Skip to the main content

Korfbal League 2, Round-Up #7

Korfbal League 2 Topkorfbal

De laatste speelronde van 2022 vond plaats op de dag voor Kerst. Dalto sloot het jaar 2022 af met een overwinning en bleef daarmee koploper, terwijl AW.DTV en DSC op twee punten volgen. Onderaan de ranglijst slaagde Fiks er opnieuw niet in om punten te pakken.

AW.DTV – Dalto
De koploper uit Driebergen mocht zaterdag al vroeg aantreden in Amsterdam tegen de nummer twee van de ranglijst. Dalto verdedigde goed en had over in de rebound, maar zocht het aanvallend te moeilijk waardoor AW.DTV toch een voorsprong van twee kon pakken (5-3 en 6-4). Daarna kende de thuisploeg een mindere fase en Dalto boog de achterstand om naar een voorsprong. Van 6-4 werd het 7-14 en het duurde lang voor AW.DTV weer tot scoren kwam. Zo’n drie minuten voor tijd liep Kenny Lauf bovendien tegen een groene kaart aan. De slotfase van de eerste helft was matig van beide ploegen en bij rust was het 8-14. Hoewel de bezoekers na rust eerst nog verder uit liepen, kwam AW.DTV enigszins terug. Het verschil werd – vooral dankzij doelpunten van Ilona van den Berg – teruggebracht tot vier (13-17) maar Dalto bleef eigenlijk de hele wedstrijd in controle. Zo sluit Dalto 2022 af als ranglijstaanvoerder van de Korfbal League 2. (Uitslag: 19-25)

Oost-Arnhem – TOP/IAA fresh
Een belangrijke wedstrijd voor Oost-Arnhem dat de punten hard nodig had om de aansluiting met de middenmoot niet te verliezen. Dat was te merken in het spel van de thuisploeg in de eerste helft, aanvallend was het aarzelend en moeizaam wat Oost-Arnhem liet zien. Verdedigend hielden beide ploegen de eerste achter, waardoor het bij vlagen lang duurde voor er kansen gecreëerd werden. Over en weer werden er verdedigend veel ballen onderschept. Tot 7-7 ging het gelijk op, tot bij TOP Thimo Winter in de ploeg kwam. Vier doelpunten van hem brachten het verschil op vier voor rust (8-12). De tweede helft werd stukken beter dan de eerste helft. Hoewel TOP direct na rust het verschil naar zes bracht, begonnen bij Oost-Arnhem de dames mee te scoren en dat was van levensbelang voor de thuisploeg. Stukje bij beetje kwam Oost-Arnhem er beter in, Bas Broenink en Mathijs Baerends pakten verdedigend veel ballen en de thuisploeg sloop dichterbij. De zevende van Rick Verdouw – na een perfect getimede aansteun van Willemien Kragt – bracht Oost-Arnhem weer op gelijke hoogte (19-19). Er braken vijf spannende slotminuten aan waarin het stuivertje wisselen werd. Drieënhalve minuut voor tijd zette Fenna de Jong Oost-Arnhem op voorsprong (24-23) en nadat Stan Postma noodgedwongen gewisseld moest worden bij TOP gooide Krijn van het Kaar aan de andere kant de wedstrijd op slot. Heel belangrijke punten dus voor Oost-Arnhem dat veel veerkracht toonde. (Uitslag: 26-23)

DSC – Fiks
Bij DSC stonden jongelingen Daan van Montfort en Coen Spoor in de basis, omdat de Eindhovenaren te kampen hebben met een behoorlijk gevulde ziekenboeg. Beide ploegen gingen als een razende van start en na vijf minuten stond het al 5-5. Daarna ging de storm liggen en werd het rommelig en onrustig. DSC had duidelijk moeite met het fysieke spel en de druk van Fiks en kwam er aanvallend moeilijk uit, maar ook de bezoekers hadden het aanvallend niet gemakkelijk. Alleen Dominic van Welzen wist zich daar enigszins aan te onttrekken, hij was voor rust goed voor de helft van de doelpunten van de ploeg uit Oegstgeest. Bij DSC kwamen de goals vooral van de dames, alleen Van Montfort had een goaltje meegepikt. Bij rust was het 9-10. Na rust ontspon zich een tweede helft die qua doelpunten erg spannend werd maar qua spel niet echt aantrekkelijk was om naar te kijken. Er werd veel gemopperd op de arbitrage en de fysieke duels bleven aanwezig. Bij DSC moest er veel komen van Maaike Roubos, die keer op keer liet zien dat zij van onschatbare waarde is voor de Eindhovenaren. Fiks had steeds het voortouw tot DSC drie keer op rij wist te scoren en met nog zo’n vijf minuten te spelen een voorsprong van twee doelpunten had (19-17). Roubos maakte één minuut voor tijd haar achtste (20-18) maar Lianne Anholts verkleinde het gaatje weer tot één. 22 seconden voor tijd leek Robert Roubos de beslissing te brengen, maar zes seconden later vond Jan Anholts de korf (21-20). In de absolute slotfase was er nog een hoop commotie en kreeg Fiks nog de kans om via de vrije bal in ieder geval een punt over te houden aan het duel, maar daar slaagde de ploeg van Bas Harland niet in. (Uitslag: 21-20)

TOP (A) – Tempo
Tempo begon niet scherp aan het duel in Arnemuiden, TOP daarentegen had minder kansen nodig in de beginfase. Dankzij goed reboundwerk konden de Alphenaren blijven herhalen en dat leverde uiteindelijk wel resultaat op. Tot 4-4 ging het gelijk op maar paar snelle goals van Tempo achter elkaar brachten het eerste verschil op het scorebord (4-8). Echter, TOP liet zich niet gek maken en dichtte het gaatje (9-9). Het spel golfde op en neer en nog voor rust kon Tempo opnieuw uitlopen (10-13 ruststand). De thuisploeg kwam goed uit de rust, pakte verdedigend veel ballen en poetste in een ommezien de achterstand weer weg. Bij Tempo kwam Jelle Steenbeek voor meer aanvallende dreiging en hij deed direct waar hij voor gebracht werd. In zijn eerste aanval kreeg hij legio kansen en versierde hij uiteindelijk een strafworp die hij – na de time-out van TOP – verzilverde. Het initiatief was bij de Alphenaren maar na de 16-17 van Jelle Steenbeek kwam TOP onder aanvoering van Anita de Ridder die in de verdediging haar mannetje stond terug. Haar harde werken werd in de aanval beloond en halverwege de tweede helft stond TOP op twee verschil (19-17). Tempo leek het spoor bijster, maar Yoran Marck zette met twee treffers op rij Tempo weer op gelijke hoogte (20-20). Met nog één minuut op de klok was het De Ridder die met haar zevende doelpunt opnieuw de thuisploeg op voorsprong zette en hoewel Tempo nog een aantal kansen kreeg voor de gelijkmaker lukte het niet om nog een punt uit het vuur te slepen. (Uitslag: 21-20)

DeetosSnel – HKC
Een belangrijk duel voor zowel DeetosSnel als HKC met het oog op de ranglijst: DeetosSnel pakte zes punten uit zes wedstrijden, HKC had er vijf. De thuisploeg begon goed met een 2-0 voorsprong maar daarna was het HKC dat de klok sloeg. De ploeg van Marrien Ekelmans stond goed te verdedigen en had over in de rebound waardoor er veel herhaald kon worden. Met name Merijn Sevenhuysen stond in de eerste helft goed te schieten en de bezoekers konden uitlopen naar 3-8. DeetosSnel moest hard werken voor de kansen en had moeite met de afronding, maar knokte zich terug tot twee verschil (7-9) waarop Sevenhuysen met zijn vierde – tegen een afrondingspercentage van 50% – HKC weer wat lucht gaf. Bij rust was het verschil drie goals (8-11) en kon het nog alle kanten op. Echter, de Hardinxvelders kwamen sterk uit de kleedkamer: al na veertien seconden in de tweede helft was het raak voor Veerle Havelaar. Na de 9-13 brak er een lange doelpuntloze periode aan van beide ploegen maar toen Jop Brouwer met twee goals op rij de ban brak was het direct gespeeld. Het duel ging als een nachtkaars uit en hoewel het verschil uiteindelijk van zeven (11-18) nog terug werd gebracht tot drie dankzij onder andere Mees Oppe die aan Dordtse kant topscorer werd, was het nooit echt spannend in Dordrecht. HKC pakte belangrijke punten, al zal Ekelmans wellicht niet helemaal tevreden terugkijken op de slotfase. Voor DeetosSnel is er werk aan de winkel in het nieuwe jaar. (Uitslag: 15-18)