Skip to the main content

Koelman: ‘Het is mooi geweest’

Korfbal League Topkorfbal

Mandy Koelman stopt na dit seizoen met korfballen op het hoogste niveau. De speelster van Blauw-Wit (A) maakte onlangs haar afscheid bekend en kreeg in de competitiewedstrijd tegen LDODK/Rinsma Modeplein een publiekswissel. Koelman, op dat moment bovenaan de lijst van vrouwelijke topscorers, gaat met Korfbal.nl terug in de tijd.

Over haar besluit om te stoppen: “Vorig jaar dacht ik ook na over stoppen, maar doordat toen veel spelers vertrokken bij Blauw-Wit besloot ik nog een jaartje door te gaan. De combinatie tussen trainen, spelen en werk werd alleen zwaarder en het is nu na dertien jaar veel trainen en op hoog niveau spelen mooi geweest.”

Knieblessure, play-downs en play-offs

Terugblikkend noemt Koelman als dieptepunt haar knieblessure van eind 2014. “Ik miste bijna het gehele zaalseizoen. Er was een kans dat ik misschien helemaal niet meer op hoog niveau zou spelen, maar met een voorspoedige revalidatie kwam het zover gelukkig niet.”

Qua hoogtepunt telt ze er twee. Eerst de play-downs van 2009 tegen KVS. “Ik speelde in het tweede en Jan Niebeek bracht mij de laatste twee minuten in. Ik maakte de beslissende goal, waardoor we in de Korfbal League bleven. Als dat niet was gebeurd, dan waren de andere hoogtepunten er ook niet geweest. Zoals de play-offreeks tegen PKC (seizoen 2016/2017) die ons de thuisfinale in Ziggo Dome opleverde. Die drie wedstrijden vond ik eigenlijk spectaculairder dan de finale”, die de Amsterdammers met 22-18 verloren van TOP.

“Ik heb nog een klein litteken die mij altijd aan de beslissende wedstrijd tegen PKC herinnert.” In de hectische slotseconden kwam Koelman in botsing met de elleboog van scheidsrechter Ronald Buis, waardoor ze met een bebloed jukbeen het feest vanaf de zijkant meemaakte.

‘Bijzonder seizoen’

Koelman speelde tot nu toe 175 Korfbal Leagueduels, waarin ze 323 goals maakte. In het huidige, momenteel stilgelegde Korfbal Leagueseizoen, voert ze met 82 doelpunten de vrouwelijke topscorerslijst aan. “Het is of was best een bijzonder seizoen, anders dan anders. Het was vaak heel dubbel; ik was na veel wedstrijden enorm trots op de teamprestatie, maar uiteindelijk stonden we ook vaak met lege handen”, waarbij Blauw-Wit na zeventien speelronden tien punten en een achtste plaats heeft.

Haar 82 doelpunten zijn er veertien meer dan eerste belager Fleur Hoek (Fortuna). “Best gaaf. Ik denk dat meerdere factoren hier een rol in spelen. Als eerste: de nieuwe regel waarbij iedereen zijn/haar strafworpen neemt. Ik kreeg de afgelopen jaren gemiddeld veel strafworpen mee, maar die werden altijd genomen door specialisten.” Koelman scoorde twintig keer vanaf tweeënhalf meter. Alleen Gertjan Meerkerk (26), Mick Snel (24) en Nik van der Steen (23) deden dat vaker.

“Ik denk dat mijn kracht ligt in het feit dat ik groot speel (van ver schieten) en relatief veel druk naar binnen geef. Hierdoor maken tegenstanders vaak de keuze om groot te sluiten (verdedigen) waardoor er veel kansen op de doorbraak liggen”, geeft Koelman haar geheim prijs. Dat kan ook, nu het mooi geweest is.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Playlist: Kris Boere
Ereklasse Korfbal League Topkorfbal
Playlist: Kris Boere

In de rubriek ‘Playlist’ geven topkorfballers, -trainers/coaches en -scheidsrechters een inkijkje in hun muzieksmaak. Alle nummers worden toegevoegd aan de Korfbal.nl Playlist op Spotify. Kris Boere, speler van Dalto/Klaverblad Verzekeringen: ‘Ik heb dit nummer vaak meegezongen als supporter langs het veld bij voetbal.’

Lees meer
VIDEO: Aftermovie Korfbal Challenge 2019
Evenementen Topkorfbal
VIDEO: Aftermovie Korfbal Challenge 2019

4 dagen, 4 hallen, 54 teams, 60 crewleden, 200 clinicdeelnemers, 15.000 bezoekers, 70.000 livestreamviews en ontelbaar veel plezier en strijd.

Lees meer
Classic Match: finales van de jaren ‘80
Topkorfbal
Classic Match: finales van de jaren ‘80

In deze korfballoze periode blikt Korfbal.nl in de rubriek ‘Classic Match’ terug op de mooiste en spannendste wedstrijden uit het verleden. Deze keer blikken we terug op korfbalfinales in de jaren ‘80.

Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
EK: ticketverkoop finaledagen
Internationaal TeamNL Korfbal
TeamNL Korfbal scoort voor Spieren voor Spieren