uitslag: 11-11)

TOP/IAA fresh A1 – Die Haghe A1
Van de kampioensploeg van vorig jaar zijn nog drie spelers overgebleven, verder is TOP A1 aangevuld met spelers die eerder in de A2 en B1 speelde en iemand van buitenaf. “Dat is dus nog even wennen voor velen, aan het hogere niveau”, aldus coach Peter Boeren. Die Haghe A1 is promovendus en speelt voor het eerst sinds twintig (!) jaar weer met een juniorenploeg in de Hoofdklasse. De eerste wedstrijd van het seizoen was aanvallend van beide kanten af en toe stroef, bij rust had Die Haghe een 6-8 voorsprong. Na rust kon de ploeg van Niels van der Steuijt uitlopen naar een 10-16 en een 12-19 overwinning. Boeren: “De uitslag leek wat geflatteerd maar was zeker terecht. Veel nog om te verbeteren maar daar is in deze mooie groep veel ruimte voor. Een ploeg in opbouw waar iedereen nog even zijn weg moet vinden” Van der Steuijt: “Verdedigend hebben we ons supergoed aan de afspraken gehouden, aanvallend konden we door ons reboundoverwicht het verschil maken. Maar we hebben werk aan de winkel in het verplaatsen en vrijlopen in het buitenveld. Ik ben wel heel trots op de enorme gedrevenheid van ons team gedurende de hele wedstrijd.” (Uitslag: 12-19)

Albatros A1 – Nieuwerkerk A1
Nieuwerkerk A1 heeft ten opzichte van vorig seizoen maar liefst zeven nieuwe spelers, waarvan er vier van buitenaf gekomen zijn. Een mooie uitdaging voor Stephan Ligtmans om een team te smeden. “De ploeg is nog wennende aan elkaar”, aldus coach Stephan Ligtmans. In de eerste helft was Nieuwerkerk A1 slordig en kreeg de ploeg onnodige goals tegen. Na rust ging de ploeg wel draaien en werd er maar liefst negentien keer gescoord. Ligtmans: “Klasse gespeeld en complimenten naar de ploeg.” (Uitslag: 21-29)

Foto: Martin Hulsman, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Een doordeweekse (inhaal)wedstrijd op dinsdagavond 20 februari. Het duel tussen PKC/Vertom en DVO/Transus uit ronde 12, dat werd verplaatst vanwege de deelname van PKC aan de IKF Korfball Champions League. En de belangen van dit duel zijn groot, de onderlinge verschillen klein. Een mooi affiche dus!
Lees meer
In de media #13
Korfbal League Korfbal League 2
In de media #13
Veel aandacht voor het korfbal in de (digitale) media na afgelopen weekend. Met natuurlijk het nieuws dat Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC/Vertom en de terugkeer van Max Malestein bij DOS '46/VDK Groep na de zomer. Maar ook aandacht voor de gespeelde wedstrijden, onder andere het duel tussen KZ en Blauw-Wit dat lang spannend bleef.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Na een week waarin bekend werd dat Max Malestein volgend seizoen terugkeert bij DOS '46 en Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC om zijn carrière af te sluiten bij HKC, maakten we ons op voor de dertiende speelronde van het seizoen. Daarin deed HKC goede zaken met het oog op directe handhaving, was LDODK te sterk voor Fortuna en legde Blauw-Wit opponent KZ het vuur na aan de schenen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League