Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #4

Korfbal League Topkorfbal

Het werd een heerlijk avondje in de Kenonz Korfbal League in aanloop naar Sinterklaasavond. Zowel Fortuna vs. DOS’46 als de derby tussen KZ en Groen-Geel eindigde in 27-27. In Amsterdam regende het doelpunten bij Blauw-Wit-Unitas en bij DVO-PKC regende het groene kaarten in de eerste helft. Genoeg om over na te praten.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Fortuna/Delta Logistiek – DOS’46
Een heerlijk duel om ronde vier mee te beginnen. Bij DOS’46 had Leander Zwolle een eerste basisplaats, ten koste van Max Malestein. Direct na het begin van de wedstrijd wisselde de staf van DOS’46 Lynn Bijkerk uit voor Eline van Veldhuisen. Fortuna begon scherp, met onderscheppingen, een blok van Mick Snel op Mart Vrielink en een 4-0 voorsprong voor de thuisploeg. Daarna kwam DOS’46 er beter in en zakte Fortuna een beetje in. De Nijeveners begonnen te scoren, over alle schijven en halverwege de eerste helft had DOS’46 de achterstand geheel weggepoetst (6-6). Opnieuw liep Fortuna uit (9-6) maar een goal van Zwolle en twee doelpunten van Van Veldhuisen zetten DOS’46 weer op gelijke hoogte, waarna de bezoekers een voorsprong pakten. De laatste tien minuten van de eerste helft was DOS’46 de bovenliggende partij, wat resulteerde in een 10-12 ruststand. Op dat moment waren ook de afrondingspercentages flink in het voordeel van DOS’46: 16% voor Fortuna om 26% voor DOS’46. Bij Fortuna kwam veel van Snel, Nik van der Steen en Celeste Split, waar bij DOS’46 Van Veldhuisen en Zwolle van groot belang waren. Na rust ontspon zich een schitterend duel, met veel doelpunten. Van 11-14 werd het 15-15 waarna het stuivertje wisselen was. Dan weer had Fortuna een puntje voorsprong, dan weer was het DOS’46 – waar Max Malestein goed inviel – dat een puntje voorsprong pakte. Met nog zeven minuten te spelen (23-24) kreeg Van Veldhuisen – die er op dat moment al zes in had liggen – een groene kaart en zij moest vijf minuten naar de kant. Van der Steen maakte de strafworp, zijn negende doelpunt en zette Fortuna weer gelijk. Bij het ontbreken van Van Veldhuisen nam Tessa Lap de scorende taak op zich, maar Snel antwoordde vlot met zijn negende: 25-25. Bij de Delftenaren gingen alle ballen op Van der Steen die dat met zijn tiende beloonde: 26-25 met nog iets meer dan anderhalve minuut op de klok. Zwolle schoot DOS’46 met zijn zesde weer op naast Fortuna, waarna Split aan mocht leggen voor de vrije bal. Eerder in de wedstrijd nam Snel deze, maar hij miste er al vijf en liet de taak aan Split die wel trefzeker was. DOS’46 kreeg nog een hele schotklok voor de gelijkmaker en zes seconden voor tijd was het Christian Dekkers die de Nijeveners uiteindelijk toch een punt bezorgde. (Uitslag: 27-27)

DVO/Transus – PKC/Vertom
Er gebeurde veel in Bennekom zaterdagavond, waar beide ploegen elkaar volop het vuur aan de schenen legden. Bij DVO begon Gertjan Meerkerk aan de kant, bij PKC ontbrak Richard Kunst in de basis, Arjen van Houwelingen begon naast Jelmer Jonker. Ook Olav van Wijngaarden speelde, in tegenstelling tot vorige week zonder masker. Het was diezelfde Van Wijngaarden die PKC nog op 1-2 zette, maar daarna was het DVO dat de klok sloeg in de eerste tien minuten. Na de 6-2 van Chris van Haren namen Scholtmeijer en Tromp een time-out, die al vrij snel effect sorteerde. Van Wijngaarden en Koen van Roekel waren even later de eerste die na een opstootje op de bon gingen en met een groene kaart voor vijf minuten konden vertrekken. Vlak daarna kon Menno van der Neut het zelfde pad bewandelen als Van Wijngaarden en Van Roekel: richting de bank. Hij kreeg een groene kaart na een klein opstootje en Jeffrey van Huenen kwam binnen de lijnen. Desalniettemin bouwde DVO de voorsprong weer wat uit naar vijf verschil (9-4). Veel wissels aan beide kanten in het resterende deel van de eerste helft en stiekem sloop PKC wel wat terug in de wedstrijd. Meerkerk zette met zijn eerste doelpunt de ruststand op het bord, maar vlak voor het einde van de roerige eerste helft kreeg ook Robbe de Wit nog een groene kaart. De bezoekers kwamen sterk uit de rust en vonden al snel de aansluiting bij DVO. De Bennekommers konden niet meer de verdedigende druk te geven die er in de eerste helft was en PKC begon eindelijk te scoren. In de laatste fase van de tweede helft leek PKC ook de overhand te nemen door een kleine voorsprong te nemen. Echter, DVO gaf niet op en bleef aan het elastiek. Zodanig, dat in de laatste minuut het verschil slechts één doelpunt was. In een poging om snel de bal te veroveren beging De Wit een overtreding, waar hij een gele kaart voor kreeg. Het mocht niet meer baten en DVO moest toezien hoe PKC met miniem verschil alsnog de punten mee naar Papendrecht nam. (Uitslag: 20-21)

KZ/Thermo4U – GG/RMcD Huis Emma
De thuisploeg schoot uit de startblokken in de derby: al snel stond er een 6-1 voorsprong op het scorebord door vijf verschillende spelers van KZ. Bij Groen-Geel stond Sascha Horak in de basis, Lindsy Krop kon niet starten na de blessure die zij vorige week opliep maar was wel inzetbaar. KZ speelde goed in de eerste helft, scoorde over alle schijven. De bezoekers startten minder scherp, maar konden in het verloop van de eerste helft aanhaken met name dankzij uitblinker Thomas Schagen die vijf doelpunten maakte in de eerste helft. Het verschil was dan ook slechts twee doelpunten (17-15). Weinig damesgoals bij Groen-Geel voor rust, slechts één. Na rust knokte Groen-Geel zich naast KZ en werd het stuivertje wisselen. Met nog zestien minuten te spelen stond het 22-22, toen KZ via de vijfde van Alwin Out, de derde van Lars Hoorn en de vijfde van Marijn van den Goorbergh weer een gaatje sloeg. Op dat moment moest Groen-Geel topscorer Schagen (acht doelpunten) geblesseerd het veld verlaten. In de slotfase stond Terrenc Griemink op bij de Wormernezen. Twee goals van hem op rij dichtten het gaatje tot twee verschil en invaller Martin Coevert maakte de aansluitingstreffer (26-25). Matté Lipke leek voor KZ de beslissing te brengen maar dankzij een doelpunt van Stijn Hoekstra en de vijfde van Griemink sleepte Groen-Geel toch een punt uit het vuur in een schitterend duel. (Uitslag: 27-27)

Blauw-Wit (A) – Unitas/Perspectief
Na de overtuigende winst nog geen week geleden in Gorredijk, was nu de eigen Blauw-Wit hal het toneel voor Blauw-Wit om ook thuis de eerste overwinning te pakken. Unitas leek daar de uitgelezen tegenstander voor want na twee prima wedstrijden, tegen Groen-Geel en PKC, gingen de Harderwijkers vorige week in Nijeveen kansloos onderuit tegen DOS’46. Beide ploegen begonnen stroef aan het duel, getuige ook de gemiste strafworp van Roos Verheugt voor de 1-0. Even later was het Jodi van Elburg die Blauw-Wit alsnog de eerste voorsprong bezorgde. Hij bleek – samen met Bijsterbosch aan de kant van Unitas – de enige die zich wist te onttrekken van het gebrek aan scherpte. Bij Unitas zat hem dat al in de passing, bij Blauw-Wit vooral in de afronding, met onder andere drie gemiste strafworpen tot gevolg. Desalniettemin nam de thuisploeg het initiatief en gaf dat niet uit handen. Met zijn vijfde zette Van Elburg de 11-8 ruststand op het bord na een matige eerste helft. De Amsterdammers hadden in de twee helft niet lang nodig om het duel definitief naar zich toe te trekken. De ploeg ging beter lopen en liep simpel via 17-9 uit naar 23-11. Bovendien werd de verdediging aangescherpt, waardoor Unitas er aanvallend nog minder uit kwam. De bezoekers scoorden in het restant van de tijd nog wel weer mee, maar de zege kwam voor Blauw-Wit geen moment meer in gevaar. (Uitslag: 30-14)

Helaas zal er wegens technische problemen geen samenvatting komen van het duel tussen Blauw-Wit en Unitas.

LDODK/Rinsma Modeplein – KCC/CK Kozijnen
LDODK had wat goed te maken na de verliespartij in eigen huis vorige week tegen Blauw-Wit. KCC stond nog op één punt uit drie wedstrijden en wacht ook nog op de eerste overwinning. De wedstrijd begon stroef, omdat beide ploegen last hadden van de verdedigende druk die ze elkaar oplegden. Dit zorgde voor weinig doelpunten en een matige eerste helft. Gek genoeg vielen de toverballen wel, maar de schoten van afstand misten vaak de korf aan beide kanten. Ran Faber krikte wel de amusementswaarde op met een wonderschone combinatie met zijn vakgenoot Julian Frieswijk. Daarna kwam KCC op voorsprong via een strafworp van Bo Oppe (3-5). Even later beging Koen Collée een overtreding op Ran Faber, wat hij met een groene kaart moest bekopen. Faber benutte de strafworp vervolgens, 4-5. Met nog tien minuten voor de rust stond het 6-6. Gerald Aukes van LDODK zag zich genoodzaakt om de niet fitte Marjolijn Kroon (achillespeesblessure) al voor rust in te zetten om de ban te breken. Hoewel hij niet goed schoot krijgt Randy Oosting nog wel de handen op elkaar voor zijn jumpshot. Bij rust was het slechts 9-8. De korfballers van Cappelle kwamen niet lekker de kleedkamer uit. Onder leiding van Kroon nam LDODK de controle over de wedstrijd door een voorsprong van vijf doelpunten op 15-10. Deze voorsprong wist de thuisclub te behouden. KCC was niet in staat om dichterbij te komen. Er werden teveel kansen gemist aan de zwart-witte zijde. Het spel van de bezoekers werd alleen maar rommeliger. De punten bleven in Gorredijk na een weinig hoogstaande wedstrijd. (Uitslag: 24-18)