Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap – play-offs #3

A-jeugd Hoofdklasse Korfbal League Topkorfbal

Er werd geschiedenis geschreven in Delft dinsdagavond. In het beslissende derde duel om een plek in de finale van de Kenonz Korfbal League was DVO met 16-23 te sterk voor regerend landskampioen Fortuna. En dus mag de ploeg uit Bennekom zich voor het eerst in de historie op gaan maken voor de korfbalfinale in Rotterdam Ahoy.

Fortuna/Delta Logistiek – DVO/Transus
DVO startte dinsdagavond met dezelfde opstelling als afgelopen zaterdag, terwijl de opstelling van Fortuna gedraaid was ten opzichte van drie dagen eerder. Na een paar aarzelende minuten ontbrandde de wedstrijd, met veel doelpunten in korte tijd. Fortuna startte een stuk scherper dan in het duel in Bennekom, en had veel druk naar binnen. Mick Snel en Fleur Hoek waren trefzeker op de doorbraak, wat zorgde voor een eerste gaatje in het voordeel van de thuisploeg. Bovendien gaf Fortuna verdedigend veel druk op de ballijnen, waar DVO in het eerste kwart wat moeite mee had. Na een kwart wedstrijd stond er een 9-7 tussenstand op het bord, maar langzaam maar zeker kreeg DVO meer grip op het verdedigen van Fortuna. Annelie de Korte rondde een doorbraak uit de ruimte mooi af, en Robbe de Wit – die ingevallen was voor Menno van der Neut – liep goed weg over de rugkant van Snel om vervolgens raakt te schieten (10-10). Gertjan Meerkerk zat er ook lekker in, in de eerste helft, hij maakte zes goals en was daarmee belangrijk voor DVO. Richting de rust verschoof het momentum richting de bezoekers, die dankzij twee goals van Daniëlle Boadi op een 11-13 voorsprong kwamen. Bij rust was het 12-14, maar was de wedstrijd nog allerminst gespeeld.

Net als de eerste helft, begon ook de tweede helft matig van beide kanten. Maar, twee goals van Barbara Brouwer zetten DVO op het goede spoor. Na vier minuten spelen in de tweede helft nam Fortuna al een time-out, maar die sorteerde weinig effect. In het vak van Snel en Van der Steen ontbrak het aan rebounds en daarmee herhalingen. Korporaal en Folkerts brachten Daan Preuninger naar het andere vak op de plek van Van der Steen, en Wouter Wildschut ging naast Joren van Nieuwenhuijzen spelen. Pas na twaalf minuten in de tweede helft was het Snel die de eerste maakte voor Fortuna (13-16) maar direct daaroverheen kwam het antwoord van Meerkerk. De tijd begon te dringen voor Fortuna, dat aanvallend steeds verder weg zakte. Tekenend was de hele vrije kans voor Jessica Lokhorst die geen korf raakte en opgeraapt kon worden door De Wit. Met nog zes en halve minuut op de klok maakte Meerkerk zijn achtste en hij zette het verschil op vijf (14-19). In de slotfase lukte er niet veel meer bij Fortuna en werd het duidelijk dat de regerend landskampioen de titel in Ahoy niet zou kunnen verdedigen. Mick Snel kreeg drieënhalve minuut voor tijd nog een strafworp en dat was zijn laatste actie in de Kenonz Korfbal League. Hij kreeg een publiekswissel en een staande ovatie van zowel de aanhang van Fortuna als DVO. In de slotfase strooiden Caitlin Keller en Barbara Brouwer nog wat zout in de Delftse wonden en na het laatste fluitsignaal brak het groen-witte feest los. DVO schreef geschiedenis en staat voor het eerst in de historie van de club in de finale in Rotterdam Ahoy. (Uitslag: 16-23)

A-jeugd Hoofdklasse
Ook bij de A-jeugd moesten er derde wedstrijden aan te pas komen om uit te maken wie er aanstaande zaterdag 15 april in Rotterdam Ahoy gaan strijden om de landstitel. Rotterdam Ahoy kleurt zaterdag groen en wit, want ook PKC/Vertom A1 en DVO/Transus A1 wonnen hun play-offs. Zij spelen zaterdag om 12.30 uur de finale.

PKC/Vertom A1 – KZ/Thermo4U A1
Uitslag: 22-20

DVO/Transus A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
Uitslag: 15-13

De finale komt steeds dichterbij. Ben jij erbij in Ahoy? Kijk hier voor meer info en tickets.

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse '23-'24, ronde 3
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse '23-'24, ronde 3
Een aantal ploegen speelde afgelopen week een doordeweekse wedstrijd, in verband met het aanstaande WK Korfbal (20 t/m 29 oktober) in Taiwan. Avanti-Fortuna (poule 6) kende dinsdagavond een heel magere eindstand, de return op zaterdag was een stuk doelpuntrijker. De Amsterdamse burenruzie op zondag was spannend, maar Blauw-Wit trok aan het langste eind. Verder kende speelronde drie geen grote bijzonderheden.
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 1
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 1
Ook de dames zijn afgelopen weekend weer gestart en de eerste speelronde resulteerde direct in een aantal mooie, spannende wedstrijden! In de Topklasse A won De Korfrakkers met een jong team overtuigend van ODC. De andere twee wedstrijden waren spannender, maar ook Oranje Wit en VIOS/Spes mochten twee punten bijschrijven. In de Topklasse B versloeg Melderslo Swift/HBSV met ruime cijfers. Landskampioen Rosolo wist ook te winnen, net als DDW.
Lees meer
Niebeek en Boode maken WK-selectie bekend
Internationaal TeamNL Korfbal
Niebeek en Boode maken WK-selectie bekend
Bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode hebben woensdagochtend (20 september) de definitieve WK-selectie bekend gemaakt. De groep die op 14 oktober afreist naar Taiwan bestaat uit zeven vrouwen en zeven mannen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League