Skip to the main content

Korfbal League Recap #10

Korfbal League Topkorfbal

Na speelronde tien zijn we over de helft van de reguliere competitie in de Cashback World Korfbal League. De eerste wedstrijd op deze bomvolle zaterdag was direct een zeer enerverend duel tussen PKC/SWKGroep en Fortuna/Delta Logistiek. In Amsterdam regende het doelpunten in de erg spannende degradatiekraker tussen Blauw-Wit en DVO/Accountor, in Sassenheim maakten TOP/SolarCompleet en KZ/Thermo4U het elkaar erg lastig en de noordelijke ploegen kwamen allebei tot winst. 

PKC/SWKGroep – Fortuna/Delta Logistiek

Zonder Daan Preuninger (dijbeenblessure) en Mirjam Maltha (rugblessure) trad Fortuna aan tegen PKC. De thuisploeg pakte een snelle 5-2 voorsprong, maar verslapte daarna en liet Fortuna terug komen en zelfs een 5-8 voorsprong pakken. Nik van der Steen, Thomas Reijgersberg en Fleur Hoek maakten in de eerste helft allen vier doelpunten voor Fortuna. Bij PKC was met name Julie Caluwé belangrijk, zij maakte er vijf. Bij rust was het 10-13. Na rust duurde het lang voordat er gescoord werd. Pas na zeven minuten brak Van der Steen de ban met zijn vijfde doelpunt (10-14). Daarna zag Daniël Hulzebosch zich genoodzaakt Sanne van der Werff van vak de wisselen om haar tegen Fleur Hoek te laten verdedigen, maar Hoek maakte vervolgens wel de 10-16.

Pas na twaalf minuten scoorde PKC de eerste goal na rust, via diezelfde Van der Werff. De time-out die Hulzebosch daarna nam, leek verandering te brengen bij PKC, twee goals op rij bracht de Papendrechters terug op 13-16. Er brak een bloedstollende slotfase aan, waarin PKC terug kwam tot 19-19 dankzij Caluwé, die een fantastische wedstrijd speelde. Van der Steen leek met een prachtige goal van afstand de winst binnen te halen voor Fortuna, maar het was Marijn van den Goorbergh die de 20-20 binnengooide, direct gevolgd door een time-out van Ard Korporaal. Fortuna kreeg nog één aanval maar ging door de schotklok heen en zag PKC in de laatste seconden nog een poging nemen. Echter, deze belandde op de voorkant van de korf en de rebound was voor Fortuna, waardoor beide ploegen – net als in de eerste ronde – de punten delen. (Uitslag: 20-20)

Blauw-Wit (A) – DVO/Accountor

Een degradatiekraker in Amsterdam. Bij winst zou Blauw-Wit op gelijke hoogte komen met DVO en zo ook wat meer afstand nemen van de degradatiezone. De Amsterdammers wilden daarom erg graag winnen en dat was goed te zien in de openingsfase: al na zes seconden spelen maakte Fleur Blötevogel het eerste doelpunt voor de thuisploeg. Het antwoord van DVO volgde al snel via een afstandsschot van Roos Scherrenburg. Dit was het startschot voor een spannende, doelpuntrijke avond. Na negen minuten spelen stond het al 9-9 en hierna was het DVO dat steeds het initiatief nam. Echter, Blauw-Wit scoorde goed mee en daardoor werd het gat nooit groter dan twee doelpunten. In een zeer vermakelijke eerste helft was Gertjan Meerkerk de uitblinker bij DVO: hij wist maar liefst zeven keer te scoren voor de rust. Bij de thuisploeg waren de doelpunten iets meer verdeeld: maar liefst zeven van de acht spelers maakten minstens een doelpunt in de eerste helft. Dit doelpuntenfestijn resulteerde in een 18-19 ruststand.

Na rust kwam Blauw-Wit via doelpunten van Kenny Lauf en Mike van der Reep voor het eerst weer op voorsprong. De thuisploeg kon deze voorsprong niet uitbreiden, want DVO schoot ook scherp in de openingsfase van de tweede helft en kwam zo weer op voorsprong. Zo bleef het spelbeeld hetzelfde in het tweede helft. Het enige verschil was dat Blauw-Wit, onder leiding van een erg sterk spelende Mandy Koelman, wat vaker op voorsprong wist te komen dan in de eerste helft. Beide coaches probeerden met meerdere wissels een betere grip op de wedstrijd te krijgen, maar het bleef tot de laatste minuten bloedstollend spannend. Vlak voor tijd stond DVO steeds aan de goede kant van de score, maar leek Blauw-Wit toch nog een punt binnen te slepen nadat Mandy Koelman na twee gemiste strafworpen vanaf afstand wél raak schoot. Richard van Vloten vroeg toen een time-out aan om zijn ploeg, ondanks die tegenvaller, moed in te spreken voor de laatste minuut van de wedstrijd. Die time-out pakte goed uit: Gertjan Meerkerk maakte in de slotseconden zijn twaalfde en allerbelangrijkste doelpunt: de 31-32. Blauw-Wit kreeg nog een aanval om de gelijkmaker te scoren, maar de Amsterdammers bleven steken op 31 doelpunten en dat was ditmaal niet genoeg om te winnen. (Uitslag: 31-32)

GG/IJskoud de Beste – DOS’46

In Wormer begon DOS’46 zonder de geschorste Jelmer Jonker aan de wedstrijd. De thuisploeg nam brutaal de voorsprong in de openingsfase: het eerste doelpunt van Stijn Hoekstra viel al na 40 seconden en daarna breidde de thuisploeg de voorsprong uit tot 3-0. DOS’46 kwam lastig in de wedstrijd en pas na vijf minuten maakte Pascal Frieswijk het eerste doelpunt voor de Nijeveners. Mede dankzij een gemiste strafworp van Max Malestein liep de thuisploeg uit naar een 5-1 voorsprong. DOS’46 knokte zich toen langzaamaan terug in de wedstrijd, maar doordat de dames van Groen-Geel goed mee scoorden lukte het de Nijeveners lange tijd niet om op gelijke hoogte te komen. Sterker nog, de thuisploeg liep alleen maar verder uit en tot overmaat van ramp kreeg Malestein, die ondanks de hoge druk van Kevin Dik scherp schoot, ook nog een groene kaart. Groen-Geel leek toen met een comfortabele voorsprong te gaan rusten, maar daar stak de erg goed spelende Harjan Visscher een stokje voor. Met onder andere drie doelpunten van hem knokte DOS’46 zich terug tot een 12-11 ruststand.

Beide ploegen begonnen vol energie aan de tweede helft. Groen-Geel kwam via Kevin Dik weer op twee verschil, maar toen bewees Harjan Visscher, die uiteindelijk elf doelpunten maakte, opnieuw zijn klasse door twee keer op rij te scoren. Vanaf dit moment had de uitploeg meer grip op de wedstrijd en lukte het Groen-Geel niet meer om op het verschil van twee te komen. Dankzij Leander Zwolle kwam de uitploeg voor het eerst op voorsprong en dat gaf DOS’46 de energie die het nodig had. De thuisploeg kwam nog een keer op gelijke hoogte, maar daarna besliste Geertje Hoekstra de wedstrijd door vlak voor tijd de 21-24 binnen te schieten. In de laatste minuten van de wedstrijd zette Groen-Geel nog even aan en het kreeg in de absolute slotfase zelfs een nog aanval voor de gelijkmaker, maar die leidde door een overtreding niet tot een schotpoging. Er was aan energie en sfeer geen gebrek in Wormer, maar toch kwam Groen-Geel weer net te kort. (Uitslag: 23-24)

TOP/SolarCompleet – KZ/Thermo4U

KZ begon in Sassenheim slordig aan de wedstrijd en daar maakte Sanne Jousma gretig gebruik van: zij scoorde de 1-0 voor de thuisploeg. Alwin Out trok de stand niet veel later weer gelijk en zo gingen de ploegen in de eerste helft gelijk op. De doelpunten waren schaars, maar soms wel erg fraai. Zo maakte Mick Snel, die erg goed in de wedstrijd zat, na een mooie actie zijn doorloopbal netjes af. Vlak voor rust zette KZ nog even aan en neemt scoorde binnen twee minuten nog drie keer. Dit resulteerde in een 8-11 ruststand. TOP begon vervolgens scherp aan de tweede helft. Vooral verdedigend stond de thuisploeg goed en zo knokten de Sassenheimers zich terug tot 10-11. Deze stand bleef vervolgens ongeveer vijf minuten staan, totdat Joost Hofman KZ toch weer op een verschil van twee bracht. In de fase die volgde speelde Mick Snel een erg belangrijke rol: hij zorgde ervoor dat zijn ploeg op gelijke hoogte kon komen. Barbara Brouwer zette vervolgens de thuisploeg eindelijk weer op voorsprong. Toen bracht TOP Julia Schuiling binnen de lijnen, die vorige week al een goede invalbeurt had. Zij bewees deze week opnieuw van grote waarde te zijn: met een slimme actie zorgde zij ervoor dat TOP op een verschil van twee doelpunten kon komen. Deze voorsprong gaf de thuisploeg niet meer weg en Mick Snel besliste de wedstrijd door vlak achter elkaar de 20-17 en 21-17 binnen te schieten. Uiteindelijk was het dus toch een goede avond voor de ploeg uit Sassenheim, die nog beter werd toen Celeste Split weer binnen de lijnen kwam. Zij liet zien dat ze het korfballen nog niet verleerd is door met een mooie doorloopbal de eindstand te bepalen op 22-18. Een moeizame, maar belangrijke overwinning voor de koploper van de Korfbal League. (Uitslag: 22-18)

LDODK/Rinsma Modeplein – Tempo

In Gorredijk begon de nummer twee van de Korfbal League erg scherp aan de wedstrijd. De thuisploeg had in de openingsfase geen moeite met Tempo en liep zo uit naar een 6-2 voorsprong. Toen kreeg LDODK wel een tegenvaller te verwerken: Julian Frieswijk maakte een misstap en moest geblesseerd het veld verlaten. Marvin Piepers viel in en deed dat verdienstelijk: hij scoorde twee keer oprij en vergrootte zo de voorsprong naar 8-2. LDODK was heer en meester in het eerste gedeelte van de eerste helft. De Friezen speelden lange aanvallen en konden zo veel scoren. In de verdediging onderschepten ze vaak snel de bal, waardoor Tempo niet in hun aanvallende spel kon komen. Toch raakte de thuisploeg vlak voor rust zijn grip op de wedstrijd kwijt en daar maakte Tempo gretig gebruik van. De uitploeg ging beter aanvallen en via onder andere een mooie doorloopbal van Tom Steenbeek kroop Tempo steeds dichterbij. Marjolijn Kroon zorgde er met een mooie actie voor dat haar ploeg toch met een comfortabele voorsprong van 14-9 kon gaan rusten.

In de tweede helft nam LDODK weer het initiatief en maakte zo duidelijk dat de overwinning van de thuisploeg niet meer in gevaar zou komen. De Friezen scoorden over veel schijven en liepen zo zonder problemen steeds verder uit. Tempo kwam er niet aan te pas in de tweede helft en dat zorgde voor frustratie aan de kant van de uitploeg. Met deze comfortabele voorsprong kon LDODK een aantal reserves wat speeltijd geven. Een van die invallers, Eline Haan, bepaalde de eindstand op 30-17. Een ruime, maar belangrijke overwinning voor LDODK, dat nu in het spoor van koploper TOP blijft. (Uitslag: 30-17)

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk