EK 2018 - Recap dag 7

EK 2018 - Recap dag 7

EKC2018

Dag zeven, tijd voor de halve finales van het IKF European Korfball Championship 2018!

Schotland - Servië
Schotland speelde dit toernooi alleen maar spannende wedstrijden en ook nu was het niet anders. Na drie kwarten stonden de Schotten op een 20-16 voorsprong, maar de Serven vochten zichzelf terug in de wedstrijd en twee minuten voor tijd stond het 21-21. Alles was nog mogelijk en de spanning was bij beide ploegen merkbaar. Met nog twaalf seconden op de klok nam de Schotse bondscoach een time-out en gaf duidelijke instructies aan zijn ploeg. Dat had effect: twee seconden voor tijd scoorde Joanna Cook een doorloopbal en was de winst voor de Schotten binnen. Servië probeerde het nog, maar het was te laat. De Serven zijn uitgespeeld, zij eindigen dit toernooi als vijftiende. (Uitslag: 22-21, statistieken)

Hongarije - Catalonië
Tot aan de rust ontliepen beide ploegen elkaar niet veel, het was stuivertje wisselen. Na rust nam Catalonië het initiatief en aan de hand van topscorer José Alvaréz Ándres liepen de Catalanen uit naar een relatief simpele overwinning. Voor de Hongaren was het een geslaagd toernooi, met als hoogtepunt de winst op Polen en daarmee plaatsing bij de top-8 en een ticket voor het WK 2019 in Zuid-Afrika. Catalonië, dat twee jaar geleden in Dordrecht nog de bronzen medaille pakte, komt nu niet verder dan de strijd om de plaatsen vijf en zes. (Uitslag: 17-22, statistieken)

Tsjechië - Engeland
Beide ploegen hadden - voorafgaand aan dit toernooi - wellicht gehoopt op meer. Toch werd er ook nu weer voor iedere centimeter gestreden en beide ploegen legden elkaar het vuur aan de schenen. De Tsjechen stonden vrijwel de gehele wedstrijd op voorsprong, maar twee minuten voor tijd kregen de Engelsen een opgelegde kans om het gelijk te maken en er een golden goal uit te slepen. Het mocht echter niet zo zijn, Blake Palfreyman miste de strafworp en de Tsjechen speelden de laatste minuut gedecideerd uit. Zij spelen zondag tegen Catalonië om plek 5/6, Engeland neemt het op tegen Hongarije om de plekken zeven en acht. (Uitslag:16-15, statistieken)

Duitsland - Portugal
Het zou een historische halve finale worden voor de Duitsers, die nog nooit eerder een finale speelden op een groot eindtoernooi. Het eerste kwart leek het nog spannend te gaan worden, maar Portugal kon geen vuist maken tegen Duitsland. Met name de Duitse dames waren oppermachtig, zij maakten gezamenlijk dertien van de twintig goals, de Portugese dames maakten er slechts twee. Grote blijdschap bij de Duitsers na het laatste fluitsignaal, zij staan in de finale en pakken sowieso een medaille dit EK. (Uitslag: 20-10, statistieken)

Nederland - België
De gedroomde finale, maar door het verlies van België al in de poulefase lag het hele schema op de kop. Het eerste kwart was veelbelovend, de Belgen vertraagden enorm en het slechte afrondingspercentage van Nederland zorgde ervoor dat er na het eerste kwart slechts een 5-3 stand op het scorebord stond. Het tweede kwart sloeg Nederland een gaatje en de rest van de wedstrijd kwam België er eigenlijk niet meer aan te pas. Tegenvaller voor de Belgen was ook het uitvallen van Jordan de Vogelaere, hij moest met een - op het eerste gezicht ernstige - enkelblessure het veld verlaten. Nederland speelt zondag de finale tegen Duitsland, voor België rest slechts de strijd om het brons. (Uitslag: 22-9, statistieken)

Datum: 20 oktober 2018 uur