Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up

A-jeugd Hoofdklasse Topkorfbal

De vijfde speelronde kende in de AHKA geen verrassingen. In de AHKB raakte Fortuna A1 zijn gedeelde koppositie kwijt door een gelijkspel tegen DSC A1 en pakte KCC A1 heel belangrijke punten tegen concurrent Vriendenschaar A1.

AHKA
Verliezen van de koploper is geen schande, dus wat dat betreft was er voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 na de nederlaag tegen DVO/Transus A1 niet zoveel aan de hand. Echter, coach Tjeu van der Lit was kritisch op zijn ploeg: “De manier waarop was niet leuk. DVO liet zien dat de spelers individueel allemaal ouder en beter zijn dan wij op dit moment. En als je dat combineert met echt slecht spel van ons, dan krijg je een grote uitslag. Eigenlijk vond ik 11-26 nog niet eens overdreven en is het vreemd dat ze niet met 20 verschil wonnen, dat hadden ze wel verdiend als je naar het spel keek.” Werk aan de winkel dus voor Dalto, dat komende zaterdag in de laatste wedstrijd van 2022 op bezoek gaat bij concurrent AVO A1.

Runner-up LDODK/Rinsma Modeplein A1, dat één punt achter staat op DVO A1, won in de ‘Derby van het Noorden’ van DOS’46 A1. Vooral een slecht eerste kwartier deed de Nijeveners de das om, vond coach Kelvin Borrink. “Daarin kwamen we maar tot twee goals en misten we veel korte en vrije kansen, waaronder aantal vrije ballen. Hierdoor liepen we eindelijk de gehele wedstrijd achter de feiten aan en dat was zonde.” Marjo de Haan (LDODK) zag nog wel punten van verbetering in het duel: “Doordat wij verdedigend af en toe een stapje te laat waren maakten we het onszelf na de pauze wat lastig. We lieten DOS’46 dichterbij komen, wat beslist niet nodig was. Gelukkig pakten we het aanvallend goed op, waardoor we weer uit konden lopen.” De Friezen spelen zaterdag in Bennekom tegen DVO, een duel om de koppositie.

Ook de nummer drie van de ranglijst, KZ/Thermo4U A1, deed wat het moest doen en versloeg promovendus Spirit A1 dat nog altijd met lege handen onderaan staat. Aan het eind van de wedstrijd was het verschil groot, maar de eerste helft bood Spirit A1 prima partij. Michael Hendriks (KZ A1) beaamde dat zijn ploeg een maatje te groot was voor Spirit: “Ja we waren zeker zoveel beter, maar in de eerste helft nog niet scherp genoeg. Spirit speelde met veel energie en daardoor leek was het verschil bij rust nog niet zo groot: 9-13.” In de tweede helft maakte KZ A1 het verschil wel en uiteindelijk stond er een ruime uitslag op het scorebord.

Tenslotte won AVO A1 in eigen huis met ruime cijfers van AW.DTV A1. De zenuwen overheersten bij de gasten in de eerste helft en daardoor kwam lukte het niet voldoende om de kansen af te ronden getuige ook de 9-1 stand bij rust. In de tweede helft ging dat beter, maar de Amsterdammers kregen het ontstane gat niet meer gerepareerd. Ferdi Bouwman keek met een goed gevoel terug op de wedstrijd: “Al met al zeer tevreden met de overwinning en vol zelfvertrouwen voor de wedstrijd tegen Dalto”. Het duel met de Driebergenaren is een belangrijke met het oog op de ranglijst.

Uitslagen ronde 5
DOS’46 A1 – LDODK A1: 18-24, Spirit A1 – KZ A1: 12-28, Dalto A1 – DVO A1: 11-26, AVO A1 – AW.DTV A1: 17-9.

Stand in AHKA:

W P
1. DVO A1 5 10
2. LDODK A1 5 9
3. KZ A1 5 7
4. DOS’46 A1 5 6
5. AVO A1 5 4
6. Dalto A1 5 2
7. AW.DTV A1 5 2
8. Spirit A1 5 0

 

AHKB
Na de vijfde speelronde gaat PKC/Vertom A1 alleen aan kop in de AHKB. De Papendrechters wonnen met groot verschil van Nieuwerkerk A1. De eerste tien minuten kon Nieuwerkerk A1 partij bieden, maar daarna was er geen kruid gewassen tegen het goede spel van PKC A1. Bovendien kon de thuisploeg vaak herhalen en daar ontbrak het bij Nieuwerkerk A1 aan. “Helaas waren we niet instaat om het plan te volgen en als team bij elkaar te blijven. Aanvallend komen we tekort omdat we te weinig kunnen herhalen. Hier moeten we hard aan werken zodat wij aan de juiste kant van de score komen te staan”, aldus Stephan Ligtmans (coach Nieuwerkerk A1).

Fortuna/Delta Logistiek A1 verspeelde zaterdag de gedeelde koppositie. In Delft kwam de ploeg niet verder dan een gelijkspel tegen DSC A1. Dat voelde voor coach Laurens Verbaan alsof er een punt verloren was: “De eerste helft hadden we alles goed staan, we hadden over. We maken dertien goals en krijgen er negen tegen. Met nog achttien minuten te spelen stonden we 16-11 voor en zou je zeggen dat we de wedstrijd domineerden. Helaas kunnen we die laatste fase nog maar drie scoren en geven we DSC kansen weg die zij met beide handen beetpakken, op een gegeven moment stond het zelf nog 16-18.” Dana Vos (DSC A1): “Nadat we 16-18 voor kwamen gingen we statisch spelen en kwamen we niet tot scoren. Het werd 18-18 met in laatste twee minuten zelfs 19-18. Al snel kregen wij een stip mee die werd gescoord. 19-19 en met nog één aanval van onze kant konden we de winst net niet binnenhalen, maar we hebben het punt zeker terug gevochten.” Komende zaterdag staat de kraker PKC A1- Fortuna A1 op de rol, een mooie strijd om de koppositie.

Aan de onderkant van de ranglijst staan Nieuwerkerk A1, KCC A1 en ONDO A1 allen op twee punten. ONDO A1 kon de nummer drie op de ranglijst, TOP/IAA fresh A1, niet van de punten houden en zag daarnaast hoe KCC/CK Kozijnen A1 won van concurrent Vriendenschaar A1. Dat deed de ploeg uit Capelle aan den IJssel zeer overtuigend en de uitslag was dan ook zeker niet geflatteerd vond ook coach Pieter Korteweg. “Ik denk dat we – op de eerste vijf minuten na – de wedstrijd gedomineerd hebben. Goed in opdracht verdedigd met elkaar en na een wat rommelige start kregen we in aanvallend opzicht controle en konden we meerdere keren per aanval gaan schieten. Toen gingen de doelpunten vanzelf vallen. Ruststand was 3-11 en na rust liepen we gelijk weg tot 3-15.” Wedstrijd gespeeld dus en de eerste punten binnen. Echter, Korteweg bleef realistisch: “Met aanstaande zaterdag Nieuwerkerk op het programma is deze overwinning niet zo heel veel waard als we het dan laten liggen”.

Uitslagen ronde 5:
Fortuna A1 – DSC A1: 19-19, PKC A1 – Nieuwerkerk A1: 29-11, Vriendenschaar A1 – KCC A1: 13-29, ONDO A1 – TOP A1: 15-22.

Stand in AHKB:

W P
1. PKC A1 5 10
2. Fortuna A1 5 9
3. TOP A1 5 8
4. DSC A1 5 7
5. Nieuwerkerk A1 5 2
6. KCC A1 5 2
7. ONDO A1 5 2
8. Vriendenschaar A1 5 0

 

Foto: Peter van Dieren, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Een doordeweekse (inhaal)wedstrijd op dinsdagavond 20 februari. Het duel tussen PKC/Vertom en DVO/Transus uit ronde 12, dat werd verplaatst vanwege de deelname van PKC aan de IKF Korfball Champions League. En de belangen van dit duel zijn groot, de onderlinge verschillen klein. Een mooi affiche dus!
Lees meer
In de media #13
Korfbal League Korfbal League 2
In de media #13
Veel aandacht voor het korfbal in de (digitale) media na afgelopen weekend. Met natuurlijk het nieuws dat Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC/Vertom en de terugkeer van Max Malestein bij DOS '46/VDK Groep na de zomer. Maar ook aandacht voor de gespeelde wedstrijden, onder andere het duel tussen KZ en Blauw-Wit dat lang spannend bleef.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Na een week waarin bekend werd dat Max Malestein volgend seizoen terugkeert bij DOS '46 en Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC om zijn carrière af te sluiten bij HKC, maakten we ons op voor de dertiende speelronde van het seizoen. Daarin deed HKC goede zaken met het oog op directe handhaving, was LDODK te sterk voor Fortuna en legde Blauw-Wit opponent KZ het vuur na aan de schenen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League