Skip to the main content

Kalkman: ‘Avanti belde op het goede moment’

Hoofdklasse Topkorfbal

Komend seizoen debuteert Tom Kalkman als hoofdtrainer en coach bij Avanti/Post Makelaardij. Vier jaar nadat hij stopte als speler bij Fortuna begon het afgelopen seizoen weer een beetje te kriebelen bij de 35-jarige sportdocent. De ploeg uit Pijnacker zag hoofdtrainer Marrien Ekelmans onverwacht vertrekken en klopte aan bij Kalkman: “Avanti belde precies op het goede moment.”

Op de vraag waarom Kalkman kiest voor Avanti, antwoordt hij: “Avanti belde mij en toevallig was het al het derde jaar achter elkaar. Ik heb twee keer ‘nee’ moeten zeggen, gewoon omdat ik privé andere dingen belangrijker vond. Maar nu begon het weer te kriebelen en dacht ik ‘nou weet je, we gaan gewoon eens praten’. Het bleek in het eerste gesprek al goed te klikken, dus dan is de keus snel gemaakt. Zij geven mij natuurlijk een mooie kans, bij een grote vereniging en het is voor mij redelijk binnen de afstand vanuit huis, dus zo’n kans laat je niet lopen.”

Debuteren in de Hoofdklasse

Op het moment dat bekend werd dat Ekelmans naar HKC vertrok, stond Avanti er niet rooskleurig voor. Echter, de coronacrisis zorgde ervoor dat de ploeg in de Hoofdklasse blijft in plaats van te degraderen naar de Overgangsklasse. “Heel simpel gezegd: hoe hoger je speelt, hoe meer je ervan kan leren. Gelijk beginnen in de Hoofdklasse is wel een uitdaging, maar ik sta er niet heel anders in dan wanneer er Overgangsklasse zou worden gespeeld”, aldus Kalkman.

“Er zal wat meer en wat anders gevraagd worden van de spelers en misschien ook wel van mij. Er zal wat meer druk op komen te staan. Maar dat is goed, daar hou ik wel van. Als coach is het natuurlijk een nieuw avontuur. Maar, als er wat op het spel staat ben ik wel op mijn best.”

Vertrouwen vanuit de selectie

Ondanks het vertrek van Ekelmans, blijft de selectie van Avanti redelijk intact. “Nadat we de overeenkomst zijn aangegaan, is er binnen de selectie gepeild wat de plannen van de spelers waren met betrekking tot volgend seizoen. Samen met Henk Jan (Post, red.) zijn er enkele gesprekken gevoerd. Dat werd als prettig ervaren en uiteindelijk heeft iedereen toegezegd te blijven en naar elkaar toe uitgesproken dat we met deze groep volle bak aan de slag gaan. Dat is positief, daar kunnen we op bouwen.”

Ambitieus

Met de ploeg hoopt Kalkman in de middenmoot mee te kunnen doen. “Het is lastig om al echt een doelstelling neer te zetten, maar ik wil zeker in de middenmoot of hoger meedraaien in de Hoofdklasse. We moeten nog maar zien of dat gaat lukken, maar je moet iets hebben om naar toe te werken.”

Zijn persoonlijke ambitie gaat nog verder. “Op korte termijn is mijn ambitie om het heel erg naar mijn zin te hebben en een mooi resultaat neer te zetten bij Avanti. Op de lange termijn is coachen in de Korfbal League wel mijn ambitie. Het doel is om mij verder te ontwikkelen als coach en waar ik dan uit ga komen zien we dan wel, maar ik probeer alles eruit te halen.”

En wie weet, met Avanti naar de Korfbal League? “Het is al een keer gelukt en niets is onmogelijk”, sluit Kalkman lachend af.

Foto: Peter Besemer, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

NOS-samenvatting Fortuna - DOS'46
Korfbal League Topkorfbal
NOS-samenvatting Fortuna - DOS'46

Bij de start van de Korfbal League was de NOS aanwezig in Delft, bij het duel tussen Fortuna/Delta Logistiek en DOS’46.

Lees meer
Korfbal League Recap #7
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #7

De zevende speelronde van de Cashback World Korfbal League startte zaterdag met de nummer één tegen de nummer vier, PKC/SWKGroep vs. KZ/Thermo4U. Verrassend genoeg ging KZ er met de winst vandoor in Papendrecht: 21-23. Marjolijn Schenk viel op bij de ploeg uit Koog aan de Zaan.

Lees meer
De held van... Rick Voorneveld
Korfbal League Topkorfbal
De held van... Rick Voorneveld

In deze korfballoze periode vragen we (oud)korfballers wie hun held is. Tegen wie keken zij op toen zij begonnen met korfballen, wie was hun voorbeeld? En wat passen ze toe in hun eigen spel en het leven? Oud-international en Korfbal Leaguespeler Rick Voorneveld keek als klein jongetje op tegen Chris Kaper. “Ik heb een kaart met een foto en handtekening van hem, toen hij in het Nederlands Team zat. Deze staat nog altijd op mijn bureau.”

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #7: Eerste zege Oost-Arnhem in Korfbal League, doelpuntrijk gelijkspel in Gorredijk
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6