Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap, ’23/’24 – #15

Korfbal League

Na LDODK en PKC, is nu ook KZ zeker van de play-offs. Ondanks dat de gehele top vijf ‘gewoon’ de punten pakte, hebben de Koogers het onderlinge resultaat ten opzichte van Fortuna in hun voordeel en zijn zij zeker van een plek bij de laatste vier. Zoals verwacht kende speelronde vijftien verder geen grote verrassingen, al had er misschien voor HKC wel een stunt ingezeten tegen Fortuna.

DVO/Transus – GG/RMcD Huis Emma
Groen-Geel coach Mady Tims kon ook zaterdag nog niet beschikken over Britt Kwantes, dus had Fanny van Heuvelen wederom een basisplaats bij ploeg uit Wormer. Bij DVO startten Gertjan Meerkerk en Daniëlle Boadi op de bank. Echter, al na een kleine twee minuten korfballen kon Boadi haar wedstrijdshirt aan gaan trekken: Roos Scherrenburg raakte geblesseerd en kon niet verder. Dat ze redelijk ‘koud’ het veld in moest leek Boadi niet te deren, zij schoot vervolgens haar eerste drie ballen raak. Sowieso waren de vrouwen van DVO hot in de beginfase van de wedstrijd. Ook Caitlin Keller en Annelie de Korte deden een flinke duit in het zakje. De 10-3 van Maayke Brouwer was haar 50e doelpunt in de Kenonz Korfbal League, een mooie mijlpaal in een wedstrijd die na de 10-4 van Sascha Horak behoorlijk stil viel. Want na die goede start van de thuisploeg zakte de energie en de gretigheid weg. Groen-Geel kwam wat beter in de wedstrijd en dankzij onder andere vier doelpunten van Thomas Schagen kwam de ploeg terug tot 11-7. Het was Menno van der Neut die met twee doelpunten op rij weer wat terug deed voor DVO en de ruststand op 13-7 bepaalde. Na rust kende de thuisploeg een heel sterke fase. Met name verdedigend zat DVO er bovenop bij Groen-Geel en aanvallend werden er veel rebounds gepakt waardoor men kon blijven herhalen. Echter, na 17-8 stokte het opnieuw even bij DVO. Er waren kansen genoeg, maar de ballen vielen niet. Uiteindelijk was het Annelie de Korte met twee goals op rij die DVO over het dode punt hielp. Na een time-out met nog elf minuten te spelen kwam Gertjan Meerkerk op de plek van Robbe de Wit en hij bracht wat schwung in de Bennekomse ploeg. In de laatste tien minuten werd het toch nog een ruime uitslag, met als hoogtepunt Rosalie Peet die haar invalbeurt bekroonde met een prachtige one-hander. Het slotakkoord was voor Jeffrey van Huenen, die de dertigste voor DVO op het bord schoot. (Uitslag: 30-15)

KCC/CK Kozijnen – LDODK/Rinsma Modeplein
Nadat donderdagavond bekend werd dat Marjolijn Kroon en Erwin Zwart bij LDODK bezig zijn aan hun laatste seizoen, ging de Friese ploeg zaterdag op bezoek bij KCC in Capelle aan den IJssel. Kroon en Zwart startten op de bank, bij KCC was Tessa Noordzij niet inzetbaar. Eigenlijk werd het nooit écht een wedstrijd. Tot 3-4 kon de thuisploeg bijblijven, maar daarna liep de koploper voorzichtig weg van de rode lantaarndrager. Toch hield het ook niet over wat LDODK liet zien. Slordigheden in de passing en een gebrek aan scherpte in de afronding, zorgden er eigenlijk voor dat het geen walkover werd. Ook bij KCC was de foutenlast hoog. Sydney Schol was wel belangrijk voor de Capellenaren, met zijn rebounds stelde hij zijn ploeg in staat te blijven herhalen. Helaas voor Schol werd zijn harde werken niet of nauwelijks beloond met goals. Bij rust was het gat inmiddels opgelopen naar zes doelpunten (5-11) en na rust werd het niet veel beter. De gemiste strafworp van Laura van der Linden was exemplarisch voor het niveau van de wedstrijd. De bezoekers waren scherper in de afronding en zonder echt goed te spelen liepen de Gorredijksters weg van KCC. Er werd volop gewisseld door Aukes en De Groot, zo kregen Marvin Piepers, Rixt Bouma en Femke Faber (jeugdinternational) nog speelminuten. Vooral Faber viel goed in, met drie doelpunten. Ook Bouma pikte haar doelpuntje mee. Uiteindelijk won LDODK met tien goals verschil, maar sprankelend was het zeker niet. (Uitslag: 13-23)

PKC/Vertom – Blauw-Wit (A)
Bij Blauw-Wit ontbrak Lindsy Krop, zij raakte vorige week geblesseerd aan haar knie en was niet inzetbaar. Op haar plek stond Yael Duursma, die haar debuut maakte. Voor Frank Mostard was het zijn 200e duel in de Korfbal League. PKC begon met een lange aanval maar beloonde dat nog niet met een goal, terwijl aan de andere kant Blauw-Wit in de vorm van Niels Stuurstraat een lesje effectiviteit gaf: twee goals uit twee pogingen en daarmee een 0-2 voorsprong voor de Amsterdammers. PKC had al gauw een flink kansenoverwicht: dankzij ontelbare rebounds  kon de thuisploeg blijven herhalen. Sanne van der Werff trok de stand met twee goals weer gelijk en vervolgens liep PKC uit naar 7-3 na elf minuten korfballen. Het noopte de staf van Blauw-Wit tot het nemen van een time-out. Dat sorteerde effect, want de bezoekers haalden in de fase na de time-out een hoog rendement op hun kansen en dichtten zo het gat weer tot 7-7. PKC speelde lange aanvallen met heel veel goede kansen, maar rondde heel matig af. Uiteindelijk brak Van der Werff met twee snelle goals op rij de ban. Nog even bleef Blauw-Wit aan het elastiek (11-9 met nog een minuut tot rust) maar Zita Schröder met twee goals zette het verschil op vier (13-9 ruststand). Na rust kwam Nienke Hintzbergen bij PKC op de plek van Romy de Rijke en ging de thuisploeg het heel duidelijk over de vrouwen zoeken. Hintzbergen beloonde dat direct met een goal en even later tekende Van der Werff aan voor haar vijfde. Verdedigend gaf PKC veel druk en werden de aanvallen van Blauw-Wit snel onderbroken. Bovendien lukte er niet veel bij de bezoekers in de tweede helft. De foutenlast liep op en de ballen vielen niet. Duursma luisterde haar debuut wel op met een rake vrije bal, maar verder kon Blauw-Wit geen vuist meer maken. PKC kreeg veel ruimte en kon tot 140 pogingen komen, maar omdat het afrondingspercentage niet goed genoeg was, bleef een heel dikke score voor de thuisploeg achterwege. Blauw-Wit maakte er in de tweede helft nog maar drie, wat natuurlijk ondermaats is. (Uitslag: 23-12)

Fortuna – HKC/Creon Kozijnen
Fortuna speelde opnieuw zonder international Jessica Lokhorst in de basis, maar schoot desalniettemin uit de startblokken. Het eerste aanvalsvak scoorde twee goals uit twee aanvallen en ook het tweede aanvalsvak was via Daan Preuninger snel tweemaal trefzeker. Pas na vijf minuten kon HKC iets terugdoen en zette Daan Koppenol de 4-1 op het scorebord. Bij een stand van 5-1 was er een time-out voor HKC, maar die sorteerde niet direct effect. HKC bleef moeite houden met de verdedigende druk van Fortuna en miste daarnaast reboundkracht. Fortuna kon dan ook uitlopen naar 9-3. Dat was het moment waarop de knop omging bij HKC. Koppenol verkleinde het gat eigenhandig weer naar vier en even later was het verschil dankzij Eliza Roest (met zijn 100e goal in de Kenonz Korfbal League) en Jennifer Schaeffer zelfs nog maar twee (11-9). Het was Renée van Ginkel die de marge weer op drie zette en daarna stagneerde de score aan beide kanten. Bij een stand van 12-9 werden de kleedkamers opgezocht. In de tweede helft maakte Danny den Dunnen snel de 12-10, maar daarna nam Fortuna het initiatief weer over. De ploeg kon opnieuw een gaatje slaan van vier en even later zelfs vijf goals (17-12), maar het lukte de Delftenaren niet om door te drukken. Daardoor bleef HKC aan het elastiek en begonnen de gasten opnieuw aan een inhaalslag. Met nog een kleine zeven minuten te spelen was het opeens weer 19-17 en kon het dus nog alle kanten op. Merijn Mensink kreeg met een strafworp de kans om er 20-17 van te maken, maar hij miste. Echter, de strafworp mocht over door te vroeg inlopen van HKC. Mensink werd gewisseld en het was Nik van der Steen die het buitenkansje uiteindelijk alsnog verzilverde. Maar, HKC gaf niet op en aanvallend werden Nadhie den Dunnen en Jiske van Brenk gebracht om goals te forceren. De ploeg kwam terug tot 20-19 met nog zo’n twee minuten te spelen. Het was Preuninger die zijn ploeg redde van puntenverlies tegen de promovendus, door vanaf 2,5 meter de 21-19 binnen te gooien. Dat was overigens ook alweer zijn zevende goal van de avond. HKC kon in de tijd die nog restte niets meer terugdoen, waardoor de twee punten in Delft bleven. HKC moest het doen met de wetenschap zijn huid zeer duur te hebben verkocht, niet voor het eerst dit seizoen. (Uitslag: 21-19)

KZ/Keukensale.com – DOS ’46/VDK Groep
De thuisploeg had plaatsing voor de play-offs binnen handbereik zaterdagavond. Winst op DOS ’46 zou genoeg zijn, ongeacht wat de andere ploegen uit de top vijf zouden doen. En de Koogers begonnen sterk aan het duel, al miste Nikki Boerhout wel de strafworp voor het eerste doelpunt van de wedstrijd. Even later was het via Esther Cordus alsnog raak, twee goals van haar zorgden voor een 2-0 voorsprong. Twee vrouwengoals van DOS ’46 (Eline van Veldhuisen en Sam Meijer) trokken de stand weer gelijk, maar daarna sloeg KZ een gaatje. op 4-3 miste Van Veldhuisen haar strafworp en aan de andere kant maakte Alwin Out zijn tweede van de avond, waardoor KZ voor het eerst op twee verschil kwam na zo’n tien minuten korfballen. Beide ploegen stonden goed te verdedigen, desalniettemin waren er over en weer genoeg kansen. Het verschil zat hem in het afrondingspercentage, dat bij DOS ’46 echt zwaar onder de maat was. Het was geen sprankelende wedstrijd, eerder stroef en tam. Bij de bezoekers leek de creativiteit te ontbreken en nog voor rust werd er al gewisseld. Fardau de Boer werd naar het andere vak gebracht, waar ze op de plek van Meijer kwam en Willemien Kragt kwam in de ploeg. Ook bij KZ was het niet om over naar huis te schrijven, maar de ploeg van Tim Bakker was gewoon beter dan DOS ’46. Out sprong er uit in de eerste helft met vier doelpunten tegen een hoog percentage. Opvallend was dat bij DOS ’46 het vak van Mart Vrielink en Leander Zwolle in de eerste helft helemaal niet scoorde (11-5 rust). Na rust liep het verschil alleen maar verder op. DOS ’46 bleef slordig in de passing en matig in de afronding. De enige die zich een beetje aan de malaise onttrok was Van Veldhuisen. Na driekwart wedstrijd was het gat tien goals (16-6) en was de wedstrijd al gespeeld. Bij KZ kwamen Anouk Haars en Jari Leemhuis binnen de lijnen. In de slotfase viel er nog een handvol doelpunten maar spannend werd het nooit meer. KZ is zeker van de play-offs, in theorie kan Fortuna nog in punten gelijk komen met de Koogers, maar zij hebben het onderlinge resultaat in hun voordeel. (Uitslag: 23-12)