Skip to the main content

Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing

Korfbal League

Aan de vooravond van het nieuwe Kenonz Korfbal Leagueseizoen gaan we alle ploegen langs. Van promovendus tot kampioen, hoe staan ze er voor? Waar zitten de veranderingen en hoe verliep het veldseizoen? Een voorbeschouwing.

We beginnen bij de promovendus: HKC/Creon Kozijnen. De ploeg uit Boven-Hardinxveld stond een jaar eerder ook op de drempel van het hoogste niveau, maar moest toen toezien hoe Unitas/Perspectief er met het ticket vandoor ging. Afgelopen jaar was het wel raak, in de finale van de Korfbal League 2 werd Dalto/Klaverblad Verzekeringen met 19-18 verslagen. Er werden versterkingen aangetrokken, Lotte van Montfort kwam over van Dalto en Lieneke Pries verruilde Fortuna voor HKC. Op het veld eindigde HKC met negen punten uit zes wedstrijden als eerste in haar Ereklasse-poule, boven KCC.

GG/RMcD Huis Emma kende vorig jaar een moeizaam seizoen en was uiteindelijk veroordeeld tot het spelen van play-downs tegen Dalto voor een plek in de KKL. De ploeg uit Wormer pakte in drie wedstrijden het laatste plekje. Maar, Groen-Geel kende een leegloop, negen spelers namen afscheid. Carlo de Vries en Kevin Dik vertrokken naar KZ, Terrenc Griemink naar LDODK, Scott de Decker ging naar Blauw-Wit en Stijn Hoekstra naar AWDTV/IJskouddebeste. Aan de vrouwenkant veranderde er ook het nodige: jeugdinternational Noor van Duijvenbode stapte over naar KZ, Fenna Jagtman keerde terug bij TOP/IAA fresh en Lindsy Krop ging naar Blauw-Wit. Ook staat er een nieuwe coach voor de groep: Mady Tims. Op het veld pakte Groen-Geel zes punten en eindigde daarmee als derde in diens Ereklasse-poule.

Blauw-Wit (A) eindigde vorig jaar als achtste in de Kenonz Korfbal League, maar met vier punten voorsprong op de nummer negen. Dit jaar staat er een heel andere groep, te beginnen met coach Barry Schep die terugkeerde in Amsterdam. Verder zullen we dit seizoen Mandy Koelman, Fleur Blötevogel, Roos Verheugt en Mike van de Reep niet meer zien. Daar tegenover staat de komst van Lindsy Krop en Scott de Decker (Groen-Geel), Demi Postma (TOP/IAA fresh) en Lisa Prent (DeetosSnel/QLS). De veldcompetitie verliep voorspoedig voor de hoofdstedelingen: met elf punten uit zes wedstrijden staan ze bovenaan in hun Ereklasse-poule.

Op de zevende plek vorig jaar eindigde KCC/CK Kozijnen. De Capellenaren zijn – ten opzichte van vorig seizoen – Bo Oppe kwijt geraakt, hij is naar PKC vertrokken. Ook staat er naast Wilrik Wassink een nieuw gezicht voor de ploeg in de persoon van Henno Ploeg. Met het vertrek van Oppe levert KCC in ieder geval op het gebied van doelpunten veel in, dus of het ook dit seizoen lukt om directe handhaving af te dwingen is een klein vraagteken. De laatste oefenwedstrijd, tegen Groen-Geel, werd wel gewonnen en op het veld eindigde KCC als tweede, slechts één punt achter HKC.

Dan KZ/Keukensale.com. Een nieuwe naamsponsor is niet het enige dat er veranderde bij de ploeg uit Koog aan de Zaan. Matté Lipke keerde terug naar Unitas/Perspectief, Kiko Weenink vertrok naar Groen-Geel en Lars Hoorn is nog aan het revalideren na een zware blessure. Aan de andere kant kwamen Carlo de Vries en Kevin Dik over van Groen-Geel, een welkome aanvulling aan de mannenkant. Op het veld eindigde KZ bovenaan in poule vier van de Ereklasse en in de zaal kende de ploeg ook geen onaardige voorbereiding. De finale van het jaarlijkse Theo Korporaal Korfbal Spektakel, met als tegenstander Fortuna, werd gewonnen en al zegt het niets over dit seizoen, het is toch een fijn begin.

Ook DOS ‘46/VDK Groep heeft een nieuwe naamsponsor. Na vorig seizoen werd er afscheid genomen van sterkhouders Max Malestein en Kim Petersen, aanvulling kwam er in de persoon van jeugdinternational Sigrid Kuipers (over van CSL uit Britsum). Op het veld werden alle wedstrijden gewonnen en dus sloten de Nijeveners het eerste deel van het veldseizoen af als koploper in poule twee. Ook de laatste oefenwedstrijd voorafgaand aan de start van het seizoen, tegen Blauw-Wit, werd gewonnen.

LDODK/Rinsma Modeplein vulde het vertrek van André Zwart op met de komst van international Terrenc Griemink. Ook Marjolijn Kroon sluit in de zaal weer aan bij de Friezen en tijdens het veldseizoen ondersteunde Wim Bakker de technische staf van LDODK. Vorig jaar haalde LDODK de play-offs, lukt het de ploeg om dit jaar om de stap naar een plek in Ahoy te zetten? In de laatste oefenwedstrijd werd met zes doelpunten gewonnen van DVO, op het veld leed de ploeg uit Gorredijk één nipte nederlaag namelijk tegen Mid-Fryslân/ReduRisk.

Zonder korfbalgrootheden Mick Snel en Celeste Split begint Fortuna/Delta Logistiek aan een nieuw seizoen in de Kenonz Korfbal League. Ook Lieneke Pries en Emiel de Kruijff verlieten het Delftse, waar verder geen aanvulling van buitenaf kwam. Desalniettemin werd in de voorbereiding de finale van het eigen Theo Korporaal Korfbal Spektakel gehaald, al ging KZ er na strafworpen met de winst vandoor. Op het veld verloor Fortuna één keer, van TOP/IAA fresh maar de Delftenaren eindigden wel bovenaan in poule zes. Voor Ard Korporaal is dit het laatste seizoen als coach van Fortuna, hij wordt volgend jaar bondscoach van TeamNL Korfbal. Lukt het hem om in zijn laatste seizoen nog één keer in Ahoy te staan?

De verliezend finalist DVO/Transus moet het dit seizoen stellen zonder Chris van Haren. Barbara Brouwer zal eerst nog wel spelen, maar is in blijde verwachting dus de vraag is hoe lang zij nog actief zal blijven. Van buitenaf kwam er geen aanvulling, maar onder anderen Richard Gerritsen en Noah Koers maakten de overstap vanuit de junioren. Lukt het DVO ook dit jaar om de top aan te vallen en de finaleplek van vorig seizoen een vervolg te geven? Op het veld bleef de ploeg uit Bennekom ongeslagen in poule drie.

Tenslotte de regerend landskampioen in de zaal én op het veld: PKC/Vertom. Alleen Laurens Leeuwenhoek stopte bij de Papendrechtse ploeg en Bo Oppe kwam over van KCC. Bovendien kwam er aan de dameskant aanvulling met een Belgische international: Lise van Maldeghem, die ook al de nodige minuten maakte op het veld en met de Diamonds het WK in Taiwan speelde. In de voorbereiding slaagde PKC er niet in om de finale van het TKKS te halen, in eigen hal werd na golden goal verloren van KZ. Op het veld kende PKC weinig problemen, alle wedstrijden werden gewonnen. Komende zaterdag wordt het Kenonz Korfbal Leagueseizoen geopend in Hardinxveld-Giessendam, met de derby tegen HKC. Voor velen een weerzien met oude bekenden.

Kenonz Korfbal League – Ongekende klasse! Alle wedstrijden volg je ook dit seizoen weer live via Eyecons.

Gerelateerde artikelen

Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Traditiegetrouw worden aan het einde van het seizoen de Korfbal Leagueverkiezingen gehouden. In zes categorieën worden de prijzen verdeeld, per categorie zijn er drie genomineerden. De nominaties zijn nu bekend! Beste speelster: Nienke Hintzbergen (PKC/Vertom) Daniëlle Boadi (DVO/Transus) Brett Zuijdwegt (PKC/Vertom) Beste speler: Richard Kunst (PKC/Vertom) Daan Preuninger (Fortuna) Jelmer Jonker (PKC/Vertom) Beste speelster U21: […]
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 7
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 7
Op Bevrijdingsdag stond voor de Dameskorfbal Topklasse gewoon de zevende speelronde op het programma. Met veel spannende wedstrijden! Bij maar liefst vier van de zes wedstrijden was er een eindstand van slechts één goal verschil. Topklasse A Spes/VIOS – Be Quick Spes/VIOS verloor in de zaal nog tweemaal van Be Quick in de play-offs, dus […]
Lees meer
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #2
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #2
Na een korfbalvrij weekend rondom Koningsdag werd er afgelopen weekend weer een speelronde in de Ereklasse afgewerkt. Een paar dagen eerder speelden zaalfinalisten PKC en DVO al een doordeweekse wedstrijd.
Lees meer

Topartikelen

Beachkorfbal
Volg het WK Beachkorfbal
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal