Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24 – #14

Korfbal League

Een speelronde met een aantal mooie affiches. Fortuna had een gemakkelijke avond in Wormer, DOS ’46 revancheerde zich tegen KCC voor de nederlaag eerder in dit seizoen. PKC en KZ maakten het lang spannend en bij LDODK vs. DVO kwam uiteindelijk vooral het publiek als winnaar uit de bus, de wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Na dit weekend zijn de eerste twee play-off kandidaten bekend: PKC en LDODK.

GG/RMcD Huis Emma – Fortuna
Een basisplek voor Fabiënne van Erk en geen Jessica Lokhorst bij Fortuna. Groen-Geel-coach Mady Tims gaf voor de wedstrijd aan wat met de vakken gehusseld te hebben. Britt Kwantes viel vorige week geblesseerd uit en was niet inzetbaar, Fanny van Heuvelen startte in de basis bij de thuisploeg. De start was in ieder geval voor Groen-Geel, dat met twee goals van Hidde Pettinga op voorsprong kwam. Pas na een minuut of vijf was het Daan Preuninger die voor Fortuna wat terugdeed, maar na tien minuten korfballen stond het slechts 3-2. Het duurde even tot het ging lopen bij Fortuna, en tot 4-4 kon Groen-Geel dan ook prima partij bieden. Echter, daarna liepen de Delftenaren rap uit. Het was niet dat Groen-Geel geen kansen kreeg, maar het schortte – niet voor het eerst dit seizoen – aan de afronding. Bij Fortuna had Nik van der Steen een goede avond en ook Preuninger bleef lekker meescoren. Eigenlijk pakte iedereen bij de bezoekers wel zijn of haar doelpuntje mee, alleen Fleur Hoek kwam in de eerste helft niet tot een goal. Fortuna kon maar blijven herhalen door in het ene vak Joren van Nieuwenhuijzen die veel ballen pakte, samen met de dames, en in het andere vak Merijn Mensink die fantastisch stond te rebounden. Die laatste beloonde zichzelf bovendien met een schitterende buzzerbeater op slag van rust (5-12 rust). In de tweede helft bleef het beeld eigenlijk gelijk aan de eerste. Na de 6-14 van Daan Preuninger kenden beide ploegen een doelpuntloze periode, maar toen die eenmaal gebroken was, werd het nooit meer spannend. In het laatste kwart van de wedstrijd kregen de wissels nog speeltijd, Chelsea Mooi kwam voor Hoek en scoorde direct haar eerste schot. Ook Kay van Vliet, Jimmy Swikker, Resy Weijts en Eline Entken maakten hun opwachting bij Fortuna. Tweeënhalve minuut voor het einde zette Romy Knuppe de eindstand al op het bord. Een relatief makkelijke avond voor Fortuna, Groen-Geel moet zo zachtjes aan gaan vrezen voor de play-downs. (Uitslag: 11-26)

DOS ’46/VDK Groep – KCC/CK Kozijnen
Geen verrassingen in de opstellingen van beide ploegen. KCC haalde tot nu toe slechts twee punten dit seizoen, uitgerekend tegen DOS ’46 in een destijds heel matige wedstrijd van Nijeveense kant. Zaterdagavond kon DOS ’46 zich revancheren voor die nederlaag. Echter, het waren de bezoekers die goed startten, met twee doelpunten van Laura van der Linden. Verdedigend gaf Demi van Oosten veel druk op Willemien Kragt, wat haar direct een paar steals opleverde. Na vijf minuten korfbal was het Mart Vrielink die DOS ’46 met twee goals op rij op gelijke hoogte schoot, daarna sloeg de thuisploeg een gaatje van drie. Maar, het hield niet over in De Eendracht in het eerste deel van de wedstrijd. Na de 6-4 van Randy Oosting nam KCC een time-out, met nog 6.47 op de klok. In de resterende tijd van de eerste helft vielen de ballen voor DOS ’46 wel goed. Vooral Eline van Veldhuisen kwam er lekker in, vier doelpunten van haar waren belangrijk in de run richting de rust. De thuisploeg liep uit naar zeven verschil (14-7) maar kon niet voorkomen dat KCC in de laatste dertig seconden voor rust nog twee keer kon scoren en daarmee de schade kon beperken (14-9 rust.) De eerste fase na rust werd een strafworpenfestijn. Bij KCC werden Julian Middelkoop en Koen Collée van vak gewisseld, waarna Middelkoop aanvallend beter tot zijn recht kwam. Met twee doelpunten op rij van Vrielink was het de thuisploeg die het verschil weer naar zes bracht (19-13) en ook bij DOS ’46 werd er gewisseld: Van Veldhuisen werd aanvallend wat meer gebracht. Nog één keer slaagde KCC er in om zich terug te knokken tot op drie verschil maar in de laatste negen minuten van de wedstrijd stelde DOS ’46 de zege veilig. Wisselvallig was het wel wat de ploeg van Mulder en Boode liet zien, maar met de overwinning heeft DOS ’46 zich vier wedstrijden voor het einde van de competitie officieel veilig gespeeld. (Uitslag: 26-21)

PKC/Vertom – KZ/Keukensale.com
Op voorhand een interessante wedstrijd, met het oog op de ranglijst en de aankomende play-offs. De nummer twee tegen de nummer drie. Bij KZ waren Kevin Dik en Onno Bakker niet inzetbaar – beide geblesseerd – dus had Darren Krook een basisplaats. Het ging eigenlijk de gehele wedstrijd gelijk op. Dan kwam PKC weer op twee verschil, dan weer KZ, maar het stond vooral veel gelijk. Het vak van Bo Oppe en Richard Kunst had het aanvallend moeilijk, het vak van Jelmer Jonker en Olav van Wijngaarden liep juist goed. Zeker toen Jonker zijn schot had gevonden. Bij KZ waren vooral de dames belangrijk in de eerste helft. Zo was Nikki Boerhout er twee keer goed langs bij Sanne van der Werff en scoorde Zoë Engel drie van de eerste zes Koogse doelpunten. De ruststand in Papendrecht was een goede afspiegeling van de eerste helft: 11-11. In de rust kwam Brett Zuijdwegt op de plek van Zita Schröder in het vak van Kunst/Oppe, waardoor dat vak beter ging lopen. Ook het andere vak, waar de doelpunten dus vooral van Jonker kwamen, ging het aanvallend soepeler lopen. Echter, KZ bleef knap aanhaken, doordat het over verschillende schijven bleef meescoren. Tot vijf minuten voor het einde was kon het het nog alle kanten op. Er werd veel gewisseld en wellicht had dat invloed op het spel van KZ, dat in de laatste fase slordig werd. Vier goals van Jonker en Kunst zorgden voor het verschil op het einde. Dankzij de overwinning is PKC weer gedeeld koploper, samen met LDODK. Bovendien is de ploeg uit Papendrecht zeker van de play-offs. (Uitslag: 23-21)

Blauw-Wit (A) – HKC/Creon Kozijnen
Het doel van Blauw-Wit was om de wedstrijd zo vroeg mogelijk, liefst al voor rust, te beslissen. Echter, daar stak HKC een stokje voor. De Hardinxvelders begonnen goed en pakten een 0-2 voorsprong dankzij Jop Brouwer en Eliza Roest. Beide ploegen leverden veel energie en deden weinig voor elkaar onder. Ondanks de hoge verdedigende druk die beide ploegen gaven, werden er genoeg goede kansen gecreëerd. Bij HKC kwamen de socres met name van Brouwer en Roest, bij Blauw-Wit zat Niels Stuurstraat er goed in. Heerlijk was ook het keiharde blok van Brouwer op Stuurstraat, dat op een luid applaus van het HKC-publiek kon rekenen.  Tot 9-9 had HKC steeds een antwoord op de goal van Blauw-Wit, maar het verschil van twee hing wel in de lucht. Uiteindelijk werd dat vlak voor rust gemaakt (11-9) en het bleef in stand tot de rust (13-11). Na rust liep Blauw-Wit verder uit, na vijf minuten was het verschil vier (16-12). HKC greep in met een time-out en een wissel, Sanne Langendoen kwam op de plek van Danny den Dunnen, want dat vak bleef scorend achter. HKC knokte zich terug, Langendoen deed direct waar hij voor gebracht werd en schoot zijn eerste bal binnen (16-15), maar aan de andere kant maakte Lindsy Krop het gat opnieuw twee. Na die eerste goal van Langendoen werd hij lamgelegd door Randell van der Steen die heel veel druk gaf verdedigend. Aanvallend kwam Blauw-Wit er ook beter uit en zo liep het verschil weer op. Toen Van der Steen ook op scorend vlak zijn steentje bij ging dragen, was het zeven minuten voor tijd gespeeld. De energie vloeide weg bij HKC, dat de huid duur verkocht maar uiteindelijk het hoofd moest buigen. Smet op de wedstrijd was dat zowel Lindsy Krop als Jennifer Schaeffer twee minuten voor tijd flink geblesseerd raakten in een ogenschijnlijk onschuldig duel om de bal. Beide vrouwen konden de wedstrijd niet vervolgen. In de laatste seconden van de wedstrijd miste Van der Steen nog een strafworp, maar voor de uitslag maakte dat niks meer uit. Blauw-Wit won en deed wat het moest doen. (Uitslag: 27-21)

LDODK/Rinsma Modeplein – DVO/Transus
De laatste wedstrijd van zaterdagavond was ook een prachtig affiche. Nog voor het eerste fluitsignaal was er al een wissel aan de kant van LDODK: Terrenc Griemink verliet het veld voor Harjan Visscher, die DVO-topschutter Gertjan Meerkerk moest gaan beteugelen. En dat deed Visscher, zeker in de eerste helft, met verve. De thuisploeg begon goed en nam een 2-0 voorsprong. Twee keer Menno van der Neut voor DVO maakte het weer gelijk en er ontspon zich een heerlijke eerste helft. Beide ploegen verdedigden goed, toch slaagden beide ploegen redelijk in zich onder de hoge druk uit te korfballen. Het scoreverloop golfde op en neer: LDODK ging de rust in met een voorsprong van twee doelpunten (14-12), maar de ploegen waren eigenlijk vrijwel gelijkwaardig aan elkaar. Ook de tweede helft werd een spektakelstuk. LDODK leek al snel het verschil te maken en sloeg een gaatje van vier, maar dankzij een aantal belangrijke wissels, een hele sterke Daniëlle Boadi en een gele kaart voor Julian Frieswijk, slaagde DVO er in om langszij te komen en vier minuten voor tijd zelfs de voorsprong te pakken. Ran Faber – die een sterke wedstrijd speelde – zorgde er eigenhandig voor dat LDODK in leven bleef. Helaas voor hem en alles met een LDODK-hart duurde de wedstrijd net een seconde te lang. Zijn laatste schot was net na de buzzer, waardoor de goal niet telde. Al met al een terecht gelijkspel voor beide ploegen. LDODK ziet PKC weer op gelijke hoogte komen op de ranglijst, maar is wel zeker van de play-offs. (Uitslag: 25-25)