Skip to the main content

Korfbal League Recap #12

Korfbal League Topkorfbal

LDODK/Rinsma Modeplein en DVO/Accountor maakten er een doelpuntrijke wedstrijd van waarin DVO na een goede inhaalrace aan het langste eind trok. Ook DOS’46 wist knap te winnen van TOP/SolarCompleet waardoor beide ploegen nu dichter naar de top-vier toe kruipen. Zondag namen Blauw-Wit (A) en Fortuna/Delta Logistiek het in de laatste wedstrijd van speelronde twaalf tegen elkaar op.

Blauw-Wit (A) – Fortuna/Delta Logistiek

Een intense eerste helft in een goed gevulde Blauw-Wit-hal in Amsterdam. Beide ploegen ontliepen elkaar weinig en Fortuna, met Mirjam Maltha terug in de basis, hield de Amsterdammers enigszins in de wedstrijd door onder anderen twee gemiste strafworpen van Thomas Reijgersberg. Bij rust stond er dan ook een 13-13 stand op het bord en kon de wedstrijd nog alle kanten op.

In het tweede bedrijf draaide Fortuna de duimschroeven aan. Blauw-Wit kon minder makkelijk herhalen, waardoor Fortuna uit kon lopen. Via 13-15 sloegen de Delftenaren een gat naar 15-21 en was de wedstrijd gespeeld. De ploeg van Ard Korporaal en Damien Folkerts was in de tweede helft duidelijk een klasse beter en dat was terug te zien in de eindstand. (Uitslag: 19-28)

GG/IJskoud de Beste – PKC/SWKGroep

Kevin Dik opende de score voor Groen-Geel middels een strafworp, maar daarna werd het al snel duidelijk dat PKC vol voor de winst ging. De Papendrechters speelden met meer energie en waren simpelweg een klasse beter dan de thuisploeg. Met name de heren van Groen-Geel hadden het lastig om de doorbraakacties van Richard Kunst en Olav van Wijngaarden eruit te halen en zelf kwamen ze niet onder de verdedigende druk van deze heren uit. Hierdoor liep PKC vrij makkelijk uit naar een 2-11 tussenstand. Groen-Geel kon door een paar goede minuten iets dichterbij te komen, mede door een goede invalbeurt van Martin Coevert, maar het verschil in kwaliteit was te groot om er echt een wedstrijd van te maken. Hierdoor ging PKC met een ruime voorsprong rusten: 6-17.

In de tweede helft was er eenzelfde spelbeeld te zien. PKC bleef veel kansen creëren en schoot een hoger percentage. Groen-Geel gaf verschillende spelers rust met het oog op de belangrijke wedstrijd van volgende week tegen Tempo. Uiteindelijk boekten de Papendrechters een ruime en verdiende overwinning. (Uitslag: 14-35)

TOP/SolarCompleet – DOS’46

TOP begon zonder Sanne Jousma (ziek), maar met Celeste Split in de basis. Ook Roos Verheugt had weer een basisplaats. Bij DOS’46 zat Jelmer Jonker nog steeds zijn schorsing uit en had Fardau de Boer weer een basisplaats bemachtigd. Beide ploegen gingen in de beginfase van de wedstrijd gelijk op, waardoor het halverwege de eerste helft 7-7 stond. Tim Flokstra kreeg op dat moment een groene kaart, wegens te hard inspringen. DOS’46 wist van deze situatie te profiteren, want vanaf dat moment namen de Nijeveners de wedstrijd volledig in handen. Aan de hand van de scherp schietende Harjan Visscher en Max Malestein wisten ze uit te lopen naar een 11-17 ruststand.

Na rust liep DOS’46 meteen nog wat verder uit, maar daarna kwam TOP steeds beter in de wedstrijd. Ze pakten vooral meer verdedigende rebounds waardoor DOS’46 het lastiger kreeg. Echter, ook Paul Anholts en Roos Verheugt moesten het veld met een groene kaart verlaten (zij kregen later ook beiden nog een gele kaart) waardoor TOP genoodzaakt was om veel te wisselen. Ondanks dat TOP wel dichterbij kon komen, bleven Visscher en Malestein hun doelpunten scoren, waardoor DOS’46 de overwinning over de streep kon trekken. Een smet op de wedstrijd was nog wel het uitvallen van Jesse de Jong. Hij moest het veld verlaten met een op het oog vervelende knieblessure. Uiteindelijk was het een terechte overwinning voor de ploeg uit Nijeveen. (Uitslag: 26-29)

LDODK/Rinsma Modeplein – DVO/Accountor

LDODK startte zonder Marjolijn Kroon en Julian Frieswijk. Marlou Kuiper en Marvin Piepers waren hun vervangers. In deze nieuwe samenstelling was het even zoeken voor de Friezen, terwijl DVO het sterke spel van vorige week (overwinning tegen TOP) doorzette. Hierdoor wist DVO in de beginfase de voorsprong te pakken, maar bij 5-5 was de stand alweer gelijk getrokken. Daarna pakten beide ploegen om en om de voorsprong, maar was het DVO dat voor het eerst een gat van drie doelpunten verschil kon maken: 9-12. LDODK liet het hier niet bij zitten en aan de hand van de gebroeders Zwart wist het deze achterstand om te buigen in een 16-13 voorsprong. Uiteindelijk werd er met een 17-15 stand gerust.

Na rust wist de thuisploeg uit te lopen naar vier doelpunten verschil en gedurende de tweede helft kon het deze voorsprong vast houden tot aan 29-25. Toen begon DVO aan een flinke inhaalrace en het was Gertjan Meerkerk die de 30-30 binnenschoot. Met nog zes minuten te gaan was het invaller Menno van der Neut die de Bennenkommers op een 30-31 voorsprong zette en een spannende eindfase volgde. Erwin Zwart was goed voor elf doelpunten aan de kant van de thuisploeg, maar ook hij kon het verschil in de laatste minuten niet meer maken. Uiteindelijk was het weer Van der Neut die scoorde en de beslissende 31-34 op het bord zette. (Uitslag: 31-34)

Tempo – KZ/Thermo4U

Bij KZ stond wederom Sanne Pasma in de basis ten koste van Esther Cordus. Cordus was wel wedstrijdfit, maar startte op de bank. Tempo begon wat slordig aan de wedstrijd. KZ kreeg in de eerste twee aanvallen veel kansen en kon veel herhalen, maar had het vizier nog niet op scherp. Uiteindelijk was het Anouk Haars die het eerste doelpunt op het scorebord zette. Daarna ging het gelijk op en kwamen beide ploegen om en om op voorsprong. Bij een stand van 9-9 moest Tom Steenbeek geblesseerd het veld verlaten en was Stijn Eilers zijn vervanger. KZ profiteerde hiervan want bij 10-13 stond er voor het eerst een verschil van drie doelpunten op het scorebord. Tempo kon nog wat terug doen waardoor er met 14-16 gerust werd.

Na rust vloog KZ uit de startblokken en in een mum van tijd stond er een verschil van vier doelpunten op het scorebord. Echter, Tempo bleef vechten voor wat het waard was waardoor de Alphenaren terug konden komen tot 19-20. Bij de 21-26 van de goed spelende Anna Kriek leek het beslissende gat geslagen, maar aan de hand van Edwin van der Weijde (goed voor tien doelpunten) wist Tempo zich nogmaals terug te vechten (24-26). Het was toch KZ dat in de eindfase nogmaals de voorsprong uit wist te breiden, waardoor de Koogers er met de overwinning vandoor gingen. Ondanks het verlies zal Tempo terugkijken op een goede wedstrijd en zal het vol vertrouwen richting de degradatiekraker tegen Groen-Geel volgende week gaan.  (Uitslag: 27-30)

Foto: René van Dam, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Korfbal League Recap #8
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #8

Het eerste speelweekend van de Cashback World Korfbal League in 2020 kende een prima start. Met vier wedstrijden op de zaterdagavond was er genoeg te beleven voor de korfballiefhebber. In Bennekom kon DVO/Accountor het PKC/SWKGroep heel moeilijk maken, maar uiteindelijk trokken de Papendrechters in de slotfase aan het langste eind.

Lees meer
De held van... Roland Dost
Dameskorfbal Topkorfbal
De held van... Roland Dost

In deze competitieloze periode vragen we (oud)korfballers of coaches wie hun held binnen het korfbal is. Deze keer praten we met Roland Dost. Hij is komend seizoen de nieuwe hoofdcoach van dameskorfbalvereniging ODC uit Ommel. Daar volgt hij zijn grote voorbeeld op: Alf van den Enden.

Lees meer
VIDEO: Career Highlights Friso Boode
Korfbal League Topkorfbal
VIDEO: Career Highlights Friso Boode

Begin december kondigde Friso Boode (LDODK/Rinsma Modeplein) aan afscheid te nemen van het topkorfbal. Met een Europese titel, een Wereldtitel en twee landskampioenschappen op zak, kan de voormalig speler van ASVD, Nic. en TOP/SolarCompleet terugkijken op een prachtige carrière.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #7: Eerste zege Oost-Arnhem in Korfbal League, doelpuntrijk gelijkspel in Gorredijk
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6