EK 2018 - Recap dag 9

EK 2018 - Recap dag 9

EKC2018

De finaledag van het IKF European Korfball Championship 2018!

Hongarije - Engeland
Na een moeizaam begin waren de Engelsen op alle fronten beter. Met name het afrondingspercentage van Engeland was veel hoger. Na driekwart wedstrijd stond er een 5-15 tussenstand op het bord, waarna de de Engelsen de teugels iets lieten vieren en de Hongaren de uitslag nog iets dragelijker konden maken. Charlie Vogwill werd topscorer van deze wedstrijd, met acht doelpunten. Balazs Berenyi werd topscorer van het toernooi, hij scoorde in totaal 30 goals. Engeland besluit het toernooi als zevende, Hongarije eindigt als achtste. (Uitslag: 11-19, statistieken)

Catalonië - Tsjechië
In eerste instantie leek Catalonië het betere van het spel te hebben. Bij rust stonden ze drie punten voor en was er geen vuiltje aan de lucht. In de tweede helft echter, vielen de ballen wel goed aan Tsjechische zijde en doordat zij veel meer rebounds pakten konden ze ook veel vaker herhalen. In het laatste kwart kwamen de Catalanen nog wat terug, maar twee gemiste strafworpen deden hen de das om. Tsjechië eindigt dit toernooi als vijfde, Catalonië wordt zesde. (Uitslag: 17-20, statistieken)

België - Portugal
Wat een thriller werd deze kleine finale! Beide landen legden elkaar 40 minuten lang het vuur aan de schenen en niemand durfde te voorspellen wie er zou winnen. België startte sterk, met een 5-2 voorsprong, maar nog in het eerste kwart hadden de Portugezen de achterstand alweer gerepareerd. Vervolgens ontspon zich een spannend duel, waarbij velen op het puntje van hun stoel zaten. Bij tijd en wijle sprongen de Portugese wissels over de boarding als ze het niet eens waren met de scheidsrechter, maar juist dat temperament maakte dit gevecht om het brons extra mooi. Na het laatste fluitsignaal waren de Portugezen door het dolle heen, teleurstelling overheerste bij de Belgen. Routinier David Peeters nam afscheid bij De Diamonds, helaas voor hem zonder medaille. (Uitslag: 19-20, statistieken)

Nederland - Duitsland
Vooraf gaven zowel Wim Scholtmeijer als Wilco van den Bos aan dat zij er een mooie wedstrijd van wilden maken, ondanks het verwachte niveauverschil. Het afrondingspercentage van de Nederlanders was de eerste helft niet hoog, waardoor de Duitsers nog redelijk bij konden blijven. De Duitse supporters maakten er een groot feest van op de tribunes, pas in de tweede helft kwamen de Nederlandse supporters ook een beetje los. In het laatste kwart scoorde Suzanne Struik de 17-7 en direct aansluitend kreeg zij haar welverdiende publiekswissel. Na twaalf jaar stopt zij als international. Vlak voor tijd kreeg Sven Mueller, captain van de Duitsers, ook een publiekswissel, ook hij neemt na dit EK afscheid. Na het laatste fluitsignaal was er grote vreugde bij iedereen, Duitsland wint historisch zilver op het EK en Nederland prolongeert haar Europese titel. (Uitslag: 21-9, statistieken)

Datum: 22 oktober 2018 uur