Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #1

Korfbal League Topkorfbal

Eindelijk werd het wachten beloond: de Kenonz Korfbal League werd zaterdagmiddag door PKC en DOS’46 geopend. De eerste speelronde leverde direct een verrassend gelijkspel op in Capelle aan den IJssel, en ook in Gorredijk werden de punten gedeeld. Zondagmiddag werd in Amsterdam de derby tegen KZ gespeeld.

PKC/Vertom – DOS’46
De openingswedstrijd van het nieuwe seizoen vond zaterdagmiddag plaats in Papendrecht. PKC moest het doen zonder sterkhouder Olav van Wijngaarden, hij brak in het oefenduel met Fortuna een week eerder zijn neus. Ook DOS’46 miste een belangrijke schakel: Leander Zwolle raakte in de oefenwedstrijd met DVO geblesseerd aan zijn enkel. De bezoekers begonnen slordig, met veel passfouten in het vak met Christian Dekkers en Jesse Jong. Na de 0-1 nam PKC het over: DOS’46 leed veelvuldig balverlies en had moeite met de druk van PKC, maar de thuisploeg profiteerde niet echt. Nog voor rust kwam Tessa Lap in de ploeg voor Lynn Bijkerk. Een weinig spectaculaire eerste helft eindigde met een schitterende buzzerbeater van Arjen van Houwelingen. DOS’46 kon niet echt een vuist maken, het duel leek al voor rust beslist te zijn: 13-7. Direct na rust deed DOS’46 iets terug aan de hand van de ingevallen Lap. Het vak met Van Houwelingen liep niet echt en Scholtmeijer en Tromp besloten dan ook te gaan wisselen en Laurens Leeuwenhoek – die erg goed speelde – van vak te laten wisselen. Dat hielp wel iets, PKC tilde het gaatje weer naar zes (17-11) maar echt loskomen wilde de wedstrijd niet. Goede en matige fases wisselden elkaar aan beide kanten af en uiteindelijk bloedde de wedstrijd enigszins dood. Klein lichtpuntje bij DOS’46 was nog de invalbeurt van Friso Kienstra, die debuteerde in de Korfbal League. (Uitslag: 23-16)

GG/RMcD Huis Emma – Unitas/Perspectief
Het debuut voor Unitas in de Kenonz Korfbal League, tegen een – naar het zich laat aanzien – directe concurrent. Een ‘Battle of the brothers’ voor Thomas (Unitas) en Stijn (Groen-Geel) Hoekstra, al stonden beide heren ditmaal niet tegenover elkaar. In de beginfase van de wedstrijd vielen de doelpunten vlot, waarbij Groen-Geel het voortouw had maar niet echt los kon komen. Na de 6-5 van Sabine Verhoef voor Unitas volgde er een lange doelpuntloze periode van beide kanten. Pas na ruim zeven minuten was het Lindsy Krop die de ban brak en Groen-Geel weer in het zadel hielp. De thuisploeg kon de voorsprong uitbouwen tot drie verschil richting de rust, maar dankzij doelpunten van Noah Bijsterbosch en Mark Kreikamp was het verschil bij rust toch maar één doelpunt (10-9). Direct na rust zette Thomas Hoekstra Unitas weer op gelijke hoogte en via Mike van Boven kwamen de bezoekers voor het eerst op voorsprong. Tot 14-14 werd het stuivertje wisselen, Unitas kon het Groen-Geel driekwart wedstrijd moeilijk, maar daarna was het momentum bij de thuisploeg. Carlo de Vries was de ‘man of the match’ bij Groen-Geel, maar viel in de slotfase uit met een blessure. Bij 19-15 was het definitieve gat geslagen en trokken de Wormernezen de wedstrijd over de streep. (Uitslag: 22-17)

KCC/CK Kozijnen – Fortuna/Delta Logistiek
Bij de thuisploeg maakten Koen Collée en Laura van der Linden hun debuut in de Kenonz Korfbal League, Sanne Alsem bleef aan de kant met een blessure. Aan de kant van Fortuna geen Fleur Hoek, Renée van Ginkel stond in de basis. KCC startte goed, een aantal bijzonder mooie doelpunten bracht al na een kleine acht minuten een marge van vier (7-3) op het scorebord. Fortuna herstelde goed, met een goed schietende Nik van der Steen, maar kon niet voorkomen dat KCC een voorsprong van één à twee goals hield. Met name Randy Oosting en Bo Oppe waren aan KCC-kant goed. Van 12-11 liep de thuisploeg uit naar 15-11 en een enigszins verrassende 16-12 ruststand. Na de goede eerste helft kwamen de Capellenaren matig uit de kleedkamer, Fortuna profiteerde goed. De bezoekers konden veelvuldig herhalen en de lange aanvallen uiteindelijk belonen met een doelpunt. Na zeven minuten in de tweede helft was de stand weer gelijk (17-17) en het zevende en achtste doelpunt van Nik van der Steen markeerde de eerste voorsprong voor de Delftenaren. In het resterende kwart was het Fortuna dat steeds op voorsprong stond, maar KCC kon meermaals counteren waardoor het tot het einde toe spannend bleef. Met nog iets meer dan twee minuten op de klok maakte de teruggekeerde Tessa Noordzij haar eerste doelpunt waarmee ze KCC voor het eerst in lange tijd weer op voorsprong zette (22-23) en direct daarop nam de staf van KCC een time-out. Ard Korporaal bracht Fleur Hoek op de plek van Jessica Lokhorst en diezelfde Hoek bracht Fortuna een zwaarbevochten punt. Topscorers werden Oppe (KCC) en Van der Steen (Fortuna), beide met negen doelpunten. (Uitslag: 23-23)

LDODK/Rinsma Modeplein – DVO/Transus
Voorafgaand aan de wedstrijd tussen LDODK en DVO vond een officieel moment plaats rondom de ondertekening van het contract tussen het KNKV, de KL CV en Kenonz, waarmee de driejarige overeenkomst bekrachtigd werd. Daarna was het tijd voor het echte spektakel, en een spektakel stuk werd het. LDODK, met Harjan Visscher in de basis, schoot werkelijk uit de startblokken. Het was Visscher zelf die de score opende vanaf de strafworpstip, al na elf seconden korfbal. Het bleek een voorbode te zijn voor een beginfase waarin vrijwel alles dat de Friezen probeerden ook lukte. LDODK kon veelvuldig herhalen en schoot een waanzinnig hoog percentage. Na acht minuten korfbal stond er een 12-3 tussenstand op het bord en was DVO-coach Richard van Vloten genoodzaakt een time-out te nemen. Die sorteerde enig effect, en langzaam maar zeker knokte DVO zich terug in de wedstrijd. Bovendien kwam Annelie de Korte al halverwege de eerste helft binnen de lijnen, op de plek van Maayke Brouwer. Van 13-3 werd het 16-13 toen Erwin Zwart dertig seconden voor rust uitviel met een – op het eerste gezicht ernstige – blessure. Na rust kwam DVO helemaal terug, op 17-17 stonden de ploegen ‘gewoon’ weer op gelijke hoogte. Het spel golfde op en neer, DVO liep uit naar drie verschil maar de thuisploeg kon counteren en trok de stand weer gelijk (22-22). Vanaf dat moment kon het alle kanten op en werd het razend spannend. Bij DVO was Barbara Brouwer bijzonder belangrijk met haar doelpunten, tegen een zeer hoog rendement. Met nog twee minuten op de klok leek de ploeg uit Bennekom er dan ook met de volle buit vandoor te gaan, maar een handigheidje van Julian Frieswijk en een koelbloedig verzilverde strafworp van Femke Faber brachten LDODK uiteindelijk een punt. Erwin Zwart is nog tijdens het duel naar het ziekenhuis gebracht en de eerste conclusie is dat hij een zweepslag heeft opgelopen en de verwachting is dat hij er zo’n zes weken naast staat. (Uitslag: 28-28)

Blauw-Wit (A) – KZ/Thermo4U
Op zondagmiddag werd de streekderby gespeeld tussen Blauw-Wit en KZ. Bij Blauw-Wit keerde Frank Mostard terug op het oude nest, bij KZ zagen we Marijn van den Goorbergh in de basis ten faveure van Lars Hoorn. Ook Marjolijn Schenk had een basisplaats, zij keerde terug na een heel lange blessure. Blauw-Wit koos er voor om achter te gaan verdedigen en daar had KZ in de eerste helft moeite mee. Het duurde lang voor de aanvallen georganiseerd waren en met regelmaat werd er een verkeerde schotkeuze gemaakt. De Amsterdammers schoten aan de andere kant prima en had vanaf het beginsignaal het initiatief. In de eerste fase van de wedstrijd had Onno Bakker weinig grip op Mike van de Reep, Lars Hoorn werd voor hem gebracht en dat bracht KZ meer rebounds. Aan de andere kant was Randell van der Steen hot, hij maakte een paar belangrijke doelpunten voor Blauw-Wit. Echter, een beslissend gat slaan lukte in de eerste helft niet en bij rust stond het 14-11. KZ kwam goed uit de rust en dichtte in de eerste fase van de tweede helft het gaatje. De Koogers hadden meer grip op het achterverdedigen en Marjolijn Schenk schoot een paar belangrijke ballen binnen. Ook Alwin Out was sterk, hij werd veelvuldig gezocht en samen met Van den Goorbergh was hij verantwoordelijk voor een groot deel van de goals voor KZ. Het resterende deel van de tweede helft ging het qua scores gelijk op. Een tactische omzetting door de coaches van Blauw-Wit resulteerde direct in een goal door Mandy Koelman, maar KZ bleef aanhaken. Vijftien seconden voor het einde maakte Out onder hoge druk de gelijkmakende 23-23 en hoewel Blauw-Wit direct een time-out nam om de laatste aanval goed door te spreken, resulteerde dit niet meer in een doelpunt. Een derde puntendeling in deze eerste speelronde, die alles behalve saai was. (Uitslag: 23-23)

Ook alle wedstrijden in de Korfbal League 2 worden live via Eyecons uitgezonden, klik hier. Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.