Skip to the main content

Korfbal League 2 – finale

Korfbal League 2

Een stampvolle PKC-hal was zaterdagavond 6 april het decor van de finale van de Korfbal League 2. En zoals het finales betaamd was het niet altijd even goed, maar bloedstollend spannend tot de laatste seconde. Letterlijk. Noah Bijsterbosch werd de man van de avond voor Unitas: hij schoot de Harderwijkers met een buzzerbeater naar promotie.

Al ver voor aanvang van de finale van de Korfbal League 2 werd de PKC-hal omgetoverd in de kleuren van de beide finalisten. Het oranje-zwart van Unitas/Perspectief en het rood-wit van TOP/IAA fresh kwam terug in alle spandoeken en de kleding van de – in groten getale aanwezige – supporters. De sfeer in Papendrecht was ronduit fantastisch, van de eerste tot de laatste seconde.

Het affiche van de finale was enigszins verrassend: de nummers drie en vier van de reguliere competitie tegenover elkaar. Beide ploegen hadden drie wedstrijden nodig om zich te plaatsen voor de eindstrijd: Unitas versloeg AWDTV/IJskouddebeste, TOP rekende af met DSC. Dat de play-offs een slijtageslag waren geweest, was niet te merken aan de ploegen. Er werd met veel energie, drive en vechtlust gestreden voor iedere bal. Dat er spanning op de wedstrijd zat, was in de beginfase wel merkbaar. De eerste aanvallen waren kort, zonder echte dreiging. Het was Unitas dat de score opende, via captain Mike van Boven en Noah Bijsterbosch pakten de Harderwijkers een 2-0 voorsprong. Al snel waren het de dames van TOP, in dit geval Fleur Boeren – die een basisplek had in plaats van Maaike van der Willik – en Julia Schuiling, die dit weer vlak trokken: 2-2 na zeven minuten korfballen. Opnieuw was het Unitas met het initiatief, Bijsterbosch en Van Boven scoorden beide hun tweede (4-2). In het andere aanvalsvak werd veel over de vrouwen gespeeld, maar Sabine Verhoef lag behoorlijk aan de ketting bij Fenna Jagtman. Even hield Unitas twee verschil (5-3) maar daarna kwam de ploeg van Marc Houtman er aanvallend een fase niet lekker uit. TOP kwam terug via goals van Tim Dekker en Jill Heijink, waardoor het na een kwartier ‘gewoon’ weer gelijk was. Zoals vaak in finales het geval is, was het niet altijd even goed maar wel heel erg spannend. Tot aan de rust vielen de doelpunten vervolgens om en om. Bij TOP waren het vooral de vrouwen (Boeren, Heijink en Schuiling) die, samen met Nick Pikaar, de doelpunten maakten, voor Unitas was Van Boven weer ontzettend belangrijk. Hij maakte er vier in de enerverende eerste helft, die eindigde bij een 9-10 stand.

De Sassemers kwamen heel goed uit de kleedkamers. Schuiling maakte in de eerste aanval na rust haar derde uit een doorbraak, en even later deed Heijink hetzelfde waardoor TOP voor het eerst een verschil van drie op het bord had. Unitas moest aansluiten en deed dat met een goal van Bijsterbosch. Vervolgens begon het wisselen: Thomas Hoekstra kwam aanvallend voor Mark Kreikamp, die in het andere vak verdedigend Bijsterbosch af ging lossen. Bovendien kwam Jolien Landman, die op weg terug is na een zware knieblessure, binnen de lijnen voor Lara Kreikamp. Bij de Harderwijkers leek aanvallend de organisatie een beetje te ontbreken, maar verdedigend deed de ploeg het slim. Op de schoten van TOP werd en masse ingezakt, wat zorgde dat de aanvallen van TOP snel afgebroken werden. Na de 10-14 van Schuiling stokte de score bij TOP bijna tien minuten lang, waardoor het Unitas in leven hield. Stukje bij beetje kroop Unitas dichterbij en op 13-14 miste Schuiling na een blessurebehandeling aan haar enkel een strafworp om het gaatje weer naar twee te maken. In eerste instantie kon Unitas niet profiteren: Jagtman hield Verhoef nog altijd vakkundig van het scoren waardoor dat vak er niet lekker uit kwam. Even later maakte Schuiling haar misser goed en werd het alsnog 13-15. Bij Unitas werd Bijsterbosch terug in de ploeg gebracht: hij moest de goals gaan maken voor de Harderwijkers. Ook TOP wisselde: Thimo Winter kwam aanvallend voor Thijs van der Zaag om de goals forceren. Voor Unitas bleek het een heel goede wissel: Bijsterbosch schoot twee keer achter elkaar raak en zette zo zijn ploeg weer naast TOP (15-15) met nog zeven minuten op de klok. Direct werd hij er weer uitgehaald om hem aanvallend weer in het andere vak te kunnen brengen.

Een bloedstollende eindfase brak aan. Pikaar stond op bij TOP, hij maakte een schitterende goal en zette zijn ploeg weer op voorsprong (15-16). Verdedigend deed TOP het erg goed: de tweede aangeef werd er uit gelopen en Jagtman hield stand tegen Verhoef. Met nog drie minuten werd Bijsterbosch alsnog gebracht in de aanval en Stan Postma werd direct gebracht om hem te verdedigen. Bijsterbosch bleek gouden handen te hebben, met nog 1.51 op de klok maakte hij de 16-16, direct gevolgd door een time-out van Unitas. Bij TOP kwam Winter aanvallend terug, maar zijn ballen vielen niet. Mike van Boven aan de andere kant zette met nog één minuut te spelen Unitas weer op voorsprong: 17-16. De spanning was om te snijden maar TOP bleef rustig zoeken naar Winter in de aanval. Een lange aanval volgde, met veel rebounds. Uiteindelijk was het inderdaad Winter die hem, met nog elf seconden op de klok maakte en de verlenging leek een feit. Leek inderdaad, want in de laatste aanval kreeg Bijsterbosch nog een schot. Die miste hij, maar Daan Reijgersberg pakte de rebound. In de dying seconds van de wedstrijd schoot Bijsterbosch nog eens en gelijktijdig met de zoemer viel de bal door de korf. Met zijn zevende doelpunt van de avond was het Noah Bijsterbosch die Unitas op schitterende wijze naar de Kenonz Korfbal League schoot. Voor TOP een heel zure nederlaag, maar er valt nog wat te halen. In de play-downserie met KCC/CK Kozijnen heeft de ploeg van Ruben Boode en Daniel Harmzen nog een kans om promotie af te dwingen, al zal men eerst de wonden moeten likken. Unitas vierde het feestje met alles dat oranje-zwart was: een jaar nadat de Harderwijkers degradeerden, keren zij terug op het hoogste niveau. (Uitslag: 18-17)

Foto: Winanda van Zwamen

Gerelateerde artikelen

Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Traditiegetrouw worden aan het einde van het seizoen de Korfbal Leagueverkiezingen gehouden. In zes categorieën worden de prijzen verdeeld, per categorie zijn er drie genomineerden. De nominaties zijn nu bekend! Beste speelster: Nienke Hintzbergen (PKC/Vertom) Daniëlle Boadi (DVO/Transus) Brett Zuijdwegt (PKC/Vertom) Beste speler: Richard Kunst (PKC/Vertom) Daan Preuninger (Fortuna) Jelmer Jonker (PKC/Vertom) Beste speelster U21: […]
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 7
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 7
Op Bevrijdingsdag stond voor de Dameskorfbal Topklasse gewoon de zevende speelronde op het programma. Met veel spannende wedstrijden! Bij maar liefst vier van de zes wedstrijden was er een eindstand van slechts één goal verschil. Topklasse A Spes/VIOS – Be Quick Spes/VIOS verloor in de zaal nog tweemaal van Be Quick in de play-offs, dus […]
Lees meer
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #2
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #2
Na een korfbalvrij weekend rondom Koningsdag werd er afgelopen weekend weer een speelronde in de Ereklasse afgewerkt. Een paar dagen eerder speelden zaalfinalisten PKC en DVO al een doordeweekse wedstrijd.
Lees meer

Topartikelen

Beachkorfbal
Volg het WK Beachkorfbal
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal