Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up: play-offs #2

Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal

Om de finalisten voor de finale in Rotterdam Ahoy (16 april, 14.00 uur) te kunnen bepalen was in beide play-offs een beslissend derde duel nodig. In de play-downs werd alles met twee duels beslist: Dalto A1, LDODK A1, KCC A1 en ONDO A1 spelen ook volgend seizoen in de Hoofdklasse.

Play-offs richting de finale op 16 april in Rotterdam Ahoy
Best of three, wedstrijden 2 en 3
DVO/Accountor A1 – DOS’46 A1 / DOS’46 A1 – DVO A1 (Zutphen)
Na de enigszins verrassende nederlaag van DVO A1 in het eerste duel (25-15), namen de Bennekommers een week later revanche. In tegenstelling tot het duel in Nijeveen, was het dit keer DVO dat een beter percentage schoot. Bovendien zat het verdedigend beter in elkaar, terwijl het verdedigende plan bij DOS’46 niet goed werd uitgevoerd. Het leidde ertoe dat DVO A1 een 30-23 overwinning boekte en er dus een derde wedstrijd aan te pas moest komen.

Dat duel werd op dinsdagavond in Zutphen gespeeld. Het was DOS’46 A1 dat de score opende, maar vervolgens nam DVO A1 het initiatief over en liep nog voor rust uit naar een gaatje van drie (7-10 rust). Direct na rust verkleinde DOS’46 het verschil, maar daarna kon DVO A1 toch weer uitlopen naar 10-14. Een gemiste strafworp voor de Bennekommers en het feit dat DOS’46 even later wel scoorde, was het kantelpunt in de wedstrijd. DOS’46 A1 draaide de wedstrijd helemaal om: met een 7-0 run ging het van 10-14 naar 17-14. De hal KVZ hal ontplofte na het laatste fluitsignaal: DOS’46 A1 staat in de finale in Ahoy. Simeon ten Brinke: “We vallen gewoon stil het laatste kwartier. Het spel was niet eens zo slecht, maar we scoren niet meer. De laatste vijf minuten vond ik ons spel wel matig. Daar laten we ons in de aanval wel opjagen en zijn we ongeduldig.” Kelvin Borrink: “We weten dat we als ploeg altijd goed terug kunnen komen en daarop kunnen vertrouwen. De finale in Ahoy is een droom die uitkomt en het is mooi om als staf onderdeel te mogen zijn van die droom.”

TOP/LITTA A1 – KZ/Thermo4U A1 en KZ A1 – TOP A1 (Alphen aan den Rijn)
In Sassenheim was de eerste helft van het tweede duel tussen TOP A1 en KZ A1 eigenlijk identiek aan wat er zich in een week eerder in Koog aan de Zaan had afgespeeld. TOP A1 pakte in de eerste helft een voorsprong en KZ A1 kwam direct na rust terug. Het verschil was echter dat de Koogers in de tweede wedstrijd wél door konden drukken. Daar was wel een verlenging voor nodig: na de reguliere speeltijd stond er een 17-17 stand op het bord. In die verlenging kwamen beide ploegen één keer tot scoren. Tot twintig seconden voor tijd Stef Schaap, die tot dan toe zeer matig schoot, KZ A1 vanaf de zijlijn op 18-19 zette. De overwinning was daarmee binnen en de derde wedstrijd een feit.

Dat derde duel werd gespeeld in de Limeshal in Alphen aan den Rijn. Opnieuw was het TOP A1 dat het initiatief had in de wedstrijd en een flink gat sloeg in de eerste helft. Van 3-3 liepen de Sassemers uit naar 3-10, om met een 7-13 stand te gaan rusten. Na rust gebeurde er precies hetzelfde als in de twee eerdere duels: in minder dan no-time had KZ A1 de achterstand ongedaan gemaakt en op 15-15 lag de wedstrijd weer helemaal open. Na 16-16 leek het momentum weer wat bij TOP A1, dat veel verdedigende rebounds pakte en aanvallend rustig speelde. De lange aanvallen leidden echter niet direct tot doelpunten, maar bij de 17-18 van Jill Heijink (haar achtste) waren er nog maar twee minuten te spelen en begon de tijd voor KZ A1 te dringen. De aanval van de Koogers liep op niets uit en aan de andere kant maakte Ivo Ridder met een buzzerbeater het verschil twee (17-19). Fleur Boeren maakte even later het Sassemse feest compleet met een droog afstandsschot (17-20) en het dak ging van de Limeshal. Coach Peter Boeren was dolblij: “We maken het weer zo spannend, maar nu lukt het wel en dus gaan we naar Ahoy. Prachtig!” Bij Michael Hendriks was de teleurstelling groot: “Er gebeurt eigenlijk precies hetzelfde als in de andere twee duels, maar waar we zaterdag wel de beslissing konden forceren, lukte dat nu niet. Ooit gaan we trots zijn op het feit dat we bij de beste vier ploegen van Nederland horen, maar nu overheerst de teleurstelling.”

Play-offs om lijfsbehoud
Tempo A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
In de eerste helft hielden de ploegen redelijk gelijke tred. Handhaving bewerkstelligen was echter voor Tempo een schier onmogelijke opgave geworden na de ruime nederlaag in het eerste duel in Driebergen. Bij rust was het verschil vier, 12-16, maar na rust maakte Dalto het verschil groter. In de slotfase lieten de bezoekers de teugels enigszins vieren, waardoor Tempo de schade beperkt kon houden. Echter, de winst kwam niet meer in gevaar en Dalto verzekerde zich van nog een jaar in de Hoofdklasse. Leen Willems: “Ik ben trots op wat we als team de hele zaalcompetitie hebben laten zien, nu is het aan ons om daar op het veld een mooi vervolg aan te geven.” Marcel Haagsman keek, ondanks degradatie, positief terug: “Wij zijn in de Hoofdklasse geen enkele wedstrijd van de mat gespeeld. We hebben iedere wedstrijd strijd geleverd waar ik trots op ben. Als ik zie waar de ploeg begin van het seizoen stond en waar we nu zijn kan ik daar erg tevreden over zijn.” (Uitslag: 23-26)

LDODK/Rinsma Modeplein A1 – Wageningen A1
In het eerste duel won LDODK A1 met vijf doelpunten verschil, maar dat dit geen onoverbrugbare marge was bleek in de return. De gasten hadden overduidelijk het betere van het spel en stonden bij rust met drie verschil voor (7-10). In de tweede helft kreeg LDODK A1 meer grip op de wedstrijd, maar van 9-11 liep Wageningen A1 opnieuw uit. Op 11-15 was het onderlinge verschil nog maar één punt en werd het spannend. Maar, de Friezen repareerden de achterstand tot 15-16, waarmee het gevaar geweken was. Wageningen A1 won wel, maar LDODK A1 handhaaft zich in de Hoofdklasse. Henk Bijker: “Het was nog wel even een opgave. Op een gegeven moment stonden we vier achter dus dat was wel op het randje. Verder dan vier zijn ze gelukkig niet gekomen. Tegen het einde van de wedstrijd was het verschil nog één, dus toen zaten we wel safe. Maar helemaal tevreden zijn we inderdaad niet. Had het liefst gewoon met een winstpartij de competitie afgesloten. Uiteindelijk wel heel blij met de handhaving.” (Uitslag: 15-17)

Sporting Delta A1 – KCC/CK Kozijnen A1
Met negen punten verschil winnen van KCC A1 zou lastig gaan worden, wist men bij Sporting Delta A1 van te voren. Desalniettemin begonnen de Dordtenaren goed en ging het in de eerste helft gelijk op. In het begin van de tweede helft had de thuisploeg een mindere fase en kon KCC A1 een gat slaan. Daarmee stelden de Capellenaren handhaving definitief veilig, Sporting Delta A1 komt volgend seizoen uit in de Overgangsklasse. Lisa Slotboom (Sporting Delta): “Ik vind het mooi om te zien dat onze ploeg grote stappen heeft gemaakt ten opzichte van het begin van het seizoen. Helaas kwamen we toch net te kort voor dit niveau maar we hebben er als ploeg veel van geleerd en alles gegeven.” Gerbert Schippers: “Het is een bewogen zaalseizoen geweest. Ik ben blij en tevreden dat we deze play-downs tot een goed einde hebben weten te brengen en dat KCC A1 ook volgend jaar weer op Hoofdklasseniveau acteert. Op naar de tweede helft veld, waar we er goed voor staan en nog iets hebben om voor te spelen.” (Uitslag: 12-21)

ONDO A1 – Avanti/Post Makelaardij A1
Binnen zes minuten stond ONDO A1 al met 4-0 voor en dat verschil werd gedurende de eerste helft alleen maar groter. De ploeg uit ‘s-Gravenzande verdedigde sterk waardoor Avanti A1 in de eerste helft slechts tot twee doelpunten kwam (12-2 rust). Daarmee was het verschil over twee wedstrijden al zo groot (zestien goals) dat ONDO A1 zeker was van handhaving. In de tweede helft kon Avanti scorend bijblijven, maar de achterstand goedmaken lukte niet meer. ONDO-coach Laurens Verbaan: “In de tweede helft hebben we de spelers nog meegegeven dat ze extra moeten genieten van dit podium, want voor sommige was deze wedstrijd de laatste zaalwedstrijd in de junioren. Dan is het lekker dat je kan terugkijken op terechte handhaving. We hadden nog gehoopt op een stuntje tegen een TOP/LITTA of PKC/Vertom in de competitie, maar onze doelstelling handhaving is in ieder geval gehaald. Je ziet dat de groep gegroeid is in het maken van keuzes, welke momenten we schieten en verdedigend zitten we meer in de controle.” Volgend seizoen zal ONDO A1 zonder Verbaan uitkomen in de Hoofdklasse, hij wordt coach van Fortuna/Delta Logistiek A1. (Uitslag: 22-11)

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Play of the Week #4
Korfbal League Topkorfbal
Play of the Week #4
Nieuw dit jaar is de ‘Play of the Week’. Omdat we van mening zijn dat korfbal veel meer spektakel behelst dan alleen mooie doelpunten. De Play of the Week kan bijvoorbeeld ook een killerblock, een torenhoge rebound, een splijtende pass of een ander bijzonder moment zijn.
Lees meer
Korfbal League 2, Round-Up #4
Korfbal League 2 Topkorfbal
Korfbal League 2, Round-Up #4
Na vier speelronden in de Korfbal League 2 is er nog geen zinnig woord te zeggen over de ranglijst. Alleen Fiks staat nog met lege handen, maar verder kan iedereen op een goede dag van elkaar winnen, zo bleek ook afgelopen zaterdag wel weer. Dat maakt het erg interessant.
Lees meer
Kenonz Korfbal League in de media #4
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League in de media #4
In het mediaoverzicht aandacht voor de derby in Koog aan de Zaan en het duel tussen Fortuna en DOS'46 dat eindigde in een gelijkspel. In het Friesch Dagblad een lang artikel over LDODK-routinier André Zwart.
Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League
Internationaal TeamNL Korfbal
Ran Faber en Bo Oppe toegevoegd aan TeamNL Korfbal