Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap – #korfbalfinale

A-jeugd Hoofdklasse Korfbal League Korfbalfinale Topkorfbal

De apotheose van het zaalkorfbalseizoen 2022-2023: de finales in Rotterdam Ahoy! Bij de A-jeugd werd het razend spannend tussen DVO A1 en PKC A1, waarbij de Papendrechters uiteindelijk – aan de hand van een fenomenale Jorien Jordaan – aan het langste eind trokken. De landstitel in de Kenonz Korfbal League werd uiteindelijk een makkelijke prooi voor PKC, dat afgetekend won van DVO (20-33).

DVO/Transus A1 – PKC/Vertom A1
In een goed gevuld Ahoy was DVO de sterkere ploeg in de beginfase van de wedstrijd. Het waren dan ook de Bennekommers die de score snel leken te openen, maar de doorbraak van Noah Koers werd afgefloten voor lopen. Even later was het Richard Gerritsen die de stand alsnog op 1-0 wist te brengen, waarna het via doelpunten van Koers en Meike van Hout 3-0 werd. PKC-talent Jorien Jordaan was in de fase die volgde belangrijk voor zijn ploeg. Van de vier PKC-doelpunten, maakte hij er drie. Bij een stand van 4-4 groeide PKC meer en meer in de wedstrijd. Via Joy van Oversteeg kwamen de Papendrechters voor het eerst op voorsprong. Een time-out aan de kant van DVO bij een stand van 4-6 had niet het gewenste resultaat. PKC stond ontzettend goed te rebounden en kon hierdoor de voorsprong vasthouden. Richting het einde van de eerste helft werd de wedstrijd wat fysieker. Dat bracht ook wat slordigheid in het spel van beide ploegen, waardoor de doelpunten even uitbleven. Het was Zoë Kraaijeveld die deze fase voor PKC doorbrak en de 6-9 op het scorebord zette. Direct daarna deed Rosalie Peet hetzelfde voor DVO. In de enerverende laatste paar minuten nam Rosalie Peet haar team bij de hand door in korte tijd drie keer tot scoren te komen. Even leek het alsof er bij een gelijke stand van 10-10 gerust ging worden, maar daar dacht Jesper Vinken anders over. Hij bracht de stand op slag van rust op 10-11 in het voordeel van PKC.

Na rust kwam DVO het scherpst uit de kleedkamer. Koers bracht de stand met een mooi uitgespeelde doorbraak snel op 11-11, waarna er via Simeon ten Brinke en Rosalie Peet een gat van twee werd geslagen. Genoeg reden voor PKC om een time-out aan te vragen, maar die sorteerde niet direct effect. Een gemiste strafworp van Joy van Oversteeg was hiervoor tekenend. Jesper Vinken maakte in dezelfde aanval wel alsnog de 13-12 van afstand, maar vervolgens scoorde Deborah Vos van DVO haar strafworp wél. Pas na de 14-13 van Merle Vinken, in de ploeg gebracht voor Bente Simons, leek de knop om te gaan bij PKC. Een buzzerbeater van Jordaan bracht de stand weer gelijk. Daarna volgde een fase waarin PKC, net als in de eerste helft, steeds beter in de wedstrijd kwam. Het was, hoe kan het ook anders, Jordaan die zijn ploeg voor het eerst in de tweede helft op voorsprong bracht, waarna Merle Vinken er 17-19 van  maakte. Een time-out voor DVO met nog een kleine zeven minuten op de klok en wat strategische wissels, moesten het tij gaan keren voor DVO. De Bennekommers wisten zo’n vijf minuten voor tijd terug te komen tot 19-20, maar ondanks dat de ploeg meerdere malen dichtbij de gelijkmaker was, lukte het niet om door te drukken. Het was Jorien Jordaan, uitblinker aan de PKC-kant en Player of the Match, die de wedstrijd één seconde voor tijd in het slot gooide. Bij een eindstand van 19-21 mag PKC zich Kampioen van Nederland noemen bij de A-jeugd. (Uitslag: 19-21)

DVO/Transus – PKC/Vertom
Een ramvol Ahoy vol groen-witte supporters keek toe hoe de eerste aanvallen van beide teams nog niets opleverden. Voor zowel DVO als PKC was het in het begin een beetje aftasten. Bij PKC speelde Brett Zuidwegt niet, zij raakte in het laatste play-offduel met LDODK/Rinsma Modeplein geblesseerd aan haar knie. Dat betekende dat Romy de Rijke een basisplaats had. DVO begon met Menno van der Neut op de bank, Robbe de Wit startte in de basis naast Chris van Haren. De Papendrechters begonnen fel, met veel energie en beleving. Iedere rebound en onderschepping werd uitbundig gevierd. Jelmer Jonker schoot al snel twee ballen binnen en zette zo PKC op een 0-2 voorsprong.

DVO werd strak verdedigd en kwam in de eerste vijf minuten van de wedstrijd niet veel verder dan éénschotsaanvallen. Na vijf minuten was het Gertjan Meerkerk die DVO op het scorebord zette, maar er stond in de beginfase geen maat op PKC. Na zes minuten namen Richard van Vloten en Marc Verberk al een time-out, op dat moment stond het al 2-7 en PKC had een afrondingspercentage van maar liefst 41%.

Na een kwart wedstrijd was het verschil opgelopen naar zeven goals (4-11) aan de hand van Jonker in het ene vak en Kunst in het andere vak. PKC had op alle fronten over op DVO en ook opgelegde kansen als vrije ballen en doorbraken waren niet aan de Bennekommers besteed. Al voor rust ging Van Vloten wisselen: Menno van der Neut kwam voor Chris van Haren. Vijf minuten voor rust was het inmiddels tien verschil (5-15). De enige die bij DVO thuisgaf in aanvallend opzicht was Meerkerk met vier doelpunten in de eerste helft.In de laatste fase voor rust leek DVO heel langzaam iets grip te krijgen op de aanvallen van PKC, uiteindelijk had Barbara Brouwer het laatste woord in de eerste helft met een buzzerbeater (9-18 ruststand).

Direct na rust ging PKC gewoon verder waar het gebleven was: Jonker en Kunst maakten beide hun zesde doelpunt. Olav van Wijngaarden heerste in de rebound tegenover Robbe de Wit, waardoor het hele vak kon blijven herhalen. Tekenend voor de wedstrijd van DVO waren bovendien de twee gemiste strafworpen van Gertjan Meerkerk.

Het werd geen moment spannend meer in de tweede helft. PKC kon vrijuit spelen en DVO kwam niet veel dichterbij dan tien verschil. Arjen van Houwelingen kwam bij PKC voor Laurens Leeuwenhoek en maakte direct twee doelpunten. Bij DVO nam Daniëlle Boadi het scoren over van Meerkerk, maar ook zij kon niet voorkomen dat de ploeg van Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp zijn vierde kampioenschap in de Korfbal League pakte. DVO trof in zijn eerste korfbalfinale een fenomenaal PKC, dat afgetekend won. Topscorer werd Richard Kunst met acht doelpunten, Jelmer Jonker werd uitgeroepen tot Player of the Match. (Uitslag: 20-33)