Skip to the main content

Korfbal League Recap #1

Korfbal League Topkorfbal

Onder toeziend oog van NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen openden Fortuna/Delta Logistiek en PKC/SWKGroep vrijdagavond in Delft het nieuwe Cashback World Korfbal Leagueseizoen. Zaterdagavond was het woord aan de overige acht ploegen. KZ/Thermo4U en TOP/SolarCompleet maakten er een zeer spannend duel van dat uiteindelijk onbeslist bleef. Celeste Split kon met zes seconden te spelen te winst voor TOP binnenschieten, maar miste de vrije bal. Het mediaoverzicht van speelronde 1 vind je hier.

Tempo – LDODK/Rinsma Modeplein

Voor het eerst in de clubhistorie speelde Tempo een zaalwedstrijd op het allerhoogste niveau. De debutant kreeg LDODK op bezoek. Tempo begon goed aan de wedstrijd en kon via tussenstanden van 4-1 uitlopen naar een 9-5 voorsprong. LDODK kwam echter beter in de wedstrijd en kon op gelijke hoogte komen: 9-9. Daarna was het stuivertje wisselen en stonden beide ploegen om en om aan de goede kant van de score. Uiteindelijk was het Lieneke Pries die LDODK met een voorsprong de rust in schoot door een vrije bal te benutten: 12-13. Direct na rust leek LDODK het beslissende gat te slaan (12-16). Maar Tempo gaf niet op en kwam goed terug tot 17-18. Marloes Frieswijk zorgde voor de belangrijke 17-19. Deze voorsprong gaf de uitploeg niet meer uit handen en met nog vier minuten te spelen schoot Christian Dekkers LDODK naar zes doelpunten verschil: 18-24. Hiermee was de wedstrijd gespeeld. Uiteindelijk floten de scheidsrechters af bij een stand van 20-25 eindstand. Hiermee zijn de eerste punten binnen voor de ploeg uit Gorredijk. Erwin Zwart werd topscorer met negen doelpunten. (Uitslag: 20-25)

KZ/Thermo4U – TOP/SolarCompleet

Voor beide ploegen was dit meteen een belangrijke wedstrijd in de strijd om de top vier. Alwin Out scoorde het eerste doelpunt van de wedstrijd vanaf de strafworpstip, maar Paul Anholts kon meteen daarna gelijk maken, ook vanaf de strafworpstip. Gedurende de eerste helft ging het gelijk op waarbij de ploegen om en om het initiatief hadden. KZ vocht zich na een 5-8 achterstand weer terug in de wedstrijd: 8-8. Uiteindelijk mocht Mick Snel met nog één seconde op de klok aanleggen vanaf de strafworpstip waardoor hij de ruststand bepaalde op 13-14 in het voordeel van de Sassemers. KZ kwam na rust goed uit de startblokken en boog de achterstand om in een 15-14 voorsprong. Echter, Celeste Split kon nu weer namens TOP gelijk maken. Daarna was het TOP dat vaak aan de goede kant van de score stond, maar nooit echt uit kon lopen. Met nog minder dan twee minuten te spelen was het Mick Snel die met zijn dertiende doelpunt van de wedstrijd TOP op voorsprong schoot: 27-28. Maar daarna was het Anna Kriek die namens KZ, met nog negen seconden op de klok, de gelijkmaker weer binnen schoot: 28-28. TOP kreeg in de resterende tijd nog de ultieme kans op de overwinning, maar Split miste de vrije bal waardoor de scheidsrechter bij 28-28 affloot. Een spannende wedstrijd waarin de punten gedeeld worden. Topscorers werden Mick Snel (dertien goals) en Marjolijn Schenk (zeven treffers). (Uitslag: 28-28)

DVO/Accountor – Blauw-Wit

Blauw-Wit begon het nieuwe Korfbal League seizoen met een bezoek aan DVO. De wedstrijd startte flitsend en binnen drie minuten stond er al een 3-3 tussenstand op het scorebord. Daarna was het DVO die aan de hand van Gertjan Meerkerk uit kon lopen naar een 11-6 tussenstand. Meerkerk had op dat moment al vijf doelpunten op zijn naam staan. Blauw-Wit werkte hard en vocht zich terug in de wedstrijd: 12-11. Robbe de Wit zorgde er van afstand voor dat het verschil weer naar twee werd gebracht. Uiteindelijk werd er met een stand van 15-12 gerust. Na rust was het DVO dat de overhand had en uit kon lopen naar een comfortabele 23-16 tussenstand. De wedstrijd leek gespeeld. Echter, Blauw-Wit vocht zich nogmaals terug in de wedstrijd door veel strafworpen te benutten: 23-20. Dichterbij konden de Amsterdammers niet komen, waardoor de Bennekommers opnieuw uit konden lopen. Zij deden dit aan de hand van een heersende Chris van Haren in de rebound. Hierdoor kon De Wit aan blijven leggen. Uiteindelijk liepen ze uit naar een einduitslag van 30-24. Meerkerk en De Wit werden topscorers met respectievelijk elf en acht doelpunten. (Uitslag: 30-24)

DOS’46 – GG/IJskoud de Beste

DOS’46 startte zonder de geblesseerde Fenna de Jong (achillespeesblessure). Zij werd vervangen door Marieke Klaver. DOS’46 startte scherp aan de wedstrijd en al snel stond er een 3-0 voorsprong op het scorebord. Zowel in de aanvallende als verdedigende rebounds heerste de ploeg uit Nijeveen. Carlo de Vries zorgde voor het eerste doelpunt aan de kant van Groen-Geel. Echter, DOS’46 was de betere ploeg waardoor het de voorsprong rustig uit kon bouwen naar een 11-5 tussenstand. In deze fase was de ploeg uit Wormer nog niet scherp genoeg in de afronding. Echter, de thuisploeg werd wat slordiger in de eindfase, waardoor Groen-Geel toch nog wat terug kon doen voor rust: 11-8. Na rust was het weer DOS’46 dat sterker startte en door ging met scoren. Het liep uit naar een 18-11 voorsprong. Groen-Geel was niet bij machte om het DOS’46 lastiger te maken waardoor DOS’46 uiteindelijk uit kon lopen naar een 26-15 einduitslag. Een verdiende overwinning voor de thuisploeg. (Uitslag: 26-15)

Fortuna/Delta Logistiek – PKC/SWKGroep

Daan Preuninger scoorde namens Fortuna middels een afstandschot het eerste doelpunt van het seizoen. In de eerste helft maakten Preuninger en Nik van der Steen beiden vier doelpunten, bij PKC was met name Maaike Steenbergen op schot, zij maakte in het eerste bedrijf drie goals uit vijf schoten tegen Mirjam Maltha. Bij rust had Fortuna een gaatje van drie doelpunten (13-10). In de tweede helft ging Van der Steen vrolijk verder met scoren en leek Fortuna af te stevenen op een overwinning. Echter, PKC knokte zichzelf – ondanks de groene kaart van Richard Kunst – terug in de wedstrijd en in de laatste minuten kwamen de Papendrechters dankzij goals van Brett Zuijdwegt en Olav van Wijngaarden nog op gelijke hoogte. Van der Steen eindigde met tien goals als topscorer. (Uitslag: 22-22)

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Recap #12.1: TOP en Fortuna slaan eerste slag
Korfbal League Topkorfbal
Recap #12.1: TOP en Fortuna slaan eerste slag

In Papendrecht wist TOP/LITTA het eerste play-offduel tegen PKC/Vertom naar zich toe te trekken: 21-22. Later op de middag was Fortuna/Delta Logistiek in eigen hal KZ/Thermo4U de baas. Het was een echte play-offwedstrijd in Delft: het was niet goed maar wel spannend tot de laatste minuut.

Lees meer
Insta Talks: Lisanne de Bruin
Korfbal League Topkorfbal
Insta Talks: Lisanne de Bruin

In Insta Talks spreekt presentator Sjoerd Keizer spe(e)l(st)ers, coaches en arbiters uit de Korfbal League en put daarbij uit de vragen van fans, gesteld op het Instagram-kanaal van Korfbal.nl.

Lees meer
Goal van de Week 2021-2022 #2
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week 2021-2022 #2

Genoeg te kiezen na de tweede speelronde in de Korfbal League. Het leverde zes mooie doelpunten op voor de shortlist deze week, aan jou de keuze welke er als weekwinnaar door moeten.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Records: Op weg naar ronde getallen
Internationaal TeamNL Korfbal
VIDEO: Afscheid Snel, Split en Pikaar