Skip to the main content

Koelman: ‘Het is mooi geweest’

Korfbal League Topkorfbal

Mandy Koelman stopt na dit seizoen met korfballen op het hoogste niveau. De speelster van Blauw-Wit (A) maakte onlangs haar afscheid bekend en kreeg in de competitiewedstrijd tegen LDODK/Rinsma Modeplein een publiekswissel. Koelman, op dat moment bovenaan de lijst van vrouwelijke topscorers, gaat met Korfbal.nl terug in de tijd.

Over haar besluit om te stoppen: “Vorig jaar dacht ik ook na over stoppen, maar doordat toen veel spelers vertrokken bij Blauw-Wit besloot ik nog een jaartje door te gaan. De combinatie tussen trainen, spelen en werk werd alleen zwaarder en het is nu na dertien jaar veel trainen en op hoog niveau spelen mooi geweest.”

Knieblessure, play-downs en play-offs

Terugblikkend noemt Koelman als dieptepunt haar knieblessure van eind 2014. “Ik miste bijna het gehele zaalseizoen. Er was een kans dat ik misschien helemaal niet meer op hoog niveau zou spelen, maar met een voorspoedige revalidatie kwam het zover gelukkig niet.”

Qua hoogtepunt telt ze er twee. Eerst de play-downs van 2009 tegen KVS. “Ik speelde in het tweede en Jan Niebeek bracht mij de laatste twee minuten in. Ik maakte de beslissende goal, waardoor we in de Korfbal League bleven. Als dat niet was gebeurd, dan waren de andere hoogtepunten er ook niet geweest. Zoals de play-offreeks tegen PKC (seizoen 2016/2017) die ons de thuisfinale in Ziggo Dome opleverde. Die drie wedstrijden vond ik eigenlijk spectaculairder dan de finale”, die de Amsterdammers met 22-18 verloren van TOP.

“Ik heb nog een klein litteken die mij altijd aan de beslissende wedstrijd tegen PKC herinnert.” In de hectische slotseconden kwam Koelman in botsing met de elleboog van scheidsrechter Ronald Buis, waardoor ze met een bebloed jukbeen het feest vanaf de zijkant meemaakte.

‘Bijzonder seizoen’

Koelman speelde tot nu toe 175 Korfbal Leagueduels, waarin ze 323 goals maakte. In het huidige, momenteel stilgelegde Korfbal Leagueseizoen, voert ze met 82 doelpunten de vrouwelijke topscorerslijst aan. “Het is of was best een bijzonder seizoen, anders dan anders. Het was vaak heel dubbel; ik was na veel wedstrijden enorm trots op de teamprestatie, maar uiteindelijk stonden we ook vaak met lege handen”, waarbij Blauw-Wit na zeventien speelronden tien punten en een achtste plaats heeft.

Haar 82 doelpunten zijn er veertien meer dan eerste belager Fleur Hoek (Fortuna). “Best gaaf. Ik denk dat meerdere factoren hier een rol in spelen. Als eerste: de nieuwe regel waarbij iedereen zijn/haar strafworpen neemt. Ik kreeg de afgelopen jaren gemiddeld veel strafworpen mee, maar die werden altijd genomen door specialisten.” Koelman scoorde twintig keer vanaf tweeënhalf meter. Alleen Gertjan Meerkerk (26), Mick Snel (24) en Nik van der Steen (23) deden dat vaker.

“Ik denk dat mijn kracht ligt in het feit dat ik groot speel (van ver schieten) en relatief veel druk naar binnen geef. Hierdoor maken tegenstanders vaak de keuze om groot te sluiten (verdedigen) waardoor er veel kansen op de doorbraak liggen”, geeft Koelman haar geheim prijs. Dat kan ook, nu het mooi geweest is.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Goal van de Week #4
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #4

Een week later dan gebruikelijk, in verband met het inhaalduel dat dinsdagavond werd gespeeld, maar deze ronde van de Goal van de Week kent weer zes heerlijke doelpunten. De keuze was weer reuze!

Lees meer
Korfbal League Recap #12
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #12

LDODK/Rinsma Modeplein en DVO/Accountor maakten er een doelpuntrijke wedstrijd van waarin DVO na een goede inhaalrace aan het langste eind trok. Ook DOS’46 wist knap te winnen van TOP/SolarCompleet waardoor beide ploegen nu dichter naar de top-vier toe kruipen. Zondag namen Blauw-Wit (A) en Fortuna/Delta Logistiek het in de laatste wedstrijd van speelronde twaalf tegen elkaar op.

Lees meer
Korfbal League in de media #7
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League in de media #7

Veel aandacht in de landelijke en regionale pers naar aanleiding van de zevende speelronde van de Korfbal League. In onderstaand artikel zijn alle publicaties gebundeld. Alle eerder verschenen artikelen zijn te vinden op de media-pagina.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #7: Eerste zege Oost-Arnhem in Korfbal League, doelpuntrijk gelijkspel in Gorredijk
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6