Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up #6: beslissingen

Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal

De beslissing in de Junioren Hoofdklasse viel in drie poules op de laatste speeldag van de reguliere competitie. Het werd ongemeen spannend in sommige duels.

AHKAa
Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – Wageningen A1
In de eerste helft hielden beide ploegen gelijke tred. Om en om werd er gescoord, tot Dalto A1 in de laatste minuut voor rust een gaatje van twee doelpunten sloeg (12-10). In de laatste seconden scoorden beide ploegen nog één keer, wat leidde tot een 13-11 ruststand. In de eerste aanval na rust scoorde Wageningen A1 direct de aansluitingstreffer, maar Dalto A1 maakte iedere keer het gat weer twee, tot de Driebergernaren na de 16-14 uit liepen naar 19-15. Dat was de beslissing. Wageningen A1 kwam nog één keer terug tot twee punten, maar de overwinning kwam voor Dalto niet meer in gevaar. Leen Willems: “We zijn erg tevreden over hoe we hebben aangevallen en verdedigd. Wageningen maakte het ons lastig, maar dat hebben we als team goed weten om te draaien.” Dalto A1 gaat nu play-offs spelen tegen Tempo om in de Hoofdklasse te mogen blijven, Wageningen A1 krijgt zaterdag LDODK A1 op bezoek. (Uitslag: 26-21)

DOS’46 A1 – DSC A1
De strijd om poulewinst en dus een ticket voor de play-offs werd in Nijeveen uitgevochten. DSC A1 had genoeg aan een gelijkspel, voor DOS’46 A1 was alleen de winst genoeg. De bezoekers hadden vanaf het begin het initiatief en DOS’46 A1 liep zowel in spelopzicht als in scorend vermogen achter de feiten aan. Het verschil was steeds zo’n vier à vijf doelpunten in het voordeel van DSC A1 en de Eindhovenaren hadden eigenlijk tot vijf minuten voor het einde van de wedstrijd alles onder controle. DOS’46 A1 ging in de slotfase aanvallend wisselen en dat sorteerde effect: van 15-18 werd het 18-18 in de laatste minuut en vervolgens ook 19-18. Met nog zesendertig seconden op de klok maakte DSC A1 weer gelijk, 19-19, maar zestien seconden voor tijd zette Sam Deckers DOS’46 A1 op een 20-19 voorsprong. DSC A1 kreeg nog één aanval maar het schot viel niet en de rebound was voor de thuisploeg waarna het Nijeveense feestje losbarstte. Tranen waren er bij DSC A1 dat zo dichtbij play-offs was na een sterk seizoen. Dana Vos: “Zo zuur. We waren op alle fronten dominant en ik ben onwijs trots op de strijd die het team geleverd heeft. Ik had het ons team zo ontzettend gegund.” Voor DOS’46 A1 krijgt het seizoen nog een toetje: zaterdag krijgt het DVO A1 op bezoek in de eerste play-off. Kelvin Borrink kijkt vast vooruit: “Aan de uitslagen van dit seizoen en de vroege kwalificatie te zien, is DVO A1 favoriet. Maar elke wedstrijd is er één op zich en elke tegenstander is weer anders. Ik denk wel dat het spel en de spelers van DVO A1 ons beter liggen dan van DSC A1. Het team heeft er in ieder geval ontzettend veel zin in en wil graag deze wedstrijden spelen.” (Uitslag: 20-19)

Eindstand in AHKAa

W P D
1. DOS’46 A1 6 10 +30
2. DSC A1 6 10 +22
3. Dalto A1 6 4 -4
4. Wageningen A1 6 0 -48

 

AHKAb
DVO/Accountor A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
Voor DVO stond er al niets meer op het spel, de Bennekommers waren al geplaatst voor de play-offs. LDODK had winst nodig om als tweede te eindigen en zich te verzekeren van directe handhaving. Het grootste deel van de eerste helft was het stuivertje wisselen, tot DVO A1 een gaatje van twee had (10-8). Er kwam zand in de motor bij LDODK A1 en de ploeg viel scorend stil, wat DVO A1 de mogelijkheid gaf uit te lopen tot 17-8 bij rust. Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. In het tweede bedrijf duurde het vijf Bennekomse doelpunten voor de Friezen iets terug deden, maar van spanning was allang geen sprake meer. Simeon ten Brinke: “Veel goal sover alle schijven. We zitten in een goede flow en gaan met veel vertrouwen naar de play-offs.” Daarin treft DVO A1 zaterdag DOS’46 A1. Doordat AVO A1 won van Tempo A1 is LDODK A1 veroordeeld tot het spelen van play-offs om nog een jaar in de Hoofdklasse te blijven. Zaterdag wacht Wageningen A1. (Uitslag: 33-18)

Tempo A1 – AVO A1
Zo’n negen minuten duurde het eer de score geopend werd door de thuisploeg, waarna ook AVO de korf vond. Via 2-2 werd het 3-5 en konden de bezoekers uit Assen uitlopen naar een 7-11 ruststand. “Wij lieten vooral slecht spel zien, maar waren scherper in de afronding”, aldus Ferdi Bouwman na afloop. Na rust kon Tempo A1 in eerste instantie meescoren, maar vervolgens schakelde AVO A1 een tandje bij en liep uit naar 10-17. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. In het laatste kwartier kon Tempo A1 de schade enigszins beperken maar de winst kwam voor AVO A1 niet meer in het gedrang. Met een mooie buzzerbeater bepaalde Nathan Ganzevoort (AVO) de eindstand op 17-22. Marcel Haagsman: “Een terechte uitslag was het, avo was veel scherper en wij maken gewoon te weinig goals.” Door het verlies van LDODK A1 tegen DVO A1 eindigt AVO A1 als tweede in de poule en is het zeker van handhaving. Bouwman: “Die tweede plek zijn we natuurlijk super trots op en hebben we bereikt door als team er te staan en hard te werken.” Voor Tempo A1 rest de strijd om handhaving met Dalto A1. Haagsman: “Kansen zijn er altijd, maar ik denk dat Dalto A1 verder is dan wij. We zullen het zien.” (Uitslag: 17-22)

Eindstand AHKAb

W P D
1. DVO A1 6 12 +57
2. AVO A1 6 6 -12
3. LDODK A1 6 6 -8
4. Tempo A1 6 0 -37

 

AHKBa:
KZ/Thermo4U A1 – KCC/CK Kozijnen A1
KCC A1 kende in aanloop naar de kraker met KZ A1 twee mindere weken met een hoop blessures en zieke spelers. Na een week zonder voorbereiding met een volledige ploeg had KCC A1 een hele kluif aan KZ A1. De thuisploeg startte sterk, met een 5-1 voorsprong na acht minuten spelen. Daarna kwamen de Capellenaren beter in de wedstrijd en vochten zich terug tot naast KZ A1, via 8-6 naar 9-9 zo’n vijf minuten voor rust. Uiteindelijk stond er een 10-10 ruststand op het scorebord. Direct na rust kwam KCC A1 op een eerste voorsprong (10-11). Het grootste deel van de tweede helft hielden de ploegen gelijke tred, maar in de slotfase sloeg KZ opnieuw een gaatje van twee (20-18). KCC A1 gaf niet op, en tweeënhalve minuut voor tijd was het weer gelijk: 20-20. KZ A1 bleef rustig organiseren en duidelijk spelen, via Maggie Schleeper werd het 21-20. KCC A1 kreeg een heel lange aanval met veel kansen maar de goal viel niet. De laatste minuut was voor KZ A1 met balbezit en uiteindelijk een strafworp. Schleeper bleef – ondanks wat gedoe met een wissel – koel en verzilverde het buitenkansje waarmee de wedstrijd gedaan was. KZ A1 plaatst zich voor de play-offs en neemt het daarin op tegen TOP A1 voor een plek in de finale in Rotterdam Ahoy op 16 april. Michael Hendriks: “Met TOP A1 treffen we een goede tegenstander maar ik schat onze kansen positief in. We behoren tot de beste vier van Nederland maar Ahoy halen, daar gaan we voor.” KCC A1 gaat de strijd aan met Sporting Delta A1. Gerbert Schippers: “Ik ben vooral trots op de spelers dat ze er echt een wedstrijd van hebben gemaakt. Nu met volle strijd op naar Sporting Delta om ons veilig te spelen en te verzekeren van nog een jaar Hoofdklasse in de zaal.” (Uitslag: 22-20)

Fortuna/Delta Logistiek A1 – Avanti/Post Makelaardij A1
Arno van Meerbeek: “Uiteraard zijn we blij met de rechtstreekse handhaving, maar het baalgevoel over het mislopen van de play-offs voert wel de boventoon.” Fortuna A1 moest zelf winnen en was daarnaast afhankelijk van het resultaat bij KZ A1 vs. KCC A1 om de eerste plaat in de AHKBa te grijpen. Aan de eerste voorwaarde werd ruimschoots voldaan en in de slotfase werd door de mensen op de bank de stream van KZ A1 tegen KCC A1 gevolgd waar het op dat moment nog 20-20 stond. Uiteindelijk zag Fortuna A1 dat KZ A1 deed wat het moest doen en zo zit het seizoen er voor de Delftenaren na zes wedstrijden op. Van Meerbeek toonde zich een sportief verliezer: “Oprechte felicitaties aan KZ A1. Het zal een flinke kraker worden tegen TOP A1.” Avanti A1 krijgt komende week ONDO A1 op bezoek en mag tegen de ploeg uit ‘s-Gravenzande proberen nog een jaar in de Hoofdklasse te verdienen. Stefan Hogervorst: “ONDO A1 zal weer een ander verhaal worden. We zullen met vertrouwen moeten spelen en dan maken we zeker een kans. Maar het zal niet eenvoudig zijn en wij zullen goed voor de dag moeten komen.” (Uitslag: 25-12)

Eindstand in de AHKBa

W P D
1. KZ A1 6 10 +24
2. Fortuna A1 6 8 +46
3. KCC A1 6 6 +12
4. Avanti A1 6 0 -82

 

AHKBb
Sporting Delta A1 – ONDO A1
Voor de thuisploeg wachtte de lastige opgave om met minimaal vijf doelpunten verschil te winnen van ONDO A1 in de strijd om plaats drie. Beide ploegen begonnen, ondanks de grote belangen, scherp aan de wedstrijd en na acht minuten spelen stond er al een 7-7 stand op het scorebord. In het restant van de eerste helft zakte de scoringsdrift wat weg. Bij rust had ‘Delta’ een minieme voorsprong te pakken (12-11). Na rust hield Sporting Delta A1 de voorsprong lang vast, maar in de slotfase kwam er zand in de motor. Van 16-14 werd het 16-18. In de laatste minuut kwam de thuisploeg via een benutte strafworp op 17-18 en daarna volgde nog een aanval waaruit de 18-18 viel. Drie seconden voor rust echter viel de winnende aan de kant van ONDO A1 binnen, waardoor Sporting Delta A1 met nul punten blijft steken op de vierde plaats. Jordi Maccolini: “Ik zag veel potentie en strijdlust van beide kanten in een fysieke maar leerzame wedstrijd. Nu krijgen we KCC A1 in de strijd om handhaving, een sterke ploeg die kan scoren over alle schijven. We zullen er hard in moeten gaan om een kans te maken.” ONDO A1 gaat zaterdag op bezoek bij Avanti A1. Laurens Verbaan: “Uiteindelijk zijn we blij met de overwinning, dat geeft een goed gevoel richting de play-offs tegen Avanti A1, een ploeg die we redelijk goed kennen. Als ik zie hoe wij het ploegen als PKC A1 en TOP A1 het in fases heel moeilijk kunnen maken, geeft dat veel vertrouwen. Dit zijn wedstrijden op zich, als wij in de discipline kunnen spelen maken we een goede kans.” (Uitslag: 18-19)

TOP/LITTA A1 – PKC/Vertom A1
Behalve het belangrijke duel in de AHKBa tussen KZ A1 en KCC A1, stond er zaterdag nog een kraker op het programma: TOP A1 vs. PKC A1. Voor TOP was een gelijkspel genoeg om de play-offs te halen, PKC A1 zou alleen door gaan bij een overwinning. Dat er spanning op zat, was te merken aan beide ploegen. Er werd wel goed korfbal gespeeld, maar het schot viel gewoon niet. Bovendien werd er goed verdedigd van beide kanten, waardoor de goals in de beginfase schaars waren. De thuisploeg pakte een eerste voorsprong (4-2) maar drie dames goals op rij van PKC maakten dat weer ongedaan. Daarna had PKC de overhand, maar echt loskomen lukte niet doordat Maaike van der Willik (5 goals in de eerste helft) TOP A1 eigenhandig in de wedstrijd hield. PKC A1 switchte van tactiek en ging de eerste achter houden, en daar had TOP A1 zichtbaar moeite mee. Bij 8-11 kwam Fleur Boeren voor Sanne Pijpers en zij maakte twintig seconden voor rust zelf de aansluitingstreffer: 11-12. In de eerste minuten na rust vielen de goals als rijpe appelen en lag het momentum bij TOP A1. De thuisploeg liep uit naar 21-17 en PKC A1 zat, met nog 11.30 te spelen in de problemen. De Papendrechters bleven desondanks rustig en kwamen stapje voor stapje terug in de wedstrijd. Bo Kraaijeveld zette haar ploeg weer op gelijke hoogte met TOP A1 (21-21) maar de thuisploeg was vooral over de dames heel sterk. Yrsa van Ravensbergen met haar zesde en even later Jill Heijink met haar vijfde goal zetten TOP A1 weer op voorsprong, maar met nog anderhalve minuut op de klok maakte Menno Remans op schitterende wijze zijn achtste doelpunt en bracht PKC A1 daarmee weer op gelijke hoogte (23-23). In de resterende tijd kwam PKC A1 te kort om nog een doelpunt te forceren en zo was er blijdschap bij TOP A1 dat op één doelpunt de play-offs haalde ten koste van PKC A1. (Uitslag: 23-23)

Eindstand in de AHKBb

W P D
1. TOP A1 6 10 +64
2. PKC A1 6 10 +54
3. ONDO A1 6 4 -27
4. Sporting Delta A1 6 0 -88

 

Schema play-offs voor Juniorenfinale in Rotterdam Ahoy
Zaterdag 2 april, wedstrijd 1 (best of three):
14.00 uur KZ/Thermo4U A1 – TOP/LITTA A1
19.15 uur DOS’46 A1 – DVO/Accountor A1

Schema play-offs voor handhaving Hoofdklasse
Zaterdag 2 april, wedstrijd 1 (best of two):
13.30 uur Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – Tempo A1
16.00 uur Wageningen A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
16.30 uur Avanti/Post Makelaardij A1 – ONDO A1
(tijd volgt) KCC/CK Kozijnen A1 – Sporting Delta A1

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

De strijd om Ahoy - deel 3
Korfbal League Topkorfbal
De strijd om Ahoy - deel 3
In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?
Lees meer
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League