Korfbal League Topkorfbal

Het mogen dan de donkere dagen voor Kerst zijn, er viel genoeg te genieten in deze laatste speelronde van 2022 in de Kenonz Korfbal League. Te beginnen met LDODK dat voor het eerst in jaren punten pakte tegen PKC en eindigend met Mick Snel die in Amsterdam Marc Broere van de troon stootte en zich nu ‘all-time topscorer’ mag noemen.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

LDODK/Rinsma Modeplein – PKC/Vertom
De grootste verrassing van zaterdagavond zat in de eerste wedstrijd van deze ronde. PKC moest het stellen zonder Olav van Wijngaarden, zijn gebroken neus hield hem aan de kant. Bij LDODK was Marjolijn Kroon nog altijd niet fit genoeg om te starten. Maar ook zonder Kroon begon LDODK goed aan het duel, met Ran Faber die al na twaalf seconden zijn eerste schot tot doelpunt promoveerde. Het was het startsein voor een goede wedstrijd van de thuisploeg, die aan de hand van Julian Frieswijk en Femke Faber eigenlijk de gehele wedstrijd het initiatief had. Tot 6-6 ging het gelijk op, maar daarna sloeg LDODK een gaatje van vier doelpunten maar dat verschil poetste PKC ook simpel weer weg voor rust. Desalniettemin gingen de Friezen met een minimale voorsprong de rust in: 15-14. Na rust was het Frieswijk die met zijn vijfde doelpunt LDODK weer wat lucht gaf. Bij PKC was vooral Sanne van der Werff met haar goals belangrijk, zij hield de Papendrechters in de wedstrijd. Bovendien stond Arjen van Houwelingen erg sterk te rebounden, maar de doelpunten vielen moeilijk bij PKC, mede dankzij sterk verdedigend werk van LDODK. Nadat Van der Werff met twee goals op rij eigenhandig PKC weer naast LDODK bracht (21-21) was het Femke Faber die met haar zevende en achtste doelpunt – overigens tegen een fabuleus percentage – het verschil maakte. Het toetje kwam van Frieswijk en Ran Faber die samen nog een toegift in petto hadden voor het publiek. Voor het eerst in jaren pakte LDODK weer eens punten tegen PKC, een verdiende overwinning bovendien. (Uitslag: 24-21)

KCC/CK Kozijnen – GG/RMcD Huis Emma
Een belangrijke wedstrijd met het oog op de ranglijst maar er viel bar weinig te genieten in de beginfase van het duel in Capelle aan den IJssel. Halverwege de eerste helft stond er een magere 4-2 stand op het bord en beide ploegen grossierden in (pass)fouten. Na de 6-3 van Thomas Schagen – hij was tot dan toe de enige speler van Groen-Geel die op het scoreformulier voor kwam – nam de staf van de Wormernezen een time-out. Met nog negen en een halve minuut in te spelen in de eerste helft was het afrondingspercentage van Groen-Geel slechts 9%, daartegenover stond 16% voor KCC. In de slotfase van de eerste helft konden beide ploegen het niveau wat omhoog krikken en met zijn vijfde doelpunt zetten Thomas Schagen Groen-Geel weer naast KCC (9-9). In de daaropvolgende vier minuten werd het stuivertje wisselen maar het was KCC dat dankzij een buzzerbeater van Bo Oppe een voorsprong van één doelpunt had bij rust (12-11). Direct na rust maakte Lindsy Krop de eerste damesgoal voor Groen-Geel en was het weer gelijk, maar dat duurde niet lang. Met twee doelpunten op rij gaf Koen Collée KCC weer wat lucht (14-12) en een goal van Oppe – zijn achtste alweer – maakte drie verschil. Groen-Geel kwam er niet meer lekker in in de tweede helft. Veel passfouten en slechte schoten en moeite met de verdedigende druk van KCC. Ook bij KCC was het lang niet allemaal even goed, het vak van Oppe kwam er aanvallend beter uit dan dat van Oosting maar de thuisploeg had halverwege de tweede helft een gat van vijf. Dat was Groen-Geel te machtig, Thomas Schagen – tot dan toe topscorer voor Groen-Geel – werd gewisseld voor Kevin Dik maar dat had ook niet het beoogde effect. KCC kon de wedstrijd uitspelen en pakte belangrijke punten. Oppe noteerde voor de tweede week op rij tien goals en werd topscorer. (Uitslag: 21-16)

DVO/Transus – Unitas/Perspectief
Unitas begon scherper aan de wedstrijd dan DVO, dat het moest stellen zonder de zieke Danielle Boadi. Waar de 1-0 en de 2-1 nog een voorsprong voor de thuisploeg betekenden kwamen daarna de Harderwijkers tot aan 9-9 continu op voorsprong. Een goed schietende Noah Bijsterbosch en wat hoogstandjes van Mike van Boven, Thomas Hoekstra en Mark Kreikamp hielpen Unitas in de eerste helft aan de doelpunten. DVO kon, zonder de dan al met een enkelblessure uitgevallen Gertjan Meerkerk, aanhaken. Alle schijven kwamen langzaam op gang en de Bennekommers kwamen als collectief terug in de wedstrijd (ruststand 14-11). In de eerste vijf minuten van de tweede helft leek Unitas direct aan te kunnen haken. De bezoekers scoorden tweemaal, waar DVO nog niets tegenover kon zetten. Maar de groen-witten wisten – mede dankzij een goed scorende Menno van der Neut – toch weer weg te lopen. Net als in eerdere wedstrijden kon Unitas lang mee, maar in het verloop van de tweede helft was de tank leeg en moest de ploeg van Marc Houtman met lede ogen toezien hoe DVO wegliep en de zege veilig stelde. Bijsterbosch (Unitas) en Van der Neut (DVO) scoorden beide zes keer. (Uitslag: 24-18)

KZ/Thermo4U – DOS’46
Aanvallend was het van beide kanten een moeizaam duel, mede doordat de verdedigende tactieken goed werkten. Dat maakte wel dat de doelpunten erg schaars waren, maar de spanning vergoedde dat deels. De thuisploeg sloeg het eerste gaatje, van 2-2 naar 6-2, maar liet vervolgens DOS’46 weer terug komen tot 6-5. Henk Jan Mulder en Friso Boode besloten al vroeg om Max Malestein in te brengen voor Mart Vrielink, maar ook Malestein kon zich niet onttrekken aan de malaise en kwam in de eerste helft niet tot scoren. Bij rust stond er een magere 8-6 stand op het scorebord. Na rust duurde het lang voor de eerste goal viel, uiteindelijk maakte Nikki Boerhout haar eerste (9-6). Daarna leek het momentum bij DOS’46 te zijn: de 9-6 achterstand werd omgebogen tot een 9-10 voorsprong. Het lukte de Nijeveners echter niet om door te drukken. DOS’46 kwam nog één keer op voorsprong op 10-11 dankzij een mooie goal van Christian Dekkers, maar daarna pakte KZ weer het initiatief om dit niet meer uit handen te geven. Twee belangrijke doelpunten van Anouk Haars brachten de beslissing en hoewel Eline van Veldhuisen in de slotminuut de aansluitingstreffer nog maakte kwam DOS’46 niet meer in de buurt van een punt. (Uitslag: 15-14)

Blauw-Wit (A) – Fortuna/Delta Logistiek
Fortuna zou bij winst het jaar afsluiten als mede-koploper met DVO en PKC, Blauw-Wit had de punten hard nodig om niet te eindigen op de gedeelde negende plaats met ingang van 2023. Bij de Amsterdammers had Thijs Rodenburg zijn eerste basisplaats, omdat Randell van der Steen met het Surinaamse team in Argentinië was. Bij Fortuna keerde Fleur Hoek weer terug na een lange enkelblessure. Rodenburg kende geen plankenkoorts en schoot direct Blauw-Wit op voorsprong en ook Hoek liet weten dat zij terug was met twee goals in de beginfase. Aan de hand van diezelfde scherp schietende Hoek (eindigde op vier goals) liep Fortuna uit naar vier goals en zo leek het slechts een kwestie van tijd voor het dit duel gespeeld zou zijn. Echter, dat gebeurde niet: Blauw-Wit zag kans om weer dichterbij te komen via onder andere de tweede van Rodenburg (10-11). 10-12 was vervolgens de ruststand. Hoek bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door Michelle van Geffen. Fortuna zette opnieuw aan na rust en liep via Mick Snel uit naar 11-17. Op elke aanval daarna van Blauw-Wit kon Fortuna pareren, tot het zeven minuten voor tijd toch tot twee goals verschil terugkwam (21-23). De Amsterdammers hadden daarna voldoende aanvallen om de aansluitingstreffer te maken, maar daar slaagde de ploeg van Mark van der Laan en Erik van Brenk niet in. Jessica Lokhorst gooide het duel in het slot met haar derde goal (bovendien hield zij Loraine Vissers op nul goals) en via Daan Preuningers vijfde eindigde het duel in 23-26, waardoor Fortuna zich dus samen met DVO en PKC aan kop van de Kenonz Korfbal League nestelde. Een mooi moment na de wedstrijd was de huldiging van Mick Snel als ‘all-time topscorer’, hij nam het stokje over van mede-Amsterdammer Marc Broere die ook aanwezig was en Snel een bloemetje en de felicitaties overhandigde. (Uitslag: 23-26)