Skip to the main content

Korfbal League 2, Round-Up #3

Korfbal League 2 Topkorfbal

Dat de Korfbal League 2 alles behalve voorspelbaar is, werd nog maar eens benadrukt in speelronde drie. HKC verloor voor het tweede weekend op rij nipt, AW.DTV versloeg in Arnemuiden het Zeeuwse TOP en de derby tussen TOP (S) en Fiks werd een prooi voor de thuisploeg.

DSC – DeetosSnel
Een week eerder won DSC nog knap van HKC, deze week moest de ploeg uit Eindhoven zijn meerdere erkennen in DeetosSnel. Beide ploegen gaven in de eerste helft veel verdedigende druk en legden belangrijke scorende spelers aan banden. Zo kwam Thije Antheunisse in de eerste helft tot slechts één doelpunt en schakelde Mees Oppe (DeetosSnel) Robert Roubos goed uit. De 10-10 ruststand was dan ook een goede afspiegeling van het spel de eerste helft. De tweede helft kwam moeizaam op gang, maar met nog tien minuten te spelen schoot Nout van der Wal met zijn vijfde goal DeetosSnel op twee verschil (16-18). Een minuut (16-19) later raakte Antheunisse zodanig geblesseerd dat hij niet verder kon, Florian Bastiaens was zijn vervanger. DSC knokte zich terug in de wedstrijd, tot 18-19 toen Quinty de Kroon de Dordtenaren weer op twee verschil schoot. Opnieuw moest DSC in de achtervolging en de slotfase van de wedstrijd was een hectische. Desalniettemin kon DeetosSnel aan de goede kant van de score blijven en de punten pakken. Leon Simons was later in een interview op de livestream tevreden en was van mening dat zijn ploeg terecht gewonnen had, maar het had volgens Simons beide kanten op gekund. (Uitslag: 21-22)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Tempo
Bij Tempo stond Elma Schreuder voor het eerst weer in de basis op de plek van de vorige week geblesseerd geraakte Marjolein Vonk. Beide ploegen begonnen aanvallend onrustig met veel fouten en een gemiste strafworp van Noah Kuiper. Weinig doelpunten in die beginfase, na acht minuten stond er slechts een 2-2 stand op het bord toen Kuiper geblesseerd het veld moest verlaten en vervangen werd door Yoran Marck. Beide ploegen waren slordig in de afronding, het bleef lang 3-3 met veel éénschotsaanvallen. Tien minuten voor rust pakte Tempo dankzij een goal van Stijn Eilers de eerste voorsprong (3-4) waarna de staf van Dalto een time-out aanvroeg. Vlak daarna kreeg Jelle Steenbeek een groene kaart wegens aanmerkingen op de arbitrage, met als gevolg dat hij vijf minuten op de bank plaats moest nemen. In het resterende deel van de eerste helft bleven beide ploegen dichtbij elkaar, Dalto gaf veel pressie waar Tempo moeite mee had. Anderzijds zakte Tempo goed terug op de rebound en pakte zo veel ballen. Dat alles resulteerde in een 7-7 ruststand. Na rust paste Dalto-coach Barry Schep een aantal wissels toe om zijn ploeg beter in de wedstrijd te krijgen, maar dat sorteerde te weinig effect. Op 8-8 miste Lotte van Montfort een strafworp en in de tegenaanval maakte Marck het afstandsschot wel. Langzaam maar zeker kreeg Tempo de overhand en de Alphenaren liepen uit naar een verschil van vier (8-12). Dankzij een droge knal van René Siedsma en een benutte vrije bal van Mathijs den Ouden kwam Dalto terug tot twee verschil. Alle wissels van Schep hadden niet genoeg effect, Dalto bleef tegen een achterstand aankijken en kreeg het gat niet dicht, in een heel stugge wedstrijd. Sanne Broeksma (coach Tempo) was na afloop in een interview op de livestream blij met de punten maar was kritisch op het spel. Jesper Oele (Dalto) was ook kritisch, met name op het afrondingspercentage en de aanvallende keuzes die Dalto maakte. (Uitslag: 17-19)

TOP/IAA fresh – Fiks
De derby tussen TOP en Fiks leverde een leuke wedstrijd op met veel stevige duels. De thuisploeg nam vanaf de start van de wedstrijd het initiatief in handen en kwam op een 3-0 voorsprong ondanks het strakke verdedigen van Fiks op de ballijnen. Echter, Fiks bleef rustig en vol vertrouwen en schoot zichzelf terug in de wedstrijd (4-3). Aan de kant van TOP was Thimo Winter hot in de beginfase, hij schoot een hoog percentage (60%) en maakte drie van de eerste zes Sassemse doelpunten. Er ontspon zich een spannende wedstrijd, niet altijd even goed maar wel met veel intensiteit van beide ploegen. Vierenhalve minuut voor rust schoot Dominic van Welzen Fiks voor het eerst op voorsprong (8-9) maar twee minuten later waren de rollen weer omgedraaid en bij rust was het verschil nog altijd één goal in het voordeel van de thuisploeg (11-10) dat ook een hoger afrondingspercentage had (27% tegenover 19% voor Fiks). Binnen tien seconden na rust trok Mart Hortensius de stand weer gelijk. Daarna duurde het een poosje voor de wedstrijd los wilde komen en geen van beide ploegen kon in de eerste fase na rust een gaatje slaan. Bij het aanbreken van het ‘Sassems kwartiertje’ was het Jill Heijink die met haar derde doelpunt van de avond TOP weer op twee verschil bracht (16-14). Er gebeurde veel en bij een duel om de reboundpositie liep Youp Coli (Fiks) tegen een groene kaart op. Bovendien werd op 21-18 een buzzerbeater van Fiks afgekeurd en nadat het spel weer hervat was, scoorde TOP wel. Geen 21-19 maar 22-18 dus en dat was het breekpunt in de wedstrijd voor Fiks. TOP liep uit naar vijf verschil (26-21) en hoewel Fiks de schade nog kon beperken tot drie kwam de winst voor de thuisploeg niet meer in gevaar. Bas Harland gaf na de wedstrijd in een interview aan dat hij vond dat er meer ingezeten had voor Fiks, TOP-coach Aad van Rijthoven was heel blij met de punten en de manier waarop zijn ploeg de wedstrijd uitspeelde. (Uitslag: 26-23)

TOP (A) – AW.DTV
De minste doelpunten vielen zaterdagavond in Arnemuiden, waar AW.DTV op bezoek ging bij TOP. Ilona van den Berg stond bij AW.DTV in de basis en zij bewees direct in het begin van de wedstrijd haar waarde door van ver de 0-2 binnen te schieten. Pas na zesenhalve minuut in de eerste helft zette Janine Marijs ‘haar’ TOP ook op het scorebord. TOP had het ook in de rest van de eerste helft moeilijk en AW.DTV kon via 2-6 uitlopen naar een 3-10 ruststand. De Amsterdammers konden vaker herhalen en stonden goed te verdedigen. Doordat zij veel verdedigende rebounds pakten had TOP moeite met het spelen van langere aanvallen. Na rust viel er weinig meer te genieten. TOP kwam wel dichterbij, tot 9-12, maar vervolgens bouwden de bezoekers het verschil weer op tot vijf doelpunten (10-15) met nog zevenenhalve minuut op de klok. Beide ploegen kwamen in de resterende tijd nog slechts één keer tot scoren. Niet goed dus, maar belangrijke punten voor AW.DTV. (Uitslag: 11-16)

Oost-Arnhem – HKC
Het duel tussen Oost-Arnhem en HKC was er één om van te smullen. Na de eerste voorsprong van HKC (0-2) ging het tot aan 7-7 gelijk op, er werd gekozen om achter te verdedigen, niet per se leuk om naar te kijken maar wel effectief. Na de slechte wedstrijd van vorige week stond er nu wel een veel beter Oost-Arnhem, maar in het laatste stuk van de eerste helft moest de thuisploeg toezien hoe HKC uitliep naar 9-13. De staf van HKC had inmiddels Jop Brouwer – die moeite had met de lange armen en de reboundkracht van Krijn van het Kaar – gewisseld voor Sanne Langedoen. In de laatste minuten voor rust lukte het Oost-Arnhem dankzij twee doelpunten van Mathijs Baerends om de voorsprong te verkleinen naar slechts één doelpunt (12-13) en daarmee was er nog van alles mogelijk in sporthal Valkenhuizen. In de beginfase van de tweede helft is het spel identiek aan dat in de eerste. HKC had het initiatief, maar Oost-Arnhem kon goed counteren en daar door bleven beide ploegen dichtbij elkaar. Daarna liep de ploeg van Marien Ekelmans uit naar een verschil van drie (17-20) en zag Oost-Arnhem ook nog een strafworp van Nynke Lokhorst mis gaan. Toen Lokhorst even later na een goede actie wederom op de strafworpstip stond, ging ook deze er niet in en was dat het moment voor HKC de wedstrijd te beslissen. Dat deden de Hardinxvelders echter niet, Oost-Arnhem bleef aan het elastiek. Waar alle toverballen van Baerends vorige week nog mis gingen, vielen ze nu wel goed en dus kroop de thuisploeg weer naast HKC (20-20). In de laatste tien minuten gebeurde er van alles, Oost-Arnhem pakte een voorsprong van twee punten (22-20) toen Mabel Havelaar (HKC) met een groene kaart voor doorslaan in het gezicht van Fenna de Jong voor vijf minuten naar de kant moest. Als even later ook Brouwer de groene kaart getoond krijg na een overtreding op Van het Kaar kan Oost-Arnhem uitlopen naar drie verschil en lijkt de thuisploeg de zege binnen te slepen (24-21). Op karakter knokte HKC zich terug in de wedstrijd en met nog vijf minuten op de klok stond het ‘gewoon’ weer gelijk: 25-25. In de slotfase vielen er nog veel doelpunten, HKC pakte een voorsprong maar met nog een minuut op de klok schoot Willemien Kragt zonder rebound de 28-28 binnen. Bas Broenink zette een halve minuut voor tijd de thuisploeg op een voorsprong en hoewel HKC nog meerdere kansen kreeg bleek dat het beslissende doelpunt. Na afloop kreeg Danny den Dunnen nog een gele kaart voor commentaar op de arbitrage maar voor de uitslag maakte dat niet meer uit. (Uitslag: 29-28)

Stand in de KL2

W P
1. DSC 3 4
2. Oost-Arnhem 3 4
3. Dalto 3 4
4. DeetosSnel 3 4
5. Tempo 3 4
6. AW.DTV 3 4
7. HKC 3 2
8. TOP (S) 3 2
9. TOP (A) 3 2
10. Fiks 3 0

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

A-jeugd zaal Hoofdklasse '23/'24 - #1
A-jeugd Hoofdklasse
A-jeugd zaal Hoofdklasse '23/'24 - #1
Het zaalseizoen is weer van start, ook voor de A-jeugd. In de AHKA trok promovendus Unitas A1 de goede lijn van het veld door, en Dalto A1 won verrassend ruim van DOS '46 A1. In de AHKB zette Albatros A1 een heel dikke uitslag neer en ook Fortuna A1 won met groot verschil.
Lees meer
VIDEO: Kenonz Korfbal League 2023-2024!
Korfbal League Topkorfbal
VIDEO: Kenonz Korfbal League 2023-2024!
We tellen af naar de start van de Kenonz Korfbal League '23/'24! Op zaterdag 18 november om 17.30 uur openen promovendus HKC/Creon Kozijnen en regerend landskampioen PKC/Vertom het bal. Let's go!
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 1
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 1
Spanning en sensatie in de eerste speelronde van de Dameskorfbal Topklasse. Be Quick en DDW vochten een bloedstollend spannend duel uit, net als De Korfrakkers en VIOS/Spes. DDW en VIOS/Spes trokken aan het langste eind. Verder pakten Rooi en Rosolo hun eerste punten.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League