Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #16

Korfbal League Topkorfbal

Nog drie speelronden te gaan in de reguliere competitie. We begonnen op vrijdagavond met de ‘Derby van het Noorden’ tussen LDODK en DOS’46, die een prooi werd voor de Nijeveners. Op zaterdag stond de kraker DVO – Fortuna op het programma. Net als in het heenduel werd de wedstrijd in de slotseconden beslist door Nik van der Steen. Op zondagmiddag was het erop of eronder voor Groen-Geel in Amsterdam.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Vrijdag 10 maart
LDODK/Rinsma Modeplein – DOS’46
Derbyday op vrijdagavond en ondanks de zware sneeuwval zat de Kortezwaag goed vol. Marjolijn Kroon was niet voldoende hersteld van de blessure die zijn vorig week tegen PKC op liep, dus was er voor de tweede keer dit seizoen een basisplaats voor Daniëlle Hulst. Het was diezelfde Hulst die al snel aantekende voor de 2-0 maar even later was het Christian Dekkers die met twee doelpunten op rij de stand weer gelijk trok (3-3). Na zo’n zeven minuten gespeeld te hebben kon Esmée van Veen naar de kant met een groene kaart: ze sprong te hard in op Tessa Lap bij de vrije bal. De strafworp die daaruit voortkwam werd door Lap verzilverd en dus pakte DOS’46 een voorsprong van twee goals (4-6). DOS’46 verdedigde goed, zo lag Femke Faber aan de ketting bij Kim Petersen. Bovendien ging de thuisploeg te slordig om met de kansen. LDODK gaf veel druk, maar ondanks de hoge druk schoot Dekkers nog voor rust zijn vierde binnen, wat de 10-12 ruststand betekende.

Na rust maakte Erwin Zwart zijn rentree bij LDODK, en zijn eerste schot viel direct binnen. Zijn directe tegenstander Max Malestein maakte vlak daarna zijn vierde van de avond en daarmee was het gat weer drie (12-15). LDODK moest hard werken voor zijn kansen, speerpunten Femke Faber, Ran Faber, Harjan Visscher en Marlou Kuiper werden goed dichtgelopen waardoor het bij tijd en wijle stroperig was. Femke Faber werd van vak gewisseld met Van Veen, om zo onder de druk van Petersen uit te komen. Desalniettemin was het DOS’46 dat uitliep naar vijf verschil (15-20): iedere keer wanneer LDODK scoorde had DOS’46 een antwoord. Het ontbrak ook aan beleving bij de Friezen, al probeerde Ran Faber het vuurtje wel aan te wakkeren. Hulst miste een paar opgelegde kansen, maar via Harjan Visscher en Erwin Zwart werd het verschil zo’n vier minuten voor tijd toch teruggebracht naar twee (18-20). De zesde van Malestein leek de beslissing te zijn, maar Faber antwoorde al snel met zijn vijfde van de avond (19-21). Het mocht echter niet meer baten, in de slotminuten werd er niet meer gescoord en zo pakt DOS’46 na de zege op KZ nu opnieuw punten tegen één van de topploegen. Een zure nederlaag voor LDODK dat KZ hierdoor tot op één punt ziet naderen. (Uitslag: 19-21)

Zaterdag 11 maart
DVO/Transus – Fortuna/Delta Logistiek
In een bomvolle sporthal in Bennekom stonden DVO en Fortuna tegenover elkaar. In de basisacht van DVO was er een plek voor Maayke Brouwer, Annelie de Korte begon op de bank evenals Menno van der Neut. In de beginfase was het de verdediging van beide ploegen die overheerste, maar na drie minuten was het Fleur Hoek die het bal opende (0-1). Het was niet bepaald sprankelend, zeg maar gerust taai, de eerste helft. Tot zeven minuten voor rust bleef de score gelijk op gaan, maar daarna kende DVO een lastige fase waarin de ballen niet wilden vallen. Bovendien verdedigde Fortuna goed en werd de thuisploeg gedwongen tot het nemen van moeilijke kansen. van 7-7 liepen de bezoekers uit naar 7-12. In het vak van Snel en Van der Steen vielen de vrouwen Lokhorst en Van Geffen op door het fantastische rebounden waardoor de mannen konden blijven herhalen. Maar, in de laatste dertig seconden voor rust snoepte DVO toch nog twee goals van de achterstand af, waardoor de ruststand 9-12 bedroeg.

Direct na rust kwam DVO via Van Haren en Maayke Brouwer tot op één verschil (11-12) maar het was Van der Steen die de Bennekomse flow doorbrak, gevolgd door goals van Van Nieuwenhuijzen en Hoek. Zo was het gat in een ommezien weer terug naar vier en kon DVO opnieuw in de achtervolging. Er ontspon zich een interessante tweede helft, waarin DVO hard werkte om het gat te dichten. Dankzij Barbara Brouwer, Meerkerk en Van Haren lukte dat ook (15-16 en 16-17 halverwege de tweede helft) maar vervolgens schakelde Fortuna bij. Van 16-17 werd het 17-22. Echter, bij DVO stonden Meerkerk en Van Haren op en met nog tweeënhalve minuut te spelen en een 21-23 stand was er nog van alles mogelijk. Menno van der Neut werd gebracht naast Van Haren. Met Van der Neut onder de korf was Van Haren tot twee keer toe trefzeker en hij zette met nog 35 seconden op de klok DVO weer op gelijke hoogte (23-23). Dat betekende dat, net als in het heenduel, Nik van der Steen in de absolute slotfase in de aanval kwam. En ook dit keer maakte hij het waar: zestien seconden voor tijd schoot hij Fortuna naar de winst. Meerkerk kreeg nog een aanval en een kans voor de gelijkmaker, maar het mocht niet baten. Fortuna is met deze zege nu zeker van de play-offs, DVO heeft nog één punt nodig. (Uitslag: 23-24)

KCC/CK Kozijnen – PKC/Vertom
Een kwalitatief slechte eerste helft in Capelle aan den IJssel. PKC was totaal niet scherp en miste vaak met de eerste schoten de korf. Ook KCC speelde regelmatig slordige aanvallen. Na bijna tien minuten spelen stond het dan ook slechts 3-2. Toch was het KCC dat vrijwel de gehele eerste helft op voorsprong stond. Pas twee minuten voor rust scoorde Sanne van der Werff de gelijkmaker (6-6) en vanaf dat moment begonnen de doelpunten te vallen. KCC ging met een 10-8 voorsprong de rust in, met als belangrijkste doelpuntenmaakster Demi van Oosten die al vier treffers op haar naam had.

Er volgde een gelukkig leuke tweede helft met veel meer doelpunten. KCC pakte telkens de voorsprong en kreeg zelfs twee keer de kans op de vier verschil. Die kansen werden niet verzilverd, terwijl de bezoekers aan de andere kant wél scoorden en de marge daarmee weer verkleinden tot twee. Sterker nog, PKC kwam een paar keer op gelijke hoogte dankzij Brett Zuijdwegt en Sanne van der Werff, maar kon nooit op voorsprong komen. Er volgde een heel spannende eindfase waarin beide ploegen kansen kregen op de winst, maar het bleef uiteindelijk bij een gelijkspel. Demi van Oosten eindigde als topscorer met zeven doelpunten, Sydney Schol speelde een ijzersterke wedstrijd met veel belangrijke rebounds. (Uitslag: 23-23)

KZ/Thermo4U – Unitas/Perspectief
Na het verlies van LDODK op vrijdagavond was dit een belangrijke mogelijkheid voor KZ om het gat op de ranglijst weer te verkleinen en zo de druk er op te houden bij de Friezen. Onno Bakker had een basisplaats bij de Kogers, ten faveure van Lars Hoorn. Net als eigenlijk het hele seizoen al het geval is, begon Unitas goed aan de wedstrijd en na acht minuten stond er een 2-6 stand op het bord. KZ begon matig, vooral het vak van Marjolijn Schenk had het moeilijk in de beginfase. Tot aan de rust konden de Harderwijkers de voorsprong behouden (13-14), mede dankzij Mike van Boven en Sabine Verhoef.

Echter, na rust maakte KZ snel een einde aan alle illusies. Schenk, die al in de eerste helft steeds beter in de wedstrijd kwam, zou op zeven doelpunten eindigen en ook Nikki Boerhout had met vijf goals een behoorlijk aandeel in de Koogse scores. Van 15-15 werd het 21-18 en KZ denderde door naar 27-19. In de slotfase kon Laura van Winkoop de schade nog enigszins beperkt houden, maar KZ boekte een duidelijke overwinning en verkleinde zo het gat met LDODK weer tot één punt. (Uitslag: 29-23)

Blauw-Wit (A) – GG/RMcD Huis Emma
Do or die voor Groen-Geel dat alleen nog een kans zou houden op plaats acht als er met vijf goals verschil gewonnen zou worden van Blauw-Wit. In een wat gespannen begin van deze vierpuntenwedstrijd hielden beide teams elkaar in evenwicht. Vaak waren de aanvallen gehaast en geregeld werden er harde duels uitgevochten. Doordat de bezoekers het spel beter verzorgden dan de Amsterdammers kwamen zij beter in de wedstrijd. Waar Blauw-Wit vooral over de dames alles naar binnen wilde spelen, kreeg Groen-Geel het voor elkaar om rustig aan te vallen gecombineerd met scherpte in de verdediging. Dit resulteerde in betere kansen en een verdiende voorsprong van 7-11 bij rust.

Na rust maakte Carlo de Vries gelijk het verschil voor Groen-Geel: hij bracht de stand op 7-13. Blauw-Wit was in deze fase vooral gefrustreerd om van alles. De groene kaart voor Jordi van Elburg was daar een bewijs van. Toch knokte Blauw-Wit zich weer terug in de wedstrijd. Na twee strafworpen en veldgoals van Fleur Blötevogel en Frank Mostard bracht Roos Verheugt met een rake strafworp de stand op 13-14. Groen-Geel had het lastig in deze fase van de wedstrijd. De bezoekers bleven in de wedstrijd, mede doordat Blauw-Wit maar liefst drie strafworpen miste. De spanning bleef zo een rol spelen in de wedstrijd, want beide ploegen misten opgelegde kansen en misten bovendien scherpte in de passing. Groen-Geel kwam het dipje te boven door een goed schietende Thomas Schagen en kon zo de voorsprong naar de benodigde vijf verschil brengen (15-20). Toch slaagden de Wormernezen er niet in om de marge vast te houden. Spannend werd het nog in de slotfase, niet om de winst maar om het onderlinge resultaat. Met nog iets meer dan twee minuten te spelen maakte Randell van der Steen de belangrijke 18-21 en dat was genoeg voor Blauw-Wit. De nederlaag werd gevierd als winst en bij Groen-Geel waren er ondanks de overwinning tranen. (Uitslag: 19-21)