Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap – play-offs #2

Korfbal League Topkorfbal

De eerste finalist is bekend! In Gorredijk won PKC van LDODK en daarmee stelde de ploeg uit Papendrecht een plek in de Kenonz Korfbal Leaguefinale op zaterdag 15 april veilig. Fortuna en DVO gaan in een derde duel aanstaande dinsdag (11/4) uitvechten wie de tegenstander wordt van PKC.

Het zesde deel in ‘De strijd om Ahoy’ lees je hier. Een totaaloverzicht van de belangrijkste wedstrijden en speeldata in de slotfase van de zaalcompetitie ’22/’23 vind je hier. Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

DVO/Transus – Fortuna/Delta Logisitiek
Na de collectieve off-day van vorige week was er voor DVO maar één opdracht denkbaar: winnen om zo zicht te houden op een plek in Ahoy. Dat deed de ploeg van Richard van Vloten met Gertjan Meerkerk in de basis. En DVO kende een bliksemstart, binnen vier seconden had Annelie de Korte de bal namelijk al in de korf liggen. Dat zette direct de toon, waar Fortuna wat gelaten oogde in het eerste kwart was DVO de Delftenaren op alle fronten de baas. Dankzij doelpunten van Daniëlle Boadi, Caitlin Keller en Menno van der Neut liep de thuisploeg uit naar een 8-0 voorsprong. Het was Fleur Hoek die de eerste goal van Fortuna maakte (8-1) en na de 9-1 van Keller kwam Fortuna langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. DVO kon het enorme rendement niet vasthouden en Fortuna leek wat meer grip te krijgen op het spel van de groen-witten. Nog voor rust werd het gat verkleind naar vier (11-7), via goals van onder anderen Celeste Split en Nik van der Steen. Zo was het momentum helemaal aan de kant van Fortuna.

In het begin van de tweede helft ging Fortuna door met de opmars, tot de aansluitingstreffer (11-10) van Joren van Nieuwenhuijzen. DVO was pas na acht minuten korfballen in de tweede helft weer eens trefzeker via Meerkerk, die tot dan toe slechts één goal op zijn naam had staan. Net op tijd leek het weer te gaan lopen bij DVO. Even bleef het verschil zo rond de twee doelpunten hangen, maar na de 14-12 van Meerkerk brak er een schotloze periode aan voor Fortuna. DVO profiteerde en Chris van Haren maakte het gaatje weer vier (16-12). Korporaal en Folkerts wisselden Hoek en Lokhorst van vak, maar dat sorteerde weinig effect. De 18-12 van Koen van Roekel onderstreepte de heerlijke avond die de Bennekommers hadden en bij Fortuna liep het in de laatste fase niet meer. Van der Steen miste tot overmaat van ramp nog een strafworp. Drie goals op rij (Snel, Van der Steen en Preuninger) maakten het verschil nog wat dragelijk, maar DVO speelde het uiteindelijk goed uit. Een historische overwinning voor DVO, dat aanstaande dinsdag (11/4) af mag reizen naar Delft om daar de beslissende derde wedstrijd te spelen. (Uitslag: 19-15)

LDODK/Rinsma Modeplein – PKC/Vertom
Alles of niks voor LDODK, dat in het eerste duel met grote cijfers onderuit ging. Maar net als vorige week startte de ploeg van Gerald Aukes en Henk Bijker heel matig. PKC nam een 0-3 voorsprong en liep daarna uit naar 2-6. Net als het heenduel in Papendrecht werd het een fysieke wedstrijd met veel duels over en weer. Na de eerste goede fase van PKC kwam LDODK wat beter in de wedstrijd en daalde het percentage van de Papendrechters, maar de voorsprong bleef in stand. LDODK maakte teveel fouten en had niet genoeg herhalingen, PKC was efficiënter in de afronding. Twee goals op rij van Richard Kunst zorgde voor zes verschil (5-11) en bij rust was het gat nog altijd zes doelpunten in het voordeel van de bezoekers (7-13).

Ook in de tweede helft bleef het fysieke spel doorgaan. Het was geen hoogstaande wedstrijd, maar LDODK was gewoonweg niet bij machte om het PKC moeilijk te maken. Erwin Zwart en Julian Frieswijk probeerden hun ploeg bij de hand te nemen, maar PKC was simpelweg beter. Een behoorlijke smet op de wedstrijd was het uitvallen van Esmee van Veen. Na een harde botsing met Laurens Leeuwenhoek, wat voor behoorlijk wat onrust zorgde, werd zij met een brancard van het veld gedragen en daarna met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Leeuwenhoek kreeg groen voor zijn overtreding en moest vijf minuten toekijken. De hele situatie had ook zijn weerslag op PKC, dat even een mindere fase had en LDODK nog dichtbij zag komen dankzij een handjevol goals van Zwart. Uiteindelijk kon LDODK er geen derde wedstrijd uitslepen, maar na de afstraffing van een week eerder ging het nu toch ook bij PKC een stuk moeizamer. Desalniettemin won PKC en daarmee is de eerste finalist voor de Kenonz Korfbal Leaguefinale in Rotterdam Ahoy bekend. (Uitslag: 19-22)

De finale komt steeds dichterbij. Ben jij erbij in Ahoy? Kijk hier voor meer info en tickets.