Skip to the main content

Korfbal League 2 – play-offs #3

Korfbal League 2

De allesbeslissende derde ronde in de ‘best of three’ serie in de Korfbal League 2. DSC vs. TOP en AWDTV vs. Unitas. Beide wedstrijden waren spannend tot het einde en leverden uiteindelijk toch enigszins verrassende finalisten op voor de finale op zaterdag 6 april.

AWDTV/IJskouddebeste – Unitas/Perspectief
De thuisploeg was getergd, gaf ook coach Maarten van Brenk aan in het interview voorafgaand aan de wedstrijd. ‘Do or die’. Na een korte fase van aftasten en spanning was het Mike van Boven die van ver Unitas op 0-1 zette maar daarna was het momentum bij AWDTV. Met vier goals op rij van de vier mannen werd het eerste gaatje geslagen (5-2). AWDTV pakte veel rebounds en veel herhalingen, en al na tien minuten besloot de staf van Unitas te wisselen: Thomas Hoekstra kwam aanvallend voor Mark Kreikamp, die verdedigend wel terug kwam. Bovendien ging Unitas in het vak met Sabine Verhoef en Laura van Winkoop wat meer de vrouwen zoeken. Even kon AWDTV een gaatje van twee á drie goals houden, maar vanaf 8-5 slaagde Unitas er in om het gat weer te dichten. Na een fase waarin het tot 11-11 gelijk op ging, nam Verhoef haar ploeg bij de hand en leidde de Harderwijkers naar een voorsprong van drie bij rust: 12-15. Na rust kroop AWDTV stukje bij beetje terug in de wedstrijd. Op 17-18 kreeg Unitas een strafworp voor twee verschil, maar toen deze na wat consternatie genomen werd, maakten de bezoekers een fout bij de onderlinge afstand, waardoor de goal niet telde. Zoals wel vaker in de sport, kreeg AWDTV even later ook een strafworp en Stijn Hoekstra met zijn derde van de avond, zette beide ploegen weer op gelijke hoogte (18-18). Vanaf dat moment vielen de goals om en om, maar was het steeds Unitas dat op voorsprong kwam. Van Boven was – net als in de thuiswedstrijd afgelopen zaterdag – belangrijk met veel doelpunten in de tweede helft, ondanks de druk die hij kreeg van Mick Snel. Schitterend was ook de buzzerbeater van Stijn Hoekstra voor de 22-22, onder heel hoge druk. Na de 22-23 van Noah Bijsterbosch kreeg AWDTV kansen op de gelijkmaker, maar hij viel niet. Met nog drie minuten op de klok en een strafworp voor Unitas, nam AWDTV een time-out. Desalniettemin maakte Renée Havenaar de strafworp en zo werd het 22-24. Opnieuw kwam Thomas Hoekstra binnen de lijnen bij de oranje-zwarten. Bij AWDTV werd er haast gemaakt, maar de schoten vielen niet. Bovendien kreeg Stijn Hoekstra vlak voor tijd nog een gele kaart, hij moest vanaf de bank toezien hoe zijn broer Thomas met nog anderhalve minuut op de klok de beslissende 22-25 binnenschoot voor Unitas. In de resterende speeltijd kreeg AWDTV nog wel een strafworp, die verzilverd werd door Mick Snel, maar het was niet meer genoeg om er een verlenging uit te slepen. Enigszins verrassend plaatste Unitas zich dus ten koste van AWDTV voor de finale van de Korfbal League 2. (Uitslag: 23-25)

DSC – TOP/IAA fresh
In de allesbeslissende derde play-off was de beginfase in Eindhoven voor TOP. Of misschien nog specifieker, voor Nick Pikaar, die bij een stand van 1-4 na zeven minuten drie goals voor zijn rekening had genomen. De thuisploeg had het aanvallend gezien lastig, mede door de goede verdedigende druk van TOP. Waar de DSC veel nul- en éénschotsaanvallen had, kon TOP blijven herhalen. Echter, TOP profiteerde niet optimaal van de slechte start van DSC, waardoor de schade voor de Eindhovenaren beperkt bleef. Langzaam maar zeker kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en de stand werd weer gelijk getrokken: 7-7. Robert Roubos en Coen Spoor waren inmiddels van vak gewisseld, zodat laatstgenoemde Nick Pikaar mocht gaan proberen te beteugelen. Het momentum leek in deze fase van de wedstrijd te verschuiven naar DSC, maar de ploeg beloonde zichzelf aanvallend niet en kreeg aan de andere kant de dames van TOP onvoldoende onder controle. Jill Heijink en Fenna Jagtman zorgden vlak voor rust voor een 7-9 voorsprong voor de Sassenheimers. Na rust waren het broer en zus Roubos, die nu bij elkaar in het vak stonden, die het verschil maakten voor DSC. Zij scoorden de 8-9 en de 9-9 en even later ook de 11-10 en 12-10. Daarmee stond DSC voor het eerst op voorsprong. TOP had het zwaar in deze fase van de wedstrijd en kwam maar zeer moeizaam tot scoren. Bovendien had Jagtman het veld geblesseerd verlaten na een vervelende botsing. Haar vervangster Maaike van der Willik kreeg verdedigend geen grip op Maaike Roubos en werd na twee tegengoals weer gewisseld. Milou Schuiling mocht het gaan proberen tegen Roubos, maar laatstgenoemde gaf direct een statement af door van afstand de 14-11 te scoren, haar vierde van de avond. De voorsprong werd echter weggepoetst toen TOP ook weer begon te scoren. Spoor had tot dan toe zeer verdienstelijk verdedigd tegen Pikaar, maar kon niet voorkomen dat Pikaar de stand van 13-15 naar 15-15 wist te brengen. Een bloedstollend spannende slotfase volgde, waarin TOP via Julia Schuiling weer op voorsprong kwam: 16-17. Pikaar leek de wedstrijd met nog minder dan een minuut te spelen te beslissen door de 16-18 binnen te gooien, maar Spoor scoorde met nog 30 seconden op de klok de 17-18. Vervolgens kreeg Milou Schuiling de kans om het vanaf de strafworpstip definitief af te maken, maar zij miste. Nog één kans voor DSC dus, maar Timo de Wit slaagde er niet in om van afstand te scoren. De finaleplaats is dus voor TOP, wat betekent dat de nummers drie en vier van de reguliere competitie het in de finale van de Korfbal League 2 tegen elkaar op gaan nemen. (Uitslag: 17-18)

Finale Korfbal League 2
Zaterdag 6 april – PKC-hal, Papendrecht
20.00 uur: Unitas/Perspectief – TOP/IAA fresh

Foto: Helly Bonet

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League - playdowns #1
Korfbal League Korfbal League 2
Kenonz Korfbal League - playdowns #1
De strijd om het laatste plekje in de Kenonz Korfbal League volgend seizoen gaat tussen KCC/CK Kozijnen - de nummer 9 van dit seizoen - en TOP/IAA fresh, de verliezer van de finale van de Korfbal League 2. Het eerste duel in deze best of three serie werd gespeeld in Sassenheim.
Lees meer
Korfbal League 2 - finale
Korfbal League 2
Korfbal League 2 - finale
Een stampvolle PKC-hal was zaterdagavond 6 april het decor van de finale van de Korfbal League 2. En zoals het finales betaamd was het niet altijd even goed, maar bloedstollend spannend tot de laatste seconde. Letterlijk. Noah Bijsterbosch werd de man van de avond voor Unitas: hij schoot de Harderwijkers met een buzzerbeater naar promotie.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap - play-offs #2
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League Recap - play-offs #2
De finalisten zijn bekend! De strijd om de landstitel in de finale van de Kenonz Korfbal League zal gaan tussen PKC/Vertom en DVO/Transus. Rotterdam Ahoy kleurt wederom groen en wit, net als vorig jaar.
Lees meer

Topartikelen

A-jeugd Hoofdklasse Dameskorfbal Korfbal League Korfbal League 2
Slotfase zaalcompetitie '23-'24
TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal