Skip to the main content

Koelman: ‘Het is mooi geweest’

Korfbal League Topkorfbal

Mandy Koelman stopt na dit seizoen met korfballen op het hoogste niveau. De speelster van Blauw-Wit (A) maakte onlangs haar afscheid bekend en kreeg in de competitiewedstrijd tegen LDODK/Rinsma Modeplein een publiekswissel. Koelman, op dat moment bovenaan de lijst van vrouwelijke topscorers, gaat met Korfbal.nl terug in de tijd.

Over haar besluit om te stoppen: “Vorig jaar dacht ik ook na over stoppen, maar doordat toen veel spelers vertrokken bij Blauw-Wit besloot ik nog een jaartje door te gaan. De combinatie tussen trainen, spelen en werk werd alleen zwaarder en het is nu na dertien jaar veel trainen en op hoog niveau spelen mooi geweest.”

Knieblessure, play-downs en play-offs

Terugblikkend noemt Koelman als dieptepunt haar knieblessure van eind 2014. “Ik miste bijna het gehele zaalseizoen. Er was een kans dat ik misschien helemaal niet meer op hoog niveau zou spelen, maar met een voorspoedige revalidatie kwam het zover gelukkig niet.”

Qua hoogtepunt telt ze er twee. Eerst de play-downs van 2009 tegen KVS. “Ik speelde in het tweede en Jan Niebeek bracht mij de laatste twee minuten in. Ik maakte de beslissende goal, waardoor we in de Korfbal League bleven. Als dat niet was gebeurd, dan waren de andere hoogtepunten er ook niet geweest. Zoals de play-offreeks tegen PKC (seizoen 2016/2017) die ons de thuisfinale in Ziggo Dome opleverde. Die drie wedstrijden vond ik eigenlijk spectaculairder dan de finale”, die de Amsterdammers met 22-18 verloren van TOP.

“Ik heb nog een klein litteken die mij altijd aan de beslissende wedstrijd tegen PKC herinnert.” In de hectische slotseconden kwam Koelman in botsing met de elleboog van scheidsrechter Ronald Buis, waardoor ze met een bebloed jukbeen het feest vanaf de zijkant meemaakte.

‘Bijzonder seizoen’

Koelman speelde tot nu toe 175 Korfbal Leagueduels, waarin ze 323 goals maakte. In het huidige, momenteel stilgelegde Korfbal Leagueseizoen, voert ze met 82 doelpunten de vrouwelijke topscorerslijst aan. “Het is of was best een bijzonder seizoen, anders dan anders. Het was vaak heel dubbel; ik was na veel wedstrijden enorm trots op de teamprestatie, maar uiteindelijk stonden we ook vaak met lege handen”, waarbij Blauw-Wit na zeventien speelronden tien punten en een achtste plaats heeft.

Haar 82 doelpunten zijn er veertien meer dan eerste belager Fleur Hoek (Fortuna). “Best gaaf. Ik denk dat meerdere factoren hier een rol in spelen. Als eerste: de nieuwe regel waarbij iedereen zijn/haar strafworpen neemt. Ik kreeg de afgelopen jaren gemiddeld veel strafworpen mee, maar die werden altijd genomen door specialisten.” Koelman scoorde twintig keer vanaf tweeënhalf meter. Alleen Gertjan Meerkerk (26), Mick Snel (24) en Nik van der Steen (23) deden dat vaker.

“Ik denk dat mijn kracht ligt in het feit dat ik groot speel (van ver schieten) en relatief veel druk naar binnen geef. Hierdoor maken tegenstanders vaak de keuze om groot te sluiten (verdedigen) waardoor er veel kansen op de doorbraak liggen”, geeft Koelman haar geheim prijs. Dat kan ook, nu het mooi geweest is.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk