Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24 – #9

Korfbal League

Ronde negen en dus zijn we na dit weekend op de helft van het reguliere Kenonz Korfbal Leagueseizoen. Geen grote verrassingen in de wedstrijden dit weekend, waarbij de bovenste vijf ploegen tegen de onderste vijf speelden. In de ranglijst veranderde er dus ook niets ten opzichte van vorige week.

Dit artikel wordt gedurende de speelronde aangevuld.

DOS ’46/VDK Groep – LDODK/Rinsma Modeplein
Er kon werkelijk niemand meer bij in de Eendracht in Nijeveen, een mooie ambiance voor de ‘Derby van het Noorden’. Het coachduo van DOS ’46: Henk Jan Mulder en Friso Boode, verlengden onlangs hun contract. Aan de andere kant werd bekend dat Gerald Aukes en Henk Bijker na dit seizoen stoppen bij LDODK. De Friezen, die startten zonder internationals Ran Faber en Femke Faber, waren gebrand op winst na de twee nederlagen tegen respectievelijk KZ en PKC. Toch was het DOS ’46 dat het beste begon aan de wedstrijd. Na een slordige beginfase liepen de Nijeveners, mede dankzij Willemien Kragt die twee uit twee schoot, uit naar een 4-1 voorsprong. Daarna ging het bij LDODK ook draaien. Met een run van zes goals werd de achterstand omgebogen in een 4-7 voorsprong, onder meer door dat LDODK veel rebounds overhield en daardoor kon blijven herhalen. In deze fase was DOS ’46 aanvallend zoekende, de ploeg kwam moeilijk tot goede kansen en had moeite met de druk die LDODK oplegde. Na de 5-8 van Erwin Zwart (alweer zijn derde) volgde dan ook een time-out voor DOS ’46. Echter, dat sorteerde weinig effect. LDODK was heer en meester in de rebound en kon gemakkelijk uitlopen. Van 5-8 werd het 5-13, onder andere door drie goals van Marjolijn Kroon. Eline van Veldhuisen brak even de ban voor de thuisploeg: eerst met een velddoelpunt en vervolgens vanaf de strafworpstip. In de slotfase van de eerste helft kwam er een beetje zand in de goedlopende motor van LDODK en DOS ’46 – met inmiddels Sam Meijer voor Fardau de Boer – kwam tot 9-14 terug. Direct na rust liep LDODK opnieuw uit, via Harjan Visscher en Julian Frieswijk. Toch bleef de thuisploeg aan het elastiek, opnieuw twee doelpunten van Van Veldhuisen en een goal van Meijer (nadat zij een strafworp miste): 13-16. Maar, zo hard als DOS ’46 er voor moest knokken om terug te komen, zo makkelijk liep LDODK weer uit. Twee prachtige doelpunten van Zwart en Visscher en het gat was ‘gewoon’ weer vijf. LDODK was duidelijk de bovenliggende partij, maar slaagde er niet in om de wedstrijd al vroeg in de tweede helft te beslissen. Het gat bleef een poosje rond de vier á vijf goals, maar richting het einde van de wedstrijd kroop DOS ’46 toch weer dichterbij. Meijer kende, niet voor het eerst dit seizoen, een verdienstelijke invalbeurt met belangrijke doelpunten en ook Van Veldhuisen deed een duit in het zakje. Toen Kragt zo’n vijf minuten voor het einde van de wedstrijd haar ploeg weer op twee verschil zette (21-23) leek er nog van alles mogelijk. Echter, Zwart aan de andere kant met zijn zevende goal van de wedstrijd liet even zien hoe makkelijk het korfbalspel soms kan zijn. In de laatste secondes van de wedstrijd was het Meijer die haar vijfde maakte, maar voor de uitkomst maakte dat niet meer uit. LDODK won, maar mag het zichzelf wel aanrekenen dat het elastiek niet eerder werd doorgeknipt. DOS ’46 liet andermaal zien over bijzonder veel veerkracht te beschikken, al kwam het nu te kort. (Uitslag: 22-24)

PKC/Vertom – GG/RMcD Huis Emma
Het waren de bezoekers – waar eerder deze week bekend werd dat coaches Mady Tims en Chris Beuk verlengden – die de eerste voorsprong pakten via Hidde Pettinga en Romy Knuppe. PKC kende daarna een goede fase, kreeg veel ruimte van Groen-Geel en daarmee ook veel kansen. Het afrondingspercentage was nog niet fantastisch, maar doordat Groen-Geel een stuk minder kansen kreeg kon PKC toch uitlopen naar 9-4. Een time-out van Groen-Geel volgde en direct daarna was het Britt Kwantes die wat terugdeed. De thuisploeg gaf veel verdedigende druk, met name aan de buitenkant en op de ballijnen, maar de ploeg uit Wormer ging daar slim mee om en creëerde goede kansen. Via goals van Kwantes en Anna de Ridder bleef Groen-Geel goed bij tot aan de rust, het verschil slechts drie doelpunten (13-10). Wat opviel was dat er weinig beleving in de Papendrechtse sporthal was, en ook bij PKC sprankelde het niet bepaald. Tijdens de rust kwam Lise van Maldeghem op de plek van Nienke Hintzbergen. In de eerste fase na de break kon Groen-Geel nog bijblijven, Pettinga strafte de ballijndruk van Jelmer Jonker op schitterende wijze af. Al snel daarna kwam Olav van Wijngaarden bij PKC in de ploeg, op de plek van Bo Oppe. Van Wijngaarden bracht in ieder geval meer intensiteit  en met hem binnen de lijnen ging het beter lopen bij PKC. Langzaam maar zeker liep de thuisploeg uit en Groen-Geel kwam met name aanvallend steeds minder in het stuk voor. Romy de Rijke maakte een paar goede goals en  ook Zita Schröder was trefzeker. Het slotakkoord was voor Van Wijngaarden, die met twee doelpunten op rij de eindstand op het bord zette. Uiteindelijk boekte PKC een heel ruime overwinning maar het was zeker nog niet hoogstaand. Voor Groen-Geel was het positief de ploeg één helft goed partij kon bieden, daarna zakte de energie en het niveau toch wel ver weg. Vier doelpunten in de tweede helft is simpelweg niet genoeg om het een topploeg als PKC moeilijk te kunnen maken. (Uitslag: 28-14)

KCC/CK Kozijnen – Fortuna
Vorig seizoen wist KCC tegenstander Fortuna nog knap op een gelijkspel te houden, maar hoe anders liggen de verhoudingen nu. KCC zit de laatste weken in de hoeken waar de klappen vallen en dat was zaterdagavond niet anders. Stefan Dekkers startte in de basis ten koste van Sydney Schol bij de thuisploeg, maar het mocht niet baten: zijn vak kwam tot nul goals in de gehele eerste helft. Ook aan de andere kant wisten alleen Randy Oosting (twee) en Laura van der Linden (één) de korf te vinden. Fortuna daarentegen haalde in de wervelende eerste tien minuten een ontzettend hoog percentage en had daarmee al orde op zaken gesteld (3-11). Vooral Daan Preuninger zette de lijn van vorige week door, hij maakte vijf van de eerste tien Delftse doelpunten. KCC koos er daarna voor om te gaan achterverdedigen, waarna de scherpte ook bij Fortuna inzakte. Echter, KCC slaagde er totaal niet in om er iets tegenover te zetten. De Capellenaren kwamen simpelweg op alle fronten te kort en keken bij rust al tegen een 3-15 achterstand aan. In de tweede helft lukte het KCC om beter mee te scoren, maar spannend werd het niet meer. Ard Korporaal en Damien Folkerts konden rustig wisselen en Tim van Oosten maakte dan ook zijn debuut in het eerste van Fortuna. Hij bekroonde zijn invalbeurt bovendien met een doelpunt, vanaf de strafworpstip. KCC scoorde na de schamele drie goals in de eerste helft er nog elf bij, mede dankzij een prima invalbeurt van Schol. Preuninger eindigde als topscoorder met zeven goals. Fortuna is klaar voor de belangrijke wedstrijd tegen KZ volgende week, KCC zal uit een ander vaatje moeten gaan tappen als het DVO op bezoek krijgt. (Uitslag: 14-31)

DVO/Transus – Blauw-Wit (A)
Bij de thuisploeg startte Koen van Roekel op de bank, Robbe de Wit had een basisplaats. In de eerste fase van de wedstrijd hield het niet over wat beide ploegen lieten zien. Het ging qua score redelijk gelijk op maar in het spel was het chaotisch. Over en weer werd veel balverlies geleden. Voor Blauw-Wit was Jordi van Elburg belangrijk met drie van de eerste vier doelpunten, maar van 2-4 trok Annelie de Korte de stand persoonlijk weer in evenwicht. De 3-4 was haar honderdste Korfbal Leaguegoal en ook de 4-4 was van haar hand. In het vervolg van de eerste helft bleef het stuivertje wisselen. Beide ploegen kwamen om en om op voorsprong. Het eerste kleine kantelmoment was de prachtige onehander van Gertjan Meerkerk (10-9) en het noodschot daarna bijna vanuit de hoek van het veld ook van hem (11-9). Het betekende de eerste voorsprong van twee doelpunten voor DVO in de eerste helft (ruststand 12-10). In de eerste fase na rust liep DVO verder uit. Maayke Brouwer kreeg in de eerste helft al veel ruimte maar benutte die toen niet, in de tweede helft ging zij zich ook met de score bemoeien: 14-11. Vlak daarna kreeg Daniëlle Boadi een strafworp mee, waardoor de staf van Blauw-Wit in een time-out vluchtte om zo de flow van DVO even te breken. Het sorteerde niet direct effect, maar van 16-12 vochten de Amsterdammers zich toch terug tot op twee verschil: 16-14. In het laatste deel van de wedstrijd liep DVO uiteindelijk toch nog flink uit, onder andere dankzij doelpunten van Menno van der Neut en een mooie goal van De Korte. Uiteindelijk toch een ruime overwinning voor de Bennekommers, die zo de aansluiting met de top behouden. (Uitslag: 26-18)

KZ/Keukensale.com – HKC/Creon Kozijnen
Met Carlo de Vries en Zoë Engel op de bank startte KZ aan het duel met HKC, dat startte zonder Lieneke Pries en Danny den Dunnen. De thuisploeg begon sterk, had eigenlijk op alle fronten over en gaf verdedigend veel druk. Met name met die druk hadden de Hardinxvelders het moeilijk, het duurde dan ook maar liefst elf minuten voor het eerste doelpunt van HKC viel. Op dat moment was het al 6-0 in het voordeel van KZ. In de loop van de tweede helft zakte het niveau van KZ wel weg, terwijl HKC er wat beter in lijkt te komen. Met name Annelies Kop viel op, zij maakte drie van de zes goals voor HKC in de eerste helft. Bij rust stond er een 9-6 stand op de scoreborden. In de rust werd Carlo de Vries ingebracht voor Kevin Dik aan de kant van de Koogers. Het spelbeeld van het begin van de tweede helft was eigenlijk identiek aan dat van de eerste helft. De thuisploeg begon prima en het duurde een poosje voor ook HKC het scoren weer op kon pakken. KZ had veel rebounds over en kon daardoor ook veel herhalen maar dat betaalde zich niet altijd uit in een doelpunt. Esther Cordus ging zich wel nadrukkelijk met de score bemoeien, in de eerste tien minuten van de tweede helft maakte zij drie doelpunten. Ook Zoë Engel kwam bij KZ in de ploeg en zij scoorde vrijwel direct (16-9). HKC slaagde er in de tweede helft niet meer in om het verschil te verkleinen, en zonder zelf echt goed te spelen won KZ eenvoudig. (Uitslag: 23-13)