Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up: play-offs #1

Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal

De slotfase van de competitie bij de junioren is aangebroken. Vier ploegen zijn nog in de race voor een ticket voor de finale in Rotterdam Ahoy op 16 april: DOS’46 A1 en TOP/LITTA A1 wonnen daarin de eerste slag. Ook strijden er nog acht ploegen voor lijfsbehoud in de Hoofdklasse, zij spelen een ‘best of two’.

Een overzicht van de duels – en livestreams – in de Korfbal League, Hoofdklasse en A-jeugd Hoofdklasse vind je hier.

Play-offs richting de finale op 16 april in Rotterdam Ahoy
Best of three, wedstrijd 1
DOS’46 A1 – DVO/Accountor A1
Op de laatste speeldag van de reguliere competitie plaatste DOS’46 A1 zich voor de play-offs, terwijl – het nog jonge – DVO A1 twee wedstrijden voor het einde al zeker was. Gezien de resultaten in de competitie waren de bezoekers wellicht favoriet, maar daar was in Nijeveen niets van te merken. DOS’46 A1 speelde een uitstekende eerste helft, en liep van 9-7 uit naar 17-7 bij rust, met Jorne van der Zee als grote aanjager bij de Nijeveners. Met name verdedigend gaf DVO A1 veel weg en aanvallend kwam de ploeg er niet uit. Na rust herpakten de Bennekommers zich enigszins, maar het gat was al niet meer te dichten. Na de sterke eerste helft was DOS’46 in de tweede helft wat minder scherp en dat was volgens Kelvin Borrink nog een puntje van aandacht: “Door het grote verschil bij rust was de tweede helft wat minder dan de eerste, maar dat kunnen we onszelf niet kwalijk nemen. We nemen het wel mee in de voorbereiding op de tweede wedstrijd. Ik ben trots op deze teamprestatie, maar we hebben nog niets om te vieren.” DVO-captain Simeon ten Brinke: “Dit was één van de minste wedstrijden van dit seizoen, het is enorm balen dat dit precies in de play-offs gebeurt maar we kunnen er niet te lang bij stil staan.” (Uitslag: 25-15)

KZ/Thermo4U A1 – TOP/LITTA A1
Op papier een kraker, het duel tussen KZ A1 en TOP A1, en dat kwam ook uit in Koog aan de Zaan. De start was wat afwachtend en het duurde even voor de bezoekers via een strafworp de score openden, maar daarna sloeg TOP A1 direct een gaatje. Al na negen minuten spelen nam KZ A1 een time-out, bij een 2-4 achterstand. Dat sorteerde nog niet direct effect: de Sassemers liepen verder uit en hadden meer rebounds. Bovendien was het rendement van KZ A1 gewoonweg lager. De dames van TOP A1 maakten veel doelpunten in de eerste helft, bij KZ A1 kwamen de scores vooral van Stef Schaap en Isa Dik (10-15 rust). Na rust kwam KZ A1 beter in de wedstrijd en werd het een spannend duel. De Kogers kwamen terug tot op één verschil (17-18), maar vervolgens Liep TOP A1 weer uit naar een gat van vijf (21-26). Met een buzzerbeater van de ingevallen Maud Aafjes, de zesde van Jet van der Bunt en de zevende van Isa Dik klampte KZ A1 nog één keer aan (28-29) maar Fleur Boeren maakte de bevrijdende 28-30 voor TOP A1. Michael Hendriks: “We hielden ons in de eerste helft niet aan de afspraken en brachten niet de juiste energie. De tweede helft was dat een stuk beter, we hebben hard gewerkt en kwamen beter de afspraken na waardoor we terug kwamen in de wedstrijd. Dat is ons startpunt voor aanstaande zaterdag , ik heb alle vertrouwen in mijn ploeg.” Sten van Poelgeest: “We hebben hard gestreden en een hoog rendement gehaald. KZ kwam tot op één verschil maar wij konden het zakelijk uitspelen.” (Uitslag: 28-30)

 

Play-offs voor lijfsbehoud in de Hoofdklasse
Best of two, wedstrijd 1

Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 – Tempo A1
De thuisploeg startte sterk en liep van 1-1 uit naar 4-1. Dalto A1 verdedigde sterk, onderbrak de aanvallen van Tempo A1 snel en kon zelf veel herhalen. Na de 4-1 stokte het scorend even en kreeg Tempo A1 wat meer vat op de wedstrijd. De Alphenaren kwamen terug tot 5-4 maar vervolgens ging de machine bij Dalto A1 weer draaien. Bovendien trokken de Driebergenaren zich niets aan van het achterverdedigen van Tempo A1, ook zonder rebound werd er gewoon raak geschoten. Met nog elf minuten in de eerste helft stond het 7-5 en bij rust was het gat al vergroot naar vijf goals (13-8). In de eerste tien minuten van de tweede helft kwam Tempo A1 tot slechts één doelpunt, tegenover vijf goals van Dalto (18-9) en daarmee was het gat definitief geslagen. Fenna Cavelaars was niet te stoppen bij de thuisploeg; zij maakte er elf in totaal. Dalto A1 was duidelijk een maatje te groot voor Tempo A1. Leen Willems: “We hebben als team heel sterk gespeeld en goed gekeken waar de kansen lagen. Complimenten voor de spelers, die echt voor het team speelden. Marcel Haagsman was realistisch na de ruime nederlaag: “Een zeer terechte overwinning voor Dalto A1. Wij komen in het collectief gewoon tekort voor de Hoofdklasse maar we gaan er zaterdag alles aan doen om nog een goed resultaat neer te zetten.” (Uitslag: 26-16)

Wageningen A1 – LDODK/Rinsma Modeplein A1
Na vijf minuten spelen stond er in Wageningen een 3-3 tussenstand op het scorebord, maar daarna sloeg LDODK A1, dat in de reguliere competitie op de derde plaats eindigde met zes punten, uit. Van 3-3 werd het 3-7, de Friezen konden veel herhalen en hielden de voorsprong vast tot de rust (9-14). Na 12-16 kwam er zand in de motor bij Wageningen A1. LDODK A1 kon uitlopen naar acht verschil (12-20) en gooide de wedstrijd in het slot. Door een goede wissel kon de thuisploeg in de slotfase nog wat terugdoen, waardoor de schade uiteindelijk beperkt bleef tot vijf doelpunten. Henk Bijker was blij met de zege, maar plaatste ook een kritische kanttekening: “We speelden goed en hebben veel goede goals gemaakt, maar we moeten wel zorgen dat we thuis minder doelpunten tegen gaan krijgen.” Voor Wageningen A1 is de opdracht voor zaterdag duidelijk. Met vijf doelpunten of meer winnen om lijfsbehoud veilig te stellen. (Uitlag: 22-27)

Avanti/Post Makelaardij A1 – ONDO A1
ONDO A1 startte matig aan het duel met Avanti en keek als gevolg daarvan tegen een 3-1 achterstand aan. Dat was vooral te wijten aan slordigheidjes, fouten en overhaaste beslissingen. De ploeg uit ’s-Gravenzande knokte zich na die eerste fase terug en draaide de achterstand om in een 4-6 voorsprong. In het resterende deel van de eerste helft was er nog één keer een voorsprong voor Avanti A1 (7-6) maar daarna had ONDO A1 het betere van het spel. In het laatste kwart van de wedstrijd werd de voorsprong vergroot naar zes verschil. Laurens Verbaan: “We gaan met een lekker gevoel naar komende zaterdag. Het team heeft volwassen gespeeld, maar het gaat over twee wedstrijden. We zullen zaterdag dus weer alles moeten geven om definitieve handhaving veilig te stellen. (Uitslag: 15-21)

KCC/CK Kozijnen A1 – Sporting Delta A1
“Er was een fase waarin we nog even dachten iets te kunnen halen”, aldus Steven van Raffe na afloop van het duel met KCC A1. Dat lukte echter niet. In de eerste kwam KCC A1 moeilijk los, waardoor Sporting Delta bij kon blijven. In de tweede helft werd het verschil gemaakt en uiteindelijk wonnen de Capellenaren met ruim verschil. Gerbert Schippers: “Komende zaterdag zal de nadruk liggen op het verhogen van het rendement. Het kansenaantal was hoog genoeg, het aantal doelpunten had nog meer kunnen zijn. Maar we zijn zeker tevreden met 26 goals.” Van Raffe: “Wij zijn blij met het aantal doelpunten dat we hebben gemaakt, komende zaterdag gaan we in onze thuishal nog één keer alles geven.” (Uitslag: 26-17)

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

De strijd om Ahoy - deel 3
Korfbal League Topkorfbal
De strijd om Ahoy - deel 3
In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?
Lees meer
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League