Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24 – #10

Korfbal League

De eerste returns zijn een feit. Zaterdagavond nam DOS ’46 revanche op Groen-Geel, door de volle winst te pakken in eigen huis. KZ versloeg in eigen hal Fortuna dankzij een sterke tweede helft en maakte daarmee voorlopig een einde aan de opmars van de Delftenaren. Zondagmiddag slaagde Blauw-Wit er geen moment in om LDODK het vuur aan de schenen te leggen. Geen grote wijzigingen op de ranglijst dus, al komt DOS ’46 nu weer gelijk met Fortuna.

Dit artikel wordt gedurende de speelronde bijgewerkt.

PKC/Vertom – HKC/Creon Kozijnen
Maar liefst drie internationals van PKC moesten de streekderby tussen PKC/Vertom en HKC/Creon Kozijnen missen. Brett Zuijdwegt, Sanne van der Werff en Zita Schröder bleven geblesseerd aan de kant. Dat leverde een basisplaats op voor Romy de Rijke en Lise van Maldeghem en daarnaast was er een basisdebuut voor Kim van der Vlies. Bij HKC waren er geen verrassingen in de opstelling. In een wat rommelige beginfase was het Nienke Hintzbergen die de 1-0 en 2-0 voor haar rekening nam, maar daarna stagneerde de score al snel. Ook bij HKC was het aanvallend gezien niet om over naar huis te schrijven. De ploeg uit Hardinxveld kwam maar mondjesmaat tot kansen. Na een kwartier spelen stond het dan ook pas 2-1. Het was HKC dat de gelijkmaker scoorde: Danny den Dunnen was na een forse overtreding van Olav van Wijngaarden zuiver vanaf de strafworpstip. Van Wijngaarden kwam goed weg met alleen een strafworp, in tegenstelling tot Mark Klop, die wegens commentaar op de leiding wel een gele kaart kreeg. In de fase die volgde bleven de doelpunten schaars. Genoeg reden voor de PKC-staf om Richard Kunst in te brengen, die direct belangrijk was. In de laatste vijf minuten van de eerste helft kon PKC een gaatje slaan en bij een stand van 7-4 werd er gerust. Hintzbergen was goed voor maar liefst vier goals in de eerste helft. HKC leek goed uit de kleedkamers te komen en kwam terug tot 7-6, maar dit was maar van korte duur. Hoewel PKC nog altijd geen hoog scoringspercentage haalde, stond het verdedigend wel goed. Vier goals op rij, waaronder de 400e Korfbal Leaguegoal van Hintzbergen (en haar zesde van de middag), zorgden voor een 11-6 voorsprong voor de thuisploeg. Dankzij goals van Eliza Roest en Mark Klop bleef HKC nog even aan het elastiek, maar in de laatste tien minuten was er geen houden meer aan PKC en liep de ploeg volledig weg van HKC. Bo Kraaijeveld werd nog even aanvallend gebracht bij PKC en bekroonde haar debuut met een doelpunt. Een van de vele in de slotfase, want PKC was nu echt op dreef en wist de eindstand uiteindelijk toch nog overtuigend te bepalen op 21-10. Echter, het hoogtepunt van de wedstrijd was voor HKC: een fantastische under the bridge-assist van Mark Klop werd door Danny den Dunnen koelbloedig afgerond. (Uitslag: 21-10)

KCC/CK Kozijnen – DVO/Transus
Bij de bezoekers ontbrak Robbe de Wit zaterdagavond, hij was ziek. Bij KCC speelde Tessa Noordzij haar 50e Korfbal Leagueduel. Dan de wedstrijd. In de beginfase waren het aanvalsvak van Randy Oosting (KCC) en het vak van Gertjan Meerkerk (DVO) zoekende in de aanval. Het vak van Koen van Roekel daarentegen scoorde makkelijk en Van Roekel zelf speelde een heel sterke eerste helft, waarin hij goed was voor vier goals. Bij KCC was men veel bezig met de arbitrage en na zo’n tien minuten korfballen kreeg coach Wilrik Wassink dan ook een gele kaart. De afrondingspercentages in de eerste helft hielden niet over, zowel bij KCC als bij DVO. Alle vier de vakken zaten zo rond de vijftien procent. Het grootste deel van de eerste helft bleef het verschil zo rond de drie doelpunten, in het voordeel van de ploeg uit Bennekom. In de slotfase van de eerste helft bouwde DVO dat verschil uit naar zes doelpunten, maar net voor rust slaagde de thuisploeg er in het verschil weer terug te brengen tot drie, dankzij doelpunten van Noordzij, Julian Middelkoop en Koen Collée (10-13 rust). De tweede helft begon wat onrustig. Er was frustratie bij KCC vanwege een afgekeurd doelpunt van de ingevallen Demi van Oosten. Het leidde uiteindelijk tot twee gele kaarten voor KCC-coach Henno Ploeg. Toen de wedstrijd hervat werd, was het vooral Meerkerk die belangrijk was, met drie doelpunten (13-18). Toch slaagde DVO er niet in om echt los te komen van KCC. Sanne Alsem met twee goals op rij verkleinde het gaatje weer (16-18) met nog elf minuten te spelen. Dichterbij kwam KCC niet meer. Opnieuw Meerkerk – met zijn negende van de avond – bracht het verschil weer naar drie en vervolgens liep DVO verder uit. Meerkerk eindigde uiteindelijk op elf goals en DVO won wel, maar gemakkelijk ging het niet. (Uitslag: 20-24)

DOS ’46/VDK Groep – GG/RMcD Huis Emma
Met Sam Meijer in de basis op de plek van Tessa Lap, begon DOS ’46 moeizaam aan het duel met Groen-Geel. De gasten hielden de eerste bal achter en daardoor hadden de Nijeveners moeite met het pakken van rebounds. Het resulteerde in veel éénschotsaanvallen. Aan de andere kant had Groen-Geel ook moeite met de verdedigende druk van DOS ’46, waardoor er na tien minuten korfbal een schamele 2-2 stand op het bord stond. Aan beide kanten werden veel kansen gemist, ook vanaf de strafworpstip. Nadat de thuisploeg een eerste gaatje van twee sloeg dankzij twee goals van Christian Dekkers (4-2) kwam Groen-Geel goed terug en pakte de ploeg uit Wormer de voorsprong (5-7 en 6-8) maar bij rust was de stand weer in evenwicht: 8-8. Na rust was het opnieuw Dekkers die belangrijk was, samen met Eline van Veldhuisen. Van 9-9 liep DOS ’46 uit naar 16-11 en daarmee was het verschil gemaakt. Groen-Geel bleef energiek en met beleving spelen, maar de afronding ontbrak en men kreeg geen vat op Van Veldhuisen. Zij maakte uiteindelijk zes goals, Dekkers maakte er zeven. In de slotfase van de wedstrijd deed Groen-Geel nog wel wat terug met vier doelpunten op rij, maar de winst kwam voor DOS ’46 niet meer in gevaar. (Uitslag: 24-17)

KZ/Keukensale.com – Fortuna
Anouk Haars en Onno Bakker startten bij KZ op de bank, bij Fortuna waren er geen verrassingen in de opstelling. Het begon aanvallend nog wat stroef, met name bij KZ. De Koogers hadden moeite met de rebound doordat Merijn Mensink en Daan Preuninger verdedigend veel rebounds pakten. Ook de andere Fortunezen konden veel ballen rapen, waardoor het voor KZ lastig was om lange aanvallen met veel herhalingen te spelen. Fortuna vergat zichzelf te belonen, want de Delftenaren creëerden genoeg kansen, maar misten er ook nog genoeg. Zo werd het van 1-4 weer gelijk (4-4) en hoewel Fortuna de gehele eerste helft wel op voorsprong bleef, was het nog lang niet gespeeld bij rust (7-11). Hoogtepunt van de eerste helft waren het eerste doelpunt van Alwin Out, dat direct zijn 450e Korfbal Leaguedoelpunt was en de prachtige doorloopbal van Merijn Mensink die hij met één hand achterover in de korf werkte (6-11). De tweede helft werd een heel andere dan de eerste. De thuisploeg kwam heel scherp uit de kleedkamers en met vijf doelpunten op rij werd de achterstand omgebogen naar een 11-12 voorsprong. Vanaf dat moment werd het stuivertje wisselen. Beide ploegen kwamen om en om op voorsprong. KZ had in de tweede helft de rebound beter op orde doordat Preuninger en Mensink meer uit de korfzone weggehouden werden. Bovendien pakte Kevin Dik veel ballen pakken tegen Nik van der Steen. Out had gouden handjes in de tweede helft en was daarmee van groot belang voor zijn ploeg. Ook Carlo de Vries speelde een sterke tweede helft. Met nog drie minuten te spelen kwam Fortuna op voorsprong: 18-19, maar drie doelpunten op rij van KZ brachten de beslissing in het voordeel van de ploeg van Tim Bakker en Maarten van Vliet. Fortuna had in de tweede helft te veel moeite met scoren en kreeg verdedigend geen grip op Out, waardoor de Delftenaren een pas op de plaats moesten maken in hun opmars richting de top vier. (Uitslag: 21-19)

LDODK/Rinsma Modeplein – Blauw-Wit (A)
Ran Faber had weer een basisplaats bij LDODK, evenals Esmée van Veen. Dat betekende dat Danique Klaren en Terrenc Griemink op de bank moesten beginnen. Geen bijzonderheden in de opstelling van Blauw-Wit, waar Roos Verheugt weer aangesloten is bij de selectie en Stephanie van Geffen met onmiddellijke ingang is gestopt. De thuisploeg startte sterk: de eerste drie aanvallen eindigden allemaal in een doelpunt. Verdedigend gaf LDODK veel druk en Blauw-Wit werd ver naar buiten gedwongen. Ook Blauw-Wit gaf veel druk, maar de Friezen speelden zich er gemakkelijker onderuit dan andersom het geval was. Pas na vijf minuten viel het eerste Amsterdamse doelpunt, uit handen van Loraine Vissers (4-1). Er volgde een eenzijdige eerste helft, waarin LDODK simpelweg beter was en Blauw-Wit ook niet wist te profiteren van de momenten waarop de Gorredijkse doelpuntenmachine haperde. Ran Faber, die tot nu toe nog geen geweldig seizoen speelde, hervond zijn schot en maakte er in de eerste helft vier en ook Julian Frieswijk was op dreef. LDODK had de wedstrijd onder controle, maar wisselde sterke fases – eigenlijk in lijn met het gehele seizoen tot dusverre – af met mindere periodes. Echter, Blauw-Wit kende een heel matige middag. Afstandsschoten vielen niet en in de eerste helft kwam de ploeg van Barry Schep tot slechts zes treffers: twee van Vissers, twee van Lindsy Krop en twee van Niels Stuurstraat. Het resultaat was een 14-6 ruststand, waarmee de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. De tweede helft was helaas een stuk minder leuk dan de eerste. De drive leek er uit bij LDODK en ook de sfeer in de hal was tam. Na de 17-8 van Frieswijk (zijn vijfde) ging Blauw-Wit wisselen en ook bij LDODK werden er wissels doorgevoerd. Het kwam de wedstrijd niet ten goede, en langzaam maar zeker bloedde de wedstrijd dood. Na de 19-9 van Marlou Kuiper kenden de Friezen opnieuw een doelpuntendroogte en kon Blauw-Wit nog wat terug doen. Met vijf doelpunten op rij werd de achterstand gehalveerd. Uiteindelijk was het Frieswijk met zijn zesde die run van de hoofdstedelingen doorbrak. Het was niet allemaal even goed wat LDODK zondagmiddag liet zien, maar het was ruimschoots voldoende om Blauw-Wit te verslaan en de punten in eigen huis te houden. (Uitslag: 21-15)