Skip to the main content

Korfbal League Recap #11

Korfbal League Topkorfbal

DVO verraste TOP in eigen huis en boekte een duidelijke overwinning op de ploeg die de grip op de koppositie hierdoor iets verloren heeft. KZ won in een belangrijke en spannende wedstrijd uiteindelijk van LDODK en mag weer meestrijden om de plekken voor de play-offs.

KZ/Thermo4U – LDODK/Rinsma Modeplein
De belangen worden met de week groter, en dan is het affiche KZ – LDODK er wel een die er uitspringt. LDODK, terugvindend op de tweede plaats stond vier punten voor op KZ, dat we nu terugvinden op een gedeelde plek vier. LDODK zou zichzelf met een winst wel richting de play-offs schieten, terwijl de thuisploeg de punten keihard nodig heeft om op plek vier te blijven. Een nederlaag vorige week in Sassenheim is dan niet onoverkomelijk, maar twee nederlagen op rij drukt de club wel verder in gevarenzone. Kortom, twee kostbare punten stonden er op het spel in Koog aan de Zaan. Bij LDODK Wessel Bergsma en Marvin Piepers in de basis op de plekken van Friso Boode en Julian Frieswijk, bij KZ Sanne Pasma op de plek van Esther Cordus (ziek), en Bas van der Bijl op de plek van Jordi Pasma.

LDODK zette de toon via 0-2, maar Anouk Haars wist de stand gelijk te trekken, en dat werd dan ook het toonbeeld in de eerste helft. Beide ploegen wisten nog eenmaal een marge van twee te creëren, maar verder bleef de stand volledig gelijk op gaan. Een logische ruststand van 13-13 was het gevolg, waarin voor LDODK Erwin Zwart en Marjolijn Kroon de topscorers met vier goals waren. Na rust kwam hier voor KZ Alwin Out bij, die daarna KZ aan de hand nam om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het begin ging weliswaar nog steeds gelijk op, maar een doelpuntloze fase van vijf minuten van de Friezen bleek fataal. KZ liep uit naar vier goals, en gaf deze marge niet meer weg in het vervolg. LDODK kwam nog wel twee keer tot op één verschil, maar KZ wist in de aanval tegen gelijk te scoren, en trok de overwinning professioneel over de eindstreep. Onder andere de negen goals van Alwin Out hadden hier een grote bijdrage in. (Uitslag: 26-24)

Fortuna/Delta Logistiek – GG/IJskoud de Beste

Fortuna en Groen-Geel begonnen hun eerste aanval allebei met een open kans, maar misten. Daarna was Fortuna wat scherper en kwam het op een 4-1 voorsprong. Groen-Geel verdedigde met momenten extreem achter maar kon aanvallend nog niet mee scoren. Groen-Geel kende regelmatig eenschotsaanvallen, en wist verschillende goede kansen niet af te ronden. Fortuna creëerde veel meer kansen, maar schoot ook niet geweldig. Bij 9-6 leek Groen-Geel weer wat terug te komen, maar Fortuna kon de rust in gaan met een 12-6 voorsprong. Fortuna had vier minuten voor rust bijna het dubbele aantal kansen genomen en op dat moment had Groen-Geel het vizier wat bijgesteld, want beide ploegen scoorden tot dan toe 18%.

Na rust duurde het even voordat er gescoord werd. Ook Thomas Reijgersberg moest het veld verlaten met een blessure en daardoor kreeg Fortuna het moeilijker. Martin Coevert viel goed in voor Kevin Dik door zijn eerste twee schoten te scoren zo bracht hij de spanning terug in de wedstrijd: 14-11. Beide ploegen kenden slordige fases en Groen-Geel miste teveel kansen om écht terug te komen. Fortuna was op tijd bij de les en kon de voorsprong weer uitbreiden naar 21-14. De wedstrijd is dan gespeeld en Fortuna stelde de winst met 24-19 veilig. (Uitslag: 24-19)

DOS ’46 – Blauw-Wit (A)

Weinig doelpunten in Nijeveen. Hoewel DOS’46 een voorsprong nam van twee punten wist Blauw-Wit deze om te zetten naar een kleine voorsprong. Harjan Visscher was lang de enige die op het scorebord stond voor de thuisploeg met drie treffers. Bij Blauw-Wit scoorden juist veel verschillende spelers. Het duurt tot vijf minuten voor rust dat iemand anders van DOS’46 scoorde in de persoon van Geertje Hoekstra. Het is dan 3-9. Het was echter niet het beste korfbal dat beide ploegen lieten zien. Vlak voor rust kwam DOS’46 wel wat terug van hun opgelopen zes punten achterstand. Met 7-10 gingen de ploegen de kleedkamer in.

De tweede helft liet een zelfde spelbeeld zien. Het ging voor beide ploegen erg moeizaam. De schotpercentages bleven laag. Halverwege de tweede helft kwam DOS’46 terug naar 13-14. Dat was ook gelijk het einde van deze opmars, want daarna pakte Blauw-Wit heeft met nog tien minuten spelen een voorsprong van 14-18. Echter, naar het einde toe verspeelde de Amsterdamse ploeg dit. DOS’46 kwam terug in de wedstrijd door heel belangrijke doelpunten van Fardau de Boer. Zo kwam er eindelijk een beetje spanning in de wedstrijd de laatste twee minuten. In deze slotfase was Blauw-Wit niet handig genoeg in het uitspelen van de tijd. Door balverlies in hun aanval kreeg DOS’46 de kans om te scoren en dat deden ze. Het was Harjan Visscher die de titel Man of the Match verdiende: hij scoorde met nog drie seconden op de klok de gelijkmaker. (Uitslag: 20-20)

Tempo – PKC/SWKGroep

Beide ploegen speelden in de beginfase een vrij hoog tempo en rondden goed af. Tempo kwam hierbij telkens op voorsprong en bij 6-4 was het eerste gaatje geslagen. Bij 9-9 hadden alle PKC’ers al gescoord. PKC kon vaak lange aanvallen draaien en pakten veel rebounds. Dat leverde de Papendrechters veel kansen op. Tempo speelde met vlagen ook lange aanvallen, maar dit werd afgewisseld met slordigheden en te korte aanvallen. Hierdoor nam PKC het initiatief en kon het uitlopen tot een 9-14 voorsprong bij rust. Het laatste doelpunt viel net voor rust: dit was erg slordig van Tempo waar PKC goed van wist te profiteren.

Tempo kwam beter uit de rust. PKC had het aanvallend lastig en Tempo kon op dit moment langere aanvallen draaien en wist terug te komen tot 11-14. Met vijf doelpunten op rij aan de kant van PKC werd het gat weer vergroot en was de wedstrijd al gespeeld. PKC liet mooie acties zien en de laatste tien minuten van de wedstrijd leek alles te vallen. Met name Tempo liet veel reservespelers mee doen en uiteindelijk won PKC heel ruim met 18-31. Tempo kon in de eerste helft goed mee, maar werd in de tweede helft toch wel weggespeeld. Edwin van der Weijde werd uitverkozen tot speler van de wedstrijd. (Uitslag: 18-31)

DVO/Accountor – TOP/SolarCompleet

Bij TOP nog altijd geen Nick Pikaar en ook Celeste Split startte niet in de basis. De wedstrijd was meteen los met veel doelpunten in de eerste helft en spelers die een hoog percentage scoorden. DVO bleef over alle schijven scoren en kon constant een paar puntjes voor blijven op TOP. Hoewel veel aanvallen van TOP niet met goede uitkomst zijn, konden de Sassemers toch mee te blijven scoren waardoor ze bij rust tegen slechts een kleine achterstand van 16-11 aankeken.

DVO kwam sterk uit de rust en bleef scoren, met onder andere een sterke Renée van Ginkel en Koen van Roekel liep DVO over TOP heen. Hoewel Mick Snel bijna de helft van de doelpunten van TOP op zijn naam had staan, vielen de afstandsschoten van zijn kant niet. Celeste Split pakte nog een paar doelpuntjes mee maar het mocht niet baten. Toen de 23-18 viel voor DVO ontplofte de zaal en stond iedereen erachter: het was duidelijk dat dit de avond van DVO was. De Bennekommers sluiten af met een knaller van Gertjan Meerkerk die in de laatste vier seconden nog een afstandsschot scoort, zijn zesde goal. Koen van Roekel werd uitgeroepen tot ‘Player of the Match’. (Uitslag: 28-21)

Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Laatste oefenduels richting start Korfbal League
Korfbal League Topkorfbal
Laatste oefenduels richting start Korfbal League
Nog enkele oefenduels te gaan en dan start zaterdag 20 november een nieuw Korfbal Leagueseizoen. Het oefenschema van de Korfbal Leagueclubs ziet er de resterende dagen als volgt uit.
Lees meer
Korfbal Leaguefinale in RTM Stage van Rotterdam Ahoy
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal Leaguefinale in RTM Stage van Rotterdam Ahoy
De Korfbal Leaguefinale wordt zaterdag 17 april (16.00 uur) gespeeld in RTM Stage van Rotterdam Ahoy. De seizoensontknoping vindt dit jaar zonder publiek plaats. Daarom hebben het KNKV, Rotterdam Topsport en Rotterdam Ahoy gekozen voor deze nieuwe state of the art concert- en theatervenue, die beide teams en de vele kijkers thuis een prachtige setting biedt.
Lees meer
Korfbal League Recap #18: PKC en Fortuna naar Ahoy
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #18: PKC en Fortuna naar Ahoy
De finalisten zijn bekend. PKC/Vertom en Fortuna/Delta Logistiek verzekerden zich beide in twee wedstrijden van een plaats in de Korfbal Leaguefinale in Rotterdam Ahoy op 16 april aanstaande. Het is de derde keer op rij dat Fortuna (vierde keer op rij in finale) en PKC het tegen elkaar opnemen. Tickets koop je via korfbalfinale.nl.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Selectie World Games 2022 bekend
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up #9: alle kruisfinalisten bekend