Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up #12: KZ A1 stelt kruisfinales veilig, spanning in AHKB

Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal

Twee ronden voor het einde van de reguliere competitie is in de A-Hoofdklasse A KZ A1 al zeker van een plaats in de kruisfinales, na winst op DVO A1. In de A-Hoofdklasse B is de spanning groot en kan er nog van alles gebeuren.

Hoe de slotfase van de veldcompetitie er in alle klassen uit ziet, lees je hier.

AHKA
DVO/Accountor A1 – KZ/Thermo4U A1

Bij KZ A1 zat Dennis Doves op de bank, hij verving Michael Hendriks die vanwege een gele kaart in het duel met AVO A1 een schorsing uitzat. In de eerste helft kreeg KZ A1 kansen genoeg maar de ploeg verzuimde die te verzilveren. Bovendien kreeg DVO A1 een aantal strafworpen mee die wel benut werden, wat zorgde voor een 9-7 ruststand. Dat was enigszins tegen de verhouding in, want KZ speelde prima maar het ontbrak aan afronding. In de tweede helft vielen de doelpunten wel en werden de echt goede kansen – met name via Jet van de Bunt, die op zeven doelpunten eindigde – uitgespeeld. De achterstand werd omgebogen naar een 12-19 voorsprong en dat gat kreeg DVO A1 niet meer dicht. Met de winst is KZ A1 zeker van de kruisfinales. “Ik ben trots op mijn team en deze prestatie”, aldus Hendriks. (Uitslag: 15-21)

DOS’46 A1 – Tempo A1
Tot 4-4 was het in Nijeveen een wedstrijd, maar daarna was DOS’46 A1 duidelijk de bovenliggende partij. Nog voor rust werd het verschil gemaakt (13-6) en ook in de tweede helft kon Tempo A1 de Nijeveners niet bijbenen. “Het verschil was te groot”, aldus Marcel Haagman. “Maar, we hebben als team deze wedstrijd uitgespeeld en halen hier zeker goede dingen uit.” Kelvin Borrink: “In het begin was het nog even zoeken maar daarna was het eigenlijk snel beslist. We wilden zelf wel de wedstrijd goed uitspelen en veel doelpunten maken. Uiteindelijk konden we nog doorwisselen en minuten gunnen aan spelers uit de A2 en B1, die dit goed invulden.” (Uitslag: 25-15)

AVO A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
Een belangrijke wedstrijd voor AVO A1, waarin twee punten gepakt moesten worden in de strijd tegen degradatie. Desalniettemin startte de ploeg van Ferdi Bouwman niet goed en kwam 0-3 achter, waarna er snel een time-out genomen werd. Dat sorteerde niet het gewenste effect, na 4-6 en 6-8 kon LDODK uitlopen naar een verschil van zes, dat de hele wedstrijd in stand werd gehouden. Bouwman: “Heel jammer, dit was niet nodig geweest maar we speelden niet op het maximale van onze kunnen. Nu hebben we nog twee belangrijke wedstrijden te gaan. We moeten winnen van Tempo A1 en DVO A1 willen we nog kans maken om erin te blijven. Dat zal een heel zware opgave zijn, maar een kans is een kans dus gaan we ons best doen.” (Uitslag: 16-23)

AW.DTV A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
Cédric Pardieck: “Vooraf wisten we dat dit een hele lastige wedstrijd zou worden tegen Dalto, omdat wij drie dames misten dit weekend. Dit werd aan het begin van de wedstrijd ook gelijk duidelijk. Verdedigend hadden we het enigszins nog onder controle, maar aanvallend liep het heel erg moeizaam.” Dat was ook de verdienste van de verdediging van Dalto A1 en dat alles leidde er toe dat de bezoekers bij rust een 3-9 voorsprong hadden. Ook in de tweede helft kreeg AW.DTV A1 het verschil, ondanks de kansen, niet terug naar vier. “Desalniettemin hebben de invalsters het verdienstelijk gedaan en kijken wij nog uit naar de wedstrijden tegen KZ A1 en DOS’46 A1”, aldus Pardieck. Leen Willems: “De eerste helft hebben we erg goed verdedigd en kwam AW.DTV A1 er maar moeilijk aan te pas. Ik ben erg tevreden over hoe we over verschillende schijven hebben aangevallen en de doelpunten over het hele team hebben verdeeld. We kunnen nog leren om eerder de kansen om te zetten in een groter verschil.” (Uitslag: 12-19)

Stand in de AHKA

W P
1. KZ A1 12 21
2. DOS’46 A1 12 18
3. DVO A1 12 17
4. LDODK A1 12 14
5. Dalto A1 12 13
6. AW.DTV A1 12 7
7. AVO A1 12 4
8. Tempo A1 12 2

Programma
Zaterdag 4 juni
12.30 uur Tempo A1 – AVO A1
13.00 uur DVO A1 – LDODK A1
14.00 uur DOS’46 A1 – Dalto A1
Dinsdag 7 juni
19.30 uur KZ A1 – AW.DTV A1

 

AHKB
TOP/LITTA A1 – Nieuwerkerk A1

“We wisten dat het een zware middag zou worden”, zei Stephan Ligtmans (coach Nieuwerkerk A1) achteraf. Koploper TOP A1 begon direct scherp en nam een 6-1 voorsprong, om vervolgens zonder al te veel moeite uit te lopen naar een 13-4 ruststand. In de tweede helft kon Nieuwerkerk A1 beter partij bieden maar het verschil was al gemaakt. Sanne Pijpers werd met zes doelpunten topscorer aan de kant van TOP A1. Sten van Poelgeest: “Ik vond dat we de tweede helft wat meer acties naar binnen mochten maken en dat sorteerde effect. Na de 22-11 konden we de wedstrijd uitspelen. Al met al heb ik mooie gevarieerde aanvallen gezien. Tamar van der Vaart uit de A2 heeft een hele wedstrijd gespeeld en deed dat prima.” Ligtmans: “De eerste helft was erg slordig, gelukkig konden we de tweede helft een beter spel op de mat leggen. We hebben onze doelstelling wel gehaald door van Sporting Delta A1 te winnen en daarmee is voor ons de competitie al gespeeld.” (Uitslag: 26-14)

PKC/Vertom A1 – KCC/CK Kozijnen A1
‘Do or die’ voor PKC A1, met het oog op de kruisfinales voor de veldfinale. De thuisploeg startte met een 2-0 voorsprong, maar daarna hadden beide ploegen tot de rust om en om een kleine voorsprong en bij rust stonden PKC A1 en KCC A1 weer naast elkaar: 10-10. Na rust waren de doelpunten duur, met nog zo’n vier minuten te spelen was er een minieme voorsprong voor PKC A1: 15-14. In de slotfase was het razend spannend, maar het lukte KCC A1 niet om de gelijkmaker te maken. In de laatste minuut maakte Menno Remans de bevrijdende 16-14 waardoor PKC A1 als winnaar van het veld stapte. “We zijn blij dat we met nog twee wedstrijden te gaan nog in de race zijn voor de kruisfinales”, aldus Jeroen Euser. “Voor het zelfde geld was het na deze wedstrijd klaar.” Gerbert Schippers baalde: “Het was een mooie wedstrijd met onderlinge duels van hoog niveau en veel emotie. Voor de neutrale toeschouwer een heerlijk potje. Uiteindelijk hebben we gewoon teveel moeite om die 15-15 te maken, waardoor het de kant van PKC op valt. Dit soort wedstrijden worden beslist op details. We zullen nu nog meer moeten vlammen de komende twee weken en strijden voor de kruisfinales. Maar met de werklust en inzet van mijn ploeg ben ik tevreden.” (Uitslag: 16-14)

Fortuna/Delta Logistiek A1 – Oranje Wit A1
Een ingecalculeerde nederlaag voor Oranje Wit A1, tegen runner-up Fortuna A1. “De ploeg die we nu hebben moet volgend seizoen grotendeels over, wat maakt dat we vooral bezig zijn met doorselectieren en niet gericht zijn op resultaat. Dit zag je in de wedstrijd ook terug”, aldus Mark Morelissen (Oranje Wit A1). Ondanks een gewijzigde opstelling bij de thuisploeg was het verschil groot. Fortuna A1 gaf veel druk en de Dordtenaren konden zich hier nauwelijks onderuit spelen. De Fortunezen liepen rustig uit en het werd geen moment echt een wedstrijd. “Positief punt is dat de twee invallers – uit de A2 en de B1 – een doelpunt hebben gemaakt en qua intensiteit mee konden komen in de wedstrijd”, aldus Morelissen. Arno van Meerbeek keek vooral naar de laatste wedstrijd: “Er rest ons dit seizoen nog één potje, tegen de regerend landskampioen. Wij hebben een plek in de kruisfinales niet meer in eigen hand, we zijn afhankelijk van de uitslagen op de andere velden.” (Uitslag: 25-6)

Sporting Delta A1 – DSC A1
Veel strafworpen in het voordeel van DSC A1 in de eerste helft, waardoor de 1-0 voorsprong die Sporting Delta A1 had al snel omgebogen werd naar een 2-7 voorsprong voor de Eindhovenaren. In de tweede rust verkleinde de thuisploeg het verschil nog even tot drie verschil, waarop DSC A1 een time-out nam. Dat sorteerde effect, het verzet van Sporting Delta A1 werd gebroken en DSC A1 kon uitlopen naar een redelijk eenvoudige overwinning. “Na rust wilden we weg blijven van het fysieke spel van Sporting Delta en meer vanuit het spel tot scoren komen. We pakten goede kansen en hadden veel rebound over zodat we konden herhalen. Aan de mannenkant hadden we een aantal blessures, waardoor er wat invallers kwamen maar zij hebben zich goed aangepast aan ons spel en uitstekend gespeeld. Nog twee wedstrijden te gaan zonder dat we nog iets kunnen halen, maar de gedrevenheid om het seizoen voor ons goed af te sluiten zit er wel in”, aldus Dana Vos. (Uitslag: 7-20)

Stand in de AHKB

W P
1. TOP A1 12 20
2. Fortuna A1 13 19
3. PKC A1 12 19
4. KCC A1 12 18
5. DSC A1 12 12
6. Nieuwerkerk A1 13 8
7. Sporting Delta A1 12 2
8. Oranje Wit A1 12 0

Programma
Zaterdag 4 juni
11.00 uur Oranje Wit A1 – Sporting Delta A1
13.30 uur PKC A1 – DSC A1
Donderdag 9 juni
20.00 uur KCC A1 – TOP A1

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Niebeek en Boode stoppen na WK bij TeamNL Korfbal
Internationaal TeamNL Korfbal
Niebeek en Boode stoppen na WK bij TeamNL Korfbal
Jan Niebeek, bondscoach, en Ruben Boode, assistent-bondscoach, zullen na het WK Korfbal (20 t/m 29 oktober 2023) stoppen met hun werkzaamheden bij TeamNL Korfbal. Eerder vandaag hebben zij dit ook persoonlijk aan de selectie van TeamNL Korfbal verteld. Hierdoor komt er een einde aan de succesvolle samenwerking met TeamNL Korfbal.
Lees meer
Kenonz Korfbal League in de media #10
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League in de media #10
Na speelronde tien is er aandacht voor Unitas dat vrijwel zeker weet dat het bij één seizoen in de Kenonz Korfbal League blijft. NH Nieuws maakte een samenvatting van KZ vs. Blauw-Wit en De Stentor sprak Jelmer Jonker (PKC) bij zijn terugkeer in 'De Eendracht' in Nijeveen.
Lees meer
Scoor nu jouw tickets voor de Kenonz Korfbal Leaguefinale 2023
Korfbal League Korfbalfinale Topkorfbal
Scoor nu jouw tickets voor de Kenonz Korfbal Leaguefinale 2023
Op 4 januari is de kaartverkoop voor de Kenonz Korfbal Leaguefinale 2023 gestart. Met de twee beste ploegen van Nederland, misschien wel van de wereld,  staat deze finale garant voor een wedstrijd van ongekende klasse. Bestel snel je tickets zodat je zeker bent van een plek.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League