Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #9

Korfbal League Topkorfbal

Zaterdagmiddag kreeg Blauw-Wit voor de tweede week op rij een fikse nederlaag te verwerken, ditmaal tegen PKC. ’s Avonds pakte DOS’46 in eigen hal belangrijke punten tegen Groen-Geel en Unitas was heel dicht bij een eerste overwinning maar moest uiteindelijk toch de punten aan KCC laten. Tenslotte maakten DVO en KZ er in Bennekom een intense wedstrijd van, met veel spanning (en doelpunten).

PKC/Vertom – Blauw-Wit (A)
Geen verrassingen in de opstelling bij Blauw-Wit, bij PKC begonnen Jelmer Jonker en Nienke Hintzbergen op de bank. Blauw-Wit begon, niet voor het eerst dit seizoen, met achterverdedigen. Vooraf gaf Erik van Brenk (coach Blauw-Wit) aan dat zijn ploeg het niet moest hebben van de rebounds, maar dat hij wilde dat zij op zoek gingen naar de kwalitatief goede kansen. Dat kwam niet terug in het spel van de Amsterdammers, die veel eerste schoten pakten waardoor zij snel balverlies leden. Aan de andere kant was PKC in het eerste kwart nog wat zoekende naar de afronding, maar na de 6-1 waarmee Fleur Blötevogel Blauw-Wit na ruim dertien minuten op het scorebord schoot, ging dat een stuk beter. In het tweede kwart van de eerste helft vielen de doelpunten als rijpe appelen en schoot PKC het achterverdedigen van Blauw-Wit ogenschijnlijk makkelijk af. Bij 14-5 stonden alle Papendrechtse basisspelers op het scoreformulier en bij 18-6 klonk het rustsignaal. Dat Blauw-Wit in de tweede helft – zowel aanvallend als verdedigend – uit een ander vaatje zou moeten gaan tappen stond als een paal boven water. Echter, daar slaagden de bezoekers slechts mondjesmaat in. PKC bleef veel rebounds pakken en kende gedurende de tweede helft een aanvalspercentage van vijftig procent, maar na het wisselen van Arjen van Houwelingen en Brett Zuijdwegt (Jonker en Hintzbergen binnen de lijnen) kwam er wat zand in de motor van de koploper. Blauw-Wit ging wat meer scoren, maar echt gevaarlijk werd het geen moment. In de laatste fase schakelde PKC nog een tandje bij en zo stond er uiteindelijk een terechte ruime uitslag op het bord. PKC was duidelijk een paar maten te groot voor Blauw-Wit en haalde voor de tweede wedstrijd op rij de dertig doelpunten. (Uitslag: 36-16)

DOS’46 – GG/RMcD Huis Emma
Een cruciaal duel voor het verdere verloop van de competitie stelde Groen-Geel coach Daniel Harmzen voorafgaand aan DOS’46 vs. Groen-Geel. Ook Friso Boode (DOS’46) benoemde het belang van de wedstrijd met het oog op de ranglijst. Erop of eronder voor dus, voor beide ploegen. Bij Groen-Geel begon Stijn Hoekstra op de bank, Kevin Dik had een basisplaats. Bij de thuisploeg startte Max Malestein op de bank. Beide ploegen moesten even loskomen, maar het was de thuisploeg die het eerste kleine gaatje sloeg (4-2). Groen-Geel koos er voor om achter te verdedigen, waardoor het bij DOS’46 moeizaam ging. De ploeg uit Wormer ontregelde het vak van Christian Dekkers zeer effectief en boog de achterstand om naar een 5-8 voorsprong met nog zo’n zes minuten te spelen in de eerste helft. Dat was het sein voor Henk Jan Mulder en Friso Boode om te gaan wisselen: Thomas Visser kwam in de ploeg op de plek van Mart Vrielink. Daarmee veranderde de dynamiek in dat vak en het zorgde ervoor dat DOS’46 via de dames weer op gelijke hoogte kwam. Dekkers zette de Nijeveners vervolgens voor rust op 9-8 en had de 10-8 in zijn handen, maar verzuimde de kans te verzilveren (9-8 ruststand). De thuisploeg kwam vervolgens goed uit de rust en nam afstand van Groen-Geel, onder andere dankzij een heerlijke tip-in van Leander Zwolle. Pas na tien minuten spelen in de tweede helft maakte Fenna Jagtman het eerste doelpunt voor de Wormernezen (14-9). Romy Knuppe en Stijn Hoekstra werden gebracht en daarmee kwam er extra schotkracht in de ploeg. Groen-Geel trok het initiatief naar zich toe en knokte zich terug. Ook aan de kant van DOS’46 een wissel die een belangrijke rol zou gaan vervullen: Malestein ging rebounden voor Zwolle die gelijk profiteerde. Desalniettemin vocht Groen-Geel zich terug: van 16-11 naar 16-14, wat resulteerde in een time-out van DOS’46 zes minuten voor tijd. Het momentum was bij de Wormernezen en toen Hoekstra de aansluitingstreffer binnenschoot (17-16) was er nog van alles mogelijk. Uiteindelijk was het andermaal Malestein die zijn waarde bewees en DOS’46 op de bevrijdende twee verschil schoot (19-17). Hoekstra kreeg nog een groene kaart voor zijn reactie naar scheidsrechter Voskamp, maar dat was niet meer van invloed op de uitslag. Dekkers strooide nog wat extra zout in de wonden van Groen-Geel in de slotseconden. Belangrijke punten voor DOS’46 dat nu op negen punten komt en het gaatje met de onderste ploegen vergroot. (Uitslag: 20-17)

DVO/Transus – KZ/Thermo4U
Met Caitlin Keller en Koen van Roekel op de bank, begon DVO in een bomvolle eigen hal aan het duel met KZ. De Koogers tankten vorige week vertrouwen met de zege op Fortuna, maar ook DVO stond er goed op met een verrassend ruime zege op Blauw-Wit op zak. Voor Marijn van den Goorbergh was het duel met DVO er één met een extra laagje: hij keerde in het shirt van KZ terug in de hal waar hij opgroeide. Het begin was een beetje stroef qua goals, maar beide ploegen staken veel energie in de onderlinge duels. De thuisploeg pakte een eerste voorsprong, van 4-1 naar 7-4 en zette KZ verdedigend behoorlijk onder druk. Als resultaat daarvan had KZ aanvallend moeite om er uit te komen, met veel korte aanvallen en niet de juiste kansenselectie. Aan de andere kant verzuimde DVO te profiteren van het reboundoverwicht, er kon genoeg herhaald worden maar het afrondingspercentage liet nog te wensen over. De thuisploeg had het betere van het spel, maar KZ bleef aan het elastiek en dankzij twee doelpunten op rij van Matté Lipke verdween de voorsprong van DVO als sneeuw voor de zon. In de laatste fase van de eerste helft kwam het geloof terug bij KZ en bij rust was er een minimale voorsprong voor KZ (14-15) dankzij onder andere vier doelpunten van Marjolijn Schenk, die behoorlijk op schot was. Er ontspon zich een heerlijke tweede helft, waarin KZ in de beginfase de voorsprong vast kon houden maar moest toezien hoe Gertjan Meerkerk DVO weer op gelijke hoogte zette (19-19). Verdedigend gaf Richard van Vloten zijn topschutter wat rust door hem te wisselen voor Van Roekel, in het andere vak speelde Chris van Haren een dijk van een wedstrijd. Met zijn vijfde en zesde doelpunt kwam DVO voor het eerst in lange tijd weer op voorsprong (21-19). Aan de andere kant wisselde Tim Bakker zijn dames Anouk Haars en Esther Cordus van vak. Het werd stuivertje wisselen tot 23-23, daarna pakte DVO een gaatje van twee. Echter, KZ gaf zich niet gewonnen en Schenk maakte tot twee keer toe de aansluitingstreffer (haar achtste en negende goal). Uiteindelijk was het de ‘Player of the Match’ Chris van Haren die de beslissing bracht in het voordeel van DVO. Een verdiende, maar zwaarbevochten, zege voor DVO in een heerlijk duel. (Uitslag: 29-27)

Unitas/Perspectief – KCC/CK Kozijnen
Een kraker in de onderste regionen van de competitie: KCC moest winnen om Groen-Geel onder zich te houden en de aansluiting met Blauw-Wit niet te verliezen. Unitas begon sterk aan de wedstrijd zoals wel vaker dit seizoen: na acht minuten spelen stonden de Harderwijkers met 6-1 voor. Waar Unitas vaak kon herhalen, werd het de rebounders van KCC erg lastig gemaakt, wat resulteerde in veel éénschotsaanvallen voor de bezoekers. Echter, dankzij drie snelle goals van Bo Oppe kon de aansluiting gevonden worden, en in het andere KCC vak ging het wat sneller over alle schijven. Naast drie goals van Randy Oosting scoorde de rest van het vak ook mee, iets waar het eerder dit seizoen nog wel aan ontbrak. Zo stelde KCC uiteindelijk al in de eerste helft orde op zaken en was nog voor rust de stand weer gelijk: 11-11. De tweede helft begon precies tegenovergesteld van de eerste helft. KCC speelde vol op energie en scoorde snel, waar bij Unitas er vooral éénschotsaanvallen gedraaid werden. Dit resulteerde in de eerste voorsprong voor KCC in deze wedstijd. Unitas nam een snelle time-out en kwam binnen vier minuten weer gelijk dankzij twee zuivere schoten van aanvoerder Mike van Boven. Het resterende gedeelte van de tweede helft was het stuivertje wisselen. Dan weer een korte fase voor Unitas, dan weer een voor KCC. Mark Behrens stond bij de Capellenaren zeer sterk te rebounden, wat er voor zorgde dat zijn maatje Oppe kon blijven herhalen. Hoewel het er lang naar uitzag dat de thuisploeg misschien wel de eerste punten zou pakken, maakte KCC in de slotfase een einde aan deze illusie. Een gemiste strafworp vijf minuten voor tijd was het breekpunt, twee doelpunten van Oppe brachten de beslissing. Oosting strooide met een schitterende doorloopbal nog wat extra zout in de wonden van Unitas, hoewel ingevallen a-junior Sanne van der Velde nog wel iets terugdeed met een knappe doorloopbal. Een belangrijke zege voor KCC, maar Unitas kwam dichtbij een punt. (Uitslag: 20-23)