Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #5

Korfbal League Topkorfbal

Verrassende uitslagen in de vijfde ronde van de Kenonz Korfbal League. KCC versloeg in eigen huis met minimaal verschil Blauw-Wit en Groen-Geel deed in Wormer hetzelfde tegen LDODK. PKC blijft koploper, Fortuna en DVO delen nu de tweede plaats en daarachter blijft het bijzonder dicht bij elkaar.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

PKC/Vertom – KZ/Thermo4U
Marjolijn Schenk was niet inzetbaar bij KZ, zij was geblesseerd en Zoë Engel begon in de basis. Ook geen Marijn van den Goorbergh. Bij PKC begon Romy de Rijke in de basis ten faveure van Brett Zuijdwegt, Arjen van Houwelingen startte en Jelmer Jonker begon op de bank. KZ startte matig aan het duel, kwam er aanvallend moeilijk uit en had te weinig rebounds. PKC – en dan met name Sanne van der Werff – begon veel beter en liep al snel uit. Bij 8-2 had Van der Werff er al vijf in liggen tegen een percentage van 56%. Bij KZ werd voor rust al gewisseld: Esther Cordus en Anouk Haars werden van vak gewisseld om Van der Werff uit te schakelen maar vervolgens nam Nienke Hintzbergen het scoren over, met als hoogtepunt de buzzerbeater op slag van rust (14-4). De bezoekers begonnen een stuk beter aan de tweede helft en maakten er in de eerste vijf minuten van de tweede helft al meer dan in de hele eerste helft. Bij PKC kwam Jelmer Jonker in de ploeg voor Olav van Wijngaarden, die in de eerste helft aan zijn neus geraakt werd. Jonker maakte er twee en herstelde het gat weer op tien (20-10). PKC kon veelvuldig herhalen in de aanval en uiteindelijk vielen de ballen wel, waar KZ ook langere aanvallen speelde dan in de eerste helft, maar die niet altijd beloonde met een doelpunt. Alleen Haars haalde het niveau bij KZ en dat was niet genoeg om PKC het vuur aan de schenen te leggen. Van der Werff werd topscorer met zeven doelpunten. (Uitslag: 28-18)

KCC/CK Kozijnen – Blauw-Wit (A)
Nog niet eerder lukte het KCC om punten te pakken tegen Blauw-Wit, maar die statistiek werd zaterdagavond in Capelle aan den IJssel om zeep geholpen. De thuisploeg pakte brutaal de voorsprong, maar daarna counterde Blauw-Wit  en ging het tot 7-7 gelijk op. Van de zeven Capelse doelpunten waren er vier uit handen van Bo Oppe, die hot was. Aan de andere kant zat Roos Verheugt er lekker in al miste zij op 7-7 wel een strafworp. Het spel golfde wat op en neer de eerste helft, maar de Amsterdammers gingen uiteindelijk met twee goals verschil de rust in (10-12). De eerste fase na rust kende weinig treffers, maar twee goals van Koen Collée bracht KCC weer op gelijke hoogte. Echter, lang kon de thuisploeg niet genieten van de voorsprong want Mandy Koelman maakte de 12-13. Fleur Blötevogel miste daarna de strafworp voor twee verschil en daar profiteerde KCC van. De goals waren duur en met een kwartier te spelen was het 14-14 en kon het nog alle kanten op. Invaller Randy Oosting was belangrijk voor de thuisploeg door veel verdedigende rebounds te pakken. Uiteindelijk was het Oppe die met zijn zesde en een schitterende zevende treffer de ban brak en KCC op twee punten voorsprong(16-14) zette. Even later werd het verschil zelfs drie dankzij een benutte strafworp van diezelfde Oppe (18-15). Blauw-Wit bleef knokken en vroeg bij 19-17 en met nog zes minuten te spelen een time-out aan. Direct daarna maakte Mandy Koelman met haar derde de aansluitingstreffer. Een benutte strafworp aan beide kanten maakten 20-19, maar Loraine Vissers miste vervolgens de stip voor de gelijkmaker en daarna rolde ook de doorloopbal er net uit. Met nog 1.08 op de klok maakte Jordi van Elburg de 20-20 op het bord. Maar KCC had Oppe. Zijn tiende bleek de winnende want in de aanval die erop volgde werd werd de vrije bal niet benut en de rebound daarna was voor Collée. Belangrijke punten voor KCC. (Uitslag: 21-20)

Unitas/Perspectief – Fortuna/Delta Logistiek
In Harderwijk kwam het duel tussen Unitas en Fortuna maar moeizaam op gang. Na zeven minuten korfballen stond het slechts 2-2 en hoewel de thuisploeg goed stond te verdedigen was het aanvallend slordig met veel en snel balverlies. Desalniettemin was het Unitas dat op scorend vlak het initiatief had. De 9-8 van Noah Bijsterbosch was een beauty, maar daarna nam Fortuna het heft in handen en met een 0-4 run werd de ruststand van 9-12 op de borden gezet. Mick Snel, die op jacht is naar de koppositie van de all-time topscorerslijst en vier goals nodig had om Marc Broere te evenaren, stond op dat moment op één treffer. Na rust liep de regerend landskampioen verder uit via 9-16 naar 11-19. Met de 12-19 van Laura van Winkoop stonden alle spelers en speelsters van Unitas op het scoreformulier en hoewel het verschil wel duidelijk aanwezig was, liet Unitas zich niet wegspelen zoals dat vorige week tegen Blauw-Wit wel gebeurde. Op karakter knokte de ploeg van Marc Houtman zich terug tot 15-20 met nog ruim tien minuten te spelen. Echter, in die laatste tien minuten kon Unitas niet dichterbij komen en moest het toezien hoe Fortuna de zege probleemloos naar zich toe trok. Uiteindelijk eindigde het duel in 16-23. Snel kwam tot slechts twee treffers, wat betekent dat hij volgende week tegen Blauw-Wit, opnieuw kan gaan proberen de all-time topscorer te worden. (Uitslag: 16-23)

GG/RMcD Huis Emma – LDODK/Rinsma Modeplein
LDODK leek zaterdagavond een makkelijke avond te gaan beleven in Wormer. Na tien minuten stonden de Friezen met 1-7 voor, onder andere dankzij drie treffers van Harjan Visscher. Maar wat we eerder dit seizoen al zagen gebeuren, bleek ook nu weer: een ruime voorsprong kan als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bij Groen-Geel was er in het tweede deel van de eerste helft een hoofdrol voor Carlo de Vries en Terrenc Griemink, die beide met vier goals een groot aandeel hadden in de comeback van de thuisploeg. Julian Frieswijk kreeg in een opstootje met De Vries nog een groene kaart getoond en werd vlak voor rust noodgedwongen gewisseld voor Marvin Piepers. Dit alles leidde tot een 12-12 ruststand. Na rust duurde het lang voordat er gescoord werd: pas na ruim vijf minuten was het invaller Piepers die, nadat hij eerst zijn strafworp miste, LDODK weer op voorsprong schoot. De Friezen pakten weer een voorsprong van twee punten (13-15) toen Griemink opstond en eigenhandig zijn ploeg weer naast LDODK zette. Het vijfde doelpunt van De Vries was de eerste voorsprong van de avond voor Groen-Geel (16-15) en LDODK kon in de achtervolging. Na de 17-17 van Ran Faber was het Thomas Schagen die met zijn eerste twee treffers van de avond Groen-Geel voor het eerst op twee verschil zette. Dat gaatje kon de thuisploeg knap in stand houden hoewel LDODK er alles aan deed om nog een punt uit het vuur te slepen, was het niet genoeg. Belangrijke punten van de Wormernezen, die nu samen met LDODK, Blauw-Wit en DOS’46 op vijf punten uit vijf duels staan. (Uitslag: 21-20)

DOS’46 – DVO/Transus
Met Koen van Roekel en Caitlin Keller op de bank trad DVO in Nijeveen aan tegen DOS’46. Een duel met als inzet de tweede plaats op de ranglijst. De doelpunten waren schaars doordat beide ploegen verdedigend veel druk gaven en daardoor de ander forceerde tot moeilijke kansen en schotklokoverschrijdingen. DVO was de eerste die een klein gaatje sloeg (1-3) maar na een kwartier spelen stond het ‘gewoon’ weer gelijk: 4-4. Een knappe goal van Max Malestein en een benutte vrijebal door Tessa Lap zette DOS’46 op voorsprong: 6-4. Jesse de Jong moest geblesseerd opgeven, hij werd vervangen door Christian Dekkers, die even later van vak werd gewisseld met Leander Zwolle zodat de vakken stonden zoals de staf van DOS’46 het graag wilde. DVO kwam via Menno van der Neut en Gertjan Meerkerk terug, waarbij Meerkerk goed was voor vier van de zeven doelpunten. De scherpte op de afronding ontbrak bij de thuisploeg, waardoor de stand bij rust in evenwicht was: 7-7. Ook in de tweede helft was het spel niet hoogstaand, maar het was wel spannend. Wel moesten de Nijeveneners steeds in de achtervolging, DVO had het initiatief in de scores maar kon lang niet weglopen. Pas in de slotfase van de tweede helft werd het beslissende gat geslagen en harkten de Bennekommers de zege binnen. De eindstand was enigszins geflatteerd want het verschil in het spel was niet zo groot als de uitslag deed vermoeden, maar DVO was gewoonweg scherper in de afronding wat terecht de winst opleverde. (Uitslag: 12-18)