Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #14

Korfbal League Topkorfbal

We naderen met rasse schreden het einde van de reguliere competitie in de Kenonz Korfbal League. PKC is onbetwist koploper, maar speelde een moeizame wedstrijd tegen KZ. DOS’46 leed een ruime nederlaag tegen DVO en KCC pakte heel belangrijke punten bij Blauw-Wit. Zondagmiddag kon Groen-Geel geen vuist maken tegen LDODK.

Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.

DVO/Transus – DOS’46
Tessa Lap is nog altijd geblesseerd, dus Lynn Bijkerk startte in de basis bij DOS’46. DVO begon met Chris van Haren en Maayke Brouwer op de bank aan het duel in een behoorlijk volle hal in Bennekom. Het eerste schot van Menno van der Neut was direct raak en daarmee zette hij de toon voor de rest van de avond. Ook Daniëlle Boadi gaf snel haar visitekaartje af aan Eline van Veldhuisen met een blok. Bij DOS’46 was Leander Zwolle hot in de beginfase. Met vier goals uit acht pogingen hield hij DOS’46 in de wedstrijd. Aan de andere kant schoot ook Van der Neut een bijzonder hoog percentage en aan zijn hand sloeg DVO het eerste gaatje. Van 6-6 liep de thuisploeg uit naar 11-7. Met twee doelpunten op rij was Kim Petersen belangrijk voor de Nijeveners, zij zorgde ervoor dat bij rust het verschil slechts twee goals was: 11-9. Na rust liep DVO heel snel uit naar zes verschil (16-10). Max Malestein met twee doelpunten en een goal van Christian Dekkers, die verder niet echt lekker in de wedstrijd zat, brachten nog wat hoop in de Nijeveense harten, maar Van der Neut boorde alle hoop al snel de grond in. Met zijn negende doelpunt uit slechts vijftien pogingen werd het 20-14 en daarmee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Van Veldhuisen was inmiddels naar het andere vak verhuisd, maar ook dat sorteerde niet het gewenste effect. DOS’46 kwam er de tweede helft simpelweg niet aan te pas. Er moest hard worden gewerkt om tot kansen te komen, waar het bij DVO allemaal veel gemakkelijker leek te gaan. In de slotfase bloedde de wedstrijd dood, Drie doelpunten op rij maakten het verschil nog enigszins dragelijk maar DOS’46 kreeg, na het punt vorige week tegen Fortuna, nu een fikse nederlaag te verwerken. Van der Neut werd topscorer bij DVO, hij eindigde op tien doelpunten. (Uitslag: 27-20)

Fortuna/Delta Logistiek – Unitas/Perspectief
Na het puntverlies bij DOS’46 een week geleden en de nederlaag tegen PKC afgelopen dinsdag, kreeg Fortuna nu rode lantaarndrager Unitas op bezoek. Michelle van Geffen en Jessica Lokhorst waren afwezig bij de thuisploeg, dus was er een basisplaats weggelegd voor Renée van Ginkel en Fabiënne van Erk. Laatst genoemde begon verdedigend sterk met een paar steals en daarmee stelde ze het eerste aanvalsvak in staat om de 1-0 en de 2-0 te maken, beide uit handen van Nik van der Steen. Fortuna liep snel uit naar 6-2, waarna Unitas een time-out nam. Die sorteerde effect, want stukje bij beetje knokten de bezoekers zich terug in de wedstrijd. Via 8-4 werd het 11-7 en na een kwartier korfballen zette Renée Havenaar met haar derde goal Unitas weer op gelijke hoogte met Fortuna: 11-11. In de resterende tien minuten van de eerste helft werd het stuivertje wisselen. Unitas deed zeker niet onder voor Fortuna en schoot een prachtig percentage in die eerste helft, terwijl ook Fortuna zeker niet slecht stond af te ronden. Dat alles resulteerde in een 17-16 ruststand, met 28% voor Fortuna en maar liefst 35% voor Unitas. Dat afrondingspercentage kon Unitas logischerwijs niet volhouden in de tweede helft. De Harderwijkers werden slordiger en speelden korte aanvallen, terwijl Fortuna goed en geduldig organiseerde en dat beloonde met goals. Van 19-17 werd het – dankzij twee goals op rij van Fleur Hoek – 21-17, toen Unitas opnieuw een time-out nam. Echter, nu lukte het niet om de flow van de Delftenaren te breken. Twee goals van Mick Snel, waarbij zijn vierde van de avond tevens zijn 1500e (!) Korfbal Leaguedoelpunt was, maakten het gaatje al zes en daarmee was het duel eigenlijk wel gespeeld. In het laatste kwart kabbelde de wedstrijd een beetje voort. Unitas was niet meer bij machte om het nog spannend te maken en Fortuna kreeg kansen genoeg maar rondde de laatste fase dramatisch af, waardoor het verzuimde om een heel dikke uitslag neer te zetten. Desalniettemin een prima overwinning voor Fortuna en helaas nog altijd geen punten voor Unitas. (Uitslag: 29-22)

Blauw-Wit (A) – KCC/CK Kozijnen
Voor beide ploegen stond er veel op het spel: Blauw-Wit moest winnen om afstand te nemen van KCC en de Capellenaren moesten winnen om het gat met Groen-Geel te vergroten. De gretigheid straalde er dan ook vanaf, met name bij KCC. De bezoekers kenden een bliksemstart en stonden na een kleine vijf minuten met 1-5 voor. Het noopte Mark van der Laan van Blauw-Wit tot het nemen van een time-out en die sorteerde effect. Blauw-Wit kwam wat beter in de wedstrijd en met name Frank Mostard was on fire bij de Amsterdammers. Met zijn vierde zette hij zijn ploeg weer naast KCC (6-6). KCC was het na de time-out een beetje kwijt, maar kon wel het initiatief houden in de scores. Telkens kwamen de Capellenaren één doelpunt voor en kon Blauw-Wit antwoorden. Jordi van Elburg pakte in de eerste helft een karrevracht aan rebounds en Mostard bleef raak schieten (de 10-10 was zijn zesde uit veertien pogingen) maar bij KCC speelde Bo Oppe ouderwets goed. Het was een fysiek duel, waarin veel gebeurde en in de laatste fase voor rust hadden scheidsrechters Buis en Miechels er hun handen vol aan. De rust kwam voor Blauw-Wit als geroepen, want inmiddels was KCC weer uitgelopen naar drie verschil: 13-16 bij rust. Na rust werden Fleur Blötevogel en Roos Verheugt van vak gewisseld, maar het oogde mat wat Blauw-Wit liet zien. In het ene vak was Mandy Koelman de enige die haar niveau haalde en zij zorgde daar voor de doelpunten, Randell van der Steen en Mike van de Reep hadden het aanvallend lastig. KCC haalde bovendien een meer dan acceptabel afrondingspercentage, 33% tegenover slechts 18% voor Blauw-Wit. Zo kon KCC de voorsprong verder uitbouwen, van 15-20 en 17-23 naar 19-27. Niels Stuurstraat werd nog gebracht, maar ook hij kon het tij niet meer keren. Bo Oppe werd uiteindelijk topscorer met elf goals, maar ook verder waren de doelpunten over alle schijven verdeeld bij KCC. Belangrijke punten voor de ploeg van Wassink en Diepenhorst, die hiermee op een gelijk aantal punten komt maar in onderling resultaat in het voordeel is. (Uitslag: 24-32)

KZ/Thermo4U – PKC/Vertom
Bij PKC begonnen Richard Kunst en Sanne van der Werff op de bank, maar ook zonder hen schoot PKC uit de startblokken. Al snel keek KZ tegen een 0-4 achterstand aan. De Koogers, die wilden vertragen, hadden ondanks het achterverdedigen te weinig rebounds waardoor PKC kon blijven herhalen. Na de time-out van Bakker ging het wat beter lopen bij de thuisploeg en bij KZ vielen de schoten die er in de beginfase wel in gingen, nu niet meer. Bovendien ging KZ beter verdedigen en meer drukgeven, waardoor PKC hard moest werken voor zijn kansen. Van 1-5 kwam KZ terug tot 6-6. Op dat moment had Marijn van den Goorbergh een groene – en daarover heen een gele –  kaart gekregen vanwege commentaar op de arbitrage. Met nog negen minuten in de eerste helft zette Esther Cordus KZ weer op gelijke hoogte (6-6), maar het lukte eerst nog niet om door te drukken naar een voorsprong. Twee doelpunten van Van Wijngaarden en KZ kon weer in de achtervolging en deed dat succesvol. Drie doelpunten op rij, van Marjolijn Schenk, Anouk Haars en Alwin Out, betekenden de eerste voorsprong voor KZ vlak voor rust (10-9). Een slimmigheidje van Van Wijngaarden leverde hem op slag van rust nog een strafworp op, waardoor de rustststand 10-10 was. Ook in het derde kwart kon PKC niet loskomen van KZ. Sterker nog, na de 12-12 van Cordus drukte KZ door naar twee goals voorsprong (14-12). PKC schoot niet goed en de staf van de Papendrechters besloot om te gaan wisselen. Kunst en Van der Werff kwamen. Dat was noodzakelijk want met nog een ruime tien minuten te spelen hadden de bezoekers slechts drie keer gescoord. Op dat moment viel bij KZ Anouk Haars uit met een – op het eerste gezicht – vervelende enkelblessure. Dat was een aderlating voor de thuisploeg en in de laatste tien minuten was de energie er een beetje uit. Bij PKC gingen de vrouwen meescoren. Vier goals van Brett Zuijdwegt waren belangrijk en de 15-13 achterstand werd omgebogen naar een 16-18 voorsprong voor de koploper. Vier minuten voor tijd kwam Marijn van den Goorbergh terug, maar het mocht niet meer baten. KZ kwam op het einde te kort maar maakte het PKC knap lastig. (Uitslag: 16-20)

LDODK/Rinsma Modeplein – GG/RMcD Huis Emma
Met Marvin Piepers in de basis op de plek van de voor vier wedstrijden geschorste Julian Frieswijk (hij kreeg vorige week rood in het duel met KCC) trad LDODK aan tegen Groen-Geel. Een weerzien met de Wormerse interim-coach Dico Dik, die vorig seizoen nog actief was in Gorredijk. Bij Groen-Geel geen Sascha Horak, jeugdinternational Noor van Duijvenbode begon in de basisacht. In het heenduel verloor LDODK nog met één punt verschil en in de wetenschap dat KZ zaterdagavond niet wist te winnen van PKC was het voor de Friezen zaak om nu wel de punten te pakken. De thuisploeg begon sterk: via goals van Femke Faber, Marjolijn Kroon en Harjan Visscher stond er al gauw een 5-1 voorsprong op het bord en zo leek het een makkelijke middag te gaan worden. Groen-Geel deed iets terug via Terrenc Griemink, hij hield in z’n eentje zijn ploeg in de wedstrijd met drie doelpunten in de beginfase: 5-3. Tot 14-12 kon Groen-Geel in het spoor blijven, maar daarna ging het hard. Ondanks dat Marjolijn Kroon voor vijf minuten naar de kant moest vanwege een groene kaart na een overtreding op Fenna Jagtman, kende LDODK een sterke fase vlak voor rust. De aanvallen van Groen-Geel werden veelal snel afgebroken en nog voor rust stelde LDODK orde op zaken: 18-12 met al zes goals van Femke Faber. LDODK schoot een prima rendement in die eerste helft 36% tegenover 21% voor Groen-Geel. Direct na rust keerde Kroon terug in de ploeg. Marvin Piepers werd in de eerste aanvallen nadrukkelijk gezocht en met zijn goal, dankzij goed reboundwerk van Ran Faber kon hij blijven herhalen, stonden alle basisspelers van LDODK op het scoreformulier (19-12). In de tweede helft had LDODK zijn zaakjes verdedigend goed voor elkaar. Bijna alle afvallende ballen werden opgeraapt en Groen-Geel kwam er maar mondjesmaat aan te pas. Met haar vierde zette Marlou Kuiper het verschil op tien (25-15) en daarmee was de wedstrijd tien minuten voor tijd gespeeld. Pieter Christiaan van der Woude mocht nog minuten maken en beloonde dat met een buzzerbeater. Aan de kant van Groen-Geel haalden eigenlijk alleen Kevin Dik en Terrenc Griemink een goed niveau, laatst genoemde maakte het Harjan Visscher knap lastig en kwam bovendien zelf tot vijf doelpunten. Topscorer Femke Faber zette met haar negende doelpunt van de middag uiteindelijk de eindstand op het scorebord. (Uitslag: 30-19)