Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #10

Korfbal League Topkorfbal

Tijd voor de eerste returns in de Kenonz Korfbal League. Voor Unitas stond een belangrijk duel met Groen-Geel op het programma, maar het lukte uiteindelijk niet om Groen-Geel van de punten te houden. Ook een mooi affiche: DVO vs. LDODK. Waar in de eerste ronde van de Kenonz Korfbal League drie keer gelijk werd gespeeld, waren de onderlinge verschillen deze week groter.

Dit artikel wordt gedurende het weekend bijgewerkt.

Unitas/Perspectief – GG/RMcD Huis Emma
Een belangrijk duel voor Groen-Geel om niet de aansluiting met de ploegen boven zich te verliezen. Geen Kevin Dik in de basis, Stijn Hoekstra begon op zijn plek. Broer Thomas moest bij Unitas toekijken, hij is nog altijd geblesseerd aan zijn knie. Net als vorige week tegen KCC begon Unitas sterk. Er werd behoorlijk achterverdedigd en daar hadden de bezoekers moeite mee in die beginfase. Via Mike van Boven, Renée Havenaar en twee doelpunten van Noah Bijsterbosch pakte Unitas een 4-0 voorsprong na acht minuten. De staf van Groen-Geel greep naar een time-out, maar de eerste vrije bal van Hoekstra na de onderbreking was vrij illustratief voor hoe Groen-Geel op dat moment in de wedstrijd zat. Na bijna tien minuten was het Carlo de Vries die de ban brak voor de Wormernezen. Vanaf dat moment ging het beter lopen bij Groen-Geel. Vooral Thomas Schagen was belangrijk, met zijn derde realiseerde hij de aansluiting (6-5). Het momentum was de laatste tien minuten van de eerste helft bij Groen-Geel, met meer en meer verdedigende rebounds en energie in de duels. Bij rust hadden de bezoekers een minimale voorsprong: 10-11. Direct na rust haalde Unitas-coach Marc Houtman Mark Kreikamp naar het andere vak in een poging Schagen (tot dan toe vijf doelpunten) te beteugelen. Beide ploegen gingen de eerste fase na rust gelijk op, maar Unitas werd slordiger en leek moeite te hebben met de verdedigende druk. Aan de andere kant groeide het vertrouwen bij Groen-Geel zienderogen. Kevin Dik kwam in de ploeg en dat was een belangrijke wissel. Met drie goals van hem realiseerde Groen-Geel een gaatje van drie (16-19) en Fenna Jagtman maakte vier verschil. Een zelfde scenario als in de heenwedstrijd leek werkelijkheid te worden maar Noah Bijsterbosch zorgde er – dankzij bijzonder goed reboundwerk van maatje Jules Verweij – voor dat Unitas aan het elastiek bleef (19-21). Twee minuten voor tijd was het Carlo de Vries die het vonnis voor Unitas voltrok. De ingevallen Jort Wiegersma verzilverde nog een strafworp en Sabine Verhoef bracht het verschil nog naar één verschil maar Terrenc Griemink had het laatste woord. Unitas weerde zich kranig maar moest opnieuw de punten laten aan Groen-Geel. (Uitslag: 21-23)

DVO/Transus – LDODK/Rinsma Modeplein
In een volle DVO-hal in Bennekom kon Gerald Aukes toch Marjolijn Kroon in zijn basisacht opnemen. Kroon viel vorige week tegen Fortuna nog uit met een enkelblessure, maar was voldoende hersteld om te starten tegen DVO. Daar tegenover hield Richard van Vloten zijn topschutter Gertjan Meerkerk op de bank. In de heenwedstrijd had LDODK in een ommezien een grote voorsprong weten te pakken, dat was in Bennekom een heel ander verhaal. Twee doelpunten van Femke Faber brachten de eerste voorsprong voor de Friezen, maar DVO haakte aan via Menno van der Neut. Na tien minuten stond er een 5-5 stand op het bord en met name het eerste aanvalsvak, met Faber en Kroon, liep nog niet fantastisch. DVO zette het aanvallend vrij statisch en simpel neer, maar dat bleek effectief en het was Caitlin Keller die met een strafworp de eerste voorsprong van DVO realiseerde: 8-7. Echter, in de laatste fase voor rust liep LDODK opnieuw uit via onder andere de vijfde en zesde goal van Femke Faber (tegen een percentage van maar liefst 67%) tot de 11-14 ruststand. Direct na rust miste Marvin Piepers de strafworp om het gaatje naar vier te tillen. DVO kwam wel goed uit de kleedkamer en verkleinde het gaatje weer tot één verschil, toen Gertjan Meerkerk in de ploeg kwam ten faveure van Chris van Haren. Een gouden wissel: het eerste balcontact van Meerkerk was direct een goal (15-15). In de eerste tien minuten na rust scoorde LDODK slechts één keer en nadat ook Annelie de Korte raak schoot – zij kwam tot dan toe bijna niet los van Kroon – nam Aukes een time-out. Via Marlou Kuiper kwamen de Friezen nog weer gelijk (16-16), maar Meerkerk was aan. Twee goals van hem – tussendoor miste Kroon nog een opgelegde kans – maakten een gaatje van twee. Dankzij opnieuw Kuiper en een doelpunt van Ran Faber kon LDODK nog één keer aanhaken. De vierde en vijfde van Meerkerk een kleine vijf minuten voor tijd maakten het definitieve verschil. toen hij even later het gaatje naar drie tilde (22-19) was het verzet bij LDODK gebroken. De Friezen kwamen na een sterke eerste helft te kort in het tweede bedrijf en de breedte van de selectie van DVO bewees andermaal zijn waarde. (Uitslag: 22-20)

Fortuna/Delta Logistiek – KCC/CK Kozijnen
Bij de thuisploeg bleef Jessica Lokhorst op de bank, zij heeft een zelfde soort injectie gehad als Fleur Hoek eerder dit seizoen. Al vroeg in de wedstrijd begon KCC met wisselen: Laura van der Linden kwam naar het andere vak en Demi van Oosten kwam om Celeste Split te verdedigen. KCC begon erg matig aan de wedstrijd, de eerste vier aanvallen leverden niets op. Vooral het vak met Randy Oosting gooide veel ballen weg en had moeite met het komen tot goede aanvallen. Al na vijf minuten greep de staf van de Capellenaren naar een time-out. Ook Fortuna begon weinig overtuigend aan de wedstrijd, met veel slordigheden en passfouten. Typerend ook voor de eerste helft waren twee gemiste strafworpen van Celeste Split en één van Fleur Hoek. Desalniettemin nam Fortuna een voorsprong, van 5-4 liepen de Delftenaren uit naar een 11-7 ruststand, maar de statistieken waren niet om over naar huis te schrijven. In het begin van de tweede helft kon KCC nog aan het elastiek blijven, met name omdat Fortuna verzuimde om KCC weg te spelen. Koen Collée speelde een goede pot, verdedigde Nik van der Steen goed waardoor hij veel moeite had om los te komen. Met nog tien minuten nam KCC een time-out, inmiddels was Oosting – die zichtbaar gefrustreerd was – gewisseld voor Sydney Schol maar de wissel en de time-out veranderden niet veel. Fleur Hoek blokte Demi van Oosten nog prachtig van achteren. Na de 17-13 van Collée kwam KCC niet meer tot scoren, terwijl Fortuna uiteindelijk het verschil in de laatste fase nog heel groot maakte. De thuisploeg was de baas, maar overtuigde niet echt. Aan KCC-kant speelde, behalve Collée, ook Laura van der Linden een goede wedstrijd. (Uitslag: 23-13)

KZ/Thermo4U – Blauw-Wit (A)
Een groot verschil in de afrondingspercentages van de verschillende vakken in de eerste helft van KZ vs. Blauw-Wit. KZ startte flitsend, met goals van Anouk Haars en Marjolijn Schenk – die haar honderdste Korfbal Leagueduel speelde – en eigenlijk was daarmee de toon van de wedstrijd gezet. KZ was de betere ploeg, zeker op de afronding. Bovendien pakten de Koogers behoorlijk wat verdedigende rebounds. Blauw-Wit verdedigde goed, maar KZ was gewoonweg scherper en de afronding van de Amsterdammers liet te wensen over. Via 7-3 en 8-4 werd het 11-6 bij rust Met name het vak van Haars en Schenk stond goed te schieten. Wat de Koogers goed deden, was dat zij Mandy Koelman en Fleur Blötevogel kort hielden. Spannend werd het ook in de tweede helft niet, en dat was te merken aan de energie in de hal. Na ruim drie minuten in de tweede helft maakte Jordi van Elburg het eerste doelpunt, maar na de 13-9 van opnieuw Van Elburg liep KZ uit naar een groot verschil. Van 14-12 werd het 19-12, onder anderen dankzij Marijn van den Goorbergh die – na een matige eerste helft – een uitstekend tweede bedrijf speelde. Hij nam KZ bij de hand en leidde de Koogers naar een degelijke overwinning. Bij Blauw-Wit was het aanvallend gewoonweg te moeizaam, ook Niels Stuurstraat en Thijs Rodenburg konden geen potten breken. Wel het vermelden waard was het keiharde blok van Van Elburg op de vrije bal van Alwin Out en de buzzerbeater van Randell van der Steen in de slotseconde van het duel. Belangrijke punten voor KZ in de strijd om de play-offs, Blauw-Wit moet vooral zorgen dat het uit de buurt van plek negen blijft. (Uitslag: 25-18)

DOS’46 – PKC/Vertom
Geen Christian Dekkers bij DOS’46, hij brak eerder deze week een knokkel in zijn hand. Ook Mart Vrielink was niet inzetbaar bij DOS’46, Max Malestein en Thomas Visser hadden een basisplaats. Bij PKC was Richard Kunst eerder in de week ziek, maar hij startte wel in de basis. In het begin van de wedstrijd ging het even gelijk op, met voornamelijk vrouwendoelpunten voor beide ploegen. PKC kon na een minuut of tien uit te lopen, onder andere door veel sterke rebounds, waardoor de Papendrechters een comfortabele voorsprong van 5-10 realiseerden. Echter, in de daaropvolgende fase kreeg DOS’46 het op de heupen. Met een streak van zeven goals – gestart door Leander Zwolle – kwam de thuisploeg langszij en pakte zelfs een 12-10 voorsprong . Bovendien ging de Eendracht achter de thuisploeg staan. Uitgerekend Jelmer Jonker, voor het eerst sinds zijn vertrek terug in een volle Eendracht, beëindigde deze reeks.  Dankzij een mooie goal van Jesse de Jong konden de Nijeveners toch met twee doelpunten voorsprong de rust in gaan (13-11). Na de rust poetste PKC de achterstand razendsnel weg. Na twee keer knipperen waren de bezoekers langszij en na vijf minuten was er een voorsprong van twee voor de ploeg uit Papendrecht. Met twee goals van Kunst en twee goals van Jonker werd het gat zelfs al snel vier doelpunten. De ploeg uit Drenthe kreeg in deze fase de bal niet door de korf. De ban werd aan Nijeveense kant gebroken door een vrije bal van Tessa Lap na acht minuten spelen in de tweede helft. Het kwaad is dan helaas al geschiedt en DOS’46 zou het gat van vier doelpunten niet meer te boven komen. Henk Jan Mulder en Friso Boode trachtten met een wissel Visser – Hulzebosch nog iets te forceren maar ook dit mocht niet baten. Bij PKC kon Kunst gewisseld worden voor Thom van der Ree. De groen-witten bleven over alle schijven scoren en konden door hun kenmerkende fysieke overwicht blijven herhalen. Waar PKC in de problemen leek te komen in de eerste helft werd dit in de tweede helft ruimschoots goed gemaakt. Het slotakkoord was voor de ingevallen jongeling Jorien Jordaan, die zijn debuut in de Kenonz Korfbal League bekroonde met een doelpunt. (Uitslag: 19-26)