Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up #2

A-jeugd Hoofdklasse Topkorfbal

Grote verschillen in de uitslagen in speelronde twee. In de JHKA blijven AW.DTV A1 en LDODK A1 ongeslagen, in de JHKB delen PKC A1 en Die Haghe A1 de koppositie met vier punten uit twee wedstrijden.

JHKA
DSC A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1

De thuisploeg kende zaterdag een bliksemstart en pakte snel een 7-1 voorsprong. Ondanks dat de score daarna enigszins stokte, kreeg Dalto A1 het gat niet dicht en keek de ploeg uit Driebergen bij rust tegen een 12-6 achterstand aan. Na rust wilden de ballen helemaal niet meer vallen bij Dalto, terwijl DSC A1 goed uit de kleedkamer kwam en uiteindelijk een heel ruime uitslag neer kon zetten. Tjeu van der Lit (Dalto A1) was kritisch op wat zijn ploeg had laten zien: “Wij hielden ons totaal niet aan de afspraken die we vooraf hadden gemaakt. Dan ga je er hard af, ondanks dat we meer kansen hadden dan DSC. Het samenspel laat nog te wensen over. Op trainingen laten we zowel aanvallend als verdedigend heel leuke dingen zien en het is nu aan ons de taak om dat ook in wedstrijden te gaan doen.” Dana Vos keek met een goed gevoel terug op de zege: “We hebben kritisch terug gekeken naar de wedstrijd tegen AW.DTV en wisten dat we scherp moesten starten. Deze week vooral veel doelpunten van de dames, maar het was zeker een teamprestatie waarbij onze mannen juist verdedigend scherp moesten blijven.” (Uitslag: 21-9)

Wageningen A1 – AW.DTV A1
“Ten opzichte van de wedstrijd tegen Dalto A1 heeft de groep goede stappen gezet”, aldus Jory Hooijer (Wageningen A1). Echter, dat resulteerde voor nu nog niet in punten. AW.DTV liep uit naar een 4-8 voorsprong, toen het weer behoorlijk omsloeg. Wageningen ging daar beter mee om en begon te scoren, terwijl AW.DTV stilviel. Na de 10-10 namen de Amsterdammers een time-out en werd er wat gewisseld, wat hen terug op het juiste spoor bracht en uiteindelijk tot de overwinning leidde. Hooijer: “We zien dat de vechtlust er is, maar dat we net te kort komen om dat ook in punten om te zetten. Kelly Scheffer, coach AW.DTV: “Er werd hard gewerkt en gestreden voor de overwinning. Het was een goede wedstrijd om duidelijk de valkuilen te kunnen zien en daar zullen we dan ook op gaan trainen.” (Uitslag: 13-19)

LDODK/Rinsma Modeplein A1 – DVO/Accountor A1
“Wij geven de wedstrijd uit handen door in het laatste kwart niet meer te scoren”, concludeerde DVO-captain Simeon ten Brinke na de nederlaag tegen LDODK. De Friezen begonnen sterk, pakten een 4-1 voorsprong en DVO zag zich genoodzaakte een time-out te nemen. Dat sorteerde effect, en de Bennekommers kwamen beter in de wedstrijd. Vanaf 4-4 was het initiatief bij DVO A1, dat uit kon lopen naar een 7-9 voorsprong. LDODK A1 kwam niet scherp uit de rust en scoorde het eerste kwartier van de tweede helft slechts twee keer. DVO A1 profiteerde van de doelpuntendroogte en liep uit naar vier verschil (9-13). De thuisploeg voerde een paar wissels door en onder aanvoering van Nils Postma werd goed doorgeknokt. Dankzij veel verdedigende rebounds en een iets statischere aanvallende opzet kon LDODK vaker herhalen en dat sorteerde effect. Met een run van zes doelpunten werd de achterstand omgebogen in een voorsprong en de winst binnen gesleept. Marjo de Haan: “Doordat wij zes nieuwe spelers i de A1 hebben, is het wat lastig inschatten waar je staat ten opzichte van de andere ploegen. Dus zeker deze eerste twee wedstrijden waren een mooie graadmeter voor ons, die we goed hebben doorstaan.” (Uitslag: 15-13)

KZ/Thermo4U A1 – DOS’46 A1
“Een wedstrijd om snel te vergeten”, volgens DOS’46-coach Kelvin Borrink. DOS’46 kende een enorme offday en kwam tot slechts 57 kansen in de hele wedstrijd. Daardoor was het krachtsverschil op het veld groot en boekte KZ A1 een heel ruime overwinnning. “Ik ben tevreden”, zei KZ-coach Michael Hendriks naderhand. “Het spel gaat vooruit, kansen creëren ging goed en ook de afronding was redelijk. Een duidelijke stap vooruit.” Borrink: “Wij haalden totaal ons niveau niet en tegen een topploeg als KZ loop je op die manier tegen een nederlaag op. We moeten nu laten zien dat we beter kunnen en dat vertrouwen is er zeker.” (Uitslag: 17-7)

Stand in JHKA

W P
1. AW.DTV A1 2 4
2. LDODK A1 2 4
3. DSC A1 2 2
4. DVO A1 2 2
5. KZ A1 2 2
6. Dalto A1 2 2
7. DOS’46 A1 2 0
8. Wageningen A1 2 0

 

JHKB
KCC/CK Kozijnen A1 – TOP/IAA fresh A1
“TOP was eigenlijk op alle vlakken gretiger dan dat wij waren”, vond KCC A1-coach Peter Korteweg. De wind speelde zaterdag bijna overal een rol en dat was in Capelle aan den IJssel niet anders. Desalniettemin ging TOP A1 bij rust met 5-8 aan de leiding. TOP gaf goede druk en kon in de tweede helft het verschil naar vijf tillen. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en boekte TOP een degelijke overwinning. Korteweg: “Verdedigend waren we bij vlagen rommelig en verspelden we te vaak de bal zonder tus kunnen schieten. TOP gaf ook goede druk, waar we moeite mee hadden. Komende week moeten we werken aan ons scorend vermogen en kijken of we het tegen Albatros beter kunnen gaan doen.” Peter Boeren (TOP): “Vooral verdedigend was het prima, aanvallend is de ploeg nog wel zoekend naar de juiste keuzes. Maar de 9-15 eindstand was een goede weergave van de krachtsverhoudingen.” (Uitslag: 9-15)

PKC/Vertom A1 – Albatros A1
Het regende doelpunten zaterdag in Papendrecht. Albatros A1 pakte nog een 1-2 voorsprong, maar daarna was het vooral PKC dat de klok sloeg. De thuisploeg schoot een goed percentage en kon uitlopen naar een 17-6 ruststand, waarmee de wedstrijd al voor rust gespeeld was. In de tweede helft lag het schotpercentage van PKC A1 een stuk lager en kon Albatros A1 beter mee. Halverwege de tweede helft was het 20-10 en uiteindelijk boekte PKC een ruime overwinning. Remco den Otter (Albatros A1): “Een pittige pot tegen de kampioenskandidaat. Wij hadden moeite om onder de verdedigende druk uit te komen en maakten daardoor veel plaatsfouten de eerste helft. Tweede helft hadden we dat meer onder controle.” (Uitslag: 26-13)

Nieuwerkerk A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
In een ommezien stond Fortuna al met 0-4 voor en daarmee was de toon gezet. De eerste helft kwamen de Delftenaren eigenlijk nooit echt in de problemen en zo zochten beide ploegen met een 5-10 stand de kleedkamers op. In de tweede helft kwam er wat zand in de motor van Fortuna en kon Nieuwerkerk een aantal keer het gaatje verkleinen tot drie verschil. Daar bleef het ook bij en Fortuna nam de punten mee. “Uiteindelijk hebben we zeer terecht gewonnen, maar het moet wel beter”, vond Fortuna-coach Laurens Verbaan. “De kansen waren oké, alleen vergeten we onszelf te belonen.” Stephan Ligtmans (Nieuwerkerk): “We begonnen de wedstrijd slap en onscherp. Over het algemeen ben ik tevreden met de tweede helft, verdedigend stond het goed en laten we maar zes goals door. Helaas zat het aanvallend niet mee en creëerden wij simpelweg te weinig kansen.” (Uitslag: 12-16)

Die Haghe A1 – ONDO A1
De thuisploeg kende een bliksemstart en pakte al snel een 7-1 voorsprong. Vanaf dat moment liep ONDO A1 achter de feiten aan en het lukte de ploeg van Daan Jonker niet om het Die Haghe moeilijk te maken. Bovendien bleef Die Haghe goed verdedigen, waardoor ONDO weinig kon herhalen. Niels van der Steuijt: “Aanvallend hebben we ondanks de regen, de wind en het achterverdedigen van ONDO, achttien goals gemaakt en dat stemt tevreden, ondanks de ruimte voor verbetering. Verdedigend hebben we ONDO geen centimeter ruimte gegeven op hun favoriete kansen onder de korf.” Jonker: “Aanvallend kwamen we ondanks het slechte weer tot veel te weinig en de verkeerde kansen waardoor we maar zeven goals hebben gemaakt. Genoeg werk aan de winkel voor ons, de komende twee wedstrijden tegen Nieuwerkerk en Albatros worden erg belangrijk voor ons in de strijd tegen degradatie.” (Uitslag: 18-7)

Stand in JHKB

W P
1. PKC A1 2 4
2. Die Haghe A1 2 4
3. Fortuna A1 2 2
4. TOP A1 2 2
5. Nieuwerkerk A1 2 2
6. KCC A1 2 1
7. ONDO A1 2 1
8. Albatros A1 2 0

Foto: Robin Leltz, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse '23-'24, ronde 3
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse '23-'24, ronde 3
Een aantal ploegen speelde afgelopen week een doordeweekse wedstrijd, in verband met het aanstaande WK Korfbal (20 t/m 29 oktober) in Taiwan. Avanti-Fortuna (poule 6) kende dinsdagavond een heel magere eindstand, de return op zaterdag was een stuk doelpuntrijker. De Amsterdamse burenruzie op zondag was spannend, maar Blauw-Wit trok aan het langste eind. Verder kende speelronde drie geen grote bijzonderheden.
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 1
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 1
Ook de dames zijn afgelopen weekend weer gestart en de eerste speelronde resulteerde direct in een aantal mooie, spannende wedstrijden! In de Topklasse A won De Korfrakkers met een jong team overtuigend van ODC. De andere twee wedstrijden waren spannender, maar ook Oranje Wit en VIOS/Spes mochten twee punten bijschrijven. In de Topklasse B versloeg Melderslo Swift/HBSV met ruime cijfers. Landskampioen Rosolo wist ook te winnen, net als DDW.
Lees meer
Niebeek en Boode maken WK-selectie bekend
Internationaal TeamNL Korfbal
Niebeek en Boode maken WK-selectie bekend
Bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode hebben woensdagochtend (20 september) de definitieve WK-selectie bekend gemaakt. De groep die op 14 oktober afreist naar Taiwan bestaat uit zeven vrouwen en zeven mannen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League